10 порад, щоби пережити відмову компанії | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

«Ви супер, але нам не підходите»: як пережити відмову компанії

10 порад, щоби впоратися з черговим «Ні» та не опустити руки

cover-greatbut-632b10750d70f536418111.jpg

У 2022 році рекрутингова платформа Joblist опитала 1 тис. кандидатів, щоб визначити, як на них впливають відмови роботодавців. У середньому респонденти починають втрачати впевненість у собі після п'ятої невдачі. 36% претендентів після низки відмов звернулися до психолога, 34% взагалі припинили пошуки роботи, а 30% — вирішили пройти додаткове навчання.

Відмови розчаровують, але за правильного підходу цей досвід можна використовувати у власних інтересах. Зібрали 10 порад, які допоможуть впоратися з черговим «ні» та не опустити руки.

1. Не сприймайте відмову на свій рахунок

У середньому кандидату потрібно надіслати від 21 до 80 заявок на вакансію, щоб отримати одну пропозицію роботи.

Те, що вас не обрали, може не мати до вас жодного стосунку і бути наслідком багатьох інших факторів. Компанія могла призупинити пошук, знайти внутрішнього кандидата, який уже знайомий з бізнесом, або іншого претендента з більш релевантним досвідом.

Навіть після відмінної співбесіди багато факторів, які впливають на наймання, залишаться поза вашим контролем.

2. Прислухайтеся до фідбеку

Отримавши відмову, можна забути про це та перейти до наступного оголошення про вакансію. Але запит про фідбек здатний принести користь вашій кар'єрі.

«Якщо вам відмовили в електронному листі, зателефонуйте протягом 2 днів. Якщо ж телефоном — спитайте відразу. Поясніть, що ви завжди намагаєтеся покращити пошук роботи та кар'єру в цілому, тому були б вдячні за будь-який зворотний зв'язок», — радить Інеке МакМахон, СЕО австралійської академії розвитку кар'єри Path to Promotion

Запитувати фідбек і прислухатися до нього — найцінніше, що ви можете зробити, зіштовхнувшись із відмовою. Якщо зворотний зв'язок видасться поверхневим, не бійтеся попросити більш детальну оцінку. Шукачі роботи вкладають багато сил у процес і мають право отримати корисну інформацію наприкінці.

3. Не накопичуйте негативний досвід

Якщо ви припустилися помилки або відчули себе непідготовленим на інтерв'ю — витягніть із ситуації урок, але не концентруйтеся на цьому досвіді.

Поправте своє резюме так, щоб воно найкраще відповідало новій вакансії, і ретельно підготуйтеся до наступної співбесіди. Інакше ваше розчарування та скепсис впливатимуть на вербальну мову тіла, а також настрій під час інтерв'ю.

Рекомендуємо прочитати:

img-6trends-6308c8415a680743111733.jpg

6 трендів ринку праці під час війни: найсвіжіші дані від job-сайтів

Читати

39% претендентів отримують відмову через невпевненість, тон голосу або відсутність посмішки.

У кожної компанії своє уявлення про «ідеального кандидата». Підходьте до будь-якої нової вакансії зі свіжим поглядом та оптимізмом.

4. Відповідайте на листи про відмову

Висловіть подяку за те, що рекрутер звернув на вас увагу. Так ви можете побудувати позитивні відносини з компанією, тоді як інші кандидати, швидше за все, просто видалять листа з відмовою.

Це необхідно зробити з трьох причин:

  • кандидат, який перехопив ваш оффер, може передумати і не розпочати роботу
  • новий співробітник може не пройти випробувальний термін
  • роботодавець має вакансію на іншу посаду, для якої ви могли б підійти

У будь-якій із цих ситуацій набагато простіше вибирати з недавніх кандидатів, ніж наново запускати процес найму.

5. Проаналізуйте критерії пошуку

Іноді співбесіда та зворотний зв'язок від рекрутера допомагають усвідомити, що посада вам не підходить.

Подивіться на пошук під іншим кутом. Вивчіть вакансії, на які подавалися, і запитайте: чи дійсно ви бачите себе в цій ролі день у день? Можливо, позиція не повністю відповідала вашим очікуванням? Якщо якісь моменти вас бентежили, інтерв'юер також міг це помітити. У такому разі відмови допомагають скоригувати вектор пошуку.

6. Пам'ятайте, що відмови — це частина процесу

Ви не зможете отримати кожну роботу, на яку претендуєте. Усвідомте цей факт і навчіться сприймати відмову як частину процесу — так ви зміцните свою ментальну броню.

Як тільки позбудитеся переконання, що відмова = програш, відкриєте для себе світ інших можливостей і компаній, які можуть підійти вам навіть краще.

«Одна з моїх клієнток нещодавно пройшла інтерв'ю у компанії, в якій мріяла працювати. Рекрутер пояснив, що вона не підходить, але дівчина не опустила руки та продовжила переглядати списки вакансій цієї компанії. Коли вона знайшла іншу відповідну позицію, змогла використати контакти, щоб добитися інтерв'ю, і отримала оффер», — пише Мелоді Дж. Вайлдінг, коуч і автор книги «Перестань багато думати і спрямуй емоції на успіхи в роботі»

7. Обміркуйте стиль поведінки

Якщо ви продовжуєте отримувати відмову за відмовою, можливо, настав час провести самоаналіз. Оцініть свою поведінку на співбесідах. Можливо, ви занадто намагаєтеся сподобатися або навпаки поводитеся так, ніби компанія зобов'язана вас найняти? Пам'ятайте, що 76% рекрутерів відкидають кандидатів, які здаються зарозумілими.

Якщо менеджер став свідком вашого невдоволення та звинувачень колег, він також навряд чи буде зацікавлений продовжувати співпрацю. На ринку є багато інших розумних, здібних та позитивних кандидатів.

8. Проаналізуйте контент у соцмережах

Згідно з опитуванням CareerBuilder, 70% компаній використовують соцмережі для перевірки претендентів перед найманням на роботу. А 54% опитаних роботодавців заявили, що вирішили не наймати кандидата через контент у соцмережах.

Зробіть рев'ю своїх профілів, щоб переконатися, що ви показуєте себе в кращому світлі.

9. Керуйте своїми очікуваннями

До пандемії та війни ви могли ставити собі за мету знайти роботу протягом одного місяця. Ймовірно, ви претендували на хорошу посаду та велику зарплату. На стабільному ринку мати високі очікування цілком розумно, але сьогодні варто скоригувати своє визначення успіху.

За даними Work.ua, нині ринок праці став оживати після кризи, спричиненої війною. Однак досягти колишніх показників поки що не вдалося. Кількість оголошень про пошук співробітників складає 38% порівняно з минулорічним. Це ускладнює ситуацію, тож почніть хвалити себе навіть за мікроперемоги: за відповідь від компанії, запрошення на інтерв'ю, проходження до другого раунду.

Майте на увазі, що багато факторів складаються проти вас, але ви продовжуєте рухатися далі. Навіть якщо пропозиція про роботу не надійде, ця відмова вас не розчавить.

10. Прокачайте впевненість у собі

Під час пошуку роботи подбайте про себе — інтелектуально, емоційно, фізично та духовно. Не тоніть у жалості: натисніть паузу і перестаньте зациклюватися на ситуації. Знайдіть хобі, яке вас відволікатиме. Займайтеся справами, в яких ви успішні, щоб підвищити впевненість у собі.

Подумки повторюйте всі свої здобутки — і великі, і маленькі. Це стане нагадуванням про те, що ви досягли успіху в минулому і можете реалізувати себе в майбутньому — всупереч усьому.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська