Коли краще постити в соцмережах | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Коли краще постити в соцмережах: відповідаємо на головне запитання SMM-ників

Чи існує золотий час для публікацій у Facebook та Instagram.

cover-new-smmua-621501399fbc6640056654.jpg

Facebook та Instagram загадково змінюють алгоритми видачі контенту, а бренди катують нещасних SMM-ників на тему «коли ж краще постити наші дописи?».

Щоб відповісти на це запитання, американський сервіс для аналітики активності в соцмережах Rival IQ вивчив близько 1 млн публікацій від понад 2,1 тис. брендів у Instagram та Facebook у 2021 році — і проаналізував їхні ключові показники.

Що з цього вийшло і чи існує ідеальна золота година, коли всі пости будь-якого бренду «залітають» у топ, — з'ясовуємо.

Топ-5 інсайтів про контент за 2021: загальні тренди для Facebook/Instagram

1. Менше органіки. Зниження показників залученості у Facebook та Instagram доводить, що соціальні мережі все частіше стають простором, у якому можна «засвітитися» лише за допомогою платної реклами. Звичайні пости приносять мінімальну кількість переглядів, лайків та шерів.

2. Зростання частоти публікацій. Бренди стали постити частіше, щоб збільшити кількість взаємодій та залучення.

3. Конкурси та свята — у топі хештегів. Практично в кожній сфері публікації зі специфічними святковими/конкурсними хештегами отримували більше охоплення.

4. Каруселі в Instagram допомагають залучити людей. З'ясувалося, що соцмережа частіше показує пости цього типу користувачам, які не взаємодіяли з вашою сторінкою раніше чи останнім часом.

5. Відеоконтент. Намагаючись наздогнати популярність TikTok, бренди стали використовувати більше відео у своїх публікаціях — а соцмережі краще їх ранжують, запускаючи для цього навіть специфічні підмайданчики, такі як Reels у Instagram та Watch на Facebook.

Коли краще постити у Instagram

За даними порівняльного звіту соціальних мереж, у 2022 році рівень залучення в Instagram у 10 разів вищий, ніж у Facebook, і приблизно у 20 разів більший, ніж у Twitter. У 2021 році показники Instagram впали приблизно на третину, але вони, як і раніше, набагато випереджають Facebook чи Twitter.

Відсоток залучення різко змінюється, залежно від галузі. Загальна медіана Engagement rating Instagram – 0,67%, але це не означає, що для всіх сфер та сторінок вона буде саме такою. Деякі галузі — наприклад, вища освіта з показником 2,99% або рітейл з 0,33% — можуть перебувати вище або нижче від медіани.

Те саме стосується й активності брендів у цій соцмережі. У середньому компанії публікують 4,5 пости на тиждень, але деякі ніші, наприклад, спортивні товари (13,6 публікацій) або технологічні компанії (2,4) можуть значно вирізнятися. Варто зазначити, що у 2021 році середня частота постів у всіх галузях збільшилася приблизно на 25%.

Пости, опубліковані рано-вранці (з 7:00 до 9:00) у понеділок, у вечірній час (після 19:00) у будні і практично весь день у вихідні, показували найкращі результати. Найгірше «заходили» дописи, опубліковані з 10:00 до 13:00 у середу та четвер.

Що цікаво, у розрізі за галузями найкращий час для постингу може відрізнятись:

  • Для алкогольної індустрії пік залученості припадає на ранок середи та вечірні години (19:00–22:00) щодня. Найгіршим часом для публікації визнано слот з 16:00 до 19:00 з четверга по суботу та обідній час п'ятниці.
  • Для напрямку «Мода» найкраще спрацьовують пости у вихідні дні та у вечірній час у будні.
  • Food-тематика збирає максимальні показники щопонеділка з 10:00 до 19:00 та весь тиждень – увечері після 19:00.
  • У ніші «Здоров'я та краса» краще ловити підписників у вихідні, коли вони мають час купувати і тестувати нові продукти.
  • Тема домашнього декору гарно «заходить» рано-вранці будь-якого дня або у вихідні.
  • Готелі та будинки відпочинку можуть отримати найбільше охоплення у понеділок та вівторок вранці. Крім того, пости практично будь-коли на вихідних спрацьовують краще, ніж у будні.
  • Для медіа найбільш провальний час публікації — з 13:00 до 16:00, а найбільше переглядів та реакцій набирають пости, зроблені у вечірній та нічний час (з 19:00 до 7:00), а також у вихідні.
  • Рітейлу легше посилити свою залученість та пробитися крізь інфошум конкурентів, виходячи в ефір у будь-який день після 19:00.

Коли краще постити у Facebook

Незважаючи на те, що Instagram значно вирвався вперед за активністю, зовсім скидати Facebook з рахунків не можна. Середній рівень залученості тут нижчий у 10 разів — 0,064% проти 0,67% Instagram. Також відрізняються показники за галузями: максимум — 0,27% у спортивних товарів, мінімум — 0,02% у сторінок, пов'язаних зі здоров'ям та софтом.

При цьому активність брендів у Facebook трохи вища: у середньому на тиждень випускають 5,87 постів. Рекордсменами стали медіа, у яких виходить 87,2 публікації на тиждень, а найменше контенту своїм підписникам пропонують представники Food&Beverage – 2,9 поста.

Цікаво, що аналітика Instagram відзначала «антипіки» — тобто часові проміжки, коли шанси потрапити у стрічку не просто мінімальні, а від'ємні. У Facebook такого різкого поділу залученості немає.

Як відрізняється залученість у розрізі за нішами:

  • Алкоголь: у середині тижня дописи можуть збирати непогане охоплення незалежно від часу. Однак саме публікації в період з 19:00 до 22:00 наберуть найбільше залучення.
  • Модним брендам варто «ловити» своїх підписників на вихідних: пости з п'ятниці до понеділка працюють набагато краще, ніж оновлення в середині тижня. Хороші показники залучення демонструють публікації з 22:00 до 7:00.
  • Тематика «Їжа та напої» популярна будь-коли з 7:00 до 19:00 у неділю, а також вранці у понеділок та п'ятницю.
  • Ніша здоров'я та краси найкраще набирає залученість у суботу та неділю вранці, а також у понеділок вдень, з 13:00 до 16:00.
  • Для домашнього декору прайм-тайм — неділя.
  • Медіа найкраще збирають охоплення з 7:00 до 13:00 щоденно та протягом усієї неділі.
  • Прайм-тайм для рітейлу — вівторок і субота.

Рекомендуємо прочитати:

img-likesua-620e6a437c252267349114.jpg

Більше не доведеться просити маму лайкати ваші пости

Читати

Як знайти найкращий час для публікації

Instagram

В Instagram можна переглянути, коли підписники найбільше схильні взаємодіяти з вашою сторінкою. Щоб знайти найкращий час для публікації, перейдіть у свій профіль і клацніть на кнопку Статистика (у деяких версіях програми вона може ховатися в меню у правій верхній частині екрану). Після цього натисніть на рядок «Усього підписників» — і опинитеся на сторінці з докладним звітом про геолокацію, інтереси та час активності фоловерів вашого облікового запису з розбивкою за днями тижня.

Активний час у Instagram — це період, коли підписники увійшли до системи та лайкають, коментують чи зберігають ваш контент.

Важливо! Статистика коректно працює тільки для бізнес-профілів та з мобільного додатка Instagram у розрізі за 7 або 28/30 днів.

Рекомендуємо прочитати:

untitled-1-61bc5fb0de8f9112655079.png

11 трендів маркетингу 2022, до яких потрібно готуватися вже зараз

Читати

Facebook

На Facebook також можна переглянути статистику за 7 або 28 днів за активністю користувачів. На відміну від Instagram, функція відносно добре працює і з мобайла, і з робочого столу.

Щоб дізнатися про активність підписників, перейдіть на сторінку вашого бренду у Facebook і виберіть пункт «Статистика» на панелі навігації зліва. Після чого натисніть на кнопку «Публікації», щоб перевірити дні та час, коли ваші підписники на Facebook перебувають у мережі та взаємодіють із контентом.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Стратегічний маркетинг»
Маркетинг і PR
Веде Тетяна Лукинюк
23 квітня 4 червня
Тетяна Лукинюк