Як працює космічний інтернет Ілона Маска | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Усе, що потрібно знати про Starlink

Як працює космічний інтернет Ілона Маска.

cover-639892e55c76e635808976.png

Коли графіки відключення світла стають більшою мірою графіками увімкнення, а робота залежить від наявності мережі — українці починають гуглити Starlink. За даними Google Trends, популярність цього пошукового запиту зросла втричі на початку жовтня, і вдесятеро — до перших днів грудня 2022 року.

Ба більше: за даними Work.ua та Опендатабота, у пропозиціях роботодавців Starlink успішно витісняє звичні «каву та печиво у молодому дружньому колективі».

Усе, що ви хотіли дізнатися про космічний інтернет Ілона Маска, — вже зібрали в одному тексті. Enjoy!

Що таке Starlink?

Starlink — це система супутників на орбіті Землі, розроблена компанією Ілона Маска SpaceX. За допомогою супутників людина практично в будь-якій точці планети може отримати доступ до високошвидкісного інтернету. Звісно, за умови, що вона має обладнання та сплатила тариф.

SpaceX почала працювати над проєктом у 2015 році. Через три роки компанія вже вивела на орбіту перші прототипи, а в 2019 — повноцінно запустила програму з 60 робочими супутниками. Станом на початок 2022 року в сузір'ї Starlink було вже понад 2 тис. супутників — приблизно 520 тонн електроніки.

SpaceX має великі плани на розвиток космічного інтернету: до 2027 року вони хочуть розмістити на орбіті понад 42 тис. супутників. Для розуміння масштабів: станом на початок літа 2022 року в космосі всього було трохи більше 13 тис. супутників, запущених за всю історію освоєння позаземного простору.

Рекомендуємо прочитати:

img-elon-6283e5eed7e3f683288616.jpg

Запустити 31 ракету, звільнити весь PR-відділ і нарешті купити светр

Читати

Поява такої кількості супутників старлінка на орбіті турбує вчених. Зараз обладнання Маска — найяскравіші об'єкти в небі, які можуть заважати спостереженню за космічним простором. Вони настільки яскраві, що їх можна побачити неозброєним оком, якщо знати точний час проходження супутників над вашим регіоном. SpaceX пообіцяла розв'язати цю проблему до масового збільшення свого сузір'я.

Варто зазначити, що Ілон Маск не був першовідкривачем ідеї космічного інтернету. Але Starlink наразі вважається найшвидшим космічним провайдером. Компанія Маска досягла цього, розмістивши свої супутники на умовно невеликій висоті — від 328 до 614 км. Для порівняння, один із найбільших конкурентів Starlink — Hughesnet, компанія, яка створює космічний інтернет із 1996 року, — розмістила свої супутники на геостаціонарній орбіті (від 35 тис. км). Через таку відстань передача даних від обладнання Hughesnet займає приблизно в 10 разів більше часу.

У низької висоти Starlink є додатковий бонус: якщо якийсь супутник вийде з ладу, менша ймовірність, що він зіткнеться з іншим космічним апаратом.

Як працює Starlink?

Інтернет, до якого ми звикли, працює на дротах — це або кабельна технологія, або оптоволоконна. Саме по дротах «тече» зв'язок зі світовим павутинням. Технологія старлінка замість умовних дротів використовує радіосигнали від наземних станцій-шлюзів до супутників, які направляють його назад, у користувацькі термінали  старлінк на Землі. Термінал підключається до Wi-Fi-роутера старлінк (він входить у набір) та забезпечує користувача інтернетом.

Основна мета проєкту — створення високошвидкісного інтернету в космосі з мінімальною затримкою відповіді. Крім того, за допомогою старлінка можна швидко відновлювати зв'язок та інтернет-покриття у критичних ситуаціях. Наприклад, ще навесні за допомогою цієї технології Vodafone відновив зв'язок у деокупованих населених пунктах. Схема використання Starlink як ключового розподільчого термінала для екстреного чи тимчасового відновлення мережі застосовується мобільними операторами і зараз.

Офіційно швидкість Starlink сягає близько 150 мегабіт на секунду (Мбіт/с), але компанія планує подвоїти показник найближчим часом. І це схоже на правду: за даними проведеного в червні 2022 року Speedtest від Ookla, максимальна швидкість завантаження Starlink уже трохи вища — 160 Мбіт/с.

Зараз космічний інтернет Маска працює в 36 країнах світу — там, де є наземні станції-шлюзи. Щодо України, то запуск став можливим завдяки шлюзу в Польщі — саме тому в східних областях нашої країни якість мережі трохи гірша.

За словами президента SpaceX Гвін Шотвелл, перемовини про запуск Starlink в Україні велися ще за 1,5 місяця до вторгнення Росії. Компанія декілька місяців працювала над отриманням дозволу від українського уряду, і твіт Михайла Федорова, опублікований 26 лютого, фактично став цим дозволом.

Цікаво, що на карті покриття компанія відзначила регіони, де не планує запускати роботу. Йдеться про Росію, Китай, Кубу і Північну Корею.

Як під'єднатися до Starlink?

На момент написання цього тексту (грудень 2022 року) ціна Starlink для користувачів в Україні становить близько $800, а для бізнесу — $4,2 тис. Різниця між ними — у швидкості та якості роботи для великої кількості під'єднаних пристроїв.

Важливо! Ця сума не враховує можливі митні збори: податок на товар дорожчий за €150 та ПДВ.

Мова йде про:

  • депозит — $75 для користувачів або $600 для бізнесу
  • абонентську плату на місяць — $75 для особистого використання або $600 для бізнесу. Зростання вартості обслуговування для українців несподівано збіглося з початком блекаутів та ймовірним сплеском замовлень із України
  • обладнання — $600 для користувачів або $3 тис. для бізнесу
  • доставку — $50 для користувачів або $90 для бізнесу

Весь бізнес-контент у зручному форматі. Інтерв'ю, кейси, лайфхаки корп. світу — у нашому телеграм-каналі. Приєднуйтесь!

На сайті вартість доставки врахована за замовчуванням, і ви не можете вибрати перевізника. Офіційно доставка в Україну є, але фінальна ціна пристрою та доставки виходить більшою, ніж із українськими поштовими операторами.

Meest і «Нова Пошта» розробили свій спосіб доставки старлінка, який дозволяє значно здешевити космічний інтернет. Але є нюанси.

До певної міри це «чит» системи: наприклад, «Нова Пошта» пропонує зробити замовлення на їхній міжнародний хаб у Європі чи США та заощадити гроші на вартості. Для мешканців цих країн обладнання коштує дешевше.

Так, за даними «Нової Пошти», різниця цін така:

Meest пропонує привезти Starlink із Великобританії — за інформацією, вказаною на їхньому сайті, вартість користувацького старлінка з транспортуванням складе близько 23 тис. грн. Компанія обіцяє доставити космічний інтернет у термін до 14 днів.

Варто зазначити, що донедавна набір Starlink окремо обкладався митом — оскільки його ціна вища за €150. Але 29 листопада Кабмін офіційно звільнив старлінки від ввізного мита та ПДВ. Це має допомогти здешевити доставку у 7–8 разів: так, вартість транспортування «Новою Поштою» з Польщі знизиться з 8750 до 1870 грн.

Важливо! Придбаний у Європі Starlink доведеться переналаштовувати через службу підтримки.

У комплект обладнання Starlink входить супутникова антена, кріплення для неї та базовий Wi-Fi-роутер із кабелем підключення до супутникової антени.

Найскладніше і найважливіше в процесі — правильно налаштувати супутникову антену. Від її розташування залежить швидкість Інтернету. Компанія рекомендує встановлювати антену на території з відкритим небом. За замовчуванням пропонується декілька варіантів кріплення тарілки: для дворів, дахів та фасадів будинку. Є навіть спеціальний додаток Starlink для Android та iOS з доповненою реальністю, де можна підібрати оптимальне місце розташування та позицію для термінала.

Налаштування Starlink виконується дуже просто, за принципом plug-n-play. Для початку потрібно встановити термінал, під'єднати його до живлення та Wi-Fi-роутера, після чого приєднатися з телефону до нової Wi-Fi-мережі, запустити фірмовий додаток та почекати приблизно 15 хвилин.

За цей час Starlink проаналізує місце розташування термінала, підкоригує його позицію — кут нахилу та розворот тарілки, — під'єднається до супутника та завершить налаштування. Усе відбувається автоматично, на обладнанні взагалі немає кнопок чи регуляторів.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Нотації BPMN»
Бізнес і управління
Веде Ірина Крючкова
2 травня 4 червня
Ірина Крючкова