За що отримують гроші найдорожчі фахівці | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

До $12 млн на рік + бонуси: найбільш оплачувані співробітники у світі

Мотиваційна пігулка: за що отримують гроші найдорожчі фахівці.

cover-topzp-ukr-new-61f94e826741c850542926-min-6523f13036286535975461.jpg

Експерти Harvard Business Review стверджують, що бонуси за підсумками кварталу більше не мотивують. Книги та ресерчі про «зетів» кричать, що для молодого покоління соціальна відповідальність та схожі цінності організації важливіші за високу зарплату. А теорії Маслоу та Герцберга називають гроші «гігієнічним фактором».

Але є нюанс: через одну лише «закоханість» у компанію співробітник надовго у вас не затримається — людям потрібні гроші, а точніше джерело їхньої генерації.

Ми зібрали дані Equilar, Forbes, WSJ і Business Insider, склавши топ найманих співробітників із неймовірно високою компенсацією. У рейтингу немає Ілона Маска (Tesla) та Тіма Кука (Apple) — ми зосередилися на менш очевидних іменах. Деякі з них ви, можливо, навіть не чули.

#1. Андерсон Купер — $12 млн/рік
Журналіст CNN

Ведучий програми Anderson Cooper 360° на CNN народився у родині письменника Уайатта Еморі Купера та відомої дизайнерки Глорії Вандербільт. Купер з раннього дитинства ріс на очах у публіки, а спілкування з Труменом Капоте та Чарлі Чапліном було для нього звичною справою.

Перший досвід роботи в ЗМІ Купер отримав ще в ранньому дитинстві, коли як модель потрапив на фотосесію для Harper's Bazaar. У 10-13 років він брав участь у зйомках для брендів Ralph Lauren та Calvin Klein.

У 1985 році Купер вступив до Єльського університету, де 4 роки вивчав політологію та міжнародні відносини. Паралельно він вирішив спробувати себе у журналістиці та влаштувався фактчекером на телеканал Channel One News.

Пізніше Купер підробив посвідчення преси та почав знімати відеофрагменти на кордоні Таїланду та М'янми про зіткнення біженців із урядовими військами. Його ролики зрештою сплатив і опублікував Channel One. Після М'янми Андерсон упродовж року жив у В'єтнамі. Пізніше він відправив знятий для Channel One матеріал про життя і культуру країни — канал купив його і підвищив Купера до кореспондента.

Потім була робота в Сомалі, Боснії, Руанді, Камбоджі, Гаїті, Ізраїлі та ПАР, де Андерсон випускав репортажі про військові та політичні конфлікти.

Матеріали Купера незабаром привернули увагу преси. У січні 2002 Андерсон пішов на CNN як другий ведучий, а вже наступного року компанія дала Куперу право на випуск власного новинного шоу Anderson Cooper 360°, де він обговорював головні світові події: наприклад, цунамі в Шрі-Ланці, смерть Папи Римського Іоанна Павла II і голод у Нігерії.

У травні 2007 року Купер випустив книгу Dispatches from the Edge, де розповів про досвід висвітлення війни. Мемуари стали бестселером The New York Times.

Робота журналістом принесла Андерсону безліч нагород: Peabody та National Headliner Awards за матеріали про цунамі в Індійському океані, премію Едварда Р. Мерроу за звіт про коралові рифи та інші. Сьогодні зарплата Андерсона Купера як журналіста і ведучого на CNN — $12 млн на рік.

#2. Бозома Сент-Джон — $7 млн/рік
Маркетинг-директор (CMO) Netflix

Перш ніж приєднатися до Netflix у серпні 2020, Сент-Джон була маркетинг-директором в Endeavour, просувала бренд Uber, керувала підрозділом маркетингу в Apple Music & iTunes, відділом музики та розваг PepsiCo. Вона має 20+ років досвіду в цій сфері.

У Netflix головний пріоритет Боз — нарощування бази користувачів. Вона виділила такі челенджі в роботі: боротьба за увагу, а також нескінченні інновації, які зможуть торкнутися емоцій клієнта, постійно зайнятого іншими речами. Через три квартали після приходу Сент-Джон кількість підписників сервісу збільшилася на 1,5 млн. Загальна кількість користувачів Netflix у всьому світі сягнула 209 млн.

З ініціативи Боз компанія запустила сайт-додаток Tudum, де публікують статті про прем'єри, розміщують ексклюзивні інтерв'ю з режисерами та акторами, а також репортажі зі зйомок. Цілі цього ресурсу — підігрівати інтерес користувачів до новинок, ділитися бекстейджами про популярні серіали та фільми. Відвідувачі можуть поставити запитання та отримати на нього відповідь: наприклад, дізнатися, як довго живуть відьмаки або де можна купити костюм із серіалу «Гра в кальмара».

Бозома — лауреат премій Ad Age's 50 Most Creative People, Innovators & Stars 40 Under 40 та Fortune's 40 Under 40. У 2021 році Forbes також включив її до списку найбільш впливових маркетинг-директорів (CMO). Актуальна зарплата Бозоми Сент-Джон на позиції CMO в Netflix — $7 млн ​​на рік.

#3.  Ендрю Стентон — $5 млн/рік
VP, художник-аніматор та сценарист Pixar

Студія Pixar — одна з найуспішніших компаній у світі. Вона випустила 24 повнометражні фільми, практично кожен з яких став хітом, збираючи сотні мільйонів доларів у прокаті.

Біля штурвала команди аніматорів та сценаристів студії стоїть Ендрю Стентон — дворазовий лауреат «Оскара» за роботи «ВОЛЛ·І» та «У пошуках Немо», режисер чотирьох мультфільмів Pixar, сценарист трилогії «Історія іграшок» та «Корпорації монстрів». Він прийшов у студію як другий аніматор і працює в Pixar практично найдовше.

Ендрю Стентон отримав ступінь бакалавра у Каліфорнійському інституті мистецтв, де вивчав анімацію. Ще в студентські роки він створив два короткометражні мультфільми — «Історія» та «Десь в Арктиці». Професійну кар'єру Ендрю розпочав у 1987 році у студії Kroyer Films, де написав сценарій для фільму «Майті Маус — нові пригоди».

У 1990 Стентон прийшов у компанію Pixar на позицію художника-аніматора та постановника. Спочатку він створював рекламні ролики, а 1996 року вперше виступив як сценарист повнометражки «Історія іграшок».

Надалі Стентон писав сценарії і для інших фільмів студії, в 1998 він також став співрежисером «Життя жуків», а в 2001 — сценаристом та виконавчим продюсером «Корпорації монстрів».

У 2003 році на екрани вийшов новий анімаційний фільм студії Pixar — «У пошуках Немо», Ендрю Стентон був його режисером-постановником, автором сюжету та одним із сценаристів, а також творцем образу та голосом черепахи Краш.

«Знаєте, чому фільми Pixar гарні? У студії працює система. У нас не можна почати щось малювати та сказати: «Я художник, я так бачу». В нас є процес. Він творчий, але це система, — сказав Ендрю в одному з інтерв'ю. — Кожний з нас має особливе чуття: ми знаємо, як розвеселити глядача, як цікаво розповісти історію, з якого боку на неї подивитися і як її інтерпретувати».

Ендрю Стентон — спікер на TED-конференціях. Наприклад, у цьому відео він розповідає, як створити цікаву історію, яку всі полюблять.

 

Стентон — володар премій за найкращі сценарії для мультфільмів «У пошуках Немо», «ВОЛЛ·І» та «Історія іграшок». Його також номінували на «Оскар» за адаптований сценарій для третьої частини «Історії іграшок». В інтернеті зарплата аніматора рахується із приміткою «під переглядом». Але, за оцінками експертів, вона сягає $5–8 млн на рік.

#4. Алекс Карп — $3,8 млн/рік
CEO Palantir Technologies

Palantir Technologies — американський розробник софту для аналізу Big Data. Входить до списку найдорожчих стартапів світу. Продукти компанії дозволяють аналізувати великі масиви даних та виявляти підготовку до скоєння злочину чи теракту. Розробки Palantir також застосовують для пошуку зниклих дітей, боротьби з фінансовим шахрайством, виявлення можливих місць мінування в Афганістані та Іраку.

За даними Wall Street Journal, система Palantir могла б допомогти розпізнати підготовку атаки на вежі-близнюки у 2001 році: частина з 19 бойовиків-смертників користувалися для бронювання квитків до Нью-Йорка однаковим телефонним номером та адресою електронної пошти, а також однієї і тією ж банківською карткою.

Головні замовники Palantir Technologies — урядові організації, розвідслужби, інвестиційні банки та хедж-фонди. Середньостатистичний проєкт Palantir коштує клієнтові від $5,8 млн до $100 млн.

Стартап заснував Пітер Тіль, з яким Алекс Карп познайомився в юридичній школі Стенфорда. Після її закінчення Карп захопився філософією і вступив до Університету Ґете у Франкфурті, де навчався в одного з найвидатніших філософів в історії — Юрґена Габермаса.

Рекомендуємо прочитати:

img-happiness-61a0fa6ed94f8626594774.jpg

Успіх компанії залежить від щастя співробітників

Читати

Тіль у цей час став співзасновником PayPal, який у підсумку продав eBay за $1,5 млрд. Завдяки отриманим від угоди коштам, він став венчурним інвестором та паралельно запускав нові стартапи.

У 2005 році Тіль запросив на позицію CEO Palantir Алекса Карпа, у якого завдяки навчанню в Європі були ділові зв'язки, дар переконання, а також здатність (попри відсутність технічної освіти) швидко схопити суть складної проблеми та пояснити її непрограмістам.

Карп зумів зацікавити європейських інвесторів, а згодом вирішив залучити гроші американських служб безпеки. У презентації ЦРУ Карп показав, як можна відслідковувати активність людей, котрі підозрюються в тероризмі. Ідея зацікавила співробітників спецслужби, і вони ініціювали створення інвестиційного фонду, який вкладає кошти держбюджету США у корисні для розвідки проєкти. Palantir отримав із цього фонду $2 млн.

Основний обов'язок Алекса Карпа в компанії — ведення переговорів та залучення інвестицій. Він відомий як ексцентричний лідер: тримає мечі тай-чі та окуляри для плавання у своєму кабінеті, а також практикує медитацію цигун та бойові мистецтва із співзасновниками Palantir у коридорах офісу.

Його вважають надміру прямолінійним, проте контракти компанії з ЦРУ, Збройними силами США, Данською національною поліцією, поліцією Нью-Йорка, Нового Орлеана, Чикаго та Лос-Анджелеса говорять про дар переконання, прокачані ораторські та комунікативні скіли.

Зараз основна частина доходів Карпа пов'язана з цінними паперами: йому належить близько 575 тис. акцій Palantir Technologies на суму понад $102 млн. Як CEO Palantir Карп отримує $3,8 млн на рік, а також бонуси на особисту безпеку та оренду літака.

#5. Тор Мірен — $384 тис/рік
VP з маркетингу та комунікацій Apple

На початку 2016 року пост віце-президента з маркетингу та комунікацій в Apple зайняв Тор Мірен. Сьогодні на ньому — керівництво творчою командою та весь маркетинг технологічної корпорації: від інтернет-реклами та інтерактивного вебдизайну до упаковки девайсів та оформлення вітрин фірмових магазинів.

В Apple Мірен перейшов із поста головного креативного директора рекламної мережі Grey Group, де пропрацював 6 років. За час його керівництва журнал Adweek назвав флагманський офіс Grey New York «агентством року» у 2013 та 2015. Нью-йоркський підрозділ також відзначили престижною нагородою на щорічному фестивалі реклами Cannes Lions.

Одна з найважливіших кампаній, які Мірен проводив у Apple, — «Знято на iPhone». Мета проєкту — показати можливості камер смартфона. Для участі користувачеві необхідно було зробити фото на iPhone та опублікувати його в соцмережі з хештегом #ShotoniPhone. Команда бренду відбирала найкращі знімки, після чого виставляла їх на сайті Apple, у соціальних мережах та на білбордах різних країн світу.

Крім того, Apple адаптували кампанію #ShotoniPhone під національні свята і важливі світові події: наприклад, під День незалежності або легалізацію одностатевих шлюбів в Австралії. В рамках проєкту компанія також створює контент за участю знаменитих художників, фотографів та зірок шоу-бізнесу: наприклад, Селена Гомес та Леді Гага зняли кліпи на iPhone.

Ось приклад ролика в рамках кампанії #ShotoniPhone французького кінорежисера Мішеля Гондрі, відомого завдяки фільму «Вічне сяйво чистого розуму». Усі сцени з відео зняті, оброблені та змонтовані на iPhone 13 Pro.

 

Тор Мірен — журналіст за освітою. Кар'єру він починав як спортивний оглядач The Providence Journal. Потрапив до рейтингу Fortune 40 under 40, а також (разом з Джеймсом Кемероном та Леді Гагою) до списку Creativity 50 2010 року, куди входять найвпливовіші творчі люди. У Apple Тор Мірен щорічно отримує $384 тис.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська