6 підприємців, котрі запустили мільйонний бізнес до 20 років | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

6 підприємців, котрі запустили мільйонний бізнес до 20 років

Історії, що можуть затьмарити Цукерберга.

cover-6casesnew-6215019112607523693368.jpg

Усім відомі історії про дітей кіномагнатів, спадкоємців європейських династій і шейхів, які не знатимуть бідності до кінця життя. Або Марка Цукерберга, котрий запустив Facebook із кімнати гуртожитку в Гарварді.

Але, погодьтеся, мало хто з вас чув про 14-річну художницю, яка заробила $1 млн на креативному проєкті, або про бізнесмена, який встиг створити 15 стартапів ще до закінчення середньої школи.

Хто ж ці молоді підприємці, які так довго залишалися в тіні?

#1. Ебігейл запускає проєкт із порятунку китів, використовуючи NFT

Коли заробила перший мільйон: 14 років, 2021 рік

Джерело доходу: проєкт Belugies

Наразі NFT ретельно перевіряються на предмет можливої ​​шкоди для навколишнього середовища, оскільки було встановлено, що кожен вироблений NFT збільшує вуглецевий слід. А ось 14-річна художниця Ебігейл зі США використовує токени для збереження природи. Її проєкт Belugies налічує 8 тис. NFT-китів виду білуха, намальованих у мультяшному стилі.

Про концепцію NFT Ебігейл дізналася від свого брата Адама, який працює трейдером. Спочатку дівчинці не сподобалася сама ідея NFT — вона вважала, що ці токени нічим не відрізняються від JPEG-зображень і називала технологію обманом. Але вже у вересні 2021 року брат та сестра вирішили запустити власний NFT-проєкт.

Спочатку Ебігейл вигадала і намалювала персонажа — білуху. Потім створила 167 прикрас для героя — окуляри, кепки, шуби. При цьому більшість малюнків була зроблена на iPhone 8. Загалом робота над проєктом зайняла 1,5 місяці. Оригінали зображень милої білухи змішали за допомогою скрипта (скомбінували різні фони та деталі) — і вийшло 8 тис. картинок.

Проєкт опублікували на NFT-маркетплейсі Alpha Art, ціна одного токену склала 0,8 SOL, тобто близько $160. Картинки розкупили протягом 10 годин — і Адаму з Ебігейл вдалося заробити понад $1 млн.

 

Ебігейл пожертвувала $100 тис. із прибутку від свого проєкту Belugies NFT на збереження виду білуха. Половина суми була направлена ​​некомерційній організації Beluga Whale Alliance на Алясці, яка захищає та вивчає китів затоки Кука. Іншу половину отримав Ocean Defenders Alliance (Альянс захисників океану). Також з кожного продажу Ебігейл та Адам віддавали 10% у фонд Sunshine Kids — організацію для дітей, хворих на рак.

Зараз Ебігейл продовжує розвивати свій креативний проєкт.

#2. Фрейзер Доерті — солодкий мільйонер

Коли заробив перший мільйон: 18 років, 2008 рік

Джерело доходу: SuperJam

Фрейзера Доерті із Шотландії медіа називають «солодким мільйонером». Це прізвисько з'явилось завдяки його бабусі, дивовижному успіхові та джему.

Справа в тому, що бабуся Доерті робила дуже смачні джеми. Онук-ласун настільки їх любив, що в 14 років вирішив сам розробляти рецепти і випускати джеми власного приготування. Йшов 2002 рік.

Спочатку клієнтами Доерті були сусіди та парафіяни місцевої церкви. Покупці високо відгукувалися про продукти Фрейзера, створені з фруктів та фруктового соку, і бізнес пішов угору. Незабаром хлопець уже орендував невелику кулінарну фабрику та найняв собі персонал. Доерті вдосконалив свій продукт та назвав його SuperLam.

Витрачати час на уроки Доерті більше не хотілося — і в 16 ​​років він покинув школу. Після цього на початку 2007 року відомий британський супермаркет Waitrose звернувся до Фрейзера з пропозицією купити партію джемів для своєї мережі. Незабаром банки SuperJam з'явилися на полицях 184 магазинів Waitrose.

Доерті позичив близько $9 тис. у банку для розробки джемів з новими смаками: чорниця та чорна смородина, ревінь та імбир, журавлина та малина. Фрейзеру знову пощастило — супермаркет Tesco закупив партію нових джемів і додав їх на полиці 300 магазинів по всій Великобританії.

У 2008 році продаж SuperJam сягнув $1,2 млн. Доерті перетворився на мільйонера у 18 років. Роздрібними продавцями його продукту стали Asda WalMart та Sainsbury у Великобританії, Morrisons та Tesco — в Ірландії.

Зараз Фрейзер Доерті продовжує розвивати свій бізнес, пише книжки та виступає на конференціях. Його знамениті джеми можна купити на сайті SuperJam та на сторінці в Інстаграмі. Бізнес приносить близько $5 млн на рік.

#3. Кемерон Джонсон запускає 15 стартапів ще в середній школі

Коли заробив перший мільйон: 19 років, 2003 рік

Джерело доходу: Surfingprizes.com та інші проєкти

Майбутній любитель бізнес-авантюр народився у містечку Роанок, Вірджинія. Кемерон Джонсон стверджує, що бізнес — це стиль життя, і всі його підприємства були створені заради задоволення.

Спершу, ще в дитинстві, він зайнявся продажем овочів своїм сусідам. У 4-му класі продавав лотерейні квитки в школі, а в 5-му — пакувальний папір.

Далі — більше. У 9 років Кемерон отримав на Різдво комп'ютер та запустив бізнес із вітальними листівками, весільними запрошеннями та календариками, дизайни яких шукав в інтернеті. А кульмінацією цієї діяльності стало придбання у сестри колекції іграшкових шапочок за $100, яку Кемерон успішно збув на eBay за $1 тис.

Серйозніші угоди прийшли з продажу м'яких іграшок Beanie Babies на eBay, які принесли Джонсону $50 тис. за рік. На частину виручки він найняв програміста для створення сервісу My EZ Mail, який надавав послугу надсилання електронних листів, не розкриваючи особистої інформації отримувача. Протягом 2 років цей проєкт приносив Кемерону прибуток від реклами у розмірі $3 тис. на місяць.

У 12 років Джонсон зі своїми приятелями створив платформу Surfingprizes.com, яка надавала рекламу, що прокручується, у верхній частині веббраузерів. Щоб збільшити свій дохід, Джонсон та його друзі уклали партнерство з DoubleClick та Advertising.com.

«У 15 років я отримував чеки на суми до $400 тис. на місяць», — згадує Кемерон. До закінчення середньої школи на його рахунку було близько 15 успішно реалізованих стартапів. У 19 років Джонсон продав компанію Surfingprizes.com невідомому покупцю за $1 млн.

У Кемерона взяли інтерв'ю понад 250 ЗМІ у всьому світі, включаючи Newsweek, BusinessWeek, New York Times, USA Today та CNBC. Його книга «15-річний генеральний директор» перетворилася на бестселер у Токіо, де Кемерон став членом консультативної ради FUTUREKIDS. До 23 років Джонсон заснував ще більше десятка стартапів, серед яких платформа онлайн-торгівлі сертифікатами CertificateSwap.com, на яку вдалося переманити продавців із eBay.

Наразі підприємець-мільйонер став бізнес-експертом. Він займається консалтинговою діяльністю, бере участь у ток-шоу, виступає на конференціях та пише книги.

#4. Джон Кун — 16-річний євангеліст вуличного аутфіту з Гонконгу

Коли заробив перший мільйон: 16 років, 1999 рік

Джерело доходу: Koon Enterprises

Джон народився 1983-го в Квінсі, Нью-Йорк, у сім'ї іммігрантів з Гонконгу. Коли Кун запустив свій перший бізнес — Extreme Performance Motorsports — він навчався у середній школі і йому було 15 років. Компанія займалася імпортом деталей для тюнінгу автомобілів з Азії — і через рік принесла своєму засновнику цей $1 млн.

Незважаючи на те, що бізнес був прибутковим і став одним із основних постачальників популярного телешоу «Тачки на прокачку», Кун закрив свою справу під час навчання в університеті. Хлопець повернувся у підприємництво вже з науковим ступенем у галузі міжнародного бізнесу та управління.

Кун хотів бути не лише магнатом автоаксесуарів, а й гуру брендингу з гетто, Цукербергом у світі азіатського вуличного аутфіту. Кун почав укладати контракти з виробниками одягу та у 21 рік створив компанію Koon Enterprises, яка досі займається розробкою молодіжного одягу та аксесуарів. На той час вона співпрацювала з брендами Rocawear, Honda, Costco, Federated Private Label.

У 25 років Кун купив бренд вуличного одягу «8732» в американського репера Jay-Z. Разом із Young Jeezy (власником платинових альбомів) Кун відкрив компанію Young Jeezy 8732 Apparel. Вона щорічно приносила $40 млн прибутку та потрапила до списку найуспішніших брендів вуличного одягу в США.

Зараз Джон Кун продовжує розвивати свою компанію та вважається топ-інфлюенсером у світі моди. У 2021 році підприємець став партнером проєкту Highstreet — маркетплейсу для брендів, які бажають увійти в метавсесвіт, в основі якого лежать Unity та блокчейн-технології.

#5. Ешлі Кволс створює аналог MySpace

Коли заробила перший мільйон: 17 років, 2007 рік

Джерело доходу: WhateverLife.com

Купатися в мільйонах можуть не лише діти знаменитостей. Серед підлітків завжди були і є ті, хто старанно працює і досягає успіху завдяки амбітності, рішучості та підприємницькій жилці.

Коли 14-річна Ешлі Кволс із Детройта, Мічиган, загорілася ідеєю створити свій вебсайт, вона мала лише $8, які випросила у матері, щоб зареєструвати домен. Ресурс під ім'ям WhateverLife.com був запущений, і Кволс, вивчивши HTML, почала викладати свої проєктні роботи. Незабаром на сайті з'явилося різноманітне наповнення: розділи, присвячені вебдизайну та програмуванню, фільмам, музиці, йозі, світові моди та краси.

Першими фанатами WhateverLife були однокласники Ешлі. Трафік стрімко зростав, і Кволс додала на сайт можливість для користувачів створювати свій обліковий запис та розміщувати проєкти. Молодь у всьому світі почала говорити про WhateverLife: щодня сайт відвідували 300 тис. людей.

Успіх WhateverLife був настільки великий, що в 2006 році покупець, ім'я якого не розголошується, запропонував Ешлі продати ресурс за $1,5 млн. Кволс відмовилася. Також відомо, що Бред Грінспен, співзасновник MySpace, двічі пропонував їй продати сайт, але також отримав відмову. Тим часом трафік WhateverLife виріс до 7 млн. відвідувачів, а рекламодавцем виступила компанія Verizon Communications. У 17 років Кволс стала мільйонеркою.

Успіх Ешлі зазнав краху, але не з її вини. У Кволс діагностували аутоімунне захворювання, у її житті настали нелегкі часи — і WhateverLife довелося закрити. Але дівчина не опустила руки: у 2016 році Ешлі запустила проєкт SickNotDead, присвячений людям із хронічними хворобами. Також вона є редактором у проєкті Lucky Soul, який залучає інвестиції у благодійні фонди. Паралельно Кволс працює маркетологом, дизайнером та письменником. Вона не здається.

#6. Шон Бельник будує імперію офісних крісел

Коли заробив перший мільйон: 16 років, 2003 рік

Джерело доходу: BizChair.com

Це історія про те, що амбіції можуть з'явитися ще в юному віці, а завзятість і цікавість — зумовити життєвий шлях. Оглядаючись на себе 16-річного, Шон Бельник приходить до висновку, що його погляди на бізнес з того часу не змінилися: успішного підприємця завжди мають супроводжувати готовність йти на ризик та амбіції.

У 2001 році американському підлітку Шону Бельнику було 14 років. Поки його однолітки мріяли про бейсбол та відеоігри, хлопець з цікавістю придивлявся до компанії свого вітчима, Гері Глейзера, який займався виробництвом офісних меблів.

Шон почав розробляти власне бізнес-бачення. Він косив газони, щоб заробити трохи кишенькових грошей, але найбільше йому подобалося продавати речі в інтернеті, тому Бельник почав торгувати картами покемонів на eBay.

Влітку того ж року Шон розробив з вітчимом бізнес-модель для своєї мрії. Бильник хотів займатися продажем офісних крісел в інтернеті. У молодого бізнесмена було $500 на рекламу та $100 для створення вебсайту.

Рекомендуємо прочитати:

img-smallbusua-61fbe17915846598033836.jpg

Як розвивати проєкт із невеликим бюджетом: 5 кроків

Читати

Ресурс BizChair.com був запущений відразу після того, як тріснула бульбашка доткомів, і був економічно вигідним рішенням для споживачів, оскільки Бельник вибрав середній ціновий сегмент. Прибуток почав стрімко зростати.

Свій перший мільйон у 16 ​​років Бельник пояснив «важкою роботою, гнучкістю та наполегливістю», а також плідним партнерством зі своїм вітчимом, який був президентом організації. «Він привніс у компанію нові знання, а я — свіжі ідеї для реалізації», — коментує Шон.

Коли Бельник отримав ступінь бакалавра, його бізнес приносив річний дохід $44 млн. Шону було 22 роки, і про нього вже писали такі видання, як Inc, US News, CNN, а Entrepreneur помістив бізнесмена на обкладинку. Коли Бельнику виповнилося 26, дохід від BizChair.com досяг понад $76 млн.

Наразі Шон перебуває у складі ради директорів BizChair.com і став співзасновником онлайн-платформи для розвитку бізнесу Acadia. 

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Нотації BPMN»
Бізнес і управління
Веде Ірина Крючкова
2 травня 4 червня
Ірина Крючкова