Як індустрії адаптуються до змін клімату | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Пиво зі стічних вод і будинки з перероблених унітазів

Як індустрії адаптуються до змін клімату.

new-64e30f2a94092255790698.jpg

Пам'ятаєте «Інтерстеллар» Крістофера Нолана, заснований на науковій теорії американського фізика Кіпа Торна? Фільм починається з картин посухи і масового голоду на Землі. Хвороба вражає злакові культури одна за одною. А ще на планеті поширені пилові бурі, які призводять до захворювань і змушують людей покидати рідні місця.

За сюжетом, головний герой, інженер і колишній пілот NASA дізнається, що єдиний вихід для людей — покинути Землю і заснувати колонію на новій планеті, придатній для життя.

А якщо «Інтерстеллар» — це реальне майбутнє? Клімат змінюється: за даними Національної академії наук США (PNAS), уже через 50 років до 3,5 млрд осіб можуть опинитися у непридатних для життя умовах, якщо людство не зменшить викиди CO₂.

Різні індустрії — від будівництва до HoReCa — вже на всю силу готуються до змін клімату. Компанії вигадують нові підходи до поливу рослин в умовах пустелі, навчаються зводити будинки з перероблених матеріалів і навіть розробляють концепти поселень на інших планетах. Ми зібрали крейзі-кейси з різних сфер.

#1. Канада: пиво з очищених стічних вод

Очікується, що до 2050 року населення планети сягне 10 млрд, а попит на прісну воду зросте на 55%. При цьому лише близько 3% водних ресурсів на планеті — це прісна вода. З них майже 99% перебувають у льодовиках або глибоко під землею. Прогнози ООН та WWF невтішні: половина жителів Землі до 2050 року не матиме доступу до води, безпечної за санітарними нормами, якщо швидко та масово не впроваджувати технології для її очищення і опріснення.

Канадська крафтова броварня Village Brewery з міста Калгарі з групою дослідників із Advanced Canadian Wastewater Assets знайшли рішення, як заощаджувати чисту прісну воду: вони зварили 1600 банок елю з очищених стічних вод.

Пивовари пояснюють своє рішення участю у боротьбі за екологію: такий крок є спробою мотивувати інших переробляти воду. Але масово у Village Brewery запускати таке пиво у продаж не планують. Причина — психологічний бар'єр покупців.

Людям складно усвідомити, що напій виготовлений зі стічних вод — хоча в Канаді вони проходять через багаторівневу систему очищення, яка включає обробку ультрафіолетом і фільтри для сміття. Команда ACWA покращила цей процес: воду додатково очищають за допомогою ультрафільтрації та технології зворотного осмосу — вона дозволяє видалити 99,8% домішок, включаючи бактерії, віруси та іони важких металів. Безпеку води перевірили у медорганізації Alberta Health Services.

Village Brewery — не єдиний у світі виробник пива зі стічних вод. Такий самий продукт випустили сінгапурська компанія NEWBrew та стокгольмська Nya Carnegie Brewery. Переробку стічних вод у питну активно використовують в Ізраїлі, а також аналогічні технології планують застосовувати в Лос-Анджелесі та Лондоні.

 

#2. США: будинок із перероблених унітазів

Очікується, що до 2025 року щорічний обсяг будівельних відходів у всьому світі досягне 2,2 млрд тонн. Наприклад, у 2018 у США утворилося вже понад 600 млн тонн подібного сміття. Нідерландська компанія StoneCycling почала переробляти відходи для виробництва цегли.

А у 2021 році в районі Мангеттену «Пекельна кухня» (Hell's Kitchen), відомому своєю індустріальною атмосферою, звели будинок із такої цегли. Він містить до 60% переробленого будівельного сміття, унітазів та іншої старої сантехніки.

Проєкт The West розробило нідерландське архітектурне бюро Concrete. Цеглою StoneCycling виклали перші 7 поверхів і вестибюль, на що пішло близько 263 тонн будівельного сміття, а також промислових відходів із Нідерландів, Німеччини та Великобританії.

У The West розташовано 219 квартир. Вартість студії тут стартує від $765 тис. Найближчими роками StoneCycling хоче почати виробляти цеглу, яка на 100% складається зі сміття.

Проєкт The West на Мангеттені

#3. Японія: персоналізована їжа, надрукована на 3D-принтері

Згідно зі статистикою ООН, на планеті від голоду страждають 800 млн людей. Здебільшого вони живуть у бідних країнах Африки та Азії. Гуманітарні організації постачають їм продовольство й аграрне обладнання. Не відстає і розвиток 3D-друку продуктів як альтернатива традиційній їжі.

Ще у 2013 році інженер Аньян Контректор із компанії Systems & Materials Research Corporation створив 3D-принтер, який «друкує» їжу з декількох поживних компонентів. Автор пристрою уявляв, що в майбутньому на кожній кухні холодильники можна буде замінити картриджами з жирами, білками і вуглеводами. І щоби приготувати будь-яку страву, їх достатньо поєднати у певній послідовності, а потім роздрукувати.

Рекомендуємо прочитати:

img-ikigaynewone-62bd6186f1dec785878407.jpg

Ікіґай, кайдзен і вабі-сабі: у чому секрет саморозвитку по-японськи

Читати

Контректор отримав фінансування від NASA — ідею визнали корисною для виробництва космічної їжі. Розробки інженера викликали інтерес у наукових колах. Джозеф Кафлін, засновник та CEO лабораторії AgeLab Массачусетського технологічного інституту, припустив, що у майбутньому супермаркети зможуть продавати харчові картриджі. Вони зберігатимуться набагато довше за традиційні продукти — а це дозволить зменшити витрати на транспортування і зберігання.

А ще 3D-принтери можуть зробити їжу кориснішою. Наприклад, у токійському ресторані Sushi Singularity by Open Meals подають надруковані на 3D-принтері суші, адаптовані до потреб відвідувачів.

Гості закладу бронюють місця у Sushi Singularity за два тижні до візиту. Потім людині надсилають поштою «мінілабораторію», за допомогою якої їй потрібно здати зразки ДНК.

Як працює токійський Sushi Singularity by Open Meals

Після здобуття результатів медексперти створюють профіль здоров'я гостя. Дані використовують для адаптації страв до потреб відвідувачів у вітамінах та мікроелементах. Гіперперсоналізовані суші «готують» за допомогою 3D-принтерів, лазерних технологій і робототехніки.

 

#4. Ізраїль: видобуток води з повітря

Землі Ізраїлю не є щедрими на вологу: у 2021 році тут випало лише 22,8 мм опадів (наприклад: в Україні цей показник становив близько 450 мм). Тоді як упродовж останніх 30 років обсяг сільськогосподарського виробництва у країні збільшився у понад 5 разів.

Аби компенсувати дефіцит, в Ізраїлі опріснюють морську воду та повторно використовують 70% води. А місцева компанія Watergen навіть розробила технологію її видобутку з повітря. Генератор витягує воду за допомогою лопатей, які фільтрують тепле та вологе повітря. Воно охолоджується всередині пристрою, а волога перетворюється на конденсат і додатково фільтрується.

Рекомендуємо прочитати:

img-israelua-629df6aa23bea435106310.jpg

Ізраїль — країна стартапів, яка воює понад 70 років. Як їй це вдається?

Читати

Така вода навіть вважається кориснішою, ніж водопровідна чи бутильована: вона відновлює pH-баланс, насичує кров киснем і утворює молекули, які дозволяють їй легко проникати в клітини організму.

Усі генератори компанії відповідають вимогам EPA та Федеральним стандартам питної води ASSE LEC 2004. Продукцію Watergen використовують у понад 65 країнах, у тому числі в Сирії, де внаслідок війн працює лише 50% систем водопостачання та каналізації, а можливість доставляти безпечну для пиття воду без модернізації інфраструктури — відсутня. Компанія також встановлює свої генератори в Індії, африканських та інших країнах із гострим дефіцитом ресурсів прісної води.

 

#5. Україна: концепт поселення на Марсі

Українська студія дизайну та архітектури Sergey Makhno Architects розробила концепт поселення на Марсі Plan C. Реалізувати його вийде, коли на планеті будуть:

  • винайдені способи видобутку кисню, води та їжі
  • доставлена ​​робототехніка
  • знайдено способи усунення радіації з реголіту

Зовнішні стіни поселення команда Sergey Makhno Architects пропонує надрукувати на великомасштабних 3D-принтерах. За задумом, це мають робити роботи — люди на Марсі зможуть вільно пересуватися без костюмів та апаратів із киснем лише всередині будівлі.

Щоб у споруді були придатні для життя температура і тиск, її потрібно будувати ближче до екватора планети. Для захисту від піщаних бур, метеоритних дощів, сонячної радіації будівля має бути кільцеподібної форми та розташовуватися на схилі кратера.

Концепт поселення на Марсі Plan C

Окреме місце в концепті виділено під дерева та зелень, які завдяки фітоосвітленню перероблятимуть вуглекислий газ на кисень. У Plan C передбачені аграрні зони, оскільки всі продукти мають вирощуватись локально. Для цього архітектори розробили спеціальні сферичні теплиці із фітолампами.

У поселенні спроєктували спальні, зони медичної допомоги і дослідницькі центри, хімічні та біологічні лабораторії, а також адміністративні блоки.

Аби запобігти атрофії м'язів через низьку гравітацію, у Plan C передбачена тренажерна зала. В окремому приміщенні розташована капсула флоатингу. Вона допоможе зменшити космічний вплив на тіло, зняти стрес, підвищити захисні сили організму та адаптуватися до нових умов.

Спальні кімнати Plan C розраховані на 1–2 особи. Замість стелі тут є величезний екран для перегляду космічних пейзажів або улюблених фільмів і серіалів. У кімнаті немає зайвих деталей і меблів — 10 валіз на Марс взяти не вийде, тому дизайнери залишили в інтер'єрі тільки найнеобхідніше.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Продуктова аналітика»
Бізнес і управління
Веде Лада Кліщенко
20 травня 4 липня
Лада Кліщенко