10 брендів із найсильнішою емоційною прив'язаністю | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

«Не можу жити без Apple»: 10 брендів із найсильнішою емоційною прив'язаністю

Коли бренд — твій близький друг.

cover-loveapple-6200effadb47b473665913.jpg

Наша взаємодія з улюбленими брендами схожа на близькі стосунки.

У вересні 2021 року міжнародне брендингове агентство MBLM опублікувало дані дослідження Brand Intimacy Covid Study. MBLM хотіли визначити, у яких відносинах перебувають клієнти та бренди в епоху Covid-19. Отримані відомості порівняли із результатами за 2020 рік, а також з періодом до пандемії.

Дослідники опитали 3 тис. споживачів у США про їхній досвід взаємодії зі 100 брендами з 10 індустрій. За підсумками з'ясувалося, що відсоток клієнтів, які відчувають близькість до брендів, збільшився на 37% порівняно з доковідним періодом.

Розповідаємо про провідні світові компанії, клієнти яких зізнаються, що не можуть без них жити.

«Не можу жити без бренда» — це як?

Близькість до бренда — це сила емоційних зв'язків між ним і клієнтами. Щоб визначити ступінь прихильності, MBLM розробили коефіцієнт, який залежить від декількох факторів:

  • на якому етапі стосунки
  • чи перевершує бренд очікування клієнта
  • чи формує він образ, що надихає
  • чи вкорінився у повсякденних ритуалах тощо.

Маріо Натареллі, експерт у сфері маркетингу та керівний партнер MBLM, запевняє, що близькість до бренду не залежить від розміру компанії. Принципи побудови емоційних зв'язків із клієнтами однакові і в стартапів, і у великих корпорацій.

Етапи близькості

Чим сильніший емоційний зв'язок, тим міцніші стосунки. Для вимірювання ступеня близькості між споживачем та брендом у MBLM виділяють 3 етапи:

1. Обмін

Людина та бренд починають взаємодіяти. Клієнт знайомиться з компанією, а вона дізнається про переваги споживача. На цьому етапі тяжіння відбувається за рахунок взаємності. Якщо відносини будуть розвиватися, вони перейдуть на наступний етап, інакше клієнт віддалиться і стане байдужим.

2. Зв'язок

Коли між людиною і брендом встановилася прихильність, їхні стосунки більш значимі та віддані. Це стадія прийняття та формування довіри.

Рекомендуємо прочитати:

img-4method-uk-618cf6395a8da875262410.jpg

4 ефективні методи продажів

Читати

3. Злиття

Людина та бренд нерозривно пов'язані один з одним. На такому етапі ідентичності клієнта та бренда зливаються. Іншими словами, споживач висловлює свою думку через бренд — і навпаки.

За що клієнти готові платити більше

Побудова близьких відносин із споживачами приносить бізнесу фінансові вигоди. Згідно з результатами дослідження, за період пандемії кількість тих, хто готовий віддати на 20% більше за товари чи послуги улюблених брендів, збільшилася вдвічі: якщо у 2019 році переплачувати погодилися лише 16% респондентів, у 2021-му таких було вже 28%.

MBLM також порівняли фінансові показники брендів із високим коефіцієнтом близькості та провідних компаній зі Standard & Poor's 500 і Fortune 500. Дослідників цікавили зростання виручки, прибутку та ціни на акції. «Близькі» бренди продемонстрували блискучі результати за всіма показниками.

Фінансові показники: липень 2020 vs липень 2021

Розважальна індустрія — найближча

У четвірку галузей, які за результатами дослідження MBLM виявилися найближчими до своїх клієнтів, увійшли медіа та розваги, автомобільна промисловість, роздрібна торгівля, а також технології та комунікації. Їхній коефіцієнт виявився вищим, ніж середній показник для всіх галузей.

Рейтинг індустрій

Період пандемії зблизив споживачів з індустрією розваг. У 2021 році офіси знову відкрилися, проте це не вплинуло на силу емоційного зв'язку з брендами — коефіцієнт близькості для сегменту Entertainment становить 50,2, що значно більше, ніж середній показник 38,7.

Найбільш близьким до споживачів брендом у сфері медіа та розваг став Disney (коефіцієнт — 56,9), за ним йдуть Amazon Prime (56,7) та YouTube (56,1).

Характер відносин між Disney та споживачами багато в чому залежить від почуття ностальгії. Бренд фокусується на приємних спогадах та позитивних емоціях, які ті викликають, адже багато клієнтів виросли на мультфільмах та кінокартинах виробництва Disney.

Apple — безсумнівний лідер

Проте перше місце серед усіх брендів все ж таки дістається Apple. Ця компанія має найвищий коефіцієнт не лише у своєму сегменті, а й загалом – 73,7.

48% респондентів відповіли, що не уявляють життя без Apple, — це на 8% більше, ніж у 2020 році. Apple також виявився єдиним брендом, який входить до п'ятірки найкращих як серед чоловіків, так і серед жінок. 

Чоловіки ближчі з розважальними та технологічними брендами, а вподобання жінок різноманітні, зокрема за рахунок рітейлу.

Не дивно, що близькість Apple до своїх споживачів настільки висока. За даними дослідження CIRP, рівень лояльності клієнтів Apple становить близько 90% протягом останніх трьох років.

Apple звертається до цілого спектру почуттів, які сприяють формуванню близькості: компанія перевершує очікування, надає найвищий сервіс, якість та ефективність. Цінностями, які уособлює бренд, захоплюються. Ті, хто користується продукцією Apple, упевнені, що це допомагає їм удосконалюватися і бути продуктивнішими.

Автомобільні концерни встановлюють правильний зв'язок

У період пандемії автомобільна індустрія зіткнулася з непередбаченими складнощами — локдаун і логістична криза не могли не позначитися на галузі. За оцінками AlixPartners, у 2021 році через брак напівпровідникових мікросхем, що використовуються у виробництві машин, світова автопромисловість недоотримала $210 млрд прибутку.

Незважаючи на кризу, коефіцієнт близькості між клієнтами та автомобільними брендами залишився високим — 48,4 проти 49 у 2020 році. У тривожні часи люди схильні орієнтуватися на практичні цінності, і це враховують більшість автомобільних брендів — Toyota (лідер – 55,4), BMW (53,8), Chevrolet (52,6).

Рекомендуємо прочитати:

img-gillette-ukr-61e682222c7ba281574329.jpg

Як у Gillette змінили слоган і втратили $5 млрд

Читати

У Tesla (40,6) діють інакше. Ця компанія будує відносини з клієнтами за рахунок унікальної ідентичності та образу, що надихає. Інакше кажучи, кожен має свій шлях до зближення зі споживачем.

Меседж має значення

У межах дослідження MBLM також проаналізували, як компанії спілкувалися в соцмережах і через вебсайт під час пандемії, та виявили, що бренди з високим рівнем близькості розмовляють зі своїми споживачами не лише про продукти та послуги.

Коефіцієнт для промисловості напоїв становить 33,3. Це нижче середнього показника 38,3, але порівняно з періодом до пандемії він збільшився на 11%. Виробники напоїв зуміли зміцнити емоційні відносини зі споживачами, незважаючи на збої у глобальних ланцюгах поставок. Як вони спілкувалися зі своєю аудиторією?

По різному. На початку пандемії Coca-Cola уникала повідомлень про Covid-19, проте невдовзі там змінили стратегію: бренд спонсорує заходи, де люди можуть насолодитися музикою та розслабитися, а також допомагає вразливим соціальним групам.

Pepsi продовжує благодійні ініціативи. А Heineken підтримує поновлення роботи барів. Загалом у 2021 році кількість повідомлень, пов'язаних з пандемією, збільшилася на 60% порівняно з попереднім роком.

 

Включення меседжів про боротьбу з Covid-19 у комунікацію і брендинг — вже тенденція.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Стратегічний маркетинг»
Маркетинг і PR
Веде Тетяна Лукинюк
23 квітня 4 червня
Тетяна Лукинюк