«Якщо ви не візьмете мене у Facebook, я створю новий Facebook»: як переконати роботодавця, що ви — найкращий кандидат | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

«Якщо ви не візьмете мене у Facebook, я створю новий Facebook»: як переконати роботодавця, що ви — найкращий кандидат

Що відповідати на запитання «Чому ми маємо найняти саме вас?»

cover-bestcandidat-6108eda80b6f5546293985-61b9ba31a3124769215842.webp

Сильне резюме та cover letter — лише перший крок до працевлаштування. На співбесіді рекрутери часто збивають кандидатів з пантелику запитаннями про сім'ю та проханнями розповісти анекдот — а в Apple навіть запитують, як би вони спланували поїздку до КНДР.

Одне з найскладніших запитань співбесіди — «Чому саме ви підходите на цю посаду?». Кандидати часто сприймають його як заклик агресивно себе продати роботодавцю. Проте мета запитання інша: зрозуміти мотивацію претендента.

Спільно з CEO рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters Катериною Осадчук та CEO кар'єрного порталу Happy Monday Анною Мазур розібралися, що хочуть почути у вашому пітчі роботодавці, та як відповісти, щоб «клацнуло».

«Чому ми маємо найняти саме вас?»: що насправді хочуть дізнатися роботодавці

Катя:

«Власник має свої завдання у бізнесі, ролі, на які шукають нового співробітника, і розуміння, яка людина впишеться в команду. Ставлячи запитання "Чому ми повинні найняти саме вас?", власник чи рекрутер хоче зрозуміти, який у людини culture fit, чи мотивована вона працювати саме в їхній компанії, а також чи підходить для вирішення завдань на цій посаді.
 
Переконайте інтерв'юера, що ви впораєтеся з вимогами вакансії. Для цього вивчіть інформацію про компанію, її корпоративну культуру, команду, хайринг-менеджера, а також уважно ознайомтесь з деталями вакансії.

До речі, це питання можуть поставити будь-якому фахівцю, але цілі інтерв'юера можуть відрізнятися. Запитати можуть, щоб зрозуміти, як людина справлялася з аналогічними завданнями. А можуть при цьому ще й аналізувати, як кандидат презентує себе.
 
Наприклад, для менеджера з продажу, на відміну від бухгалтера чи розробника, буде важлива не лише суть сказаного, а й форма — те, наскільки впевнено кандидат відповідає і як себе "продає"». 

Анна:  

«Запитання "Чому ми маємо найняти саме вас?" можна перефразувати в більш зрозуміле - "Що робить вас найбільш підходящим кандидатом для нас?" І це чудова можливість підкреслити ваші сильні сторони, наголосити на досвіді, про який, можливо, ще не запитали — або в одній пропозиції окреслити свої конкурентні переваги.

Рекрутеру важливе ваше вміння мислити об'єктивно, не йти в емоції та співвіднести свій досвід із потребами компанії. Тому відіграє роль не тільки те, що ви скажете, але також ваша реакція на саме запитання, спосіб мислення та підхід до відповіді».

5 порад, як відповідати на запитання «Чому саме ви маєте у нас працювати?»

Ви знайшли базову інформацію про компанію та дізналися, якими великими проєктами її співробітники займалися останнім часом. Що далі?

#1. Вивчіть вимоги до посади

Аналіз вакансії допоможе визначити 3–4 професійні скіли, які відповідають вимогам до посади. Це можуть бути:

  • технічні навички (робота з офісною оргтехнікою, знання мов програмування, володіння фінансовими програмами)
  • особисті якості (комунікабельність, уважність до деталей)
  • досвід виконання певних завдань на минулому місці роботи
  • досягнення та нагороди у вашій сфері.

Використовуйте у відповіді комбінацію з кількох навичок. Наприклад, ви маєте:

  • профільну освіту,
  • досвід роботи у сфері,
  • уважність до деталей,
  • сильні кейси у попередній компанії.

Важливо чітко сформулювати, чим ви будете корисні. Говоріть про практичні скіли та результати, наприклад:

«Я прочитав на сайті компанії, що ви розробляєте новий мобільний додаток. У мене є досвід у backend-розробці для мобільних додатків. Я розробляв архітектуру та бази даних, робив high-load оптимізацію, підключав сервіси білінгу, а також створював нові модулі та компоненти програми. Нашій команді вдалося досягти результатів B за N період».

#2. Опишіть свої сильні та слабкі сторони

Зауважте, що як переваги, так і недоліки повинні характеризувати вас з позитивного боку.

Називайте слабкості, які не важливі для цієї позиції. Віжуал контент-креатор може сказати, що не сильний в аналітиці та цифрах, зате любить все, що пов'язане з віжуалом, створенням stories, відеороликів та монтажем.

Згадайте скіли, які активно прокачуєте. Можливо, з дитинства ви відчували страх публічних виступів, але місяць тому пройшли онлайн-курс, взяли приватні уроки, прочитали літературу та готові до майбутніх презентацій у новій компанії?

Знайдіть слабкість, яка є перевагою. Вам погано дається мультитаскінг? Перетворіть мінус на плюс. Скажіть, що ви добре концентруєтеся на задачах і не перестрибуєте з одного завдання на інше.

Важливо: не називайте серед слабких сторін якості, які важливі для вакансії. Також не стверджуйте, що у вас відсутні недоліки.

#3. Сфокусуйтеся на своїх унікальних рисах

Часто кандидати не знають, як правильно оцінити свій досвід та знання. Спробуйте провести «інвентаризацію» досягнень за технікою STAR:

  • Situation — якою була ситуація у компанії, коли ви почали працювати?
  • Task/target — яке завдання чи ціль стояла перед вами?
  • Action taken — якими були ваші дії для досягнення мети?
  • Results achieved — яких результатів вдалося досягти?

Опишіть останній релевантний досвід. Не обмежуйтеся стандартними формулюваннями на кшталт «я старанно працював/-ю», знайдіть справді унікальні якості та підкріплюйте їх реальними прикладами. Наприклад:

«Я керував командою із семи людей, ми спільно шукали партнерів. Нам вдалося налагодити контакт із брендами A та B, а також запустити колаборацію з N».

#4. Розкажіть про мотивацію

Поясніть, чому ви хочете працювати саме у цій компанії на цій позиції. Уникайте загальних фраз, натомість поясніть мотивацію за допомогою фактів. Наприклад:

«Для мене важливо, що це міжнародна організація, а отже, буде більше проєктів різного масштабу. Крім того, мені імпонує бажання керівництва прокачувати співробітників, надаючи 70% оплати профільного навчання».

Вас з більшою ймовірністю запам'ятає hiring-менеджер, якщо ви покажете щирий інтерес та мотивацію, яка не обмежується зарплатою.

Катя:

«Можна зробити матеріальну мотивацію частиною свого спічу. Якщо ваша посада пов'язана з бонусною системою (наприклад, позиція сейлз-менеджера), на співбесіді можна сказати, що у вас є мотивація заробляти більше. І ви відчуваєте, що на цій позиції можете досягти багато чого, і, відповідно, отримувати хороші бонуси».

#5. Поділіться, яка корпоративна культура вам підходить

Знайдіть інформацію про корпоративну культуру компанії в інтернеті - наприклад, на сайті, в соцмережах та відгуках співробітників.

Наприклад, в українському креативному агентстві Banda Agency дотримуються принципів максимальної відкритості, свободи дій та принципу «думати руками». Відповідно до останнього, що більше робиш руками, то сміливіші ідеї вдається генерувати.

Ваша відповідь про корпоративну культуру може звучати так:

«Мені подобається згуртованість ваших працівників. Я завжди за покращення комунікації з колегами, мені подобається проводити час із командою та обговорювати, що можна покращити в компанії».

Катя:

«Немає універсальної формули, як відповісти на запитання "Чому ми маємо найняти саме вас?". Це персоналізована історія. Але нещодавно я співбесідувала кандидата, і він сам порушив питання, чому підходить на посаду. Кандидат пройшовся за вимогами вакансії та у конкретних прикладах розповів про свій досвід. І це була ідеальна відповідь».

Анна:

«Хороша відповідь – це поєднання вимог до вакансії з вашими сильними сторонами та досвідом. І що більш конкретні приклади ви наведете, то краще.

Зрозуміли, що в компанії багато складних клієнтів, розкажіть про досвід вирішення конфліктних ситуацій. Дізналися, що важливим є вміння працювати самостійно — розкажіть про ваші ініціативи та відповідальність, яку взяли на себе без участі керівництва. Якщо компанія фокусується на досягненні певних показників ефективності — оперуйте фактами та цифрами, розкажіть, чого вам вдалося досягти на минулому місці роботи та за рахунок якихось дій».

Які помилки призведуть до провалу під час інтерв'ю

Шаблонні узагальнені фрази. «Я висококваліфікований і ініціативний, я дуже хочу отримати роботу саме у вас» – уникайте шаблонних фраз і вибирайте формулювання, які допоможуть вам виділитися серед інших претендентів.

Надмірна скромність. Не варто з порога заявляти, що ви найкращий кандидат. В той же час, співбесіда — не час проявляти скромність.
Щоб не здатися надмірно скромним, але також не перегнути палицю, дотримуйтесь формату констатації фактів. Наприклад: «Я отримав нагороду A, досяг результатів B, у мене N років досвіду у сфері». Можете також процитувати екс-роботодавця: «За словами керівника компанії X, я ...».

Рекомендуємо прочитати:

img-win-win-61a0ee98b4cbc174923136.jpg

10 правил переговорів із майбутнім роботодавцем

Читати

Виступ на півгодини та більше. Ваша відповідь не повинна перевищувати 1-2 хвилини, особливо якщо з боку роботодавця немає уточнюючих запитань.

Анна:

«Відповіді "я не знаю", "вам видніше", "ну всі минулі роботодавці мене хвалили", "не мені себе оцінювати" – будуть програшними. Ви берете участь у переговорах, вам важливо показати, що ваш "товар" – навички, досвід, мотивація – задовольняють потребу покупця».

«Якщо ви не візьмете мене у Facebook, я створю новий Facebook»

Цікавий факт: Брайан Ектон під час співбесіди у Facebook дав амбітну відповідь на запитання, чому саме його треба взяти на роботу:

«Можливо, я і не найкращий кандидат саме зараз, але якщо ви мене не візьмете, протягом наступних кількох років на світ з'явиться новий Facebook».

Самовпевненість не допомогла Ектонові отримати роботу. Проте, спільно з українським іммігрантом, розробником Яном Кумом, він створив месенджер WhatsApp. У 2014 році Марк Цукерберг купив додаток за $19 млрд.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська