Як працює індустрія фейкових товарів | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Кожен четвертий продукт у світі — підробка

Як працює індустрія фейкових товарів.

cover-false-62dea046743ac201618137.jpg

Чи знають споживачі, що купили підробку? За даними дослідження аналітичної платформи Certilogo, 43% опитаних заявили, що вони були спантеличені і здивовані, коли виявили, що придбали фейковий товар. 38% зізналися, що запідозрили недобре під час покупки, а 19% — знали, що мають справу з контрафактом.

Як працює нелегальна індустрія фейкових товарів та які продукти від світових брендів підробляють найчастіше? За матеріалами Certilogo, Uswitch, Vogue Business і South China Morning Post.

Як працює ринок підробок

Індустрія фальшивок схожа на гігантського спрута, який обвиває і душить своїми щупальцями офіційних виробників, перетворюючи частину законного ринку на сіру зону. Інвестори зазнають збитків через ризики вкладень, а споживачі, самі того не усвідомлюючи, матеріально підживлюють своїми покупками цього монстра.

Виробники підробок розхитують ринок та створюють культуру обману, адже, по суті, контрафактна індустрія — нестійка, оскільки є незаконною. А пандемія масштабувала та глобалізувала її ще сильніше. Різке збільшення виробництва та поширення підробок у період ковіду пояснюється зростанням онлайн-продажу.

За даними Certilogo, у квітні 2021 року кількість фейкових продуктів на міжнародному ринку досягла 27%. Так, кожен четвертий товар — підробка. При цьому 86% фальшивок було куплено онлайн, тобто 9 із 10 контрафактних продуктів продається в інтернеті.

Цікаво, що фейки не старіють. 8 із 10 підробок — це контрафакт дизайнерських речей з попередніх колекцій або ранні версії популярного гаджета.

Які країни лідирують у продажу підроблених товарів

Якщо говорити про ринкову географію фальшивок, Східна Європа займає позицію лідера в збуті контрафакту. Дослідження Certilogo підтверджує, що всі рекорди з продажу фейкових товарів побила Україна. Відсоток підробленої продукції в нашій країні досяг 51% у 2021 році.

Далі йде Білорусь — 46%, Філіппіни — 43%, а Китай та росія займають 11 та 12 місця. Відсоток фальшивок у цих країнах становить 30 та 25% відповідно.

Китай залишається найбільшим виробником контрафактної продукції. А топ-канали продажу підробок у цій країні, за даними Vogue Business China, — публікації WeChat Moments у соціальній мережі WeChat, майданчик мікроблогів Weibo, e-commerce платформа та соцмережа Xiaohongshu.

Хто купує підробки: 4 типи споживачів

За дослідженням Anaqua, молоде покоління більш ймовірно купуватиме контрафактну продукцію, ніж старше. Цей висновок зроблено на основі опитування американців: 70% представників покоління Z та 63% мільйонів зізналися, що купують підробки.

Умовно можна виділити 4 групи споживачів фейкових товарів:

  • Мрійники або Наслідувачі. Найбільш стереотипні покупці підробок. Здебільшого, це молоді люди, яким не вистачає фінансів для придбання бажаного товару з яскравим логотипом. Ця категорія прагне імітувати стиль і престиж, властиві багатим соціальним групам. Підроблений аксесуар для них — можливість підвищити власний статус.
  • Інтегратори. Це споживачі, які хочуть злитися з певною соціальною чи професійною групою. Можливо, таку людину взяли на престижну роботу, де топменеджмент і навіть рядові співробітники носять люксові бренди. Або ж це підліток, на якого тиснуть однолітки, батьки яких купують їм престижні речі. Багато інтеграторів цінують оригінали люксових брендів, але вважають, що і контрафакт може бути якісним?

Рекомендуємо прочитати:

img-markmetaverse-621507cf81d4b163849565.jpg

Маркетинг метавсесвіту: 4 тренди, які вже тестують великі бренди

Читати

  • Розумні Підробники. Зазвичай такі люди дотримуються балансу двох аспектів: вони чутливі до ціни та уважні до стилю. Фальшивки для них — лише доповнення до гардеробу, в якому можна відшукати й оригінали престижних брендів. Для Розумних Підробників шопінг — це розвага, вони завжди в курсі останніх тенденцій. Такі люди люблять приміряти різні образи, але при виборі фейкового продукту перебірливі. Контрафактний товар має бути близьким до оригіналу, інакше вони його не куплять.
  • Шахраї. Це споживачі з високим доходом, які можуть собі дозволити предмети розкоші, але готові платити і за високоякісні підроблені товари. Купуючи фейкову продукцію, вони звертають увагу на дизайн та матеріал, і якщо задоволені якістю — вважають, що нічим не ризикують. Найстрашніше для Шахрая — втратити обличчя, якщо хтось дізнається, що він купує контрафакт.

Які бренди найбільш популярні в індустрії підробок

Згідно з аналітикою британського сервісу Uswitch, до топ-3 дизайнерських брендів, продукція яких найчастіше підроблялася у 2021 році, входять Rolex (228 тис. запитів), Yeezy (180 тис.) та Louis Vuitton (156 тис.).

Якщо говорити про підробки технологічних брендів, у 2021 році у пошуку найчастіше з'являлися такі компанії — Beats (8,4 тис. запитів), Xbox (6 тис.) та Apple (6 тис.).

Розгляньмо детальніше, які схеми використовують зловмисники, щоб збути фейковий товар, прикриваючись ім'ям світових виробників. І що компанії рекомендують покупцям, котрі зіткнулися з контрафактом.

#1. Rolex

Rolex — один із топових брендів наручного годинника та аксесуарів люксового сегменту. Ціна оригінального Rolex — від $5,3 тис., а вартість деяких моделей на аукціонах перевищує $22 млн.

Фальшиві Rolex можуть коштувати вам $20, $250 і навіть $5 тис. Все залежить від того, з яких матеріалів зроблено годинник, від рівня майстерності виробника і від країни, в якій він був вироблений. Найдорожчі підробки мають платинове чи золоте покриття, а найдешевші виготовляються з неіржавної сталі та латуні. Крім того, деякі виробники використовують штучні діаманти замість справжніх, щоби ще більше скоротити витрати.

Прикордонно-митна служба США попереджає: «Купівля контрафактних товарів — незаконна, вона сприяє злочинній діяльності». Незважаючи на таке суворе застереження, існують такі сайти, як Perfect Rolex. Тут можна придбати підробки люксового годинника за помірну ціну — від $215.

Проте поліція суворо контролює будь-які можливі спроби збути або закласти контрафактний годинник у всіх країнах світу. У травні 2021 року в Сінгапурі заарештували чоловіка на ім'я Лі Ві Хуа, який приніс підроблений Rolex в ломбард. Виявилося, що шахрая привабили швидкі гроші, які запропонував дилер.

Схема була така: чоловік купував підробку, а потім йшов закладати годинник у ломбард. Виручені гроші він приносив дилеру назад. При виручці $7 тис. Лі отримував від нього $2 тис. комісійних. Однак через місяць оцінювач ломбарду був попереджений, що хтось під ім'ям Лі закладає підроблений годинник Rolex.

І хоча судовий вирок був винесений шахраєві за пом'якшувальних обставин (Лі не продумував свої дії заздалегідь і був у борговій пастці), він все ж таки отримав 11 місяців в'язниці.

#2. Yeezy

Yeezy — бренд одягу та взуття, заснований американським репером та дизайнером Є, більш відомим як Каньє Вест. Дизайнерські лінійки розробляються разом з Adidas.

Рекомендуємо прочитати:

img-pumadidas-60fab6e8dad4e619724515-61c2f079cf2bc631475103.webp

Puma та Adidas: історія конкуренції завдовжки 73 роки

Читати

Роздрібна ціна снікерсів Yeezy — $200, і попит на них дуже високий. За оцінкою Wells Fargo, лінійка Yeezy+Gap може принести $1 млрд прибутку з продажу до 2022 року.

У мережі існує безліч вебресурсів, які пропонують фейкові кросівки Yeezy. Наприклад, на сайті FakeYeezy.to ви можете придбати підробку за $100. Враховуючи, що справжні Yeezy розпродаються дуже швидко, спекулянти отримують можливість встановлювати на оригінальні товари величезну націнку, продаючи їх у таких магазинах як Magnolia Park у Каліфорнії. Тут оригінали можуть коштувати і $1,5 тис. Це грає на руку шахраям, які підробляють Yeezy.

Деякі фальшивки настільки гарні, що покупці звертаються до неофіційних джерел з автентифікації кросівок, таких як експерт із снікерсів Yeezy Busta.

«Уявіть собі: ви гуляєте Лос-Анджелесом і зустрічаєте як мінімум 10 людей у ​​Yeezy, — коментує Yeezy Busta. — 9 із 10 цих кросівок — насправді підробки».

Влада США продовжує наполягати на тому, що покупка контрафакту є злочином. Є офіційна заява про те, що терористи Аль-Каїди та ІДІЛ, які розстріляли співробітників журналу Charlie Hebdo у 2015 році, частково оплачували свою зброю з доходу від продажу підроблених кросівок Nike. У відповідь влада США провела облаву на індустрію фальшивок, вилучивши більше товарів, ніж будь-коли раніше.

#3. Louis Vuitton

За результатами дослідження Uswitch, щороку в Google з'являється близько 31 тис. пошукових запитів fake Louis Vuitton bag (підроблена сумка Louis Vuitton). Середня вартість сумки цього бренду на офіційному сайті — $2,8 тис. Як повідомляє Fashion Magazine, фейк Louis Vuitton коштуватиме вам $700. А на маркетплейсі Etsy ви взагалі можете придбати щось, що нагадує люксовий аксесуар всього за $28.

Ось як контрафактна промисловість діє на випередження. У березні 2021 року в Китаї поліція зупинила  злочинну схему з виробництва фейкових сумок легендарного французького бренда на суму $15,5 млн.

Було заарештовано близько 40 осіб, які, за звинуваченнями, підробляли сумки протягом 4 років, запускаючи у продаж фальшивки ще до того, як оригінали з'являлися на ринку.

Зловмисники купували справжні сумки в магазинах Louis Vuitton, а потім розбирали їх для виробництва шкіри з таким самим малюнком. Пізніше шахраї найняли продавчиню з офіційного магазину бренду і скупили у неї понад дюжину сумок. Вона надала злочинцям дизайн та технологію виготовлення аксесуарів, які ще не продавалися у Китаї.

Цікаво, що фальшивки коштували лише $15–30, дилерам їх збували за $45–75. Ті, у свою чергу, додавали 40% націнки та продавали товар іншим торговцям по всій країні. І лише після цього сумки потрапляли до роздрібної мережі.

#4. Beats

Згідно з Uswitch, fake Beats — найчастіший запит від користувачів у Google серед тих, що стосуються продуктів технологічної індустрії. Компанію Beats Electronics заснував репер Dr. Dre, а з 2014 року вона стала підрозділом корпорації Apple.

На офіційному сайті Apple бездротові навушники Beats коштують $199, а великі професійні — $399. Фейкові пристрої доступні в інтернеті — на eBay ми одразу знайшли каталог навушників від $40 до $106.

Apple підкреслює, що вся продукція Beats — преміальна, і цілком природно, що вона приваблює шахраїв.

Якщо покупець зрозумів, що придбав контрафактний товар, Apple радить спробувати зв'язатися з продавцем і повернути гроші, при цьому більше не надаючи жодної персональної інформації.

#5. Xbox

Домашня ігрова приставка Xbox від Microsoft — найбільш бажана річ для будь-якого геймера. Офіційний Xbox Series X коштує $637, але на маркетплейсі Alibaba цю консоль пропонують купити за $400. Користувачі Reddit упевнені, що це фейк.

Microsoft дає чітку інструкцію своїм клієнтам, як відрізнити оригінал від підробки, на прикладі Xbox 360. Усі пристрої та аксесуари цієї приставки (контролери, гарнітури та адаптери) повинні мати невелику овальну голографічну етикетку з логотипами Xbox 360 та Microsoft. При цьому наклейки з продуктом повинні містити такі важливі деталі, як дата виробництва, серійний номер та ідентифікатор приставки.

Однак навіть ця інформація не допоможе вам, якщо ви вирішили купити собі Xbox, заплатили і отримали замість консолі роздруковану фотографію. Йдеться про випадок 19-річного Пітера Клатворті з Ноттінгема. Хлопець купив у продавця на eBay Xbox One за $750. Оплата пройшла, але Пітер отримав не приставку, лише фото коробки консолі.

Нічого страшного не сталося, покупцеві повернули гроші, а представники eBay вжили заходів проти цього продавця та заблокували його акаунт. Але з кожним виходом нового покоління консолей Xbox збільшується ризик бути ошуканим шахраями, які швидко реагують на попит, що зростає.

#6. Apple

Продукти Apple є дуже популярними в індустрії підробок. У 2019 році фейковий iPhone 11 max Pro коштував $160, тоді як оригінал — $1449. Приблизно на 70% дешевше може вартувати фальшивий iPhone 13 Pro Max, офіційна ціна якого стартує від $1099.

Рекомендуємо прочитати:

img-swotappleua-62d170d0c417a715851827.jpg

Чому може збанкрутувати Apple: сильні та слабкі сторони компанії

Читати

Фраза fake iPhone очолює рейтинг запитів за назвою технологічних продуктів у 2021 році — користувачі шукали ці слова 1800 разів. Виробництво підроблених iPhone та інших гаджетів від Apple — кримінально карається. Ще в 2019 слідчі розкрили в США злочинну схему, яка завдала Apple збитків на суму $6,1 млн.

Як повідомляє Apple Insider, група з 14 осіб імпортувала з Китаю понад 10 тис. підроблених iPhone та iPad. Товар направляли для обміну на нові, справжні телефони та планшети в офіційні магазини Apple Store у США та Канаді. Ці продукти експортували назад до Китаю та інших країн, а потім запустили продаж за оригінальними цінами. Досі не зрозуміло, як підроблені пристрої iPhone та iPad пройшли процедуру безпеки Apple.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Стратегічний маркетинг»
Маркетинг і PR
Веде Тетяна Лукинюк
23 квітня 4 червня
Тетяна Лукинюк