Брак досвіду і погана англійська: як подавати слабкі факти у резюме | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Брак досвіду і погана англійська: як подавати слабкі факти у резюме

Вчимося розповідати про свої мінуси у виграшному світлі.

cover-lackof-622b27a3ca9a4173974838-623d7d6b2131d073022931.jpg

За статистикою, на кожну вакансію надсилають близько 250 CV. Із них лише 4–6 кандидатів отримують запрошення на співбесіду. При цьому перше враження про резюме формується за 7,4 секунди.

Ми зібрали незручні факти для CV, про які соромно говорити, — наприклад, слабка англійська, часті зміни роботи або негативні рекомендації від роботодавців. Розповідаємо, як перетворити мінус на плюс та оформити резюме так, щоб потрапити на співбесіду.

До бесіди долучилися:

  • Катерина Глушеня — HRD Laba Group із 9-річним досвідом у HR. Найняла у Laba близько 80% працівників.
  • Катерина Осадчук — СЕО IT-рекрутингової агенції Indigo Tech Recruiters.

#1. У мене погана англійська

Є шість рівнів володіння європейськими мовами. Найчастіше у вакансіях вимагають B2 та C1. Перший припускає, що ви розумієте суть фільмів і складних текстів, можете написати діловий лист та вільно спілкуєтеся з носіями. C1 — рівень Advanced. У міжнародних компаніях просунута англійська is a must.

У деяких сферах через дефіцит спеціалістів зі знанням іноземної мови компанії готові взяти кандидата з недостатнім досвідом роботи, якщо при цьому він добре володіє мовою. Але що робити, коли скілів — цілком достатньо, а англійська не дотягує?

Катя Глушеня:

«У 90% випадків зазначений у резюме Upper-Intermediate (B2) означає, що кандидат має максимум Intermediate (B1).

 

Якщо у вакансії прописано Advanced, а у вас Upper-Intermediate: вкажіть в резюме свій реальний рівень, а в супровідному листі поясніть, що зараз займаєтеся англійською та на півдорозі до потрібного C1. Напишіть, якщо у вас є досвід роботи з англомовними колегами або текстами — так роботодавець матиме розуміння, що ви точно зможете комунікувати або писати цією мовою.

 

Якщо у вас Beginner (A1), а потрібен Upper-Intermediate (B2), немає сенсу подавати резюме і писати, що ви вчите англійську. Щоб з A1 вирости до B2, знадобиться щонайменше рік»

Катя Осадчук:

«У вакансіях можуть публікувати завищені вимоги до іноземної мови. Можете вказати в резюме, що ваш рівень достатній для роботи та комунікації, а на співбесіді уточніть, для чого потрібна англійська: для спілкування, ділового листування чи проведення презентацій.

 

Якщо ж у вакансії вказано Advanced або Fluent, а у вас рівень Intermediate, немає сенсу надсилати резюме — вимоги до мови навряд чи настільки завищили»

Рекомендуємо прочитати:

img-win-win-61a0ee98b4cbc174923136.jpg

10 правил переговорів із майбутнім роботодавцем

Читати

#2. Мені бракує досвіду роботи

Допустимо, у компанії вашої мрії відкрилася вакансія ком'юніті-менеджера для просування продукту на американському ринку. Ви проходите за всіма вимогами: є досвід побудови спільноти навколо бренду, працювали з PR та SMM, вмієте складати контент-стратегію, а також володієте англійською на рівні Fluent. Але ніколи не заходили на Quora та Reddit, знання специфіки яких важливе для оффера.

Катя Глушеня:

«Серед ейчарів є такий жарт: якщо профіль кандидата відповідає заявленим у вакансії вимогам на 50%, можете сміливо відгукуватися. Ці відсотки, звичайно, різняться залежно від ринку, але точно не потрібно чекати, доки всі пункти вакансії будуть на 100% релевантними вашому бекграунду.

 

Якщо у вас вже є хоч якийсь досвід — комерційний, некомерційний, фултайм, фріланс, якісь відповідні хобі — вкажіть це в резюме. Самостійно прокачуєте певні навички? Напишіть про них у cover letter.

 

Якщо це ваша перша робота, розкажіть про волонтерські проєкти. Наприклад, у Laba на позицію ейчара нещодавно подавалася дівчина, яка працювала у волонтерській організації. Там вона відповідала за набір волонтерів, координування їхньої роботи та внутрішні комунікації»

Катя Осадчук:

«Ваше завдання — сформулювати конкурентні переваги перед іншими кандидатами і на цьому наголосити в резюме.

 

Коли ви хочете отримати роботу в новій сфері, але досвіду немає зовсім, вкажіть у CV, яке навчання ви вже пройшли, навіть якщо це безкоштовна програма. Можливо, була проєктна робота у рамках навчання. Напишіть, як ви з одногрупниками організували конференцію на 200 осіб або самі брали участь у подібних заходах від університету»

#3. З ексроботодавцем не склалося, але запитують контакти для рекомендації

За статистикою, 57% організацій готові порадити експрацівника іншій компанії. При цьому лише у 6% бізнесів вірять відгукам про людину з попереднього місця роботи. Що робити, якщо з «ексом» в особі керівництва не склалося, а його контакти вимагають, щоб отримати рекомендації?

Катя Глушеня:

«Коли у кандидата на інтерв'ю уточнюють причини переходу та кейси з минулої компанії, не потрібно їх замовчувати чи готувати ідеальні відповіді.

 

Погана стратегія — говорити "Номер загубився" або "Контакт колишнього роботодавця був на старому телефоні". У рекрутера це одразу викличе недовіру.

 

Навіть якщо з колишньою компанією не склалося, не бійтеся давати контакти. Хороший рекрутер знає, що негативні рекомендації не завжди відповідають правді. Адже те, як людина проявляє себе на роботі, залежить від багатьох факторів: оточення, корпоративної культури, стилю менеджменту. В одній компанії фахівець може проявити себе, а в іншій — ні. Крім того, ексроботодавець може дати негативну рекомендацію, аби кандидат не перейшов до конкурента»

Катя Осадчук:

«Напевно, у вас є й інші відгуки від роботодавців — не з усіма ж не склалося? Дайте їх. Попросіть рекомендації у менеджерів або колег, з якими ви працювали в рамках одного проєкту. Внесіть їхні контакти до резюме, попередивши цих людей, що з компанії можуть контактувати, щоб попросити рекомендації.

 

Не критично, якщо один відгук буде недостатньо хорошим. Якщо ж ви боїтеся давати контакти більшості роботодавців, тоді є над чим попрацювати».

#4. У мене була довга перерва у роботі

Ви пропрацювали в компанії 5 років і вигоріли. Взяли творчу відпустку та поїхали «провітрюватися» на Балі. Коли повернулися із сабатікалу, виявили, що тексти вже кілька років як пишуть за допомогою алгоритмів AI. Або інша ситуація: ви пішли у декрет на 2–3 роки та боїтеся, що знайти роботу після такого терміну буде складно.

Катя Глушеня:

«Тривала перерва у стажі — це справді проблема, тому важливо її пояснювати. Я навіть бачила в резюме, як жінки в декреті вказували його як місце роботи, розписуючи досягнення та обов'язки у стилі: "одна з моїх super powers — багатозадачність", "можу збирати та аналізувати інформацію за лічені секунди", "знайду товар, якого немає в Україні, та забезпечу швидку доставку". Вміння подати час у декреті не просто як догляд за дитиною, а й як профіт для кар'єри — це вже плюс для кандидата.

 

Якщо ви займалися якимись фріланс-проєктами або проходили під час кар'єрної відпустки курси, вкажіть це. Можна піти на випередження і написати у супровідному листі: "Знаю, вас може збентежити перерва в досвіді, але це було збігом обставин" — за станом здоров'я, наприклад.

 

Не треба вигадувати неіснуючі мотиви. Якщо причина перерви в роботі — саббатікал, так і напишіть. "Творча відпустка" — не вирок: це означає, що ви, швидше за все, приходите в компанію відпочилим, зарядженим і мотивованим отримати роботу».

 #5. Часто змінював місце роботи чи напрямок

За негласним правилом мінімальний стаж, який розглядають рекрутери, — рік. Якщо він менший — у фахівця з найму з'являється запитання: ви пішли самі чи вам «допомогли». А ще — чи не «летун» кандидат. Близько 44% роботодавців відсіюють претендентів, які часто змінювали місце роботи. 

Катя Глушеня:

«Якщо роботу часто змінював Junior-спеціаліст — це можна пробачити: не всі у 20 років розуміють, ким хочуть бути. У такому разі вказуйте в резюме лише рік досвіду в компанії, без уточнення про місяці, — наприклад, з 2021 до 2022. При цьому ви можете працювати тільки з грудня 2021 до лютого 2022 року.

 

Якщо ви спеціаліст Middle+ і часто змінюєте місце, я рекомендую розібратися, чому це відбувається. Потім переробіть резюме — на так зване функціональне чи проєктне, коли ви не за хронологією вказуєте, в якій компанії працювали, а систематизуєте інформацію за навичками (наприклад, SMM, digital-стратегія та email-маркетинг) або за проєктами».

Катя Осадчук:

«Трапляється, що кандидату просто не щастило: влаштувався в компанію, а вона збанкрутувала і закрилася зовсім або скоротила штат. У такому разі можна оформляти резюме за принципом проєктної занятості. На співбесіді важливо прояснити, чому ви міняли місця роботи, тому заздалегідь підготуйте аргументи.

 

Знову ж таки, якщо з кожної компанії вас звільняли — це привід замислитись, що ви робите не так. Варто поспілкуватися з колишніми колегами та спробувати отримати від них чесний зворотний зв'язок. Потім — визначити, чого не вистачає у hard- і soft-скілах, та скласти план власного розвитку.

 

Якщо кандидат змінював сферу роботи — це може бути плюсом для нього самого та компанії, куди він подає резюме. Особливо стосується стартапів, де немає можливості найняти спеціалістів окремо — наприклад, sales-менеджера чи маркетолога.

 

Я сама маю декілька вищих освіт — економіста та психолога. Також я проходила курси з маркетингу й історії мистецтва. Зараз об'єдную позиції CEO та CMO, а в минулому обіймала посаду HRD. Крім того, я психотерапевт-практик. Вважаю, що широкі знання мені лише допомагають у роботі — я можу подивитися на ситуацію з різних боків».

 #6. Чи перевіряють роботодавці факти з резюме

За статистикою, 93% роботодавців вивчають профілі кандидатів у соцмережах. На цьому етапі починається найцікавіше: наприклад, з'ясовується, що у профілі LinkedIn претендента — повна невідповідність викладеним у CV фактам.

Може бути й так: кандидат вказує у резюме високий рівень англійської та володіння певними інструментами, сподіваючись, що перевіряти це ніяк не будуть. І провалюється в перші хвилини інтерв'ю англійською або на live coding.

Ми запитали експертів, що можуть перевіряти — і як часто це роблять при відборі кандидатів.

Катя Глушеня:

«Можуть поспілкуватися з колишнім роботодавцем та уточнити причину звільнення з компанії, а також перевірити на інтерв'ю володіння конкретними навичками.

 

Раніше резюме зіставляли із трудовою книжкою. Нині ж кількість досвіду змінилася на якість, тому до деталей CV сильно не прискіпуються. Але часто перевіряють соцмережі претендентів. Трапляється, що резюме отримуєш ідеальне, але з соцмереж розумієш, що метчу з кандидатом не буде».

 #7. Про що точно не варто брехати у CV

Катя Глушеня:

«Не рекомендую брехати чи перебільшувати інформацію, яка стосується:

 

Назв компаній, де ви працювали.

 

Рівня англійської — краще написати як є, аніж прийти на співбесіду англійською та провалитися на перших двох запитаннях.

 

Своїх досягнень та результатів — ніхто не перевірятиме, чи справді ви "перевиконали план продажу на 30%". Але на інтерв'ю добрий рекрутер за допомогою методик STAR, PARLA та інших зможе з'ясувати, що ви цей факт прикрасили.

 

Термінів роботи в компанії — іноді це перевіряють»

Катя Осадчук:

«Не варто брехати в резюме в принципі, але іноді можна не показувати всю правду, щоби потрапити на співбесіду. Наприклад, якщо на останньому місці ви не пройшли випробувальний термін — приберіть цей досвід із CV та залиште попередню компанію без закінчення роботи. Вже на інтерв'ю можна пояснити, що насправді сталося і чому ви не пройшли випробувального терміну.

 

Точно не варто брехати на теми:

 

Освіти і навичок — це легко перевірити із соцмереж та під час співбесіди.

 

Віку — можна просто не вказувати дату народження в резюме, але ставити 40 років, коли вам 55, не треба».

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська