5 вчинків співробітників, про які дізнався весь світ | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

5 вчинків співробітників, про які дізнався весь світ

Як CEO Gravity Payments отримав "Теслу", а власник Dairy Queen — удвічі більше клієнтів.

cover-5postupkov-ukr-61e689788240e765721826.jpg

Ми вивчаємо критерії вірусних роликів, возимося зі сторітелінгом — робимо все, щоб відео «залетіло» у TikTok, потрапило в рекомендації Instagram і принесло компанії більше популярності.

Проте є бізнеси, які не вкладалися у створення вірального контенту. У них просто були лояльні співробітники та свідки, які поділилися історією у соцмережах. А після цього про те, що сталося, дізнався весь світ.

#1. Starbucks 

Кристал Пейн, бариста Starbucks у штаті Вірджинія, звернула увагу на одного з постійних відвідувачів із порушенням слуху. Іббі Пірач зазвичай замовляв напої, набираючи їхні назви у смартфоні та показуючи персоналу кав'ярні.

Тоді Пейн вирішила опанувати американську мову жестів (ASL), аби клієнт міг робити замовлення нарівні з іншими відвідувачами. Сама Кристал запевняє, що витратила на вивчення базового ASL лише кілька годин. Пізніше бариста залишила на стійці замовлення в кав'ярні записку, повідомивши, що може спілкуватися мовою жестів.

Іббі Пірач на знак подяки опублікував історію у Facebook і Twitter. Вона стала вірусною, про співробітницю кав'ярні розповіли у місцевих новинах та на офіційному сайті Starbucks.

 

Це не перший випадок прогресивності Starbucks щодо відвідувачів з інвалідністю. У листопаді 2020 року в TikTok опублікували відео, що показує, як співробітниця кав'ярні Бріанна Рот допомагає оформити замовлення клієнту з порушенням слуху. Ролик набрав понад 5 млн переглядів, 22 тис. коментарів та 49 тис. репостів.

Сьогодні американською мовою жестів володіє персонал 4 тис. кав'ярень Starbucks у США. У закладах навіть використовують спеціальні фартухи для співробітників, які знають ASL.

#2. Gravity Payments

У 2011 році співробітник американської фінансової компанії Gravity Payments із зарплатою $35 тис. на рік заявив CEO, що йому мало платять. Оклад відповідав середнім показникам ринку, проте більшість персоналу організації загрузла у банківських кредитах, і керівництво про це знало.

Через 4 роки генеральний директор Ден Прайс оголосив про рішення зменшити власний прибуток на 94%. Сума склала $1,1 млн і дозволила встановити всім 135 співробітникам мінімальну зарплату $70 тис. на рік. При цьому Прайс пообіцяв не підвищувати вартість продукції компанії та не скорочувати штат.

Пізніше команда Gravity Payments вирішила віддячити керівникові — здійснити мрію гендира, від якої він відмовився, коли підвищив зарплати. Співробітники протягом року відкладали гроші, щоб подарувати йому автомобіль Tesla Model S вартістю $70 тис. 

Автомобіль презентували разом із плакатом, на якому написали: «Дякуємо, що завжди ставите команду вище за себе».

Першого тижня після перегляду зарплати про Gravity Payments написали понад 500 сайтів. Компанія також отримала близько 4,5 тис. нових відгуків на вакансії — серед них резюме VP of Operations в Yahoo Таммі Кролл. Вона була готова перейти до Gravity Payments із окладом на 85% менше, ніж на попередньому місці роботи.

Через півроку після перегляду зарплати також вдвічі зросли виручка та чистий прибуток організації. Раніше Gravity Payments щомісяця отримувала близько 30 заявок від компаній, які бажали стати її клієнтами. Після збільшення окладів ця кількість зросла до 2 тис. на місяць. А коефіцієнт утримання клієнтів компанії становив 95%, тоді як у середньому на ринку він складає 68%.

#3. Apple

У 2016 році в магазин Apple у штаті Теннессі прийшла жінка із сином Джеймсом, який народився із синдромом Дауна та аутизмом. Вони збиралися вибрати новий iPad, який 9-річний хлопчик використовував для навчання.

Джеймса щось відволікло у торговому центрі — і під час бігу він врізався у скляну стіну магазину. Співробітник Apple Ендрю Уолл не розгубився: швидко підібрав чохол, допоміг запустити iPad та провів транзакцію, сидячи на підлозі біля матері з сином.

Спокійна реакція та емпатія приємно здивували відвідувачку. Жінка написала керівництву Ендрю лист подяки і поділилася своїм досвідом у соцмережах.

Її пост у Facebook зібрав понад 37 тис. позначок «Мені подобається», близько 1,5 тис. коментарів та 17 тис. репостів.

 

#4. Dairy Queen 

Джої Прусак, менеджер закладу мережі Dairy Queen у Міннесоті, став свідком крадіжки грошей у незрячого відвідувача: жінка в черзі забрала собі $20, що випали у клієнта. Тоді менеджер попросив, щоб вона повернула купюри, проте отримав відмову. У результаті співробітник ресторану не став її обслуговувати і вирішив віддати незрячому клієнту свої гроші.

Інший відвідувач побачив це і надіслав листа з подякою керівництву компанії. Власник магазину роздрукував його, а незабаром фото листа розмістив колега Джої Прусака у Facebook і Reddit. Історія стала вірусною, кількість відвідувачів закладів мережі збільшилася вдвічі. 

Рекомендуємо прочитати:

img-7types-61a0d5fb91479958407769.jpg

7 типів людей — як з ними спілкуватися і працювати

Читати

Один з найбільших у світі інвесторів, Уоррен Баффетт, чия компанія володіє Dairy Queen, а також CEO мережі Джон Гейнор зателефонували до ресторану, щоб особисто подякувати співробітнику. Баффет запросив Джої Прусака на збори акціонерів своєї компанії Berkshire Hathaway.

Люди, яких надихнув вчинок менеджера Dairy Queen, почали надсилати йому 20-доларові купюри. Отримані гроші Джої Прусак пообіцяв витратити на благодійність.

 

#5. Burger King

У 2017 році Тіна Гарді, співробітниця техаського Burger King, залишила робоче місце і допомогла клієнтці, яка страждає від цукрового діабету. Ребека Боунінг їхала трасою, коли рівень цукру в її крові раптово впав до мінімуму. Незважаючи на те, що в таких ситуаціях думки людини починають плутатися, а дії ускладнюються, жінка з'їхала з дороги в напрямку вказівника Burger King.

Ребеці не вистачило сил усно оформити замовлення, але вона змогла повідомити про свій діабет. Тоді Тіна Гарді прибігла до її автомобіля з порцією морозива. Пізніше співробітниця пояснила, що її чоловік був діабетиком, і вона знала, як діяти в таких ситуаціях. Тіна залишалася з клієнткою, доки стан Ребеки не нормалізувався.

Перед від'їздом відвідувачка розповіла менеджеру Burger King про вчинок співробітниці, зробила фото Тіни Харді та поділилася історією на сторінці у Facebook. Пост швидко став вірусним, він отримав понад 558 тис. лайків та 232 тис. репостів.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська