Топ-6 книг 2021 року про нову реальність, технології, світовий порядок та наше майбутнє | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Future is coming: топ-6 книг 2021 року

Редагування генів, машинне мислення, новий капіталізм.

cover-book21-62d90d5f5eaf5109719208.jpg

2020 рік був наповнений унікальним досвідом, до якого багато в чому не можна застосувати книги, видані до пандемії. Тому ми зібрали рекомендації успішних топменеджерів та підприємців про те, що варто прочитати зі свіжої літератури, виданої у 2021 році.

Ці книги — про нову реальність, технології, світовий порядок і наше майбутнє.

#1. A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence, Jeff Hawkins 

(«Тисяча мізків: нова теорія інтелекту»)

Хто радить: Білл Гейтс, мільярдер, філантроп, засновник та ex-CEO Microsoft

У 1996 році Джефф Гокінс став одним із співавторів цифрового помічника. PalmPilot. Це був прорив у сфері портативних комп'ютерів, адже пристрій поєднав у собі електронний органайзер, ПК та мобільний телефон.

У 2005 році Гокінс став співзасновником компанії Numenta, що займається машинним інтелектом. З тих пір він десятиліттями розмірковував про зв'язки між нейробіологією та навчанням машин, а кульмінацією стала ця науково-популярна книга.

Тут Гокінс розмірковує про природу інтелекту, про принципи роботи людського мозку і про те, що знадобиться для створення справжнього ШІ.

Книга підходить для людей з малим досвідом в інформатиці чи науці про мозок. Вона наповнена захопливими думками про архітектуру мозку та цікавими підказками про майбутнє інтелектуальних машин. У передмові легендарний біолог-еволюціоніст Річард Докінз каже, що книга перетворить ваш розум на вир провокаційних ідей. «Я згоден», — сказав Білл Гейтс.

Видання англійською мовою

#2. The Raging 2020s: Companies, Countries, People — and the Fight for Our Future, Alec Ross

(«Скажений 2020-й: компанії, країни, люди — і битва за наше майбутнє»)

Хто радить: Нейт Мук, CEO World Central Kitchen (організація забезпечує харчуванням постраждалих від стихійного лиха)

Алек Росс, експерт із інновацій та колишній радник в адміністрації Барака Обами, проникливо фіксує, як змінюється ландшафт суспільства, а також баланс між людьми, бізнесом та урядом.

Корпорації стають впливовішими за держави, некомерційні організації реагують на лиха швидше, ніж влада, а люди і лідери, які повинні їх представляти, залишаються позаду через нерівність, що зростає.

Рекомендуємо прочитати:

img-22-movies-6261268f253a4364487169.jpg

22 документалки, що розширюють кругозір

Читати

Використовуючи приклад США, щоб проілюструвати, у чому полягає помилковість нинішньої глобальної соціально-економічної моделі, Росс вказує, що «за останні 30 років 1% найбагатших людей країни розбагатіли ще на $21 трлн, половина населення стала біднішою на $900 млрд, а середній клас перестав зростати».

Через інтерв'ю з найвпливовішими людьми світу, а також за допомогою новаторських економічних та політичних моделей, Росс пропонує новий суспільний порядок, який перезавантажує процес відновлення рівноваги між корпораціями, владою та підлеглими.

Видання англійською мовою

#3. The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race, Walter Isaacson 

(«Порушниця коду: Дженніфер Дудна, редагування геному та майбутнє людської раси»)

Хто радить: Лікар Деві Шетті, кардіохірург та засновник мережі медичних центрів Narayana Health

Це захоплива історія про групу вчених, які змінюють запрограмований «код життя» та хочуть створити ліки від багатьох хвороб. Таке нововведення може спровокувати революцію у природничих науках.

Автори цього дослідження, Дженніфер Дудна та Емманюель Шарпантьє, отримали Нобелівську премію з хімії у 2020 році, ставши шостою та сьомою жінками, які за більш ніж вікову історію удостоїлися нагороди у цій сфері.

Дослідження, яке привело Дудну і Шарпантьє до світового визнання, має потенціал для боротьби з майбутніми пандеміями: або шляхом перехоплення нової вірусної інфекції за рахунок кращого скринінгу та лікування, або завдяки створенню людей з більш високою стійкістю до хвороб, запрограмованій у їхніх клітинах.

Запатентована вченими техніка редагування генів, під складною абревіатурою CRISPR-Cas9, дозволяє вибірково вирізати та змінювати фрагменти ДНК.

Видання англійською мовою

#4. Net Positive: How Courageous Companies Thrive by Giving More Than They Take, Paul Polman, Andrew Winston

(«Чистий позитив: як сміливі компанії процвітають, віддаючи більше, ніж беруть»)

Хто радить: Інон Крейз, CEO корпорації Mattel (другого у світі виробника іграшок)

Пол Полман, колишній гендиректор Unilever, який збільшив прибуток акціонерів на 300% і забезпечив компанії перше місце у світі за стійкістю протягом 11 років поспіль, — уперше розповів, як це зробити.

Об'єднавшись із Ендрю Вінстоном, одним із найавторитетніших експертів із питань корпоративної стійкості, Полман розповідає керівникам бізнесу, як вирішувати найважливіші, невідкладні проблеми людства — зміну клімату та нерівність — і завдяки цьому створювати компанії, що процвітатимуть.

Водночас автори розвінчують поширені міфи: від ідеї про те, що єдина функція бізнесу — максимізація прибутку до наївної надії, що корпоративна соціальна відповідальність врятує наш вид від катастрофи.

Видання англійською мовою

Рекомендуємо прочитати:

img-happyend-62d5333f43d4d940690797.jpg

Хепіенду не буде: що таке катастрофічне мислення

Читати

#5. Power: Limits and Prospects for Human Survival, Richard Heinberg

(«Влада: межі та перспективи людського виживання»)

Хто радить: Джеремі Грентем, співзасновник та головний інвестиційний стратег Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co ($63 млрд активів).

Ця книга — історія влади. Людства над природою й одних людей над іншими. Вона підтверджує жорстокий факт — на планеті є межа зростання. Після 50 років ігнорування цієї очевидної істини ми бачимо, як людство поступово наближається до точки, коли закінчується все, починаючи з енергії.

За словами Річарда Гейнберга, люди повинні докорінно змінити свій спосіб життя, інакше ми зіштовхнемося з жахливими наслідками. Протягом двох десятиліть Гейнберг пророкував день, коли людство буде змушене зробити доленосний вибір: або звернути зі шляху стрімкого зростання, або йти за ним у темне майбутнє. Тепер, 2021 року, цей день настав. За словами Гейнберга, ми входимо у «вузьке вікно часу», в якому маємо зробити цей вибір.

Автор книги показує, що екологічні та соціальні кризи, з якими ми стикаємось сьогодні, зобов'язані своєю появою ненаситному людському прагненню до панування.

За словами Гейнберга, настав час остаточно відмовитися від вертикальної моделі влади, де одна людина спонукає інших щось робити, і сконцентруватися на розвитку горизонтальної системи — здатності групи самоорганізовуватися для досягнення спільної мети. Від того, яка модель переважатиме, залежить, наскільки успішно людство впорається з майбутньою всесвітньою кризою.

Видання англійською мовою

Курси за темою:

#6. «Think Again: The Power of Knowing What You Don't Know», Adam Grant

(«Подумай знову. Сила розуміння власного незнання»)

Хто радить: Микола Танген, CEO норвезького нафтового фонду Norges Bank Investment Management

Адам Грант — організаційний психолог із американської Вортонської школи бізнесу. Книга Think Again досліджує, як переконання, що накопичуються протягом життя, впливають на нашу неготовність відкриватися для нової інформації та досвіду.

Наприклад, люди, які розуміються на математиці, зазвичай добре бачать закономірності в даних. Але якщо ці закономірності не суперечать їхнім поглядам — у такому разі інтелект стає «зброєю проти істини». Чим розумніша людина, тим менше вона готова визнати обмеженість свого мислення.

Той же Майк Лазарідіс, технічний геній і візіонер, який заснував BlackBerry, в 2008 році привів свою компанію до оцінки $70 млрд лише для того, щоб вона знову пішла в небуття. Він дотримувався думки, що електронна пошта є найважливішою функцією мобільного телефону, навіть коли ринок повертався у бік універсальності iPhone.

У міру того, як людство проходить через глобальну пандемію та цифрову трансформацію, Адам Грант переосмислює поняття навчання. Він закликає кинути виклик нинішнім думкам і переконанням, щоб відкрити розум для нового досвіду.

Грант стверджує, що мислителі-новатори не просто приймають власні помилки, а щиро одержують від цього задоволення і радіють потрясінню свого інтелектуального світу. Вони не зацікавлені в тому, щоб завжди бути правими.

Слова Гранта підтверджує засновник інвестиційної компанії Bridgewater Associates Рей Даліо: «Якщо ви не оглянетеся на себе і не подумаєте: ”ого, яким дурним я був рік тому”, то ви, очевидно, мало чого навчилися за останній рік».

Видання англійською мовою

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Delivery Manager»
Бізнес і управління
Веде Андрій Богданов
5 червня 24 липня
Андрій Богданов