13 лайфхаків, які допоможуть навчатися швидше | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

13 лайфхаків, які допоможуть навчатися швидше

Чому важливо багато сміятися та 70% часу приділяти практиці.

cover-13lifehacks-62977b46f377e529434590.jpg

Швидко та ефективно навчатися — така реальність XXI століття.
Ще Леонардо да Вінчі помітив: світ влаштований так, що люди всюди знаходять те, чого варто було би навчитися. А зараз все змінюється максимально швидко, тому й отримувати нові знання доводиться у турборежимі, опановуючи декілька предметів за тиждень.

Ці лайфхаки допоможуть прискорити процес навчання та відкрити можливості, про які ви навіть не підозрювали.

#1. Створіть плейлист для навчання

Відчуваєте, що настав час вивчити щось нове чи закріпити знання? Спокійна фонова музика не тільки створить відповідну атмосферу, але і зменшить вашу схильність до стресу.

Такий висновок зробили експерти Медичного центру Університету Меріленду. Дослідження показують, що прослуховування спокійних композицій під час навчання може знизити артеріальний тиск, частоту серцевих скорочень та рівень занепокоєння.

Крім цього, музика:

  • Стирає відчуття дискомфорту через занадто сувору або невідповідну обстановку. Наприклад, якщо ви змушені навчатися в офісі після роботи або сидите на кухні у своєму будинку, музика дозволить не відволікатися на оточення.
  • Допомагає запам'ятовувати деталі уроку. Якщо на певному етапі навчання ви зіткнулися зі складним формулюванням або терміном, які ніяк не вкладаються в голові, увімкніть улюблену пісню. Наступного разу складний момент асоціюватиметься з нею. І хтозна, може, це врятує вас від зубріння під час підготовки до іспиту?

Ось декілька YouTube-каналів, де можна знайти музику, що надихає на навчання:

BLUME

Lofi Girl

Teravibe

Quiet Quest

Cafe Music BGM Channel

Nature Sounds

#2. Ставте правильні цілі від початку

Спочатку зрозумійте, що саме ви хочете вивчити, і лише потім думайте, як цього досягти. Ви правильно сформулювали свою ціль, якщо вона включає:

  • предмет вашої цілі
  • термін, за який ви готові її реалізувати
  • причину — чому це завдання важливе

Наприклад: «Я хочу підтягнути японську мову до рівня Advanced, щоб поїхати до Японії та пройти стажування у компанії Toyota. Для цього я даю собі термін у 3 місяці».

Коли ви чітко сформулюєте ціль — візуалізуйте її. Це потужний інструмент, за його допомогою ми припускаємо, що можемо втілити бажане в дійсності.

Візуалізація — своєрідне тренування для нашого мозку. Вчені з'ясували: коли людина уявляє, що досягає якоїсь цілі, мозок інтерпретує ці образи як реальність і створює нові нейронні шляхи для її підтримки.

Рекомендуємо прочитати:

kopiya-kariera-site-61c3043d4da5e280803949.png

4 інструменти для розвитку кар’єри

Читати

#3. Практикуйте метапізнання

Термін «метапізнання» вперше зустрічається в трактаті давньогрецького філософа Арістотеля «Про душу» (IV століття до н. Е..). Це практика, яка передбачає не лише наше розуміння пройденого матеріалу, а й аналіз процесу. Простими словами, завдяки метапізнанню студент може розмірковувати над самим перебігом навчання.

Застосувавши цю практику, ви навчитеся відсторонюватися від першого враження про урок, ставити під сумнів власні знання та оцінювати, як саме вам вдається засвоювати матеріал.

Як це працює?

Уявіть, що ви — інвестор-початківець, який вчиться аналізувати ризики майбутніх вкладень. Що ви вже знаєте про інвестиції та фондові ринки і чи відповідають ці знання дійсності? Які етапи потрібно пройти під час навчання? Ви читатимете професійні книги, знайдете ментора або зареєструєтеся на онлайн-платформі трейдингу, щоб опанувати все на практиці?

Відповідаючи на ці запитання, ви зможете зрозуміти, як саме працює ваша свідомість під час навчання, та виробити універсальний метод пізнання, який можна буде застосувати і в інших галузях.

Робити нотатки про процес навчання найзручніше, озброївшись блокнотом і ручкою.

#4. Випробуйте свою мотивацію

«Навіщо я це вивчаю і як використаю свої знання?» — найважливіше запитання, з якого варто розпочати будь-яке навчання. Найкращі результати отримує та людина, яка визнає, що нові навички будуть їй корисні на практиці. Тоді студент відчуває мотивацію протягом усього процесу. Важливо зрозуміти, яку роль відіграє навчання особисто для вас.

Рекомендуємо прочитати:

img-loosefear-628f555f066c5442762380.jpg

7 мотиваційних лекцій про те, як здолати свої страхи

Читати

Така установка буде мотивувати з меншою ймовірністю:

«Я вивчаю вищу математику, тому що мій старший брат отримав докторський ступінь з математики і цього хочуть мої батьки».

А в такому разі студент візьметься за справу з великим ентузіазмом:

«Я працюю у відділі продажу. Нещодавно мені запропонували підвищення, але ми з менеджером зрозуміли, що для нової позиції мені не вистачає навичок продажу за різними методологіями. Підвищення відклали на три місяці. Зараз я навчаюсь, щоб скласти внутрішній іспит у компанії, отримати позитивний фідбек від менеджера та кращу посаду».

#5. Розвивайте майндсет зростання

Чим більше ви вірите в те, що здатні навчатися, тим швидше вам даються нові знання. Це називається майндсет зростання.

Згідно з дослідженням американського співтовариства ASCD, яке вивчає та покращує процес навчання, існує два типи студентів:

  • Мають стандартний майндсет. Вони не докладають зусиль для досягнення цілі та почуваються дурними, коли доводиться багато працювати.
  • Сформували у своїй свідомості установку зростання. Ці студенти не шкодують сил. Вони визнають, що навіть геніям треба трудитися, аби розвивати свої здібності.

Доктор Марлен Тромп, президент державного університету в Бойсе (Айдахо), вважає, що майндсет зростання здатний:

  • збільшити здатність мозку реагувати на складні завдання, зміцнюючи навичку їх вирішення з кожною новою спробою.
  • зробити вас стійким перед невдачами, з якими ви зіткнетеся під час навчання. Людина, яка розвиває установку зростання у своїй свідомості, бачитиме в промахах цінний досвід.
  • змусити вас сприймати кожне зусилля як шлях до майстерності.
  • надихнути вас слухати критику оточення і розцінювати її як можливість розвиватися.

#6. Більше працюйте, менше сподівайтеся на талант

Психолог Дін Кіт Саймонтон стверджує, що талант — це лише набір особистих здібностей або схильностей людини до чогось. Він може прискорити набуття досвіду чи підвищити продуктивність під час вивчення предмету, до якого людина має схильність.

На думку експертів Positive Psychology, від таланту немає користі, якщо ми до нього не прагнемо. Ви можете мати унікальний голос, але так і не вийти на сцену, просиджуючи дні на дивані. Саме працелюбність, а не талант — показник наших інтелектуальних здібностей.

Людина може мати вроджений дар, але здатна також розвинути його в собі завдяки завзятій праці. Тут ключовим поняттям є досвід. Ми отримуємо його у процесі навчання, напрацьовуємо на практиці, щодня стикаючись із новими завданнями. Всі наші схильності до чогось здатні вирости у великі проєкти, наукові відкриття чи твори мистецтва, якщо кожен день ми потроху прямуватимемо до цілі.

Згадайте, що Альберт Ейнштейн почав говорити лише у віці 4 років, Волта Діснея одного разу звільнили з роботи через бідну уяву, а Томас Едісон мав дислексію, тобто йому було складно читати. Але це не завадило Едісону стати одним з найбільших винахідників свого століття.

Рекомендуємо прочитати:

img-whoiam-62cebe4012a49648327731.jpg

Як знайти покликання, якщо немає таланту, ні досвіду

Читати

#7. Змінюйте практику одразу в процесі навчання

Досліджуючи питання опанування студентами нових навичок, експерти медичної школи Johns Hopkins Medicine зробили висновок, що потрібно змінювати спосіб навчання у процесі.

Дослідники вважають: коли студент виконує злегка змінену версію завдання, він навчається більше і швидше, ніж якби просто повторював те саме кілька разів поспіль.

Наприклад, практикуючись у наборі тексту, спробуйте надрукувати:

  • із заплющеними очима
  • лежачи на землі
  • лежачи на дивані
  • сидячи за столом
  • з клавіатурою ноутбука
  • з настільною клавіатурою
  • пальцями, обмотаними стрічками

За таким же принципом працюють програми вивчення іноземної мови. Щоб запам'ятати нове слово, спочатку ви збираєте його із запропонованих літер, потім прослуховуєте та записуєте, і насамкінець — читаєте його значення рідною мовою, а потім перекладаєте. Тренування за допомогою різних методик підвищує ефективність запам'ятовування.

#8. Більше смійтесь

Сміх активує гормон щастя (дофамін). Сміючись, людина відчуває мотивацію, покращується її довготривала пам'ять, тому вона краще запам'ятовує матеріал.

Психолог і доктор філософії Ренді Гарнер у своїй лекції зі статистики використав метафоричний жарт — у тій частині, де розповідав про важливість результатів дослідження. Він був присвячений втечі двох злочинців із в'язниці у пустелі.

Один в'язень утік, так і не зумівши переконати сусіда по камері піти разом з ним. Втікача схопили і повернули до в'язниці. Його співкамерник зізнався, що безуспішно намагався втекти кілька років тому, але вся ідея наперед приречена на провал, бо навколо нічого немає, крім піску.

Рекомендуємо прочитати:

img-ctrl-627d046d7a511042898777.jpg

Як не дати емоціям керувати вашим розумом

Читати

«Чому ж ти не попередив мене?» — вигукнув перший в'язень.

«Дурень! — відповів йому другий. — Ніхто не повідомляє про негативні результати».

Ренді Гарнер помітив, що ця лекція добре відклалася у пам'яті його студентів.

#9. Шукайте зв'язок між наявними знаннями

Давньогрецький філософ Платон — автор вчення про пригадування. Воно зводиться до того, що з народженням людини в її розумі вже є знання про світ навколо. Пізніше ми навчаємося чогось нового, але насправді, на думку Платона, лише пригадуємо те, про що ми вже знали.

У сучасному світі не існує жодних перешкод у навчанні — воно доступне для кожного, отримувати навички можна швидко і в будь-якій галузі. Але суть вчення Платона досі актуальна — існує зв'язок між різними знаннями. Вибравши предмет для навчання, спробуйте пов'язати його з чимось, що ви знали раніше, але не фокусували на цьому увагу.

Наприклад, якщо ви вивчаєте маркетинг, використовуйте наявні факти, пов'язані з ним. Вони допоможуть поглибити ваше розуміння цього предмета. Наприклад:

  • Які історичні фактори сприяли виникненню маркетингу?
  • Хто вперше використав термін «маркетинг»? Що відомо про цю людину?
  • Як і чому виникла конкуренція?
  • Коли було запущено першу маркетингову кампанію?

#10. Дотримуйтесь правила 2/3

Є вислів «Якщо твої руки брудні — ти чогось навчився». Приділяйте теорії 1/3 свого часу, решту 2/3 — проводьте за практикою.

У книзі «Код таланту» Деніел Койл стверджує: «Наш мозок еволюціонував, бо людина протягом усієї своєї історії робила щось руками, а не розмірковувала. Витрачайте 70% часу, застосовуючи знання на практиці. Не переставайте діяти».

Коли ми практикуємо виконання завдання щодня, наш мозок автоматизує цей процес і витрачає на нього дедалі менше енергії. Таким чином ми звільняємо свій розум, щоб з'явилася можливість вивчити щось іще.

Так що будьте активні, випробовуйте, зазнавайте невдач і пробуйте знову. Пам'ятайте: якщо ви жодного разу не зіткнулися з провалом, значить, недостатньо просунулися у своїй справі і насправді не вчитеся як слід.

#11. Використовуйте усі свої відчуття

Чим більше знань зберігає наш мозок, тим більше він створює взаємозв'язків між ними та органами чуття. Ми вчимося танцювати — очима, опановуємо іноземну мову — вухами, розрізняємо різні сорти кави за допомогою смакових відчуттів.

Опановуючи новий предмет, намагайтеся активувати ці взаємозв'язки, концентруючи всю свою увагу на матеріалі. Наприклад:

  • Уважно вивчіть заголовок, зображення і таблиці у тексті
  • Використовуйте інтелект-карти для візуалізації інформації
  • Випишіть свої нотатки до матеріалу
  • Прослухайте аудіоурок до цього тексту або на подібну тему
  • Під час читання чи прослуховування матеріалу — прогуляйтеся
  • Спробуйте прочитати вголос найскладніші розділи —- так ви швидше запам'ятаєте інформацію

Рекомендуємо прочитати:

img-warlife-62960a3debc76129538026.jpg

«Не на часі», «роблю недостатньо», «хочу додому»: 5 синдромів українців під час війни

Читати

#12. Не бійтеся виглядати дурним

Лао-цзи казав: сподіваючись постійно отримувати схвалення людей, ви назавжди станете їхнім полоненим. Почуватися дурним під час навчання — нормально, хоча багатьом цей факт може здатися неприємною перспективою.

Подумайте, що саме робить вас дурним, коли ви хочете чогось швидко навчитися? Ваші помилки? Чи емоційний біль та сором, які ви можете відчувати через свої промахи?

Аби наш мозок розвивався, абсолютно необхідно відчувати такий біль. Цей ланцюжок — досягнення, невдача і знову досягнення — дає мозкові формувати нові зв'язки та навички. А досвід — перша річ, на яку опираються знання.

Тому дозвольте собі певний час бути дурним. Подумайте не про тих людей, які посміються з ваших безуспішних спроб щось вивчити, а про себе і про те, чому вам так важливо досягти цілі.

#13. Нагородіть себе за зусилля та розслабтеся

Коли ми знаємо, що за годинами навчання піде винагорода — за справу братися приємніше. Це відбувається через те, що на початку уроку в нашому мозку виробляється гормон щастя дофамін. Він формує зв'язок між заняттям та невеликим призом, який ми отримуємо після.

Подумайте, як краще винагородити себе. Це може бути:

  • фруктовий смузі після тренування
  • улюблений фільм після заняття
  • гарячий душ або ванна
  • нова книга улюбленого автора
  • короткий денний сон
  • медитація

Робіть все, що змушує вас почуватися щасливим, і пам'ятайте, що вам під силу довести навчання до кінця.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич