Вчені довели, що щастя можна купити за гроші | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як грім на голову: вчені довели, що щастя можна купити за гроші

Але тільки якщо ваш сусід бідніший за вас.

coverua-637b4763d311b226804031.png

Нова наука про щастя починається з простого розуміння: ми ніколи не будемо повністю задоволені своїм життям. Але можемо спробувати.

Так, за даними недавнього дослідження, 19% людей вірять, що щастя можна купити за гроші. Водночас 70% опитаних погоджуються з тим, що стабільний високий дохід значно знижує рівень стресу і дозволяє почуватися краще.

Чи є межа заробітку, після якої гроші перестають приносити радість, і чому ваші сусіди (навіть без дриля о 7-й ранку в суботу) можуть робити вас менш щасливими — розбираємося.

Щастя за гроші не купиш?

Найвідоміша теорія на цю тему свідчить, що за гроші можна купити щастя — але лише до певної межі. Такого висновку дійшли два нобелівські лауреати зі США, Даніель Канеман і Ангус Дітон. Вчені виявили, що емоційний добробут підвищується зі зростанням заробітку.

У 2010 році Канеман та Дітон вивчали зв'язок між доходом, емоційним станом та загальною оцінкою життя. Дослідження ґрунтувалося на опитуванні майже пів мільйона американців.

Вивчивши дані, вчені дійшли висновку, що рівень позитивного ефекту — саме так вони відображали показник щастя — «завмирає», коли дохід сім'ї перевищує $75 тис. на рік. При цьому загальна оцінка якості життя продовжує зростати.

Але не все так однозначно. Нове дослідження наукового співробітника Пенсільванського університету Метью Кіллінгсворта (2021) ставить під сумнів цей висновок.

Фахівець розробив додаток для смартфонів — і протягом 7 років випадковим способом опитував людей про їхній досвід щастя та задоволеності життям. Загалом Кіллінгсворт зібрав великий набір даних, спираючись приблизно на 1,7 млн ​​звітів про емоції та доходи близько 33 тис. респондентів віком від 18 до 65 років.

Важливо, що додаток Кіллінгсворта опитував людей у ​​режимі реального часу. У дослідженні Канемана та Дітона респондентів просили згадати, що вони відчували у минулому. Як зазначає Кіллінгсворт, ретроспективна методологія попереднього дослідження «вразлива для помилок пам'яті».

Результати роботи Кіллінгсворта відрізняються. Вчений виявив, що щастя та задоволеність життям продовжують зростати разом із доходом сім'ї, навіть після того, як він перевищує $75 тис. Дані дослідження не показали явного плато, на якому гроші переставали мати значення. Щастя зростало разом із заробітком.

З чого складається щастя, куплене за гроші

#1. Відчуття контролю

Досліджуючи кореляцію між щастям та грошима, Кіллінгсворт натрапив на несподіваний результат опитувань. Респонденти, які зазначали, що добре контролюють події у своєму житті, у 74% випадків також почувалися щасливішими. Так вчений з'ясував, що почуття контролю є важливою складовою щастя.

#2. Зниження рівня стресу

Джон Яхимович, дослідник питання щастя зі США, вважає, що гроші допомагають уникнути безлічі рутинних проблем, які стають джерелом стресу.

Щоби перевірити кореляцію між доходом і задоволеністю життям, Яхимович з колегами з Університету Південної Каліфорнії, Гронінгенського університету та Колумбійської школи бізнесу провели низку експериментів.

В одному з них 522 учасники місяць вели щоденник, описуючи повсякденні події та свої емоційні реакції на них. Доходи цих людей були дуже різні — від $10 тис. до $150 тис. на рік. У результаті експерименту вчені зрозуміли, що:

  • Гроші знижують рівень стресу: незалежно від прибутку, респонденти відзначали однакову кількість щоденних розчарувань. Але люди з вищим заробітком відчували менше негативу через те, що трапилося, і не так сильно переймалися. Вони відчували, що здатні впоратися з будь-якими складнощами, які можуть виникнути.
  • Люди з високим заробітком частіше були більш задоволені якістю свого життя.

#3. Відсутність почуття сорому за свою бідність

У ще одній нещодавній статті Яхимович та його колеги відкрили новий психологічний феномен — «Спіраль сорому». Вчені виявили, що люди з обмеженим бюджетом відчувають почуття провини за свій поганий матеріальний стан. Причому це відчуття невдоволення — циклічне та наростаюче.

«Спіраль сорому» виникає через те, що люди вважають себе винними у відсутності грошей, не беручи до уваги зовнішні чинники — соціальні, економічні, геополітичні. Наприклад, зараз так можуть почуватися ті українці, чий прибуток «просів» через війну — абсолютно об'єктивний чинник, на який не можна вплинути. Відчуття сорому за свою бідність змушує уникати розв'язання проблем і тим самим посилювати їх.

Весь бізнес-контент у зручному форматі. Інтерв'ю, кейси, лайфхаки корп. світу — у нашому телеграм-каналі. Приєднуйтесь!

#4. Економія часу та ресурсів близьких

В іншому експерименті Яхимовича людям потрібно було виконати звичайні побутові завдання: приготувати їжу, працювати дистанційно в галасливій кімнаті з дітьми або швидко дістатися з району з поганою транспортною розв'язкою до іншого місця. Респонденти мали два варіанти виконання: заплатити комусь або попросити про допомогу сім'ю. Люди з більш високим доходом намагалися впоратися з проблемою, не турбуючи своїх близьких, — замовити Uber, доставку їжі або запросити няню.

При цьому вчені з'ясували, що схильність покладатися на сім'ю є в усіх учасників, незалежно від рівня достатку.

Рекомендуємо прочитати:

img-revisiya-629ddc1fba5ab141373876.jpg

Зробіть ревізію навичок та дозвольте собі знизити планку

Читати

#5. Щоденний рівень задоволеності життям

Кореляцією між грошима та щоденним рівнем щастя цікавився не лише Джон Яхимович. У дослідженні, опублікованому в журналі PNAS, 200 учасникам подарували по $10 тис. з умовою витратити їх протягом 3 місяців. Фокус-група та друга група — ті, хто не отримав грошей, — щомісяця оцінювали, наскільки щасливими вони почували себе, за шкалою від 1 до 7. Також учасники експерименту мали фіксувати силу емоцій за шкалою від 1 до 5.

Група, яка отримала $10 тис., повідомила про більш високий рівень щастя, ніж ті, кому не дали грошей. Через 3 місяці ті, кому дісталася кругла сума, все ще відчували себе щасливішими, ніж на початку експерименту.

Учасники записували, як вони витрачали свої гроші, але дослідники ще аналізують дані, щоб з'ясувати, чи привели якісь типи покупок до найбільшого щастя.

Важлива не сума, а те, куди було витрачено гроші

У дослідженні Майкла Нортона, доцента Гарвардської школи бізнесу, з'ясувалося, що щастя можна купити, якщо робити це правильно. Нортон виявив, що люди, які роздавали свої гроші або витрачали їх на інших, були щасливішими за тих, хто купував щось для себе.

А вчені з університету штату Мічиган (США) з'ясували, що люди, які витрачають гроші на враження, почуваються щасливішими, ніж ті, хто вкладається в матеріальні цінності. Дослідники пов'язують це з тим, що отримане враження та емпіричний досвід створюють більш стійке відчуття щастя, яке потім легше згадати та порівняти, ніж гроші, витрачені на щось рандомно-рутинне.

Рекомендуємо прочитати:

img-11-facts-62de3e876b9dd237589510.jpg

11 несподіваних фактів про людську психіку

Читати

Але є нюанси. Хоча багаті щасливіші за бідних, величезне зростання добробуту за останні пів століття не зробило американців більш задоволеними життям. Основна причина — банальна людська заздрість та любов порівнювати себе з іншими.

Зіставивши дані перепису населення про доходи з інформацією про самооцінку щастя із національного опитування, економіст Ерзо Латтмер виявив, що наше щастя багато в чому залежить від зарплати сусідів.

«Якщо ви порівняєте двох людей з однаковим доходом, один з яких живе в більш престижному районі, — каже Латтмер, — людина з багатшого району буде менш щасливою».

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич