Як просити підвищення зарплати: 12 хороших і поганих аргументів | Бізнес-школа Laba
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як просити підвищення зарплати: 12 хороших і поганих аргументів

Чому «платіть більше, інакше я піду» краще не казати.

cover-howtoask-62dfbcfc70368172306319.jpg

Щоб підвищити зарплату, недостатньо просто попросити про це — потрібні ще й сильні аргументи. Розбираємось, що говорити під час «зарплатної» бесіди та яких фраз краще уникати.

Порадами поділилися власниця школи SMI, HR-директор із 17-річним досвідом Катерина Остапчук та співзасновниця агенції HR-консалтингу reteam Вікторія Наливайко.

#1. «У мене побільшало завдань»

Якщо вас завалили новими завданнями, заява на підвищення зарплати є логічною. Наприклад, якщо SMM-фахівець вів Facebook та Instagram, а потім його попросили вести ще Telegram, TikTok і Twitter.

«Перед тим, як озвучити таку аргументацію шефові, треба підготуватися. Скласти список своїх завдань та визначити ті, які не обговорювалися на співбесіді, — каже Вікторія Наливайко. — Приходити не з "наїздом", мовляв, "ми так не домовлялися", а з фактами та пропозиціями — "я змушений робити ще й це, тому прошу підвищити мені зарплату на $100"».

Але якщо ви топменеджер, то такий аргумент не спрацює.

«Топменеджерам доводиться виконувати багато несподіваних завдань, і це передбачено в зарплаті, — пояснює Катерина Остапчук. — Для нього єдиним виразним аргументом може бути відкриття нового напряму бізнесу чи вихід на нові ринки. Або досягнутий результат — "за час моєї роботи прибуток компанії виріс на 30%"».

#2. «Я часто залишаюся після закінчення робочого дня»

Це не аргумент, тому що у перепрацюваннях співробітник може бути винний сам. Якщо він пів дня п'є каву і сидить у Facebook, а потім затримується в офісі, щоб усе зробити, роботодавець тут ні до чого. До того ж, людина може просто повільно працювати — це теж не є причиною підвищувати їй зарплату.

Тому, якщо ви йдете до начальства з таким аргументом, озбройтеся причинами про те, чому у перепрацюваннях винна компанія. Тільки тоді буде можлива компенсація.

Рекомендуємо прочитати:

img-overwork-62d5585168a90047771968.jpg

Чому понаднормова робота робить нас дурнішими

Читати

«Можливо, шеф має звичку давати термінове завдання за 5 хвилин до кінця робочого дня. Або процеси в компанії побудовані так, що співробітник цілий день нічого не робить, а ввечері на нього звалюються завдання з усіх відділів. Це причина доплачувати за овертайм», — вважає Вікторія Наливайко.

#3. «В іншій компанії мені пропонують більше»

«Для мене такий аргумент — сигнал, що людина близька до рішення покинути компанію, вона для неї не є цінною, і працівник не готовий до переговорної позиції», — каже Катерина Остапчук.

Але все залежить від самого співробітника та того, яку пропозицію йому зробили. Якщо пообіцяли зарплату в 1,5-2 раза більше, то, найімовірніше, людину відпустять. Якщо йдеться про підвищення зарплати на 30%, такий варіант можуть розглянути, якщо фахівець справді важливий.

Вважається, що пошук та адаптація нового співробітника коштують дорожче, ніж просто підвищити зарплату людині, яка вже працює. Але далеко не у кожній компанії так думають і не для кожної спеціальності це є актуальним.

«Якщо компанія користується послугами рекрутингової агенції, їй легше порахувати вартість заміни працівника. Але зазвичай цим займається HR-відділ, який і так отримує зарплату», – каже Остапчук.

Є висококонкурентні галузі, де за фахівців тримаються міцніше. Наприклад, ІТ, будівництво, медицина. У банківській сфері, навпаки, легше відпускають людей. Але все залежить від посади та ситуації на ринку.

#4. «На ринку виросли зарплати»

Такий аргумент популярний в IT-сфері, і там він справді працює. Це висококонкурентна сфера із високою динамікою зростання зарплат.

«Два роки тому була ситуація, коли за три місяці зарплата деяких IT-фахівців підскочила у півтора раза. На це потрібно реагувати, інакше втратиш цінних співробітників», – радить Катерина Остапчук.

Зазвичай в ІТ-компаніях стежать за ринком і декілька разів на рік роблять підвищення зарплатні. Але роботодавець може забути про це. Тоді співробітнику є сенс окреслити, що його компетенція на ринку подорожчала.

Найчастіше заробітна плата — це основна мотивація співробітника. Втім, все залежить від компанії. Є роботодавці, які платять небагато, але дають цікаві завдання, можливість навчатися та безліч «плюшок». А є компанії-бренди, куди йдуть лише заради запису до резюме.

«Приходячи до компанії, треба розуміти, навіщо ви туди йдете та що отримаєте. За грошима, наприклад, в IT зазвичай йдуть в аутсорсингові компанії, за цікавими завданнями — в продуктові, — каже Катерина Остапчук. — Буває, що у компанії платять менше, але компенсують різницю страховкою, оплатою житла та іншими бонусами».

#5. «Я дізнався, що мій колега отримує більше»

Зарплата різних людей на одній посаді може відрізнятись у півтора-два рази. Все залежить від того, як людина «продала» себе на співбесіді.

Але аргумент «я працював за $1000 і був задоволений, а тепер дізнався, що колега отримує $1500 і хочу стільки ж» непереконливий для начальства. Якщо ви працювали за $1000, то вас це влаштовувало.

«У правильних компаніях люди на однакових позиціях одержують однакову зарплату, — каже Вікторія Наливайко. — Інакше рано чи пізно той, хто отримує менше, про це дізнається та буде демотивований».

#6. «Я працюю краще за того хлопця»

Порівняння з іншими співробітниками — не аргумент для роботодавця. Йому важливо, що робите для компанії саме ви, а не наскільки ви цінні порівняно з кимось. У такій ситуації важливо донести цінність своєї роботи та конкретні результати, що вплинули на зростання компанії.

Ви не можете точно знати, як насправді працює ваш колега. Він може виконувати специфічні завдання, про які вам невідомо. І начальник може мати власну оцінку його роботи», — пояснює Катерина Остапчук.

#7. «Я працюю вже півроку, настав час підвищувати зарплату»

Сам факт того, що ви працюєте в компанії певний час, — таке собі обґрунтування для підвищення зарплати. Особливо за півроку роботи. Але якщо ви цінний співробітник і давно у компанії, це може бути аргументом.

Рекомендуємо прочитати:

kopiya-kariera-site-61c3043d4da5e280803949.png

4 інструменти для розвитку кар’єри

Читати

«Наразі середній стаж роботи в компаніях — рік і два місяці, а в деяких загалом 9 місяців. Люди звикли часто міняти роботу. Тому, якщо людина пропрацювала в компанії більше року і її зарплата не росла, є ризик, що вона піде. Якщо працівник попросив підвищити зарплату, це завуальований натяк, що він готовий пошукати краще місце», — каже Катерина Остапчук.

#8. «Платіть більше, або я звільняюся»

Коли ви приходите до шефа з такою заявою, він розуміє, що ви маніпулюєте. Це, вочевидь, закінчиться конфліктом, а не надбавкою.

«Зазвичай, так кажуть у тому разі, коли вже не дуже цінують роботу та готові піти. Це люди, які вже отримали кращу пропозицію або настільки вигоріли і незадоволені, що вирішили піти ва-банк», — каже Вікторія Наливайко.

Навіть якщо після такого аргументу людині підвищать зарплату, вона, скоріш за все, пропрацює в компанії недовго.

#9. «Я бачу, що компанія почала добре заробляти. Тому буде справедливо, якщо ви підвищите мені зарплату»

Якщо компанія стала багатшою через сприятливу ситуацію на ринку або різкий сплеск попиту на її продукцію — це не аргумент, щоб підвищувати зарплату всім співробітникам.

Але якщо в успіху компанії є ваша заслуга, ваша кар'єра має стрімку перспективу зростання і можна сміливо просити бонус.

«Наприклад, якщо команда розробників виводила на ринок новий продукт, співробітники працювали на межі можливостей, і продукт злетів — хороший власник бізнесу виплатить усім бонус з власної ініціативи, — каже Вікторія Наливайко. — Якщо керівництво до цього не додумалося, цілком закономірно підказати йому».

#10. «Вам що, шкода?»

Дивно, але такі аргументи також зустрічаються. Особливо вони почастішали під час коронакризи.

«Людям було страшно і вони хотіли якось це компенсувати, — пояснює Катерина Остапчук. — Тому вони йшли до роботодавця та просили підвищити зарплату, аргументуючи, що хочуть накопичити “фінансову подушку”. Так, це реакція на стрес, але не аргумент для роботодавця».

Рекомендуємо прочитати:

img-5tedhr-6213ae6ed619d326573190.jpg

Build a tower, build a team: 5 TED-лекцій для рекрутерів та ейчарів

Читати

#11. «Важка ситуація в сім'ї, потрібні гроші»

Хвороба родича, згоріле житло, або інший форс-мажор може бути приводом, щоб компанія виплатила одноразовий бонус.

«У більшості великих компаній є соціальний бюджет для таких ситуацій, — каже Катерина Остапчук. — Але форс-мажорна ситуація не робить вас кращим співробітником. Навпаки, напевно, ви працюватимете напівсили, поки вирішуєте свої проблеми. Тому така ситуація не може бути аргументом, щоби підвищити зарплату».

Якщо мова не про форс-мажор, а, наприклад, про поповнення в сім'ї, то аргумент «мені тепер потрібно утримувати дитину, поки дружина в декреті» — теж невдалий.

«Коли власнику бізнесу таке кажуть, у нього виникає справедлива думка: “До чого тут я? Це ж не я ухвалював рішення завести дитину”», — каже Катерина Остапчук.

Тому ідеальний аргумент у такому разі наступний:

#12. «Що я можу зробити, щоб заробляти більше?»

Мабуть, це найкращий спосіб отримати підвищення зарплати.

«У більшості компаній є можливість заробляти більше, взявши додаткові функції, — каже Вікторія Наливайко. — Якщо мова про IT-сферу, то можна навчати початківців, взяти на себе складніший проєкт або підвищити свою компетенцію».

Найініціативніші можуть пройти навчання для підвищення кваліфікації, запропонувати компанії відкрити новий напрямок бізнесу та очолити його. Або якимось чином покращити роботу компанії.

«Коли ти робиш більше, ніж від тебе вимагається, і хочеш покращити щось у компанії, це гарна нагода, щоб підвищити зарплату, — каже Вікторія. — Тому не бійтеся проявляти ініціативу і не думайте, «якщо це працює погано, напевно, так треба». Пропонуйте покращення, і це оцінять».

Хороший варіант — попросити чіткий KPI, під час якого вам підвищать зарплату. Наприклад, домовитися, що як тільки ви збільшите продаж на 20%, отримаєте надбавку в $300. Це мотивує співробітника, вигідно для компанії та не залишає шансів шефу сказати «ні», коли результату буде досягнуто.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська