6 порад для того, щоб сайт був першим у видачі Google | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

6 порад для того, щоб сайт був першим у видачі Google

Як використовувати SEO-просування на максимум.

3-61e5886eac74a764443088.png

SEO вмирає, лінкбілдинг і контент більше не ефективні, ще й Google постійно посилює свої алгоритми — вже звичні доводи, коли йдеться про просування сайту. Але це не так: всі подібні інструменти працюють, лише потрібно знайти баланс залежно від продукту, ніші та ринку.

Як збільшити трафік на сайт та вивести його у топ пошукової видачі — розповів Микола Шокін. Понад 6 років він займається SEO-просуванням та керує SEO-командами. Має досвід у просуванні e-commerce-проєктів, B2B- та B2C-продуктів. Зараз освоює App Store Optimization для просування програм Kyivstar.

У Laba Микола веде лекції на курсі «Digital-маркетолог».

#1. Визначте вихідну точку і бюджет

Спочатку пропишіть SEO-стратегію на основі технічного аудиту. Клієнти часто звертаються із фразою: «Мої розробники розуміються на SEO, виправляти нічого не доведеться». Але це велика помилка — кожен сайт має «хворі місця». Часто ІТ-фахівці дивляться на SEO лише з технічного боку: їм важливо, щоб система була працездатною з мінімумом людських зусиль.

Але якісна SEO-стратегія — це глибокий аналіз ніші, який покаже, де ви перебуваєте порівняно з конкурентами, і які ресурси знадобляться, щоб успішно змагатися з усією нішою.

Підберіть семантичне ядро, визначте видимість сайту, ваших конкурентів та лідерів ринку, порахуйте трафік та прикиньте рівень конверсії.

SEO-стратегія містить:

Технічний аудит:

  • аналіз сайту з деталізацією технічних недопрацювань (і поясненням, наскільки вони критичні) + ТЗ щодо їх усунення
  • оцінка контенту, тегів та метаданих з рекомендаціями щодо оптимізації
  • аналіз профілю посилань
  • розширене, кластеризоване семантичне ядро ​​(розподіліть його за частотністю)
  • розрахунок видимості за запропонованою семантикою
  • аналіз та прогноз отримання максимальної кількості трафіку на певний період
  • стратегія лінкбілдингу з деталізацією за бюджетом, найменуванням посилань та їх кількістю. Дорожня карта із закупівлі лінків. Прогноз максимальної пропускної спроможності для закупівлі посилань помісячно (з урахуванням сезонності, завантаження копірайтерів та лінкбілдерів). Все це допоможе прорахувати рівень органічного трафіку без ризику отримати санкції від пошукових систем
  • контент-план з таймлайном та кількістю контенту помісячно для виконання стратегії
  • щомісячний та загальний бюджет, щоб отримати максимально прогнозований трафік

Аудит конкурентів:

  • виявлення конкурентів у кожній семантичній групі та порівняння позицій з основними суперниками
  • порівняння видимості за запропонованою семантикою з конкурентами
  • технічний аудит і порівняння базових показників з конкурентами
  • оцінка контентного вмісту, оптимізації тегів та метаданих
  • аналіз та порівняння релевантних категорій та послуг
  • аналіз та порівняння профілів посилань з конкурентами

Така SEO-стратегія покаже замовнику, які процеси, терміни та очікувані результати необхідні, щоби покращити позиції сайту в пошуковій видачі.

Рекомендуємо прочитати:

img-hypothesis-61a0de5196b93157870852.jpg

Три маркетологи про те, як перевіряти гіпотези

Читати

#2. Оптимізуйте сайт усередині

Базовий чек-лист із внутрішньої SEO-оптимізації містить:

  • структуру сайту — вона повинна бути зрозумілою для користувачів і складена відповідно до семантичного ядра.
  • оптимізацію на різних типах сторінок — текстова оптимізація для категорій та сторінок, характеристики для карток товарів, блоки перелінкування для розподілу статичної ваги між сторінками, блоки з товарами, що рекомендуються, зручний check-out.
  • органічне перелінкування — не використовуйте рандомні або комерційні анкори, посилання на сайті розподіляйте рівномірно (кожна сторінка повинна мати внутрішні лінки). Для правильного розподілу необхідно знати статичну вагу кожної сторінки.
  • унікальні тексти — не менше 90%. Виняток: картки товарів, де більш важливими є характеристики.
  • оптимізовані картинки з додаванням title та alt — не втрачайте можливості залучити трафік через Google Images. Також оптимізація картинок дозволить підвищити показники accessibility, на які Google дедалі більше звертає увагу.

Типова сторінка товару повинна містити картинку, назву, ціну, блоки «Доставка та повернення» та «Відгуки».

В e-commerce також обов'язково використовувати фільтри — крім UX, сторінки фільтрів допоможуть максимально широко охопити нішу.

#3. Враховуйте регіональність у пошуковій системі Google

Якось я працював із продуктом, який охоплював усі великі міста України. У ресурсу було 2,5 тис. користувачів на місяць, 95% з яких — брендовий пошук за назвою компанії. Після аудиту ми виявили, що частина основних конкурентів використовують регіональність із розбивкою по великих містах, через що у них трафік у десятки разів більший. На основі потенціалу в ніші ми визначили, що з однієї типової сторінки послуги можна зробити 250 унікальних під 125 міст.

Ми провели декомпозицію регіональності та масштабували продукт усередині сайту на всю Україну:

  • створили регіональні сторінки під кожне місто з унікальним текстом
  • оптимізували сторінки під групу запитів
  • зробили перелінковку
  • нові міста теж оптимізували та отримували нових користувачів, а також конверсію

У підсумку трафік безбрендового пошуку виріс у 40 разів. Якщо брати в абсолюті – у 100. Продукт вистрілив і продовжив рости за рахунок правильної оптимізації.

З іншим замовником вдалося збільшити конверсію завдяки внутрішній оптимізації та регіональності з 0,5 до 4%. Це був невеликий локальний сайт оренди квартир із жорсткими обмеженнями бюджету.

#4. Використовуйте лінкбілдинг

Зовнішня оптимізація, або лінкбілдинг — це формування вхідних посилань на ваш сайт із інших ресурсів, тобто створення навколо вас «сарафанного радіо». Досі посилання є одним з основних факторів ранжування в Google. Працюйте з ними постійно, хоча це найдорожчий інструмент у просуванні.

Купуйте посилання на зовнішніх сайтах і створюйте гарне враження про свій ресурс для Google. Продемонструйте, що про ваш сайт «говорять» інші — це покращить показники його ранжування.

Є декілька стратегій зовнішньої оптимізації:

  • PBN — Private Blog Network — декілька допоміжних вебресурсів, які призначені для основного просування. Можна використовувати для нових сайтів, яким потрібне швидке зростання. PBN вимагає додаткових ресурсів для управління та ведення.
  • PR-публікації — компанія купує тексти на тематичних сайтах.
  • Крауд — органічно вписані в коментарі на форумах та відгуках посилання на сайт.
  • Outreach — публікації про сайт на сторонніх ресурсах через особисте спілкування з їхніми власниками та блогерами.
  • Побудова рівнів посилань — компанія розміщує лінки не тільки на сайт, що просувається, але й на сторінки, що посилаються на нього, а також на сторінки, які посилаються на ці сторінки. Тобто створюється ієрархія посилань між вебресурсами.

На тому ж сайті з оренди квартир використовували таку схему: купували одну публікацію за $50–100 та підтримували її за допомогою outreach чи крауд. У підсумку загальне зростання трафіку склало 500%.

Сайт був не новий, з невеликою кількістю посилань, і нарощувати масу посилань було ризиковано, щоб Google не запідозрив ресурс у маніпуляціях. Тож будували рівні посилань.

#5. Остерігайтесь агресивного нарощування посилань

Google суворо карає вебресурси за маніпуляції, особливо за різке нарощування профілю посилань. Сайт може отримати песимізацію або санкції пошукових систем, що здатне спричинити різке зниження показників (у тому числі трафіку).

Санкції можуть бути як в автоматичному режимі з допомогою алгоритмів, так і в ручному. У другому випадку SEO-фахівець має можливість відстежити їх у Google Search Console. Але санкції, накладені за допомогою алгоритмів, неможливо проконтролювати. Тут єдиний сигнал — різке погіршення показників сайту (наприклад, позиції та трафіку).

Якщо вебресурс почав стрімко «падати» у видачі, це, швидше за все, пов'язано з лінкбілдингом. Трапляється, що конкурент закупив спамні посилання, щоб занапастити сайт прямого суперника. Або ж SEO-фахівець вирішив виростити показники і замість звичних 100–150 лінків на місяць купив аномальну кількість. Знайдіть їх у вашому посиланні і відправте в disavow. Тоді Google перестане сприймати їх як профіль вашого сайту.

Після санкцій та песимізації ваша репутація зіпсується і потрібно буде заново доводити Google, що цьому вебресурсу можна довіряти. Рекомендую підключати не тільки роботу лінкбілдерів, а ще копірайтерів та IT. Покращуйте репутацію сайту і зовні, і всередині: пишіть свіжий корисний контент, удосконалюйте технічну частину, вибудовуйте новий профіль посилань.

#6. Використовуйте додаткові інструменти

Must-have для SEO-фахівців — сервіси Google Search Console, Google Analytics, Google Tag Manager і Hotjar. Ці інструменти показують, хто ваші користувачі, звідки вони приходять та що роблять на вашому сайті.

Search Console краще використовувати разом з API та вивантажувати дані з пошуку в Google Таблиці або BigQuery — це в тому числі дозволить сегментувати брендовий та безбрендовий пошук. А Google Tag Manager допоможе відстежувати події на сайті, наприклад, кількість кліків на кнопках зворотного зв'язку або покупки. Його можна пов'язати з Hotjar і бачити, що користувачі робили на сторінках, там ведеться запис взаємодії з сайтом.

Для внутрішньої оптимізації є платні та безкоштовні інструменти. Платні, на кшталт Screaming Frog або Netpeak Spider, дозволяють вивантажити будь-які дані з сайту та дізнатися про його повний технічний стан. Безкоштовно можна працювати і в Google Doc, якщо вмієте користуватися скриптами або формулами.

Для зовнішньої оптимізації не обійтися без Ahrefs — це найкращий інструмент для роботи із посиланням. Сервіс CheckТrust показує якість сайту з погляду його профілю посилань. Також у роботі із зовнішніми факторами вебресурсу та їх метриками можуть допомогти  Serpstat, SimilarWeb, Semrush. А проаналізувати сайти для купівлі гостьових публікацій дозволить Ubersuggest.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!