5 книг від Білла Гейтса | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Література на літо: 5 книг від Білла Гейтса

Від фантастики до політики та зміни клімату.

cover-billbooks-62bf06a758e01027209917.jpg

Вчені з Університету Карнегі — Меллона (Піттсбург, США) виявили, що читання книг підвищує якість білої речовини у мозку. «Прокачавши» білу речовину, учасники експерименту покращили свої навички спілкування та навчилися висловлювати думки красномовніше.

Незважаючи на дослідження, читання у сучасному світі не належить до топу людських зацікавлень. За даними Pew Research, людина в середньому читає до 17 книг на рік. Засновник Microsoft Білл Гейтс суттєво вибивається із цього показника: він читає на рік близько 50 книг. У своєму блозі Гейтс поділився новою добіркою must read цього літа.

Пропонуємо топ-5 книг за версією комп'ютерного генія.

#1. Why We're Polarized by Ezra Klein 

Чому одні й ті ж ідеї, прагнення та розуміння щасливого майбутнього на практиці розкидають людей по різні боки бар'єру?

Кляйн розмірковує про політичні розбіжності в Америці з психологічного погляду. На його думку, групи, з якими себе ідентифікують люди (зокрема політичні партії), серйозно впливають на їхній світогляд та рішення. Йдеться про так званий груповий менталітет.

Кляйн вважає, що причиною розколу суспільства стало те, що мало б його об'єднувати. За останні 50 років політична кастовість — праві чи ліберали, демократи чи консерватори — почала роз'єднувати людей частіше, ніж розбіжності, з якими прийнято боротися в суспільстві. Наприклад, релігійні чи расові суперечки.

Причина — прагнення людини бути частиною суспільства і, як наслідок, залежність від його думки. Це інстинкт, який виробився протягом усієї історії цивілізації, коли у групі виживати було легше.

Головний інсайт: навіть найпереконливіші дані, цифри та наукові дослідження не зможуть переконати того, на кого тисне громадська думка. Езра вважає: якщо потрібно донести свою позицію до такої людини, потрібно апелювати безпосередньо до її особистості, а не логіки.

У книзі також порушується питання «на злобу дня» про те, чи можна жити в суспільстві та залишатися «поза політикою». Езра проаналізував великий масив відкритих даних та дав на нього однозначну відповідь. Яку — дізнаєтесь, прочитавши бестселер.

Видання англійською мовою

Рекомендуємо прочитати:

img-loosefear-628f555f066c5442762380.jpg

7 мотиваційних лекцій про те, як здолати свої страхи

Читати

#2. The Power by Naomi Alderman («Сила», Наомі Альдерман)

Що буде, якщо всі жінки у світі раптово зможуть вбивати струмом під час дотику?

За сюжетом роману, жінки раптово набувають суперздатності — вивільняти електричні заряди з пальців рук. Отримана «сила» змінює розподіл соціальних ролей: чоловіки бояться ходити ночами поодинці, а жінки з'ясовують стосунки за своє місце під сонцем, користуючись правом сильного.

У підтексті роману автор транслює думку: без змін у голові, просто передаючи маятник сили, ідеальний світ не побудувати. Змінена розстановка сил не призводить до утопії та ідеального світу, в якому жінки та чоловіки рівні. Скоріше навпаки: суспільство стикається з насильницькими соціальними потрясіннями. Деякі чоловіки беруть до рук зброю у відчайдушній спробі зберегти контроль, а жінки використовують свою силу для відплати.

У підсумку жіноча стать починає домінувати і формує матріархат. Здавалося б, рівень жорстокості та кількість жертв насильства за такого розкладу сил має зменшитися. Але насправді жертва і переслідувач просто міняються місцями: суспільство, в якому жінки страждали від жорстокості, перетворюється на світ, де вони самі стають агресорами.

Чому сила замість того, щоб об'єднати, стане причиною розбрату — навіть усередині жіночого суспільства? І чи є шлях, коли гендерна проблематика вирішиться «безкровно»? Відповіді дізнаєтесь у романі.

Видання англійською та українською мовами

Рекомендуємо прочитати:

img-9advise-624af09c6242a091959111.jpg

Як бути адекватним під час паніки і тривалого стресу: 9 порад від психологів

Читати

#3. The Ministry for the Future by Kim Stanley Robinson

«Міністерство майбутнього» — антиутопія, в якій природа, загнана людиною в кут, починає самоочищуватися. Звісно, при цьому знищуючи причину свого нездужання — самих людей.

Назва книги — відсилка до вигаданого глобального держоргану, який відповідає за виконання міжнародної Паризької угоди про зміну клімату. Місія міністерства — діяти від імені майбутніх поколінь. Тих самих, які через безвідповідальне ставлення нашого покоління до природи приречені буквально жити в пеклі.

Демоверсією цього пекла стає аномальна спека у штаті Уттар-Прадеш на півночі Індії. Спека і вологість, які не спадають день за днем, спочатку буквально вбивають людей із групи ризику — із проблемами зі здоров'ям чи віковими змінами. Потім, вивівши з ладу комунікації, погода перетворює на пекло життя всіх, хто живе в північному індійському штаті.

Зневірившись, багато хто поспішає до найближчого озера, сподіваючись, що воно принесе якесь полегшення. Але його вода теж обпалює. У підсумку жертвами аномальної погоди стало понад 20 мільйонів людей.

У рецензії Гейтс особливо виокремлює ідею створення «карбоні» — особливої ​​одиниці, яка допоможе «матеріалізувати» шкоду, яку завдають екології масштабні виробництва. Як це працює — читайте у романі.

Видання англійською мовою
 

#4. How the World Really Works by Vaclav Smil 

Вацлав на побутових прикладах розбирає, як ресурси, сфера їх застосування та грамотний розподіл впливають на історію цивілізації.

Автор переконаний: більшість технічних досягнень, які змінили промисловість, транспорт, зв'язок та повсякденне життя, були б неможливі, якби понад 80% населення, як і раніше, залишалися в сільській місцевості, щоб вирощувати хліб або виробляти інші продукти.

На прикладі процесу вирощування пшениці письменник показує, як технології зменшують участь людини у виробництві. Так, за його підрахунками, всього за 200 років людська праця з виробництва кілограма американської пшениці скоротилася з 10 хвилин до менш ніж двох секунд. Прогрес допоміг покращити врожаї, знижуючи залучення людини до цього процесу. Він дозволив людям переїхати до міста і зайнятися іншими завданнями.

Аналізуючи вплив прогресу на цивілізацію, Вацлав не упускає й негативних сторін: проблеми з екологією, виснаження ресурсів та глобальні кліматичні зміни. Однак його підхід відрізняється практичністю: він не просто абстрактно міркує про шкоду масових виробництв, а й пропонує життєздатні плани щодо скорочення викидів у кожній із них.

Хто винен і як врятувати екологію, не відмовляючись при цьому від нової сорочки з колекції бренда мас-маркету? Дізнаєтесь з книги Вацлава Сміла.

Видання англійською мовою

#5. The Lincoln Highway by Amor Towles 

Найбільш «легка» художня книга з добірки описує подорож двох братів у середині 60-х років минулого століття. Незважаючи на те, що хронотоп роману займає лише 10 днів, це одна з найоб'ємніших книг у підбірці.

Автор заховав у сюжеті низку «пасхалок» та відсилок до класичних творів світової літератури та локальних американських тем. Одна з них з'являється вже у назві роману. Це відсилка до першої в Америці автодороги, що тяглася від Нью-Йорка до Сан-Франциско.

Для сюжету «Шосе Лінкольна» Тоулз творчо переробив традиційні міфи про мандрівників, починаючи від «Іліади» з «Одіссеєю» до історії про Гекльберрі Фінна. Персонажі книги вирушають у подорож до Каліфорнії найкращою дорогою країни. За їхньою спиною залишається втрата близьких і дому, трудовий табір для дітей-злочинців та бажання вирватися у «світле майбутнє».

Усе в найкращих традиціях пригодницьких романів: у подорож ідеальною «глянцевою» дорогою, якою мріяв проїхати на швидкості кожен американець, вриваються непередбачені обставини.

Незакриті грішки з минулого змінюють початковий маршрут та цілі, вкотре доводячи: навіть до ідеального плану потрібно закладати ресурси на форс-мажори.

Як поїхати до Каліфорнії, а зрештою приїхати до Нью-Йорка? Дізнаєтесь із сюжету роману.

Видання англійською мовою

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич