6 країн, де найпростіше відкрити свій бізнес | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

6 країн, де найпростіше відкрити свій бізнес

Знайшли найбільш комфортні умови для підприємців.

cover-business-633ed742c5f15193650735.jpg

Бізнесмени часто нарікають, що вести справи в Україні нелегко. У переліку зі 190 країн, де найпростіше відкрити свою компанію, Україна посідає 64 місце. Дослідження було проведено Світовим банком за участю 130 тис. організацій у всьому світі.

Країни оцінювали за такими критеріями: складність реєстрації юридичної особи, правила отримання дозволу на будівництво, доступність кредитів, податкові ставки, відкритість торгових кордонів, умови оголошення банкрутства, ступінь захищеності інвестицій та інші фактори.

Однак є держави, де уряд ухвалив закони, які полегшують життя підприємцям.

#1. Нова Зеландія

У цій країні відкрити свою компанію (навіть іноземцю, але за наявності бізнес-візи) можна онлайн за декілька годин. Реєстрація коштує $150. Також із плюсів ведення бізнесу в Новій Зеландії — відсутність податків на заробітну плату, соціальне забезпечення чи приріст капіталу.

Для іноземців, які хочуть відкрити компанію у цій країні, є спеціальна робоча віза підприємця — Entrepreneur Work Visa. Для її отримання потрібно інвестувати у свій бізнес щонайменше 100 тис. новозеландських доларів ($70 тис.). Ця сума може бути меншою, якщо підприємство займатиметься науковими розробками, IT-технологіями або високотехнологічним виробництвом. Також для отримання візи необхідно надати бізнес-план.

Вимоги до підприємця:

  • відсутність проблем із законом (потрібно пред'явити довідку з поліції своєї країни, а також з держав, де період проживання становив не менше 5 років)
  • знання англійської (сертифікат IELTS не нижче 4.0 або докази досвіду спілкування та роботи англійською)
  • довідка про стан здоров'я (відсутність серйозних хронічних захворювань та потреби у дорогому лікуванні)

Перспективні бізнес-сфери для розвитку в Новій Зеландії:

  • екотехнології
  • переробка сміття
  • сільське господарство з використанням інновацій
  • освітні курси для іноземних студентів

Допомога у відкритті бізнесу: в країні існує декілька програм, які підтримують підприємців-початківців (The Icehouse, Lightning Lab, Venture Up, CreativeHQ, R9, New Zealand Export Credit Office). Для отримання допомоги необхідно надіслати заявку з описом свого проєкту та додати документи (резюме та інформацію про наявні фінанси).

Нюанс, на який варто звернути увагу: до відкриття бізнесу в Новій Зеландії варто переконатися, що в місцевому законодавстві немає заборон на ведення у конкретному місці виду діяльності, що вас цікавить. Наприклад, влада забороняє у житлових районах відкривати підприємства, які занадто шумні.

Корисні посилання:

Сайт податкової служби Нової Зеландії

Державний сайт з питань бізнесу

Різноманітна статистика щодо приватних підприємств (за галузями і регіонами)

Імміграційна служба Нової Зеландії

#2. Сінгапур

Для відкриття бізнесу в Сінгапурі знадобиться всього доба. Заявку можна подати вранці, а вже наступного дня вона буде підтверджена. Зареєструвати свою компанію коштує $680. Проте держава періодично змінює тарифи.

Підприємців з усього світу приваблює система оподаткування Сінгапуру: податок на прибуток компаній до 300 тис. сінгапурських доларів (близько $222 тис.) на рік становить 9%, понад 300 тис. — 17%.

Судова система Сінгапуру дозволяє вирішити комерційну суперечку в межах 150 днів. Цей термін є найкоротшим серед усіх країн світу.

Віза до Сінгапуру для підприємців та інвесторів (Entrepreneur Pass) видається на 1 рік, а далі її можна продовжити.

Плюси Entrepreneur Pass:

  • посвідка на проживання для всіх членів сім'ї підприємця
  • дозвіл на роботу членам сім'ї бізнесмена
  • діти іноземців можуть відвідувати сінгапурські школи

Рекомендуємо прочитати:

img-israelua-629df6aa23bea435106310.jpg

Ізраїль — країна стартапів, яка воює понад 70 років. Як їй це вдається?

Читати

Умови отримання візи:

  • вік заявника має бути більш ніж 21 рік, він повинен мати освіту у сфері бізнесу чи відповідний досвід роботи, планувати переїхати до Сінгапуру та відкрити там свою компанію
  • бізнес-ідея має нести інноваційний та підприємницький характер, а також створювати робочі місця
  • компанія має бути закритим акціонерним товариством
  • після прибуття до Сінгапуру заявник протягом місяця відкриває бізнес або приєднується як співзасновник до компанії, що існує не більше пів року.
  • у власності підприємця є чи буде частка бізнесу розміром від 30%
  • стартовий капітал компанії — $50 тис.
  • бізнесмен має спонсора в особі стабільної, зареєстрованої в Сінгапурі організації, або заявник може надати поруку сінгапурського банку на суму $3 тис.

Переваги ведення бізнесу у Сінгапурі:

  • ПДВ складає 3%
  • стабільний курс місцевої валюти
  • завдяки системі уряду ризики банкрутства мінімальні

В яких галузях потрібні підприємці:

  • туризм
  • сфера послуг (наприклад, транспортних)
  • інформаційні технології

Допомога у відкритті бізнесу: у Сінгапурі є чимало компаній (наприклад, AirMaker або Entrepreneur First), які надають підтримку, інвестуючи у бізнес (це може бути сума $25–35 тис.).

Що потрібно знати підприємцям-початківцям: у Сінгапурі можна отримати грант на свій стартап. Наприклад, за програмою TECS бізнеси в галузі науково-дослідних розробок та нових технологій, на яких можна заробити, мають шанс отримати до 750 тис. сінгапурських доларів (близько $555 тис.).

Корисні посилання:

Урядовий сайт Сінгапуру

Сайт імміграційної служби Сінгапуру

#3. Гонконг, Китай

Китай — країна з розвиненою економікою. Гонконг є потужним центром підприємництва з високим рівнем міжнародної торгівлі. Тому кордони Гонконгу відкриті для безмитного імпорту. Бізнесменів приваблює стабільна банківська система та відсутність корупції. Податок на прибуток, отриманий безпосередньо в Гонконгу, становить 16,5%, інакше він не стягується.

Відкрити компанію в Гонконгу можна віддалено і всього за декілька днів. Вартість реєстрації складає близько $200. Для цього необхідні лише копія закордонного паспорта, підтвердження адреси проживання та інформація про майбутню компанію: її назву, структуру тощо. При цьому статутний капітал може становити лише 10 тис. гонконзьких доларів (близько $1284).

Підприємці можуть претендувати на спеціальну візу — Hong Kong Entrepreneurs Visa. Для цього необхідно описати свій бізнес-проєкт (він має приносити користь економіці Гонконгу). Прибутковість підприємства доводять попередні дослідження, відгуки перших клієнтів та рекомендаційні листи від замовників чи партнерів. Для отримання візи необхідно підтвердити платоспроможність (стартовий капітал, бізнес-план, освіту та досвід у сфері підприємництва).

Плюси бізнес-візи:

  • сім'я підприємця отримує дозвіл на проживання в Гонконгу на рік
  • дозвіл на роботу для членів сім'ї бізнесмена
  • діти можуть вільно відвідувати місцеві школи

Візу можна продовжити ще на рік, подавши заяву.

Рекомендуємо прочитати:

img-container-620f8b36309e0406737731-62138c5cdff9f578461814.png

Як металевий контейнер змінив світ

Читати

Найбільш потрібні напрямки бізнесу:

  • сфера послуг
  • інвестиції
  • інформаційні технології

Допомога: в Гонконгу існують урядові програми, які сприяють бізнесменам-початківцям (Enterprise Support Scheme, CreateSmart Initiative, SME Export Marketing Fund).

Підказка для підприємців: у Гонконгу є попит на технології, які прискорюють фінансові операції.

Цікаві факти:

  • у Гонконгу багато (більше, ніж в інших країнах) молодих бізнесменів, середній вік яких становить 30 років (наприклад, у США цей показник — 35 років)
  • у Гонконгу мало жінок-підприємців — 6% (для порівняння, у Сінгапурі та Лондоні — близько 20%)
  • у Гонконгу дуже багато бізнесменів-початківців, які прибули з інших країн. Влада підтримує близько 61% іноземців-стартаперів, які отримують фінансування з різних фондів

Корисні посилання:

Посольство Китайської народної республіки в Україні

Сайт Міністерства іноземних справ Китаю

Сайт імміграційної служби Китаю

#4. Данія

Зареєструвати бізнес у Данії легко, швидко та недорого. Все робиться онлайн за один день, а ціна становить близько $100.

Вигідні галузі для ведення бізнесу:

  • інформаційні технології
  • біотехнології
  • відновлювані джерела енергії

Політична стабільність країни, постійний туристичний потік та зручне розташування залучають іноземних підприємців. Влада готова видавати кредити не лише своїм громадянам, а й іноземцям.

Допомога: у країні діє багато програм підтримки бізнесу (найпопулярніша — Start-up Denmark — керується Міністерством підприємництва та зростання, а також Міністерством імміграції, інтеграції та житлового будівництва Данії).

Щоби взяти участь у цій програмі, потрібно надати бізнес-план із описом бізнес-моделі. Потім необхідно отримати оцінку данського експерта (час очікування — близько 6 тижнів). Далі бізнесмен подає заявку до Данської агенції з міжнародного найму та інтеграції (розглядають її близько 4 тижнів). Потім, за умови позитивного результату, учасник програми отримує фінансову підтримку бізнесу та посвідку на проживання в країні.

Плюс для підприємців: компаніям, які пройшли реєстрацію в Данії, відкрито прямий доступ до ринку Євросоюзу (він охоплює понад 100 млн заможних споживачів).

Корисні посилання:

Сайт імміграційної служби Данії

Сайт Міністерства іноземних справ Данії в Україні

Сайт податкової агенції Данії

#5. Південна Корея

Південна Корея відрізняється розвиненою економікою та високим рівнем доходів. Ця країна постійно прогресує, тому відкрита для підприємців. До речі, уряд справді підтримує стартаперів: щорічно держава виділяє понад $10 млрд на розвиток нових проєктів.

Відкрити свій бізнес у Південній Кореї можна за тиждень. Для цього необхідно створити фірмову печатку компанії (вартість близько $25), вибрати банк для відкриття комерційного рахунку, зареєструвати організацію онлайн через систему Start Biz Online (ціна близько $10). Але підприємцю також доведеться сплатити реєстраційний (2% від встановленого капіталу) та освітній податок (20% від суми реєстраційного).

Для бізнесменів передбачені спеціальні візи, у тому числі спрощені. Наприклад, віза D-8 (від 2 до 5 років) не передбачає необхідності наймати персонал на підприємство, яке не має достатньої кількості ресурсів. Однак для її отримання необхідно мати стартовий капітал і патент.

Рекомендуємо прочитати:

img-bychance-6108f8d9e7173030343067-61bc395d4fe4d287276132.webp

4 випадковості, що вплинули на економіку цілих країн

Читати

Що потрібно для оформлення візи D-8:

  • реєстраційна форма, в якій наведено особисті дані громадянина
  • закордонний паспорт
  • стандартна фотографія
  • реєстраційна карта іноземця
  • необхідність у додаткових документах залежить від категорії ділового в'їзного дозволу (D-8-1, D-8-2, D-8-3, D-8-4).

Візу D-8 можна продовжити. Для цього потрібно надати звіти про те, як розвивається та працює підприємство, а також документ про своєчасну сплату податків.

Сфери бізнесу, які потрібні в Південній Кореї:

  • інноваційні технології (наприклад, створення безпілотних літальних апаратів)
  • медична галузь
  • сфера послуг

Допомога: підприємці-початківці можуть розраховувати на фінансову підтримку від приватних компаній, венчурних фондів і програм-акселераторів.

На замітку підприємцям: на фінансування проєктів із освоєння нових технологій держава готова виділяти додаткові кошти. Але бізнесмену-іноземцю, який веде свою діяльність без створення юрособи, уряд Південної Кореї не надасть жодних виплат. Щоб отримати грошову допомогу, доведеться працювати у тандемі з корейським стартапером.

Корисні посилання:

Сайт імміграційної служби Південної Кореї

Сайт Міністерства закордонних справ Південної Кореї

#6. США

Ведення бізнесу в Америці вважається недорогим (невисока вартість логістики, виробництва та ціни на оренду офісів). Але США відстають від деяких розвинених країн за привабливістю бізнес-середовища для іноземців через велику конкуренцію, а також високі податкові ставки (їх встановлюють уряд і влада штатів).

Зареєструвати компанію у США можна за декілька тижнів. Вартість залежить від обраного штату і стартує від $450. Що для цього потрібно:

  • забронювати назву для компанії (онлайн)
  • подати заяву до Служби внутрішніх доходів США на отримання федерального ідентифікаційного номера для здійснення податкових платежів (онлайн)
  • зареєструватися в Державному департаменті з питань оподаткування та фінансів як платник податку з продажу (онлайн)
  • зареєструватися у спеціальних департаментах, які відповідають за соціальне страхування працівників на випадок безробіття та інвалідності
  • отримати ліцензію у профільних відомствах (якщо це необхідно)
  • інші вимоги залежать від штату

Компанії у США зобов'язані сплачувати 4 основних види податків: корпоративний податок з прибутку, податки з продажу та нерухомості. Крім того, оподатковується приріст капіталу, а також залежно від штату в США обов'язково стягується податок на зарплату.

Для ведення бізнесу у США іноземцям необхідно відкрити візу (Е-1, Е-2, ЄВ-5).

Вигідні сфери для бізнесу:

  • торгівля
  • ресторанний бізнес
  • IT-технології

Підприємцям варто знати, що в США є міста, які виграють за масштабами інвестицій — Бостон, Боулдер, Сіетл, Сан-Дієго і Нью-Йорк.

Допомога: один із інструментів фінансової підтримки підприємців у США — краудфандингові платформи. Найпопулярніші: Kickstarter, Product Hunt, Indiegogo. Щоб отримати матеріальну допомогу, необхідно надати детальний бізнес-план, описати проєкт та вказати суму, яка потрібна для його реалізації. Крім того, необхідно подавати звіти про етапи виконання проєкту.

Користування такими ресурсами є платним. Наприклад, Kickstarter стягує 5% від усієї зібраної суми. Ще один важливий нюанс: перевести в готівку кошти, зібрані на цьому порталі, може тільки резидент США.

Корисні посилання:

Урядовий сайт США

Сайт імміграційної служби США

Сайт Департаменту державного управління США

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич