Як змінити майндсет і залучити в клієнти Барака Обаму | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

22 документалки, що розширюють кругозір

Наука, економіка, мистецтво, природа — як змінити майндсет і залучити в клієнти Барака Обаму.

cover-22-movies-6261268f194e2189884092.jpg

Документальні фільми змушують замислитися над буденними речами, думками та практиками. Вони навіть можуть впливати на систему: наприклад, завдяки серіалу Netflix «Творення убивці» почали переглядати справу Стівена Ейвері.

Чоловіка звинуватили в убивстві, але в його історії було багато нестиковок. Документалка Netflix викликала дискусії у справі Стівена, на сайті Білого дому навіть з'явилася петиція, яка закликала виправдати Ейвері, а хакери із Anonymous взялися шукати докази його невинуватості. У 2019 році обвинувачений виграв апеляцію.

Зібрали 22 документалки, за переглядом яких не соромно провести всі вихідні — про розслідування економічних злочинів, вплив соцмереж на наше життя, успішний бізнес і не тільки.

Наука і технології

Ми користуємося «розумними» фітнес-браслетами і голосовими помічниками, але часто не знаємо, скільки часу знадобилося, щоб Siri могла розуміти нашу мову. Як розвивалися розробки, які встигли стати звичними, розповідають Netflix, Vox Media та інші телекомпанії.

#1. «Як це працює?» (2001)
      How It's Made

Країна: Канада

IMDb: 7,8

Продюсування: Greenlight Films, Productions MAJ

Тривалість: 32 сезони по 13 серій.

Документальний телесеріал розповість, як виготовляють звичайні предмети, починаючи від кулькової ручки чи картоплі фрі — закінчуючи виробництвом гаджетів. До слова, більшість банальних речей виробляють на високотехнологічному обладнанні.

 

#2. «Роз'яснення» (2015)
      Explained

Країна: США

IMDb: 8,0

Продюсер: Vox Media

Тривалість: 3 сезони по 14–20 серій.

20-хвилинні серії доступно розповідають про криптовалюту, генну інженерію та багато іншого. Приємний бонус — селебріті у ролі оповідачів. Наприклад, серію про ґендерний розрив у зарплатах озвучує канадська акторка Рейчел МакАдамс, а про дефіцит водних ресурсів розповідає американський актор Кайл Маклахлен.

 

#3. «Соціальна дилема» (2020)
      The Social Dilemma

Країна: США

IMDb: 7,6

Продюсер: Netflix

Тривалість: 94 хвилини.

Фільм набрав 38 млн переглядів за перші 4 тижні після виходу. У ньому досліджуються  «дилеми» використанні соцмереж:

  • Психічного здоров'я: опитування Американського журналу епідеміології серед 5 тис. людей показало, що часте використання соцмереж негативно впливає на ментальне та фізичне здоров'я, а також знижує рівень задоволеності життям.
  • Демократії: за даними The New York Times, кількість країн, які проводять кампанії політичної дезінформації у соцмережах, збільшилася вдвічі з 2017 по 2019 рік.

Соцмережі — це «союзники», які спростили комунікацію, чи небезпечний інструмент, який використовують, щоб збирати дані та впливати на свідомість? Над цим розмірковують ті, хто стояв біля витоків Facebook, Google, Instagram та Twitter.

 

Економіка та фінанси

Куди б ви не інвестували — в IT-сектор, енергетику чи нерухомість — завжди є шанс збагатитися і ризик збанкрутувати. Дізнатися, як найкращі розуми сучасності створювали успішні бізнеси та з якими економічними злочинами може зіштовхнутися кожен, можна на реальних кейсах, а також на основі досвіду відомих підприємців.

#4. «Всередині мозку Білла: Розшифровка Білла Гейтса» (2019)
      Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates

Країна: США

IMDb: 7,9

Продюсування: Concordia Studio, Netflix

Тривалість: 3 частини по 52 та 59 хвилин.

Білл Гейтс — мільярдер та ex-CEO Microsoft. У центрі кожної серії документального міні-серіалу про нього — проєкт, яким займається фонд Гейтса. Режисер — оскароносний Девіс Гуггенхайм.

 

#5. «Брудні гроші» (2018)
      Dirty Money

Країна: США

IMDb: 8,1

Продюсер: Jigsaw Productions

Тривалість: 2 сезони по 6 серій.

У кожному епізоді — розслідування економічних злочинів, побудоване на розповідях злочинців, їхніх жертв та рідкісних архівних зйомок. Фігуранти розслідувань:

  • Банк HSBC — відмивав гроші для наркокартелів
  • Гонщик Скотт Такер — видав нелегальні позички мільйонам американців
  • Volkswagen — брехав про екологічність дизельних двигунів
  • Екс-президент США Дональд Трамп

#6. «Ставка на нуль» (2016)
      Betting on Zero

Країна: США

IMDb: 7,2

Продюсування: Biltmore Films, Zipper Bros Films

Тривалість: 1 година 39 хвилин.

«Ставка на нуль» — документалка про викриття Herbalife, компанії з багаторічною історією та ринковою капіталізацією $3 млрд. Відомий фінансист і підприємець Білл Екман звинуватив організацію у використанні шахрайських схем і поставив $1 млрд на її банкрутство. Що з цього вийшло і як склалася доля фінансової піраміди — дивіться в документалці.

 

Бізнес-ідеї та підприємництво

Як з нуля побудувати бізнес, який принесе мільйони доларів, і залучити у клієнти Барака Обаму? Як влаштовані компанії зі світовим ім'ям? Вчимося на прикладах гігантів у своїй ніші.

#7. «Стати Уорреном Баффеттом» (2017)
      Becoming Warren Buffett

Країна: США

IMDb: 7,5

Продюсер: Kunhardt Films

Тривалість: 1 година 30 хвилин.

Уоррен Баффетт — один із найвідоміших інвесторів у світі. Він четвертий у списку найбагатших людей — статки бізнесмена оцінюють у $100 млрд.

У фільмі показано, як інвестор збудував кар'єру і став CEO холдингу Berkshire Hathaway. Корпорацію вдалося «підняти» з нуля до $421 млрд ринкової капіталізації. Зараз вона посідає шосте місце у рейтингу Fortune 500. У фільмі також є фрагменти інтерв'ю з Біллом Гейтсом, близьким другом Баффетта.

 

#8. «Мрії Дзіро про суші» (2011)
      Jiro Dreams of Sushi

Країна: США

IMDb: 7,8

Продюсування: Preferred Content, Sundial Pictures:

Тривалість: 1 година 21 хвилина.

96-річного Дзіро Оно вважають найвидатнішим шеф-кухарем у світі суші. Його крихітний ресторан Sukiyabashi Jiro захований на станції метро у токійському районі Гінза. Заклад приваблює людей з усього світу навіть за ціною $430 за порцію суші.

Місце в ресторанчику Дзіро потрібно бронювати щонайменше за місяць, всього в ньому 10 посадочних місць. До 2020 року заклад мав 3 мішленівські зірки — максимум, який може отримати ресторан. З рейтингу Мішлен Sukiyabashi Jiro прибрали, оскільки для бронювання столика в ресторані потрібно бути його постійним відвідувачем або мати зв'язки. Барак Обама назвав суші від Дзіро найкращими, які він пробував у житті.

Що означає горіти своєю справою, розповість Дзіро Оно, який перетворив приготування суші на мистецтво.

 

#9. «Американський досвід: Генрі Форд» (2015)
      American Experience: Henry Ford

Країна: США

IMDb: 7,8

Продюсування: Public Broadcasting Service (PBS), Sarah Colt Productions

Тривалість: 1 година 52 хвилини.

Генрі Форд — єдиний в історії великий промисловець, який не брав кредитів і не випускав цінних паперів, а розвивав виробництво лише з допомогою власного прибутку.

Генрі народився у сім'ї фермера. Йому доводилося працювати в саду і виконувати домашні справи. Форд розумів: ці процеси можна спростити чи автоматизувати — наприклад, не носити воду сходами на другий поверх, а прокласти водогін.

Фільм розповідає історію хлопчика з ферми, який поряд з Едісоном, Рокфеллером та Морганом став одним із «будівельників Америки».

 

Мистецтво та дизайн

Спостерігати за творчістю людей, на яких хочеться рівнятися, — чудова можливість надихнутися на створення чогось нового. А фільми про природу творчості допоможуть переглянути підхід до роботи.

#10. «Все навколо ремікс, перевидання» (2010)
        Everything is a remix remastered

Країна: США

IMDb: 7,9

Продюсер: Kirby Ferguson

Тривалість: 4 короткометражки від 5 до 20 хвилин.

Американо-французький письменник Джонатан Літтелл якось сказав, що люди, які називають щось оригінальним, у 9 випадках із 10 просто не знайомі з першоджерелом. У цьому головний меседж міні-серіалу.

Канадський письменник, спікер на TED, Google, Колумбійському та Нью-Йоркському університетах, Кірбі Фергюсон переконаний: будь-який зразок мистецтва — це ефектна комбінація інших творів. Серіал вчить не боятися копіювати чужі ідеї для створення нових розробок та арт-об'єктів.

 

#11. Історія Pixar (2007)
        The Pixar Story

Країна: США

IMDb: 7,7

Продюсер: Leslie Iwerks Productions

Тривалість: 1 година 28 хвилин.

Студія Pixar — одна з найуспішніших компаній у світі. Вона випустила 24 повнометражні фільми, практично кожен із яких зібрав сотні мільйонів доларів у прокаті. За словами президента Pixar Едвіна Кетмелла, всі ідеї студії спочатку здавались йому жахливими: щури, які готують їжу, або мультфільм, де перші 39 хвилин немає жодного повноцінного діалогу.

Але завдяки сміливості студії світ побачив «Рататуй» та «Воллі-І», а самі фільми отримали «Оскари» і зібрали в прокаті понад $1 млрд. Документалка знайомить глядача з командою дизайнерів і сценаристів, які стоять біля штурвала Pixar.

 

#12. «Мистецтво дизайну» (2017)
        Abstract: The Art of Design

Країна: США

IMDb: 8,3

Продюсування: Publikro London, RadicalMedia, Tremolo Productions

Тривалість: 2 сезони по 7 серій.

The Art of Design — це 14 серій, кожна з яких присвячена певній сфері дизайну: інтер'єрному, автомобільному, одягу, графдизайну та архітектурі. У кадрі з'являються Б'ярке Інгельс — один із найвідоміших сучасних архітекторів, шеф-дизайнер Chrysler Ральф Жиль, дизайнер Nike Тинкер Хетфілд та інші представники сфери.

 

#13. «Геній дизайну» (2009)
        The Genius of Design

Країна: Великобританія

IMDb: 7,8

Продюсування: Wall to Wall Media, Discovery & BBC

Тривалість: 5 серій по 1 годині.

«Геній дизайну» — серія документалок, присвячена дизайнерам та індустрії. Кожен епізод показує роль дизайну з початку XVIII століття і донині. Наприклад, у серії Designs for Living — багато роздумів на тему майбутнього дизайну: від радикального футуристичного Bauhaus — до англійського «псевдо-тюдор». А при перегляді епізоду Blueprints for War ви почерпнете нове про дизайн часів Другої світової. Усі факти у проєкті подано науково, але доступно.

 

Природа та екологія

Вам здається, що фільми про тварин — це зворушливі стрічки про маленьких опосумів чи коал? Насправді все набагато складніше: часто документальне кіно про планету та тварин — драма, яку за рівнем напруги можна порівняти з «Гладіатором». Чудово, якщо документалка переконає вас сортувати сміття, купувати менше пластикової упаковки та не фотографуватися з морськими зірками на відпочинку.

#14. «Дім» (2009)
        Home

Країна: Франція

IMDb: 8,5

Продюсування: Elzévir Films, EuropaCorp, France 2

Тривалість: 1 година 58 хвилин.

Французький фільм «Дім» — результат співпраці фотографа дикої природи Яна Артюса-Бертрана та режисера Люка Бессона. Усі сцени в ньому знімали з вертольота на камеру високої роздільної здатності Cineflex.

За 18 місяців знімальна група побувала у 53 країнах. При цьому в Індії 50% знятих матеріалів конфіскували, а в Аргентині команді довелося провести тиждень у в'язниці. Виходу фільму передували 15 років роботи, на YouTube є окремий ролик про знімальний процес.

 

#15. «Індія 2050» (2019)
        India 2050

Країна: Індія

IMDb: 9,1

Продюсер: Discovery Channel

Тривалість: 40 хвилин.

За останні 15 років мобільні телефони, автомобілі та авіаперельоти стали в Індії доступнішими. Рівень життя та економіка в країні підвищуються, але є проблеми, які уряд продовжує ігнорувати, наприклад, питання екології. В Індії — 22 із 30 найбільш забруднених міст світу.

Документальний серіал India 2050 — це гіпотетичний погляд на майбутнє країни. У фільмі представлені міста Джайпур, Делі, Ченнаї, Мумбаї і Калькутта — а точніше те, що від них залишиться, якщо не вжити заходів для збереження навколишнього середовища.

 

#16. «Пластиковий океан» (2016)
        Plastic Ocean

Країни: Великобританія, Гонконг

IMDb: 8,0

Продюсування: Passion River Films

Тривалість: 1 година 42 хвилини.

У центрі Південно-Тихоокеанського круговороту, гігантської системи течії, де має бути недоторканий океан, дослідники виявили більше пластику, ніж планктону. У документалці «Пластиковий океан», над якою працювали журналіст і режисер Крейг Лісон із групою вчених та дослідників у 20 країнах світу, наочно показано, як мікропластик, що потрапив в океан, опиняється у наших тарілках.

 

#17. «Наша планета» (2019)
        Our Planet

Країни: США, Великобританія

IMDb: 9,3

Продюсування: BBC, Silverback Films

Тривалість: 8 серій по 50 хвилин.

Проєкт «Наша планета» знімали у 50 країнах упродовж 4 років. Кожна серія — подорож до одного з унікальних куточків Землі. Знімальній групі вдалося відвідати місця, де поява людини — велика рідкість:

  • Пустеля Атакама у Південній Америці, найсухіша у світі. У деяких місцях пустелі дощ випадає раз на кілька десятків років.
  • Південна Тайга, де ліси тягнуться на тисячі кілометрів, а також водяться рись та амурський тигр.
  • Південний океан — сукупність південних частин Тихого, Атлантичного та Індійського океанів. Його води мало вивчені, а найвіддаленіші території не підлягають контролю жодної з держав.
  • Джунглі Борнео, розташовані на третьому за величиною острові світу в південно-східній Азії. Більшість рослин та тварин на Борнео — ендеміки, їх можна зустріти лише тут.

Наскрізна тема документалки — клімат. Міні-серіал показує, як погіршення екології впливає на живих істот.

 

#18. «Замерзла планета» (2011)
        Frozen Planet

Країни: Великобританія, США, Іспанія, Німеччина, Греція, Канада

IMDb: 9,0

Продюсування: BBC Natural History Unit, Discovery Channel, Antena 3 Televisión

Тривалість: 10 серій по 60 хвилин.

Документальний міні-серіал про Арктику й Антарктику. Тварини на цих територіях не тільки знайшли спосіб вижити, не загинувши від холоду, але також змогли адаптуватися до умов замерзлих льодовиків, холодних вод океанів та снігових пустель.

 

Психологія і природа людини

Усі ми індивідуальні. Наприклад, Ілон Маск, Майк Тайсон і Кіану Рівз — різні типи особистості. Але поєднує нас одне: люди потрапляють до когнітивних пасток і зіштовхуються із однаковими проблемами незалежно від рівня доходу чи статусу. А ще створюють собі ідолів.

#19. «Людина» (2015)
        Human

Країна: Франція

IMDb: 8,6

Продюсування: Humankind Production, Abel AflamGood, Planet Foundation

Тривалість: 3 години 10 хвилин.

Що робить нас людьми? Любов? Вміння виражати емоції? Прагнення до відкриттів? Чому ми продовжуємо вбивати одне одного? Чому гомосексуальність заборонена у 160 країнах, причому у 20 із них за це можна поплатитися життям? Чи можливо зрозуміти бідних, якщо ви не жили у злиднях? Чи можна зрозуміти те, що пережили люди, які побували на війні?

Керуючись цими запитаннями, режисер Ян Артюс-Бертран протягом трьох років збирав історії 2 тис. людей з 60 країн. Фільм не ставить жодних запитань перед глядачем, не робить висновків і не намагається в чомусь переконати. Він є палітрою поглядів та думок на глобальні проблеми.

 

#20. «Дика-дика країна» (2018)
        Wild Wild Country

Країна: США

IMDb: 8,1

Продюсер: Duplass Brothers Productions

Тривалість: 6 серій по 1 годині 12 хвилин.

У 1981 році індійський духовний лідер Бхагван Шрі Раджніш, відомий як Ошо, переїхав до США. Його послідовники купили велике ранчо Big Muddy в Орегоні та заснували там утопічне поселення Раджнішпурам. На території проклали дороги, збудували аеропорт, торговий центр, ресторани та приміщення для медитацій.

Популярність гуру зростала, він пересувався на приватних літаках та Rolls-Royce, яких накопичилося кілька десятків. Але за кілька років рух Ошо перетворився на скандальну секту, проти якої ФБР порушило кримінальну справу. Бхагван Шрі Раджніш став персоною нон ґрата у багатьох країнах, а його помічників звинувачували у замахах на вбивство та терактах.

«Дика-дика країна» — документальний серіал про історію Раджнішпураму: як виникло поселення, що у ньому відбувалося та як скандально воно розсипалося.

 

Кулінарія 

Тут все зрозуміло: ми любимо їсти, говорити про їжу та дивитися, як інші готують. Навіть якщо ви не фанат кулінарного мистецтва, важко буде залишитися байдужим до цього кіно.

#21. «Стіл шеф-кухаря» (2015)
        Chef's Table

Країна: США

IMDb: 8,6

Продюсування: Netflix, Boardwalk Pictures, City Room Creative, FINCH

Тривалість: 6 сезонів, лише 38 серій.

Серіал відправить у подорож головними світовими ресторанами. Кожна серія — профіль відомого шеф-кухаря. Наприклад, епізоди про Массімо Боттурі, Анну Рош та Гранта Ашаца — надихаючі історії людей, які, незважаючи на відсутність грошей, змогли стати одними з найкращих шеф-кухарів у світі. Ідея серіалу належить Девіду Гелбі, який зняв документалку «Мрії Дзіро про суші».

 

#22. «Жахливо смачно» (2018)
        Ugly Delicious

Країна: США

IMDb: 7,8

Продюсування: Tremolo Productions, Netflix

Тривалість: 2 сезони по 4-8 серій.

Ugly Delicious — серіал, кожна серія якого присвячена одній страві та способам її приготування у різних країнах. Таку їжу ми вважаємо фастфудом або щонайменше не записуємо у високу кухню: піца, такос, шаурма, китайська локшина, смажений рис та пельмені.

Проєкт веде знаменитий американський ресторатор, автор кулінарних книг і власник мережі закладів Momofuku Девід Чанг. Меню його першого закладу було дуже простим: кілька видів локшини та пиріжки зі свининою. Зараз мережа складається із 16 ресторанів у Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, Сіднеї, Торонто, Лас-Вегасі та Вашингтоні.

 

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич