9 «антивоєнних» порад від кар'єрних консультантів | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Зробіть ревізію навичок та дозвольте собі знизити планку

9 «антивоєнних» порад від кар'єрних консультантів.

cover-revisiya-629ddc1fb5177009404145.jpg

Війна та економічний спад завдали удару по українському ринку праці. Мільйони людей переїхали до безпечніших регіонів або інших країн. Вакансій менше і для багатьох робота стала питанням виживання, а не розвитку. Отже, і кар'єрні стратегії більшості українців доведеться переглянути.

Кар'єрні консультанти з 10-річним досвідом у HR-сфері Тетяна Волошина та Ольга Мирошниченко розповіли, як планувати свій професійний розвиток, коли стабільності немає, на що опиратися та які правила можна відкласти до мирних часів.

Прийміть нову реальність: буде складно

Ольга:

 

«У кодексі самураїв є принцип — "померти заздалегідь" перед битвою. Це допомагає позбутися страху та стати сильнішим. Невиправданий оптимізм — прямий шлях до розчарувань, яких багато. Спад в українській економіці через війну склав, за різними оцінками, від 30 до 50%. Доходи знижуються, ціни зростають. Тому позбавтеся рожевих окулярів, у тому числі — плануючи професійний розвиток».

За будь-якого рішення — залишитися в Україні чи переїхати за кордон — дайте своїй психіці час звикнути до нової реальності. Зазвичай, адаптація триває від 1 до 3 місяців.

 Тетяна:

 

«Після потрясіння думати про розвиток здатні далеко не всі — і це нормально. Наприклад, я після початку війни приїхала до Німеччини, і зусиль вимагало буквально все — навіть не заблукати на вулиці та встежити, щоби сніданок не згорів на плиті. Здавалося, що кожен камінь у новому місті випробовує мене на міцність. Які тут кар'єрні плани». 

Підтримуйте себе

Ольга:

 

«Українці вчаться дотримуватися вже не work-life, а war-life балансу. Працювати, переживаючи небезпеку, втрати (свої та чужі), “синдром того, хто вижив”. Навіть якщо людина фізично в безпеці — стреси та емоційні гойдалки заважають продуктивності.

 

Тому, перш ніж думати про кар'єру, постарайтеся збалансувати емоційний стан (багатьом необхідна підтримка психолога). Це допоможе не тільки загалом жити краще, а й знайти роботу. Жодної езотерики — просто коли енергія кандидата на нулі, роботодавці зчитують це на інтерв'ю і не запрошують таких людей до команди: вони не здатні давати результату». 

Планка ефективності у сильному та тривалому стресі падає. Опануйте мистецтво маленьких кроків — робити хоча б потроху, але постійно, в нинішніх умовах. Знайдіть нові сенси, щоб не опускати руки.

Рекомендуємо прочитати:

img-17lifehack-627280a301229180309314.jpg

17 лайфхаків, які допомагають команді Laba триматись під час війни

Читати

Наприклад, комусь допомагає думка, що його робота — це інвестиція у майбутнє дітей. Комусь, що діяльність дозволить залишитися самодостатнім і не потребувати допомоги. Або що його податки допоможуть вистояти економіці.

І так, думскролінг шкодить ментальному здоров'ю, а отже, і продуктивності. Будьте в курсі новин, але виринайте з потоку — обмежте час та кількість джерел інформації.

Плануйте гнучко та на короткий термін

 Ольга:

 

«У мирний час кар'єрні консультанти рекомендують мати докладний план розвитку на 1–2 роки, і «великими мазками» — аж до десятиліть наперед. Але війна — це форс-мажор. Станьте кризовим менеджером для своєї кар'єри. Наприклад, у березні я планувала вийти на нову роботу, але через війну замість подальшого розвитку довелося евакуюватися до Польщі, шукати вакансію в чужій країні та адаптуватися до нових реалій. Виходьте з поточної ситуації і будьте готові, що будь-якої миті доведеться все переграти». 

Прийміть те, що тимчасово поняття «стабільність» немає ніде. Навіть якщо ви працюєте в компанії, яка щосили намагається зберегти бізнес.

Тетяна:

 

«На жаль, гарантій не може дати жоден роботодавець. Ринок "хитає". І поки багато бізнесів відновлюють роботу після першого шоку, інші в перші місяці трималися на плаву завдяки фінансовій подушці, а тепер змушені скорочувати персонал — запаси закінчилися». 

Наприклад, IT-галузь є однією з найстійкіших опор української економіки. Але компанії, які працюють із західними ринками, зіткнулися з «чорним лебедем» — рішенням Національного банку України скасувати обмеження на встановлення курсу долара, через що «з'їдається» 30% доходу.

Дозвольте собі знизити планку

Самореалізація та пошук смислів у кризу можуть тимчасово втратити значущість. Багато хто змушений повернутися на базові рівні піраміди Маслоу — забезпечити харчування, житло та безпеку, а отже, головним у роботі стає сам факт її наявності.

Ольга:

 

«Навіть якщо ви фахівець із високою кваліфікацією, іноді найкраще рішення — не чекати з моря погоди та впадати в депресію, а просто закатати рукави та робити роботу, яка є доступною. Включаючи низькооплачувані вакансії "для підтримки штанів".

 

Наприклад, коли я переїхала до Польщі, змогла швидко знайти роботу за фахом. Допомогли навички HR-менеджера та нетворк. Але починаючи пошуки і не знаючи, яким буде результат, вирішила: готова піти на будь-яку роботу, чи то клінінг чи фастфуд. Я жива, здорова, голова на плечах є, отже, треба заробляти». 

Хто шукає, той знайде можливість заробити. Як приклад Ольга наводить оголошення від підлітків з українських сімей у Польщі: один пропонував свої послуги з вигулу собак та доставки, інший — хендмейд-вироби з глини. Якщо діти знаходять сили шукати можливості, навіть у новій країні, — дорослим це теж під силу.

 Тетяна:

 

«Якщо ви обіймали високу посаду, то може бути емоційно складно. Але все залежить від настрою людини. "Непрестижна" робота допоможе перебитися. Або стане трампліном для майбутнього розвитку. Наприклад, одна жінка після переїзду в іншу країну кілька років працювала у громадській вбиральні. Вона спілкувалася з людьми, вивчила мову, адаптувалася — і згодом опанувала нову професію, яка їй подобалася. А період роботи у вбиральні сприймала спокійно — як перехідний до чогось кращого».

Тримайте у фокусі майбутнє та особистий контекст

 Ольга:

 

«Вихідна точка планування кар'єри — це не певна посада, а життя, про яке ви мрієте. Інакше може виявитися, що ви піднімаєтеся драбиною, приставленою не до тієї стіни. Навіть коли все пішло за планом — подумайте, який стиль, ритм, якість життя вам близькі, і візьміть це за основу». 

Крім того, у кризовій ситуації доводиться враховувати більше змінних, які не належать до кар'єри безпосередньо. Наприклад, багато українців — батьків випускників шкіл — ухвалили рішення про переїзд до інших європейських країн, щоб їхні діти змогли вступити до місцевих університетів. Пріоритетом стало не просування, а безпека та інтереси сім'ї. Для цього при переїзді люди зробили усвідомлений відкат у кар'єрі.

Придивіться до нових сфер

Коли економіку та ринок праці «штормить», найкращою тактикою може стати світчинг, нехай навіть вимушений. Наприклад, поки в індустрії сервісу та івентів спад, а авіаперевезення практично заморожені — інші галузі зберігають стабільність і є попит на працівників (технології, логістика, виробництво, FMCG та рітейл, фарма, агро, будівництво).

Якщо ви переїжджаєте до іншої країни, доведеться враховувати реалії місцевого ринку праці, які можуть відрізнятись від українських.

 Тетяна:

 

«Наприклад, у Німеччині, Франції, Португалії ринок роботодавця, а не здобувача. Конкуренція за вакансії висока, процеси підбору повільні. В Україні до повномасштабної війни зустрічалися кандидати, які додавали в резюме фото в обіймах із вівцею або курили на співбесіді — і компанії заплющували на це очі. У Європі розглядати кандидатів із такою самопрезентацією не будуть». 

У європейських компаніях уважніше вивчають резюме. Тетяна радить приділити особливу увагу акцентам на досягненнях у минулому досвіді та чесному опису особистісних якостей — рекрутери їх дійсно читають та оцінюють на інтерв'ю. Крім того, компанії дуже серйозно ставляться до збору рекомендацій — можуть запросити й офіційні листи ексроботодавців.

Зробіть ревізію своїх навичок

«Уявіть, що відкриваєте валізу з усіма скілами, які у вас є, навіть тими, що ви ніколи раніше не використовували в роботі. Подумайте, де і як можете застосувати їх», — радить Ольга Мирошниченко.

Тетяна Волошина згадала приклад українки, яка під час евакуації до Німеччини захопила із собою машинку для стрижки, і тепер це, а не звична професія, приносить дохід. Інша жінка знайшла роботу офіціантки у кафе Мюнхена, яким володіють українці, — їй допомогло знання української мови.

Рекомендуємо прочитати:

img-lackof-622b27a418c3d013940755-623d7d6b2520f836952276.jpg

Брак досвіду і погана англійська: як подавати слабкі факти у резюме

Читати

Проведіть SWOT-аналіз своєї кар'єри за нових умов:

  • Strengths (сильні сторони) — досвід, знання, навички та нетворки, які залишаються з вами, хоч би як «лихоманило» ринок.
  • Weaknesses (слабкі сторони) — це обмеження, зокрема ті, що виникли через кризу (наприклад, незнання мови країни при вимушеному переїзді).
  • Opportunities (можливості) — умови, які допоможуть особисто знайти роботу і реалізуватися (наприклад, високий попит на вашу експертизу в кризовий час або пільги для мігрантів у новій країні).
  • Threats (загрози) — обставини, що ускладнюють кар'єрний шлях (наприклад, якщо ваша галузь постраждала від кризи чи звична професія не користується попитом у країні, куди ви переїхали).

Коли Ольга шукала роботу в Польщі, її перевагами як кандидата був великий досвід у HR-сфері та знання англійської. Однак у новій країні довелося зробити крок назад в ієрархії на посаді. Натомість це дало можливість залишитися у професії та використати кваліфікацію в HR.

 Тетяна:

 

«Завдання із зірочкою — відштовхуватися не від наявних навичок, а від того, чого не вистачає місцевому ринку. Наприклад, у Німеччині я не раз чула, що тут не вистачає смачної кави та взагалі культури coffee to go. Можливо, українці відкриють багато міні-кав'ярень у німецьких містах». 

Звертайтесь за допомогою

Наразі вакансій менше і працевлаштування потребує великих зусиль. Тому підключіть максимум каналів пошуку роботи:

  • нетворк (особисті та професійні контакти)
  • соціальні мережі (насамперед — складіть якісний профіль у LinkedIn)

Рекомендуємо прочитати:

img-60resource-6256d07ade446270800179.jpg

Хто шукає роботу: 60+ ресурсів із вакансіями для дистанційки в усьому світі

Читати

  • волонтерські організації (інструмент знайомств та пошуку можливостей)
  • центри зайнятості (в Україні та інших країнах)
  • чати та спільноти українців за кордоном (серед них можна знайти HR-ів та менторів, які допомагають професійними порадами про специфіку місцевого ринку)

Якщо є сили — ловіть момент

Тетяна:

 

«Тренд YOLO, що виник у “ковідні” часи, в Україні загострився. Здавалося б, у кризу ми маємо хапатися за звичне — багато хто так і робить. Але частина людей, навпаки, саме зараз усвідомлює крихкість життя, переоцінює значущість своєї роботи та звільняється із стійких компаній "у нікуди", щоб зайнятися справою мрії. Тому що раптом завтра не настане? »

Зважуючись на кардинальні зміни, у кризу ще важливіше зважити ризики. Війна і так забирає у людей багато опор — втративши роботу, можна втратити ще одну. Переконайтеся, що ви хочете нового, а не біжите від старого, навіть не розуміючи причини демотивації (це може бути, наприклад, «запущене» вигорання). І що у вас є ресурси (час, гроші, сили) на ще один пласт змін (навчання та відкат до професійного старту).

 Тетяна:

 

«Наприклад, одна викладачка французької ще до повномасштабної війни мала запит — поміняти роботу. Під час розбору вона зрозуміла, що втомилася не від самої професії, а від застарілої системи викладання у ВНЗ. Евакуювавшись у Францію, вона отримала можливість проводити освітні івенти так, як їй подобається. І залишилася у звичній сфері». 

Українцям буде складно, на ринку праці, зокрема. Але недаремно світ захоплюється нашою стійкістю: ми знову вистоїмо і продовжимо рости.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська