Куди беруть без досвіду роботи: 9 популярних професій | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Куди беруть без досвіду роботи: 9 популярних професій

Підказка для тих, у кого в резюме всього декілька рядків.

cover-9pop-609a411973040369469947-63495de32d071566887522.jpg

За даними ResearchMe, людей, які починають все наново, лякає брак досвіду та страх перед незвичними завданнями (57% опитаних). А кожен другий боїться факапів і того, що не впорається з новою роботою.

Але ж ця статистика доводить: страшно тільки починати. Серед тих, хто змінив професію, 20% говорили про відчуття свободи, ще 19% опитаних відчували радість, і 64% із задоволенням навчалися нового.

Ризикувати чи ні — вирішувати вам. А ми підкажемо, з чого розпочати кар'єру в диджиталі, продажу чи IT. Ділимося списком професій та можливостей.

Маркетинг

Диджитал-маркетинг розвивається швидше, ніж про нього пишуться книги або створюються навчальні програми. Агенції готові брати на роботу новачків — пройшовши через усі кола пекла стрімкого занурення у професію, людина або загартується, або вигорить.

Цілком реально отримати роботу:

  • Ком'юніті-менеджера — фахівця, який взаємодіє зі спільнотами в соцмережах, модерує коментарі, відповідає на особисті повідомлення та створює ком'юніті користувачів навколо бренда. Для старту в професії достатньо розуміти базовий функціонал і принципи роботи соцмереж, вміти чітко й коректно доносити свої думки, а ще — мати залізну витримку і стресостійкість. За даними work.ua, зарплати ком'юніті-менеджерів-початківців стартують від $300 до $500.
  • SMM-менеджера — фахівця, який займається контентом у соціальних медіа, колабораціями з лідерами думок та підписниками. Для старту в цій професії потрібно вміти планувати, володіти грамотною письмовою мовою, базовим розумінням функціонування соцмереж та візуальним смаком. Плюсом будуть навички роботи з фото- та відеоредакторами. За даними опитування Serpstat, медіана зарплати junior SMM-фахівців у СНД — $400.
  • Асистента — багато керівників готові обмінювати свій досвід на ентузіазм новачка. Йдеться про роботу не секретарем, а саме помічником профільного фахівця — наприклад, маркетолога. За даними Serpstat, джун-маркетолог у СНД отримує близько $500.

Деякі компанії підходять до процесу системніше і готові навчати співробітника з нуля — для цього впроваджують програми інтернатури. Хтось ділиться знаннями та хантить перспективних членів команди на майбутнє. Інші бізнеси готові навіть сплачувати стипендію, щоб талановиті люди могли повністю присвятити себе навчанню та отримати оффер.

Наприклад, Kyivstar проводить стажування Returnship для людей старшого віку та фахівців, які давно не працювали, втратили кваліфікацію чи хочуть змінити сферу. British American Tobacco та Nestle пропонують навчання та інтернатуру для тих, хто володіє іноземними мовами. А в Європейському корпусі солідарності доступні оплачувані офлайн стажування за кордоном, де можна отримати досвід роботи в маркетингу.

 

Продаж

Компанії готові працювати з фахівцями-початківцями, але мотивованими, навчати їх і отримувати лояльних до бренда сейлзів. Оплачувані стажування з нуля пропонують, наприклад, у Philip Morris.

За даними work.ua, зарплата менеджера з продажу тримається на рівні $600. Варто враховувати, що заробіток цих фахівців, як правило, складається з фіксованої ставки та відсотка, відповідно сума на карті щомісяця може виходити різною.

 Ілля Рейніш, комерційний директор у Laba

 

«Мало хто приходить працювати сейлзом саме тому, що горить продажем і відчуває в ньому своє покликання. Зазвичай мотивацією спробувати себе у цій сфері виступає бажання заробляти хороші гроші, легкий старт без досвіду, можливість швидко зростати та багато чого навчитися.

 

Для більшості ніш не важливі бекграунд, освіта та попереднє місце роботи менеджера з продажу — скоріше цікавлять скіли та особисті якості людини. Керівники на співбесіді перевіряють, наскільки кандидат комунікабельний, чи грамотно він говорить, його впевненість, вміння виявляти наполегливість у ситуаціях та тестах, які йому пропонують.

 

У нас у Laba є величезна кількість сейлзів, які раніше працювали у логістиці, бухгалтерії, були офіціантами або заробляли на життя співом. У мене є особистий кейс, коли я довго ходив до одного закладу та схантив офіціанта до себе в команду. Ця людина виділялася серед інших хорошим умінням вибудовувати стосунки з клієнтами та розв'язувати конфліктні ситуації. Зараз у нас є 3 сильні сейлзи, які були офіціантами.

 

Лайфхак: якщо людина без досвіду, яка хоче знайти роботу, зробить щось більше — наприклад, прочитає якусь топову відому книгу про професією (той же "СПІН-продаж" Ніла Рекхема або "Продаж чи переговори" Сергія Азімова), погуглить і знатиме термінологію — це підкупить керівника.

 

Людина, яка ніколи не працювала у сфері, але настільки цього хоче, що сама прочитала якісь книги та вивчила інформацію на тему, має більше шансів зацікавити роботодавця». 

Рекомендуємо прочитати:

myth-633d9bdb3b98e107344120.png

5 причин, чому досвід — не завжди найкращий помічник

Читати

Світлана Власенко, кар'єрний куратор Laba

 

«Laba має проєкт, який допомагає нашим випускникам з побудовою кар'єри. Підтримку у працевлаштуванні протягом року після закінчення курсу може отримати будь-який студент, який сам оплатив навчання.

 

Проєкту майже рік, за цей час до нас звернулися 350 осіб із різними запитами — про підвищення, розробку кар'єрної стратегії чи пошук роботи. 90 із них працевлаштувалися за допомогою проєкту.

 

Зараз він має дві основні складові:

 

#1. Курс «На своєму місці» — про побудову кар'єри та пошук роботи. Лектори — HR-фахівці міжнародних компаній та кар'єрні консультанти-практики.

 

#2. Індивідуальні консультації, де ми розбираємо питання клієнта.
У такому форматі проєкт працює два місяці, за цей час ми провели понад 60 консультацій із різними запитами. І вже знаємо про 11 успішних кейсів працевлаштування — з них більш ніж половина кандидатів були без досвіду у сфері.

 

Були ситуації, коли на консультації людина ухвалювала рішення, що зміна роботи їй насправді не цікава. Вважаю це також гарним результатом». 

IT

В IT-сфері апетити замовників зростають швидше, ніж кількість кадрів.

Ким можна влаштуватися:

  • QA Engineer — фахівець, який перевіряє програмне забезпечення на наявність багів, помилок, зручність, загальну працездатність, контролює правильність виконання всіх етапів розробки.

    Щоби спробувати себе як Quality Assurance Engineer, не потрібно знати мови програмування або будову баз даних. Достатньо мати загальне уявлення про структуру процесу розробки та розумітися на процедурі тестування. З soft skills знадобляться скрупульозність і посидючість.

    IT-компанії потребують кваліфікованих фахівців та готові вкладатися в навчання таких людей. Наприклад, HYS Enterprise та Data Art проводять стажування для кандидатів, які хочуть стати QA. За даними DOU, Junior QA Engineer заробляє близько $600.

Олександр Осадчий, Learning & Development Specialist у Provectus 

 

«Для компанії стажування — чудова можливість знайти фахівців, які готові швидко зростати і підключатися до нових проєктів. 

 

Для учасників — шанс отримати знання у вибраному напрямку, практику та реалізацію у компанії. У нас стажисти не отримують стипендії. Інтернатура — це досвід і навчання, за яким і приходять фахівці-початківці. У своєму підході ми відрізняємося від інших організацій: залучаємо стажистів виключно на некомерційні проєкти, pet-проєкти компанії, тому й не платимо стипендій.

 

У нас є регулярні стажування, наприклад, щорічна Формула-1, в рамках якої набираємо Junior/Trainee широкого профілю: мобільна розробка, QA, Backend, Frontend тощо.

 

Особливість — менторами стають працівники компанії, таким чином вони прокачують свої менеджерські скелі. Після завершення кожного стажування в Provectus отримували роботу 3–4 людини. Фахівці після інтернатури часто лишаються з нами на роки». 

Support

Усна та письмова грамотність, ввічливість, неконфліктність та скіли troubleshooting`а — базовий набір, який допоможе отримати місце у саппорті. Високий рівень англійської мови та володіння іншими мовами стане бонусом для кандидатів, які хочуть працювати з іноземними компаніями.

Рекомендуємо прочитати:

img-10qa-62c7ff723cf8d485417874.jpg

10 запитань, на які доведеться відповісти на співбесіді

Читати

  • Фахівець з підтримки — для цієї вакансії не обов'язково бути підкованим у складних технічних речах. Часто великі сервіси ділять власні саппорти на дві групи: користувальницьку та безпосередньо технічну. Працівники з першої допомагають клієнтам із розв'язанням простих питань, а якщо виявляється реальний баг, проблему переключають на техпідтримку.

    Щоб працювати в цій сфері, необхідні грамотне письмове та усне мовлення, вміння гасити конфлікти та бажання реально допомагати користувачам. Як правило, технічних подробиць та скриптів спілкування навчають вже самі компанії. За даними Work.ua, працівники техпідтримки отримують  $400–600 на місяць.
  • Працівник кол-центру — для старту в цій професії достатньо грамотно розмовляти і мати залізне терпіння. Йдеться як про продаж з «холодними» продзвонами, так і про підтримку клієнтів. Компанії, яким потрібні функції кол-центру, але вони не готові формувати свій, користуються послугами таких організацій на аутсорсі.

    За даними Work.ua, працівники кол-центрів одержують від $300 до $600.
  • Адміністративні працівники — фахівці, які контролюють правильне заповнення звітів, документації, працюють із первинною бухгалтерією та документообігом. Багато іноземних бізнесів беруть на аутсорс експертів, які допомагають із регулюванням таких питань.

    Наприклад, американська компанія Pharmbills, яка створює команди для великих бізнесів із США, щоб вести їхню документацію, фінанси та закривати питання клієнтської підтримки, регулярно запускає оплачувані інтернатури для адміністративних співробітників.

Марія Трейбич, Director of People and Client Relations у Pharmbills 

 

«За один рік академія Pharmbills навчила 300 інтернів та найняла 160 осіб. Зазвичай після стажування отримують оффер не менше 70% студентів.

 

Наша інтернатура безплатна, ба більше, ми матеріально заохочуємо стажистів, якщо вони успішно її проходять і приєднуються до нашої команди. Навчанням займаються професійні тренери з Америки. Інтерни прокачують свої скіли англійської, отримують диплом та можливість працювати у міжнародній компанії.

 

Підбір дисциплін та тренінгів такий, що навички, які студенти отримають за час стажування, гарантовано знадобляться їм у подальшій кар'єрі.

 

Мінімальна зарплата співробітника після інтернатури — від $500. Її збільшення залежить від амбіцій людини: можна зрости до Team Lead або стати ментором для новачків.

 

Щоб потрапити на стажування, потрібно надіслати заявку та пройти 2 тести (на рівень англійської та логіку). Кандидати зазвичай ”відсіюються” через недостатнє знання мови (нижче за B2+), відсутність мотивації чи посидючості та брак любові до аналітики. Якщо всіх 4 пунктів дотримано, новачок потрапляє на стажування». 

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська