Хто такий Delivery Manager і чим він займається | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Хто такий Delivery Manager і чим він займається

Інтерв'ю з Андрієм Шулікою — Senior Delivery Manager в EPAM.

cover-shulika-63316b34b0d99961861828.jpg

«Ви задоволені доставкою?» — це запитання можна поставити як клієнту, який купив фен в інтернет-магазині, так і замовнику комплексного рішення IT. Щоправда, у другому випадку метрики успіху складніші, ніж швидкість або ціла упаковка, і їх знає Delivery Manager.

Андрій Шуліка має 18 років досвіду в IT, із них понад 8 — в управлінських ролях. Андрій перебудував центр розробки програмного забезпечення одного з найбільших банків України, що на 46% підвищило річний виторг. А в одному з найкращих банків США команда Андрія оцифрувала реєстрацію клієнтів — завдяки цьому термін відкриття рахунків для інвесторів скоротився з 3 місяців до 2 днів.

Нам Андрій розповів, чому Delivery Manager дедалі більше затребуваний у компаніях, чим його роль відрізняється від проджект-менеджера або Scrum Master і який специфічний скілсет потрібен цьому фахівцеві.

Навіщо IT-бізнесу Delivery Manager

Delivery Manager (DM) — відносно нова назва управлінської ролі в IT. У контексті IT-бізнесу delivery означає весь шлях доставки продукту/рішення/сервісу клієнтові: від першого ділового контакту до завершення співпраці. А Delivery Manager відповідає за успішність цієї доставки. 

Він створює середовище, задає напрямок та вибирає інструменти, які допомагають команді планувати роботу та реалізовувати складні цифрові проєкти.

DM відповідає за те, які люди потрапляють на проєкт, якими технологіями володіє проєкт, що і коли має зробити команда, скільки коштуватиме реалізація та доставка рішення замовнику.

Аби пояснити цінність Delivery для клієнта, наведу приклад. У 2020 році було розроблено високоефективні вакцини від ковіду — шанс перемогти світову пандемію. Одним із ключових викликів після розробки стала логістика. Доставка вакцин має суворі вимоги до зберігання та обліку. Для цього потрібні технологічні рішення, щоб у режимі реального часу відстежувати логістику від виробника до кінцевого споживача.

Виробники вакцин не можуть швидко впоратися з подібними проблемами. Тому такі рішення розробляли та реалізовували партнери — технологічні компанії з необхідною експертизою (наприклад, Blockchain або Internet of Things — IoT).

Це і є Delivery Management: встановити проблему, знайти рішення (наприклад, технології Blockchain та датчики температури на упаковці) і запропонувати оптимальні шляхи переміщення цінного продукту. Delivery Manager у цьому випадку допомагає з технологіями, ресурсами та несе відповідальність за реалізацію завдання в цілому. Результат успішної доставки продукту — порятунок життів у всьому світі.

Рекомендуємо прочитати:

img-goit-6318a6e745783306218254.jpg

Чи можуть гуманітарії заробляти в ІТ

Читати

У чому відмінність ролі Delivery Manager

Delivery Manager «розширює» роль проєктного або програмного менеджера, міксуючи декілька інших — акаунт-менеджера, Solution Architect, Engineering Manager і People Manager. І оскільки завдання можуть перетинатися, в IT-компаніях роль DM часто плутають з іншими фахівцями.

Так, DM має щось спільне, але за суттю відрізняється від ролі Scrum Master, який відповідає за ефективність команди, допомагає зрозуміти теорію та практику фреймворку. А також від ролі Product Owner, завдання якого — максимізувати цінність продукту та ефективно керувати беклогом.

Роль Delivery Manager більш властива аутсорс-компаніям, які надають сервіс клієнтам. Але багато продуктових бізнесів і стартапів теж мають схожу позицію: там зазвичай CTO або VP of Engineering виконують функції DM.

Які навички потрібні Delivery Manager

Скілсет залежить від структури обов'язків DM, але насамперед це:

1. Комунікації. Delivery Manager взаємодіє із командою, керівниками, стейкхолдерами з боку клієнта (наприклад, проджект-менеджерами або власниками продукту). Зазвичай комунікація займає більшу частину часу.

2. Менеджерські та лідерські компетенції. DM управляє крос-функціональними командами, склад яких залежить від потреб проєкту (найчастіше це розробники, аналітики, тестувальники та дизайнери). Це висока управлінська роль як з точки зору ієрархії в компанії, так і відповідальності за результат.

3. Фінанси. Бюджет також у зоні відповідальності Delivery Manager.

4. Управління проєктами. Як класичний PMBOK, так і гнучкі методології — наприклад, Agile та Lean.

5. Engineering Excellence і технології. Щоб створювати технічно досконалі рішення, потрібно грамотно та своєчасно застосовувати правильні інженерні практики.

6. Бізнес-навички. DM — це партнер клієнта, який повинен добре розуміти його бізнес-домен (ритейл, банкінг, фінтех або телеком).

Який бекграунд потрібний для Delivery Manager

Аби розуміти технічні проблеми та допомагати команді знаходити оптимальні рішення, Delivery Manager необхідний технічний бекграунд — досвід у розробці, інжинірингу, архітектурі.

Крім того, DM потрібний досвід управління командою, хоча б невеликий (від 5 осіб), оптимально — понад 5 років.

Наприклад, я здобув профільну освіту і декілька років працював інженером. Потім, аби краще розібратися у бізнесі, здобув другу освіту за напрямком менеджменту та економіки. Розвивався як менеджер — керував командами, працював як Solution Architect, технічний Project Manager. І лише потім перейшов до Delivery. За свою кар'єру я реалізовував проєкти у телекомі, банкінгу, фінтеху, енергетиці, ритейлі. Такий різнобічний досвід допомагає працювати з різними бізнес-доменами.

У великих компаніях зі складними проєктами більше можливостей розвитку Delivery Manager. Можна починати з простих проєктів і постійно шукати складніші (в контексті технологій та управління), навчатися, вникати у специфіку бізнесу клієнтів.

Як завдання Delivery Manager залежать від стадії проєкту

Глобально ціль DM не змінюється протягом усього шляху — успішна доставка продукту/сервісу клієнту. Але акценти в роботі залежать від етапу реалізації.

Наприклад, на початковій стадії Delivery Manager приділяє багато уваги аналізу проблеми клієнта — це допомагає знайти кращі рішення з урахуванням особливостей бізнесу.

На наступному етапі DM займається в основному класичним проєктним або програмним менеджментом — це планування, розклад проєкту, ризики, потреба у фахівцях, підхід та деталі реалізації.

У процесі розробки Delivery Manager фокусується не лише на довгострокових стратегічних цілях, а й на оперативних завданнях. Наприклад, що саме потрібно зробити сьогодні, які загрози можуть виникнути завтра та які можливості можна використати. Аналіз ризиків допомагає вчасно помітити проблему та розв'язати її так, аби вона мінімально вплинула на термін доставки.

Як функції Delivery Manager змінюються у кризові часи

На мою думку, функції не сильно змінилися. Але завдання вийшли на новий рівень складності, тому адаптивність — важлива якість Delivery Manager.

Коли в Україні розпочалася повномасштабна війна, нам довелося вирішувати питання, з якими ми раніше не стикалися. Наприклад, піклуватися про безпеку команд — організувати релокацію до інших міст та країн. І водночас зберігати продуктивність, щоб не постраждав бізнес клієнтів.

Рекомендуємо прочитати:

img-17lifehack-627280a301229180309314.jpg

17 лайфхаків, які допомагають команді Laba триматись під час війни

Читати

Що найскладніше у роботі Delivery Manager

Щоб успішно доставити продукт клієнту, потрібно визначити критерії цього успіху (метрики, KPI, OKR). Тут високий ризик помилок. Наприклад, для одного клієнта успіх — це виведення на ринок нового продукту, для іншого — зростання частки ринку із 25% до 50%. Від критеріїв залежить вибір інструментів.

Іноді клієнт озвучує і проблему, і технологічне рішення, вважаючи його єдиним правильним. Але спочатку потрібно докопатися до суті проблеми (більшість продуктів провалюється саме тому, що вона не з'ясована). І лише потім — реалізовувати рішення. Головне — впоратися з проблемою оптимальним у конкретному випадку способом.

Ще один виклик — це мультитаскінг. Delivery Manager відповідає за багато напрямків роботи та повинен вміти «перемикатися» між контекстами. Наприклад, сьогодні фокусуватиметься на зростанні прибутковості проєкту, а завтра — на технологіях чи команді.

Крім того, DM часто працює в умовах, коли у компанії клієнта є розрив пріоритетів бізнесу та IT. Delivery Manager виконує роль «містка» між ними.

І головна особливість ролі — тотальна відповідальність за успіх загалом. DM не може сказати «Це мене не стосується» про жоден із процесів доставки рішення клієнту.

Бліц: 

1.Запитання, які Delivery Manager повинен ставити собі та команді щодня…

  • Що потрібно зробити?
  • Чи робимо ми правильні речі?
  • Чи робимо ми правильні речі першими?
  • Чи робимо ми ці речі правильно?

2. Три звички, які потрібні DM для продуктивності.

Дотримуватись порядку в думках та справах, записувати важливе. І ключове — постійно вдосконалюватись.

3. Ви зрозумієте, що незнайомій вам команді потрібен DM, якщо…

Побачу, що команда недостатньо фокусується на доставці бізнес-результату клієнту або процес доставки потребує покращення.

4. Попит роботодавців на Delivery Manager…

Зростає. Тому що все більше організацій розуміють цінність «гібридних» навичок, якими володіє цей менеджер: розуміється на бізнес-контексті, технологіях, може об'єднати бізнес- та IT-складники.

5. Delivery Manager — це можливість не вибирати, а об'єднати в роботі…

Найрізноманітніші завдання. Кожна взаємодія з клієнтом відрізняється і потребує особливого підходу. Мені подобається щоразу знаходити потрібний мікс навичок та рішень.

До того ж, ця роль не тільки про ефективність. Створювати позитивні стосунки з клієнтом та командою — так само важливо для успіху. Ви повинні горіти ідеєю чи проблемою, яку хочете розв'язати. Якщо у вас замало пристрасті, ви ніколи не досягнете успіху.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Інвестиції в бізнес»
Бізнес і управління
Веде Михайло Меркулов
10 квітня 22 травня
Михайло Меркулов