7 найпопулярніших лекцій TED усіх часів | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Чому успіх не залежить від IQ і навіщо ми стоїмо по 6 годин у черзі за новим iPhone

7 найпопулярніших лекцій TED усіх часів.

cover-tedx-62c57a7d38421368257956.jpg

Чому видатні лідери роблять все з точністю до навпаки? Хто ефективніший керівник — екстраверт чи інтроверт? Як керувати своїм голосом та позбутися звички відкладати важливе на потім? А ще — про що топмодель ніколи не розповість на камеру?

Зібрали 7 найпопулярніших і найцікавіших лекцій TED усіх часів. Знайдіть вільний вечір і всідайтеся зручніше.

#1. What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness | Robert Waldinger 

Щасливе життя: уроки найдовшого дослідження щастя | Роберт Волдінгер

22+ млн переглядів на YouTube

Ця людина керує одним із найбільш рідкісних і цікавих досліджень у світі. Його звуть Роберт Волдінгер.

Уже понад 80 років (із 1938) два покоління дослідників із Гарварду проводять глобальний ресерч щодо розвитку дорослих. У ньому взяли участь 724 чоловіки, 60 з яких досі живі. Вчені спостерігають за ними протягом усього їхнього життя, намагаючись відповісти на фундаментальне запитання: що робить життя людини здоровим і щасливим?

Волдінгер — четвертий директор дослідження. Він та його команда продовжують спостерігати за двома групами чоловіків. Перша складається з тих, хто закінчив Гарвард під час Другої світової війни, а другу понад пів століття тому склали хлопчики з найбільш знедолених сімей найбідніших районів Бостона 1930-х рр.

Рекомендуємо прочитати:

img-22-movies-6261268f253a4364487169.jpg

22 документалки, що розширюють кругозір

Читати

«Ми не просто телефонуємо нашим учасникам, — розповідає Роберт Волдінгер. — Ми проводимо інтерв'ю з ними у їхніх вітальнях, отримуємо історії хвороби від лікарів, беремо у них кров, скануємо мозок, говоримо з їхніми дітьми та дружинами».

Коли команда Волдінгера телефонує учасникам у Бостон, люди так само запитують вчених: «Чому ви продовжуєте мене вивчати? У моєму житті немає нічого цікавого». Але два покоління дослідників знали: щоб з'ясувати, що ж робить щасливою кожну окрему людину, важливо прожити з нею від її народження і до смерті.

Чи вдалось Гарвардським вченим визначити, в чому полягає щастя? Ви знайдете дуже незвичайну відповідь у лекції TED.

#2. The power of introverts | Susan Cain

Сила інтровертів | Сьюзен Кейн

13+ млн переглядів на YouTube

30–50% населення Землі — інтроверти. До них належить і Сьюзен Кейн, американська письменниця і викладач. Усе життя Сьюзен ясно давали зрозуміти, що її тихий, відсторонений та замкнутий спосіб життя не є нормальним.

Найулюбленішим заняттям Кейн завжди було читання. Книги дозволяли їй вільно подорожувати у світі своїх фантазій. І ось у 9 років Сьюзен вперше поїхала до літнього табору. Мама запакувала в її валізу безліч книг, і Кейн уявляла собі, як 10 дівчаток в однакових нічних сорочках затишно сидять у своїх будиночках і читають.

Звісно, ​​ці мрії розбилися. Першого ж дня вожата табору зібрала дітей, і разом вони вивчили пісеньку під назвою «Нумо бути буйними!». Кейн не розуміла, навіщо треба бути буйними і чому не можна залишитися наодинці зі своїми думками, але валізу з книгами засунула під ліжко.

«Я відчула, що зрадила книги!», — каже Сьюзен.

Рекомендуємо прочитати:

img-loosefear-628f555f066c5442762380.jpg

7 мотиваційних лекцій про те, як здолати свої страхи

Читати

З того часу вона почала ламати себе. Подорослішавши, Кейн відвідувала галасливі бари, хоча насправді воліла просто спокійно пообідати з друзями. Вона навіть стала юристом на Волл-стріт, хоча все життя мріяла бути письменницею.

Так тривало доти, поки Сьюзен не усвідомила: не можна насильно міняти себе, це втрата не тільки для неї самої, а й для суспільства, її колег та всього світу. Вона почала вивчати інтроверсію.

Суспільство продовжує засуджувати інтровертів і їм рідко дістаються керівні посади. У XXI столітті склався стійкий портрет успішного лідера, бізнесмена та керівника. Така людина вміє вибити собі місце під сонцем, вона приваблива і харизматична, з навичками гарного продавця та інфобізнесмена. Це екстраверт.

Але чи справді спосіб управління екстравертів ефективніший, ніж методи інтровертів? Чому тоді найбільші лідери історії людства були інтровертами? І навіщо потрібно час від часу заглядати у свою валізу під ліжком? Про це розповість Сьюзен Кейн.

#3.  Looks aren't everything. Believe me, I'm a model | Cameron Russell 

Вигляд — це ще не все. Повірте мені як моделі | Камерон Рассел

28+ млн переглядів на YouTube

Вона з'явилася у короткій, облягаючій чорній сукні і на підборах, але щоб не бентежити глядачів, перевдягнулась у довгу спідницю та балетки прямо на сцені. «Ось бачите, я змінила вашу думку про себе за 10 секунд!», — посміхається Камерон Рассел авдиторії TED.

Що таке краса? Останнім часом ми визначаємо її не тільки як здоров'я, молодість, симетрію обличчя, але і як зріст, худорлявість, жіночність і білу шкіру.

«Я перебуваю на цій сцені перед вами, бо я приваблива біла жінка, — визнає Камерон. — Ви думаєте, я стала моделлю, бо мене знайшли
скаути? Це не так. Я модель, тому що виграла генетичну лотерею».

Багато хто страждає через недоліки своєї зовнішності. В Америці 53% дівчаток, яким 13 років, незадоволені своїм тілом, а до 18 років ця цифра зростає до 78%. Але чи можна страждати через те, що ти красуня? Рассел стверджує, що так.

«Важливо пам'ятати, — каже модель, демонструючи свої фотографії. — Те, що ви зараз бачите, — це не я. Це конструкції, які створили професіонали: фотографи, майстри з освітлення, візажисти і стилісти».

Щодня дівчині доводиться постійно думати, як вона виглядає. Здавалося б, завдяки своїй зовнішності Камерон зірвала куш — здобула славу, гроші, увагу чоловіків. Але це не зробило її щасливою.

«Якщо ви думаєте, що будете щасливішими від того, що стегна у вас стануть тоншими, а волосся — блискучим, ви помиляєтеся. Поспілкуйтесь із деякими з нас, моделей».

Чому модельна кар'єра — це лише робота, а не постійні подорожі, подарунки та визнання? Що Рассел та інші моделі ніколи не розповідають на камеру? Дізнайтеся із зізнання Камерон на TED.

#4. How great leaders inspire action | Simon Sinek 

Як видатні лідери надихають діяти | Саймон Сінек

16+ млн переглядів на YouTube

Чи ви коли-небудь замислювалися про те, чому деякі досягають більшого, ніж інші, ігноруючи при цьому загальноприйняті норми і правила?

Дивно, але 2,5% населення Землі є інноваторами. Закон поширення інновацій говорить: якщо ви хочете досягти масового успіху на ринку, вам потрібно здобути критичну масу послідовників — 15–17% споживачів.

Наприклад, чому компанія Apple настільки інноваційна? Вона лише виробник комп'ютерної техніки, яких мільйони. Чому Мартін Лютер Кінг очолив рух за громадянські права? Адже він не був єдиним оратором свого покоління.

Таких випадків доволі багато, і Саймон Сінек, автор унікальних методик лідерства, вирішив з'ясувати, за яким же принципом діють світові лідери — компанії та особистості. Він зробив висновок, що всі вони мислять за однією методикою, але на повну протилежність більшості.

Модель «золотого кільця», яку представив Сінек, відображає перебіг мислення лідерів. Вона складається з трьох кіл, кожне з яких містить своє питання:

Саймон Сінек з'ясував, що всі визначні лідери рухаються зсередини кола — від «Навіщо?» до «Що?». У цьому різниця між формальними лідерами та такими, які здатні вести за собою.

  • Яка моя ціль?
  • Навіщо існує моя організація?
  • У що я вірю?
  • Навіщо я встаю з ліжка щодня і чому це когось має хвилювати?

Стів Возняк, Мартін Лютер Кінг та брати Райт знали відповіді. Хочете з'ясувати, яка мотивація була у цих людей і яке переживання змушує нас вистояти 6-годинну чергу за новим iPhone? Про це розповість Саймон Сінек на TED.

#5. How to speak so that people want to listen | Julian Treasure

Як потрібно говорити, щоб людям хотілося слухати | Джуліан Трежер

33+ млн переглядів на YouTube

Тільки уявіть, як би виглядав світ, якби ми говорили, а співрозмовники завжди прислухалися до наших слів? Якби розмова неодмінно відбувалася у потрібний час та у потрібному місці? Кожен би відчув, що в цей момент його життя наповнюється особливим змістом.

«Людський голос — це інструмент, на якому ми граємо, — вважає Джуліан Трежер, експерт із комунікацій та керівник The Sound Agency. — Можливо, це найпотужніший звук у світі. Його силою ми можемо спровокувати війну чи сказати “Я люблю тебе”».

Голоси бувають різними. Низькими, як віолончель, і тоді звук йде із грудної клітки. Так кажуть політики, за яких голосує більшість людей: глибокий голос асоціюється з владою та авторитетом.

Бувають м'які голоси, які ллються, як гарячий шоколад, і складно встояти перед власником такого тембру, хочеться слухати таку людину постійно.

«Але в мене не глибокий і не м'який голос, — скажете ви. — Іноді я навіть зриваюся на фальцет, якщо хвилююся».

Не варто хвилюватися — переконаний Трежер, відкриваючи валізку, в якій зібрано найкращі поради для тих, хто хоче надати ваги своїм словам. Просто використовуйте голос, як, скажімо, віолончель, регулюйте його. Існують дихальні вправи, робота з поставою, є безліч професіоналів, які допоможуть вам натренувати тембр і тональність голосу.

І, звичайно ж, уникайте цих Семи Смертних Гріхів Спілкування:

Але це далеко не все… Що ще ховає у своїй валізці Джуліан Трежер? Загляньте на вогник у TED та дізнайтесь!

#6. Inside the mind of a master procrastinator | Tim Urban

Усередині мозку майстра прокрастинації | Тім Урбан

48+ млн переглядів на YouTube

Тім Урбан — популярний письменник і автор блогу Wait but Why? А ще він затятий прокрастинатор.

Це та людина, яка написала дипломну роботу на 90 сторінок за 72 години. Варто зауважити, що на таку працю студент мав рік. Диплом вийшов дуже-дуже кепський.

«Моя поведінка завжди спантеличувала всіх навколо, — зізнається Тім. — Усі постійно питали, що ж відбувається у мене в голові. Я сходив на МРТ і відсканував свій мозок, а також мозок свого найбільш адекватного друга».

МРТ показало, що мозок Тіма — це Мавпеня, що вимагає миттєвих задоволень, а його друг має цілком здоровий розум Раціональної Людини.

Отже, Тім Урбан визначив, що саме Мавпеня керує діями прокрастинатора. Коли Раціональна Людина, потираючи руки, налаштовується на роботу, Мавпеня кричить: «Давай прогуляємося до холодильника і подивимося, чи нічого там не змінилося за останні 10 хвилин. А потім нас затягне вихор YouTube!».

Звісно, ​​нічого так і не буде зроблено — ні до дедлайну, ні взагалі.

Чи можливо вийти з-під влади Мавпеняти і які монстри здатні вигнати його з вашого мозку? Жах перед публічною ганьбою, похмурі прогнози катастрофи, що насувається на роботі, драматичний вираз обличчя вашого партнера, який уже 10 днів просить вас про щось важливе, але ви знову про це забули?

Про підступні хитрощі Мавпеня і про те, як його позбутися, докладно розповість Тім Урбан. Послухайте та насолоджуйтеся свободою!

#7.  Grit: The power of passion and perseverance | Angela Lee Duckworth

Секрет успіху? Жага до мети | Енджела Лі Дакворт

9+ млн переглядів на YouTube

Енджела Лі Дакворт пройшла довгий шлях до розуміння того, що ж лежить в основі успіху. Вона викладала математику в державних школах Нью-Йорка, намагаючись з'ясувати, чому діти з вищим IQ виконували домашні завдання менш ретельно та успішно, ніж ті, у яких IQ був меншим.

Переконавшись у тому, що коефіцієнт інтелекту ніяк не впливає на успіх, Анжела покинула викладання та стала психологом, вивчаючи дорослих, дітей і те, як вони діяли у різних складних ситуаціях. «Хто тут успішний, а хто ні?» — на це запитання вона шукала відповідь.

Енджела побувала в одній із військових академій США та спробувала передбачити, хто з кадетів пройде складну військову підготовку. Потім вона досліджувала групу вчителів-практикантів, які працювали в неблагополучних районах мегаполісів з найвищим рівнем злочинності. Дакворт мала намір визначити, хто з цих вчителів залишиться викладати до кінця навчального року.

Рекомендуємо прочитати:

img-neiroplastukr-6183f9468f034825147477.jpg

Нейропластичність мозку: як розвинути найголовніший орган

Читати

У всіх випадках лише одна риса характеру досліджуваних людей змогла пролити світло на ресерч Енджели. Але то були не соціальні навички, зовнішня краса чи фізичне здоров'я. А твердість характеру.

«Твердість характеру — це жага і наполегливість у досягненні довгострокової мети, — пояснює Дакворт. — Така риса є необхідною для визначення майбутньої кожної людини. Життя з твердістю характеру схоже не на спринт, а на марафон».

Чому талант людини ніяк не визначає її можливе успішне життя і як загартувати свій характер? У цій лекції TED Енджела Дакворт поділиться єдиною методикою, що наразі відома сучасним вченим.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич