Чи можуть гуманітарії заробляти в ІТ | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Чи можуть гуманітарії заробляти в ІТ

Фітнес-тренер, фармацевт, стюардеса та репетитор — 4 історії успішного переходу в IT.

cover-goit-6318a6e7403be020089485.jpg

Американські науковці ще в 1964 році довели: мозок — це м'яз, який можна прокачувати. Цю властивість назвали нейропластичністю. Коли ми займаємося незвичною справою, мозок створює нові нейронні зв'язки. У підсумку ми починаємо розумітися на тому, в чому раніше нічого не тямили.

Логічно, що технарі можуть стати крутими програмістами. Але якщо ви закінчили філфак або «готельний бізнес» — завдяки нейропластичності мозку ви можете зробити успішну кар'єру в IT.

Поговорили з фахівцями, які на особистому прикладі показують, що IT-сфера відкрита для всіх.

У бесіді брали участь:

  • Ярослав Лисенко, PHP Developer в Laba Group. Працював фітнес-тренером, перейшов у IT, побившись об заклад.
  • Софія Гриновець, бізнес-аналітик в Artelogic. Виросла з тестувальника до бізнес-аналітика, до переходу в IT працювала фармацевтом.
  • Марта Плечій, QA Engineer (тестувальниця) у Sombra. До IT працювала стюардесою міжнародних рейсів.
  • Діана Савенко, Technical IT Recruiter в ITExpert. До переходу в IT викладала англійську дітям.  

Теорія про гуманітаріїв та технарів — просто міф?

Ідея про поділ на гуманітаріїв і технарів з'явилася тому, що у мозку є різні ділянки, які відповідають за певні функції. Наприклад, центр Брока забезпечує моторну організацію мовлення. Саме П'єр Брок в 1885 році торкнувся питання про те, що півкулі мозку не симетричні і не дублюють один одного. Якоїсь миті ці ідеї трансформувалися у версію про існування гуманітаріїв і технарів.

І хоча вчені вже давно дійшли висновку, що спеціалізація півкуль не впливає на талант до точних чи гуманітарних наук, цей міф досі популярний.

Математика — не головне в IT

У світі поширений стереотип: майбутні розробники мають досконало знати математику. Але ця думка науково не підтверджена, вважає професор психології Шантель Прат. Спільно з іншими американськими вченими в 2020 році вона провела дослідження, за результатами якого з'ясувалося: щоб програмувати, важливіше мати схильність до вивчення мов.

Вважається, що кодинг має багато спільного з лінгвістикою. Наприклад, перш ніж написати код, програміст вивчає нову мову, вникає в її лексику та граматику. Ще вчені впевнені: Python схожий на англійську. У ньому також є розподіл на абзаци, команди складаються зі слів, а не з символів.

Рекомендуємо прочитати:

img-11skills-629e03feb6155395204907.jpg

11 скілів, які допоможуть пережити 2022 рік

Читати

Крім схильності до вивчення мов, важливими є когнітивні функції: вміння розв'язувати проблеми та ефективно використовувати оперативну пам'ять мозку. Скіли в арифметиці дійсно стали в пригоді тим, хто брав участь у дослідженні та програмував на Python. Але вони виявилися менш вагомими.

Ми поспілкувалися з фахівцями, освіта та колишня робота яких ніяк не пов'язані з IT та математикою. А зараз вони вже «тверді мідли», пишуть код, складають документацію, шукають баги на сайтах та додатках.

Ярослав Лисенко: «Перейшов у IT-сферу, побившись об заклад»

Я працюю на позиції Middle PHP Developer у Laba Group. В ІТ вже 3 роки, до цього навчався на факультеті міжнародної економіки та менеджменту, а ще з 15 років професійно займався пауерліфтингом. У 17 отримав звання Кандидата у майстри спорту, а пізніше вдалося виконати і норматив Майстра спорту.

У 18 років почав працювати фітнес-тренером. Спорт займав більшу частину життя, здавалося, що нічого іншого не існує, — усі мрії, амбіції, думки були про медалі та титули. У роботі я знав особливості кожного клієнта, переживав за їхні результати не менше, ніж вони самі.

Вийшов на хороший рівень доходу — і в принципі мене все влаштовувало. Якось з одним із клієнтів, backend-розробником, ми обговорювали професії. Він заявив: «Далеко не кожен може опанувати мій фах». Я почав відстоювати позицію: «При великому бажанні опанувати можна все», потім почув: «Спробуй вивчити основи програмування. Впевнений, коли дійдеш до теми "масиви" — на цьому все закінчиться».

Маючи спортивний змагальний дух, я не міг дати задню, і ми уклали парі: моїм завданням було опанувати базу програмування. Я почав навчатись на курсах. Пам'ятаю, що на перше домашнє завдання витратив 8 годин, зараз на нього пішло б не більше 20 хвилин.

Знаю, що більшість людей йдуть в IT заради заробітку, але, хоч би як смішно не звучало, я перейшов у цю сферу, побившись об заклад. Фінансова мотивація прийшла вже згодом.

Я прихильник того, що рецепт будь-якого успіху — 1% таланту і 99% праці, і не важливо, лінгвіст ви чи математик. Я пройшов близько 50 співбесід у пошуках першої роботи. Все впиралося у брак досвіду. Тепер же я отримую пропозиції — вже компанії шукають мене.

Рекомендуємо прочитати:

img-top10it-63039780905bd727311671.jpg

10 всесвітньо відомих IT-компаній родом з України

Читати

Я переконаний, що кожен може стати сильним розробником. Якщо ухвалили рішення, просто йдіть до кінця. А ще:

  • Не починайте з фрилансу. Це буде лише гальмувати ваш розвиток. Швидке зростання та розуміння того, як потрібно писати якісний код, приходить, коли у вас є гарний наставник. Фриланс дасть лише неправильне уявлення про те, як потрібно виконувати роботу.
  • Сприймайте велику кількість співбесід на початку кар'єри як чудовий досвід. Приготуйтеся до того, що пошук першої роботи буде тривалим і складним процесом. Буде багато відмов, але з кожною співбесідою ви стаєте досвідченішими і розумнішими, вас вже буде складніше застати зненацька. Запам'ятовуйте запитання, аналізуйте свої відповіді на інтерв'ю та те, чому вони не влаштували роботодавця.

Софія Гриновець: «Перспектив у фармації не так багато, складно вибитися на керівні позиції

Я захотіла більше можливостей для особистісного зростання, в IT це реальніше»

В ІТ я вже близько двох років. Мій фах в університеті та колишня робота не пов'язані з цією сферою: я навчалася на фармацевта. На другому курсі почала працювати в аптеці. Спершу мені подобалося те, чим я займалася. Але згодом зрозуміла декілька речей:

1. В Україні професія фармацевта не дуже цінується. Людина, яка викладається на повну, прислухається до всіх описаних клієнтом симптомів і намагається підібрати більш придатний препарат, і людина, яка «просто торгує», отримують однакову зарплату. Це демотивує.

2. Перспектив у фармації не так багато, складно вибитися на керівні позиції. Я захотіла більше можливостей для особистісного зростання і зрозуміла, що в ІТ це реальніше.

Потім сталася пандемія — і мене перевели на пів ставки. Вдвічі скоротилася зарплата, проте з'явився додатковий час на навчання. Я почала проходити безплатні базові курси з QA.

Першу роботу шукала декілька місяців. Написала на DOU, LinkedIn та інших платформах близько 60 листів роботодавцям. І це були не шаблонні супровідні — у кожну компанію я надсилала персональне повідомлення. Але відповідали дуже рідко, я не проходила за рівнем.

Рекомендуємо прочитати:

img-whoiam-62cebe4012a49648327731.jpg

Як знайти покликання, якщо немає таланту, ні досвіду

Читати

У підсумку я все ж таки потрапила на позицію тестувальники в данську продуктову компанію Eurekos Systems ApS з сімейною, friendly атмосферою. Оскільки працювала з продуктом, встигла багато чого спробувати та прокачатися. Було багато різних видів тестування, я мала доступ до фідбеку від support-команди та клієнтів компанії.

Я мануально тестувала близько року, але мені завжди не вистачало більшого залучення до продукту: хотілося писати документацію, спілкуватися з клієнтами. Коли знайомі почали розповідати про бізнес-аналіз, вирішила спробувати рухатись у цьому напрямку.

Я почала читати К. Вігерса та Д. Бітті «Розробка вимог до програмного забезпечення». Приблизно в цей час рекрутер іншої IT-компанії, Artelogic, запропонувала мені пройти співбесіду на позицію Junior BA. Я успішно пройшла інтерв'ю та отримала оффер.

Зараз я займаюся запитами клієнтів (аналізую та розв'язую проблеми, додаю новий функціонал, передаю в роботу запит на fix або improvement), пишу user story, створюю мокапи та вайрфрейми.

В ІТ у мене було багато знайомих, це дуже допомогло. Вони переконали мене: перехід у сферу це не щось нереальне. Мені іноді здається, що люди діляться на два типи: одні кажуть, що в IT неможливо потрапити (і взагалі не пробують), інші — що за хвилину після заповнення профілю в LinkedIn, навіть без досвіду, на них посипляться пропозиції про роботу. Обидва підходи — неправильні. Щоб перейти в цю сферу, потрібно докласти зусиль і зрозуміти, що пошук роботи займе певний час. Але потрапити до ІТ справді може кожен, головне — мотивація.

Марта Плечій: «Зрозуміла, що ковід з нами надовго і треба вчитися чогось нового»

За освітою я біолог/хімік. Після університету були плани на IT — я навіть записалася на курси, але першого ж тижня все закинула. Зрештою півтора року пропрацювала стюардесою, а потім поступово перейшла у туризм.

Зиму 2020 року, коли розпочався ковід, я провела в Азії. Під час поїздки познайомилася з українцями, які працювали в IT та поєднували роботу з подорожами. Тоді мене дуже зацікавила можливість працювати віддалено.

Коли повернулася з Азії, карантин набирав обертів. Я поїхала у свій останній робочий тур як стюардеса перед повним закриттям кордонів. Зрозуміла, що ковід з нами надовго і треба вчитися чогось нового. Тоді я розписала тезово, яку хочу роботу і що мені важливо. Почала гуглити курси, дивитися навчальні відео, запитувати поради у друзів. Перечитала всі позиції, визначилася, на чому хочу зосередитися, і почала навчатися по 8 годин на день.

Паралельно я шукала баги на всіх сайтах та в аппках. Після двох місяців інтенсивного навчання оформила резюме та почала подаватися на співбесіди. Три інтерв'ю — і я отримала оффер на позицію тестувальника в Sombra, де працюю вже 2 роки.

Мені також вдалося спробувати себе у різних ролях. Починала з тестування, а рік тому на моєму проєкті не вистачало бізнес-аналітика. Я вирішила опанувати нові скіли: записалася на курс з бізнес-аналізу і почала працювати BA. Спілкувалася із замовником, писала документацію, готувала ТЗ для розробників. Пізніше повернулася до тестування, але я маю велике бажання розвиватися в project-менеджменті, тому паралельно з роботою я навчаюсь для зміни позиції.

Якщо ви вже думаєте про перехід:

  • Обов'язково досліджуйте ринок, промоніторте, яких позицій в ІТ зараз багато, де скільки платять і який поріг входу.
  • Проаналізуйте, чим вам цікаво буде займатися.
  • Складіть навчальний план, щоб відстежувати прогрес.
  • Вчіть англійську. В IT практично на кожній позиції потрібен рівень Intermediate, а краще вище. У мене Upper-Intermediate, розмовна англійська вільна, а граматику я вивчаю все життя. Великий плюс роботи в IT — багато компаній зацікавлені в розвитку співробітників, тому компенсують вивчення англійської або організовують навчання в компанії.

Діана Савенко: «Заснувала школу англійської для дітей, але було відчуття, що я застрягла і не розвиваюсь»

В IT-рекрутинг мене привела подруга, яка працювала на цій позиції. І те, що вона розповідала про свої обов'язки та бенефіти, мені дуже імпонувало. Але моя освіта ніяк не була пов'язана з ІТ. Я навчалася на «Міжнародних відносинах», і під час студентської практики зрозуміла, що не хочу працювати у цій сфері.

Під час навчання я підпрацьовувала івент-менеджером. Також була репетитором англійської, а потім заснувала свою школу англійської для дітей Wow English. Учнів ставало дедалі більше, але було відчуття, що я застрягла і не розвиваюсь. Саме в цей час згадалися історії подруги про професію IT-рекрутера, і я з цікавості вирішила пройти курси. Перші місяці посилено навчалася, у нас були лекції з технічного IT, іспити. А потім почалася пандемія.

Через припинення наймання в більшості компаній та масового звільнення рекрутерів у 2020 році було важко знайти роботу, зазвичай шукали фахівців щонайменше з 2 роками досвіду в IT. Я надсилала резюме до всіх компаній, але на співбесіди запрошували рідко.

Рекомендуємо прочитати:

img-cvenglish-62d92f4cc39fe672348412.jpg

Do your best: як пройти співбесіду англійською

Читати

Зрештою мені зателефонували з ITExpert, я успішно пройшла співбесіди та працюю тут на посаді Technical IT Recruiter вже понад 2 роки. Ми займаємося пошуком IT-фахівців в Україні та по всьому світу: від США до Ізраїлю.

На початку кар'єри в IT доводиться посилено навчатися та працювати, особливо у перший рік. Тому я часто овертаймила, проходила корпоративне навчання та викладалася на 200%.

  • Головна порада для тих, хто збирається світчнутися в IT: визначтеся, чим вам цікавіше займатися. Мені здається, ті, кому більше подобається спілкування, у кого розвинені комунікативні скіли та емпатія, частіше обирають менеджерські позиції (PM, BA, Scrum Master, IT-рекрутер). Терплячі, менш комунікабельні люди з розвиненою логікою і всі, хто любить знаходити закономірності, найчастіше вибирають технічні спеціальності. Але IT точно підійде будь-кому, головне зрозуміти, що цікаво для вас.
  • Розширюйте мережу контактів у LinkedIn. Додавайте рекрутерів та фахівців у своїй сфері, залишайте коментарі до дописів експертів, щоб вас помітили.
  • Публікуйте свої проєкти та кейси в LinkedIn та на спеціалізованих платформах (Github — для розробників, Behance — для дизайнерів та ілюстраторів). Наприклад, можна зі школи вчитися верстати та копіювати шаблони, щоб набити руку. Або розробити Telegram-бота та базу даних із розкладом занять в університеті.
  • Готуйтеся до співбесіди не за 10 хвилин. На TED є цілий розділ з відео, присвяченим підготовці до співбесід.

Які IT-спеціальності підійдуть тим, хто не хоче кодити

HR та рекрутинг

HR-фахівець вміє наймати та розвивати таланти, створювати ефективну систему мотивації, формувати корпоративну культуру та оцінювати результати команди. Якщо ейчар більше працює з людьми «всередині» компанії, то рекрутер — із кандидатами. Рекрутери складають опис вакансії, займаються пошуком талантів, проводять співбесіди, оцінюють претендентів. Їхнє завдання — ефективно налаштувати воронку кандидата та швидко привести його до оффера.

Менеджмент

Менеджери працюють не з машинами та регламентами, а з людьми. Вони дивляться на людину і розуміють: виконає вона завдання чи ні, втомилася чи ні, що її мотивує, вона засмучена чи натхненна. Головний інструмент менеджерів — емпатія. Вони знають, що універсальних принципів управління людьми не існує, а тому приходять до своєї команди, відчувають її та ухвалюють оптимальні рішення.

Дизайн

UI/UX-дизайнери створюють зручні та красиві інтерфейси. Для цього потрібно розуміти користувача, знати як керувати його увагою. Пам'ятати, що в людей буває погано з пам'яттю, але добре з просторовим мисленням. Що digital-продукти мають бути доступними для користувачів з порушеннями зорового сприйняття, адже, згідно зі звітом ВООЗ за 2021 рік, від далекозорості чи короткозорості страждають щонайменше 2,2 млрд людей у ​​світі, або понад 20% населення.

Технічний райтинг

Technical writer — це лінгвіст, здатний писати про код і нові технології мовою користувача, не забуваючи про коми й орфографію. Фахівцю не обов'язково розуміти систему в глибину, але критично важливо спілкуватися з ЦА з позиції «досвідчений користувач», який може дати підказку. Технічні письменники також повинні вміти вибудовувати стосунки з командою розробників, щоб можна було звернутися до них за консультацією щодо складних питань.

Людина з прокачаною логікою та глибокими знаннями в математиці може розвинути емпатію, увагу до людей та комунікативні скіли. Випускник філфаку здатний вивчити алгоритми, програмування чи математику, щоб стати розробником чи дата-саентистом. А можна після магістратури з комп'ютерних наук закінчити курси з графдизайну, щоб робити гарні сайти чи ігри. Ноу дискриміналіті!

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Проджект-менеджер в ІТ»
Бізнес і управління
Веде Артем Шаповал
14 травня 4 липня
Артем Шаповал