11 трендів маркетингу 2022, до яких потрібно готуватися вже зараз | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

11 трендів маркетингу 2022, до яких потрібно готуватися вже зараз

Як вловити маркетинг майбутнього.

untitled-2-61bc5fb08cba9306642062.png

У 2020 році цифрова трансформація стала реальністю для всіх видів бізнесу. За даними McKinsey, глобальна пандемія значно прискорила темпи змін: поширення електронної комерції сягнуло 10-річної позначки всього за 3 місяці, а 60% компаній із різних секторів в останній рік стали свідками нової купівельної поведінки.

Ми зібрали тренди 2022, які будуть орієнтиром для вашої маркетингової стратегії та нададуть перевагу перед конкурентами. За матеріалами Business2community, Inc, Bettermarketing, Hubspot.

#1. Відеоконтент 

Відеоконтент — вже must-have у контент-маркетингу, а live-відео гратиме одну з найважливіших ролей у 2022. Очікуйте, що наступного року ви побачите ще більше подібного живого контенту: від коротких посібників і туторіалів до вебсемінарів у прямому ефірі.

В офіційному звіті Cisco прогнозується, що до 2022 року 82% всього IP-трафіку (як ділового, так і споживчого) складатиме відеотрафік.

Крім того, зі зростанням популярності Instagram Reels і TikTok (де кількість користувачів зросла з 500 млн до 1 млрд лише за один рік), короткі ролики залишаться на піку популярності. Такі відео чудово підходять для утримання заздалегідь нетривалої уваги сьогоднішніх клієнтів.

За даними Elite content market, 66% опитаних воліли б переглянути короткий ролик, щоб дізнатися про продукт, і лише 18% готові прочитати текстову статтю, вебсайт або пост. А згідно зі звітом Vidyard, 68% людей дивитимуться відео повністю, якщо воно триває менше хвилини.

#2. Контент-маркетинг 

За інформацією зі звіту Technavio, очікується, що глобальний ринок контент-маркетингу збільшиться на $417,85 млрд протягом 2021-2025, при цьому середньорічний темп зростання становитиме майже 16%.

Усе тому, що контент-маркетинг має найвищу рентабельність інвестицій серед будь-якої стратегії цифрового маркетингу. Загалом він коштує на 62% менше, ніж традиційна реклама, і втричі збільшує кількість потенційних клієнтів. Крім того, він генерує на 19,7% більше органічного трафіку, ніж інші форми взаємодії.

82% маркетологів вже повідомили про активне використання контент-маркетингу у 2021 році, порівняно з 70% минулого року.

Дослідження Асоціації національних рекламодавців США показало, що середній бюджет контент-маркетингу збільшився на 73% за дворічний період. Зростання не сповільниться, і багато експертів передбачають, що фахівцям у цій галузі доведеться створювати більше контенту, ніж будь-коли.

#3. Персоналізація та взаємодія з користувачем

Персоналізація контенту — не нова тенденція, але нинішні споживачі очікують більш цілеспрямованої та актуальної комунікації, ніж будь-коли.

Згідно зі звітом Adobe, 67% респондентів впевнені, що брендам важливо автоматично коригувати контент відповідно до контексту, а колосальні 42% опитаних заявили, що їх дратує, коли повідомлення не персоналізовані, і це безпосередньо впливає на рішення купити чи ні.

За результатами дослідження Digital Connections, 49% людей проігнорують бренд, якщо вважають його рекламу нерелевантною. У той же час 36% респондентів з більшою ймовірністю зроблять закупи у компанії, яка розсилає їм індивідуалізовані повідомлення.

#4. Закупи через соцмережі 

Соціальні платформи розширюють функціональність закупівель (наприклад, Facebook Shops та Instagram Shopping). Навіть Snapchat та TikTok підхопили цю тенденцію.

За прогнозами, у 2021–2022 соціальні мережі ще більше інтегруються з електронною комерцією. Згідно з даними Smartinsights, 87% онлайн-покупців вважають, що соцмережі допомагають їм прийняти рішення про покупку, а 30% споживачів стверджують, що купуватимуть товари та послуги безпосередньо через ці канали.

#5.Штучний інтелект та аналітика

Пандемія підштовхнула людей до усвідомлення, що традиційного ведення бізнесу вже недостатньо. Тому компанії все частіше зверталися до штучного інтелекту (ШІ) й аналітики, щоб досягти успіху, вижити або пом'якшити удар по своїх доходах.

Згідно зі звітом Blueshift, 28% маркетологів застосовують ШІ для рекомендацій щодо продуктів, а 26% – для оптимізації своїх кампаній. Крім того, фахівці використовують ШІ та аналітику для збору і вивчення даних, а також для автоматизації процесів, пов'язаних з маркетингом.

Gartner прогнозує, що до 2022 року ШІ замінить близько третини аналітиків у маркетингу. Крім того, понад 40% завдань з обробки та оцінки даних буде автоматизовано.

#6. Голосові помічники

Популярність цифрових помічників, таких як Google Assistant та Alexa, невпинно зростає. Згідно з галузевими прогнозами, ринкова вартість голосових купівель до 2022 року досягне $40 млрд, а споживчі витрати за допомогою віртуальних помічників (Google Assistant, Alexa, Siri) оцінюватимуться на рівні 18%.

Тенденції показують, що користувачі голосового пошуку все частіше шукають найближчі заклади чи місця. Лише минулого року 58% споживачів використали цей інструмент, аби знайти місцеві підприємства.

Згідно зі звітом Google, 52% власників розумних динаміків зацікавлені в отриманні інформації про угоди, розпродажі та акції від компаній. Споживачі відкриті для формування стосунків із брендами через голосові канали.

#7. Чат-боти

На сьогодні це найшвидший канал комунікації з бізнесом. Згідно зі звітом Drift State of Conversational Marketing, використання чат-ботів зросло на колосальні 92% з 2019 року. А за даними Invespcro, 67% споживачів у світі взаємодіяли з ботами хоча б раз протягом останніх 12 місяців.

Впровадження подібних механізмів підвищує ефективність обробки запитів до служби підтримки через канали соцмереж, електронну пошту та інші онлайн-платформи. Боти в середньому обробляють 68,9% чатів від початку до кінця і подобаються 68% споживачів, оскільки дають швидкі відповіді.

Відповідно до дослідження Global Market Insights, до 2024 року ринок чат-ботів досягне $1,34 млрд і стане рушійною силою бізнес-комунікацій.

Діалог з ботом зазвичай відбувається за допомогою штучного інтелекту (ШІ) та дозволяє компаніям надати клієнту персоналізований user experience. 87,2% споживачів оцінюють свій досвід спілкування з чат-ботом як нейтральний чи позитивний.

#8. Залучення некомерційних організацій

Згідно з даними Ernst and Young, 69% споживачів дотримуються думки, що бренди повинні змінювати світ на краще. Особливе значення це має для міленіалів: 83% вважають важливим, щоб цінності компаній, які вони вибирають, збігалися зі своїми власними. А 81% готові підтримувати соціально відповідальні бізнеси, які публічно заявляють про свою позицію.

За словами консультанта некомерційних організацій Меллорі Еріксон, такі типи партнерства можуть допомогти вам залучити нову аудиторію по всьому світу.

Рекомендуємо прочитати:

img-blender-61a9bc55f3ecf100612140.jpg

Про що не знають маркетологи: 10 фактів із книги Байрона Шарпа

Дивитися

Така тенденція тільки посилюватиметься, і в цьому розвитку необхідно задіяти добре продуманий маркетинговий план співпраці з некомерційними організаціями. Він повинен включати ефективні цілі: продакт-плейсмент, партнерський маркетинг, відсоток пожертв з продажу чи корпоративне спонсорство.

Наприклад, компанія Rebbl дотримується принципу «стійкості» у транспортуванні, упаковці та сільському господарстві. Вона також жертвує 2,5% свого чистого прибутку організації боротьби з торгівлею людьми Not For Sale.

#9. Важливість та цінність особистих даних

Оскільки Google планує поступово відмовлятися від сторонніх файлів cookie, фахівці з контекстної реклами та пошукової оптимізації будуть змушені розробляти нову стратегію без cookie. 

46% опитаних експертів вважають, що знецінення таких файлів стане їхньою головною проблемою у 2021–2022.

Оскільки таргетинг реклами та поведінковий аналіз стають все складнішими, цінність та важливість особистих даних буде лише зростати. Користувачі вимагають більшого захисту конфіденційності та контролю над своїми персональними відомостями, і маркетологам необхідно буде до цього пристосуватися.

Згідно з дослідженням Pew Research Center, 72% людей вважають, що майже все, що вони роблять в інтернеті, відстежується рекламодавцями, технологічними фірмами чи іншими компаніями. А 81% кажуть, що потенційні ризики, з якими вони стикаються через збирання даних, нівелюються їхніми перевагами.

Сплануйте вже зараз, як ви вирішуватимете питання та проблеми споживачів, пов'язані з конфіденційністю, зберіганням та видаленням інформації. Визначте, яку цінність ви можете запропонувати користувачам за їхні дані.

Згідно зі звітом Absolunet, 83% споживачів були відкриті для обміну персональною інформацією, якщо це створювало особистий досвід і підприємства були прозорі щодо того, як використовуються дані.

#10. Прозорість та достовірність

Минув час «відточених» постів та ідеально підібраної естетики. Дедалі більше людей очікують автентичності від брендів, за якими вони стежать. Споживачі хочуть зазирнути за лаштунки та відчути зв'язок людини з бізнесом. Згідно з дослідженням Cohn & Wolfe Authentic Brands, 91% людей готові винагородити бренд за його справжність, здійснивши купівлю.

Прозорість важлива для всіх демографічних груп. За результатами недавнього опитування Sprout Social, 86% споживачів вважають, що чесність бізнесу зараз важливіша, ніж будь-коли, а 73% готові платити більше за продукти, що гарантують повну прозорість.

#11. Трансляція соціальної та політичної позиції бренду

Одна з найважливіших тенденцій 2021–2022 — те, як бренди справлятимуться із все більш поляризованим соціальним та політичним кліматом. Глобальна пандемія, розрізнений ландшафт ЗМІ та соцмереж змусить компанії ухвалювати важкі рішення про те, як і де вони взаємодіють зі своїми клієнтами.

«Кожен витрачений рекламний долар, кожен вибір каналу та платформи, кожен пост у соцмережах, кожна конференція чи виставка оцінюватимуться через призму того, що маркетингові рішення бренду говорять про те, хто вони і що транслюють», — стверджує Тім Лінберг, головний фахівець маркетингової агенції Verndale.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Стратегічний маркетинг»
Маркетинг і PR
Веде Тетяна Лукинюк
23 квітня 4 червня
Тетяна Лукинюк