7 приводів засумніватися, чи вам кажуть правду | Бізнес-школа Laba
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

60% людей на планеті брешуть кожні 10 хвилин

7 приводів засумніватися, чи вам кажуть правду.

cover-639ad9c35e34c131134386.png

Масштабний експеримент американських учених показав, що брехню від істини можна відрізнити з точністю лише в 53%. Тобто не набагато точніше, ніж підкинувши монету, переконані доктори філософії зі США Чарльз Бонд та Белла ДеПауло.

Не існує однозначного способу зрозуміти, що вам брешуть. Дотик до волосся, відведення погляду — це сумнівні «індикатори», які можуть більше нашкодити, ніж допомогти розібратися. Деякі експерти припускають, що наддіагностика (спроба у всьому шукати підозрілі сигнали) призводить до протилежного ефекту — погіршує здатність виявляти брехню.

Як же все-таки підвищити свої шанси НЕ бути обдуреним — розбираємося.

Усі брешуть?

За даними дослідження Journal of Basic and Applied Social Psychology, 60% людей брешуть щонайменше раз на 10 хвилин. Найчастіше йдеться про так звану невинну маленьку брехню.

Інше дослідження, опубліковане в журналі Nature Neuroscience, показало, що незначної брехні немає. Чим частіше людина бреше, тим менше сорому за це відчуває. І згодом наш мозок просто «втомлюється» відчувати почуття провини.

Багато так званих невербальних сигналів та особливостей поведінки прийнято вважати ознакою брехні — наприклад, дотик до носа, відведення погляду вбік або нервове переминання з ноги на ногу. Але насправді, деякі з них нічого не означають.

Рекомендуємо прочитати:

img-films-62d94bf111331645986257.jpg

10 фільмів і серіалів про майстерні маніпуляції

Читати

Так, психолог Говард Ерліхман, який вивчає рухи очей з 1970-х років, виявив, що відведення погляду взагалі ніяк не пов'язане з брехнею. Ерліхман припускає: такий рух очей означає, що людина думає — точніше, отримує доступ до своєї довгострокової пам'яті.

Трейсі Браун, експерт із мови тіла, радить спочатку поспостерігати за співрозмовником у звичайній ситуації, щоб зрозуміти його нормальну манеру поведінки та скласти базовий рівень того, як він діє, коли чесний.

Наприклад, подивіться, як людина відповідає на просте особисте запитання: «Звідки ти?» Куди дивляться її очі? Як звучить голос?

Встановивши цей базовий рівень, далі шукайте зміни у поведінці у чотирьох різних категоріях: тілесні рухи, міміка, тон голосу та зміст мовлення — радить доктор Ліліан Глас у книзі «Мова тіла брехунів».

7 приводів засумніватися в тому, що вам кажуть

Вчені всього світу багато років б'ються над тим, щоб створити перелік симптомів брехні. Але поки що вдалося лише довести, що точних індикаторів немає. У тонкій науці фізіогноміці дуже багато залежить від індивідуальних особливостей людини: її характеру, манери розмовляти та поведінки у звичайному стані.

Але все ж таки є факти, щодо яких у вчених найменше розбіжностей. Ці умовні маркери неправди підтверджуються статистикою та новітніми дослідженнями. Якщо ви в розмові помітили кілька таких індикаторів, уважніше придивіться до співрозмовника — найімовірніше, вам брешуть.

#1. Брехуни забагато говорять

Запитайте людину, чи вона здійснила якийсь вчинок, і прислухайтеся до її першої реакції.

«Правдива відповідь — коротка і пряма», — говорить доктор Ліберман у своїй книзі Mindreader. Брехуни часто «розмазують» думку безліччю деталей та фактів, додаючи пафосу та моралізації. Крім того, схильні до обману люди приправляють свої відповіді всілякими виправданнями на кшталт «Я не така людина» або «Як я вже казав вам раніше». По суті, вони говорять будь-що, крім прямої відповіді на ваше запитання.

Це підтверджують дослідники з Гарвардської школи бізнесу. Вони визначили, що люди, котрі намагаються обдурити, сильно розтягують думку. Оскільки брехуни можуть вигадувати історію на ходу, вони також схильні розбавляти розповідь безліччю надмірних деталей, аби переконати себе чи інших у тому, що говорять.

#2. Брехуни намагаються продати свою правду

Коли хтось говорить правду, він не намагається всіма силами переконати вас у ній. Людина просто хоче сказати вам правду.

«Брехун зацікавлений у тому, щоби продати вам щось у своїх словах, — каже доктор Ліберман. — Його мета в тому, щоб йому повірили, тому такі люди пояснюють свою думку більше, ніж варто було б».

#3. Ошуканці відчувають полегшення, коли розмова закінчена

Брехня вимагає набагато більше енергії, ніж правда. З цієї причини ошуканець часто відчуває полегшення, коли закінчує складну розмову.

Чесна людина, яку в чомусь несправедливо звинуватили, захоче захистити себе. Вона може бути засмученою і сказати: «Зачекай, ти щойно звинуватив мене в чомусь» — але аж ніяк не відчує полегшення, вважає доктор Ліберман. А ось брехун прагнутиме якнайшвидше закінчити складну для нього комунікацію, щоби видихнути.

#4. Брехуни усміхаються ротом, а не обличчям

Стежте за усмішкою людини, яку підозрюєте в обмані. «Коли хтось відіграє емоції, вони не відображаються на всьому обличчі. Брехуни посміхаються із закритим ротом, тугими губами, без мімічного руху чола. Справжня усмішка сяє на все лице», — зазначає лікар Ліберман.

Згідно з метааналізом нейропсихолога Белли ДеПауло, брехуни зазвичай стискають губи, тому їхня усмішка стає вимушеною або напруженою. Але річ не тільки в губах, адже щира усмішка — поєднання рухів рота та очей. Саме це найчастіше видає брехуна.

#5. Дурисвіти прикидаються спокійними

«Коли хтось обманює, він намагається створити образ спокійної та впевненої в собі людини», — каже доктор Ліберман. Брехун може приводити до ладу свій одяг, наприклад, обтрушуючи ворсинки зі штанів, розминатися або потягуватися.

Здоровий глузд говорить ошуканцеві, що щира людина діє саме так, а брехуни, навпаки, поводяться нервово. Але насправді той, кого помилково звинувачують у брехні, не буде спокійним та впевненим у собі — він засмутиться, почне тривожитися.

#6. Брехуни використовують знеособлені займенники

Лікар Ліберман навчає правоохоронні органи звертати увагу на частини мови, які використовують підозрювані. «Займенники можуть показати, чи хтось намагається дистанціюватися і відокремитися від своїх слів», — пише він у Mindreader.

Рекомендуємо прочитати:

img-ctrl-627d046d7a511042898777.jpg

Як не дати емоціям керувати вашим розумом

Читати

Людина, яка хоче обдурити, найімовірніше, уникатиме особових займенників (я, мені, мій), намагаючись відсторонитися від своїх слів. Вона більше говоритиме у другій та третій особі, використовуючи «ти», «вони».

#7. Ошуканці зазвичай починають жестикулювати після того, як «продали» свою брехню

Брехуни, як правило, використовують жести руками після того, як скажуть, а не під час або перед бесідою, вважає Трейсі Браун, яка навчала співробітників ФБР розпізнавати обман.

«Розум перевантажений, роблячи надто багато речей одночасно, включаючи придумування історії, з'ясування того, чи вірять людині, та зміни історії на ходу. Ресурсів на нормальну жестикуляцію у процесі брехні може не вистачати», — говорить експерт. Зате після того, як ошуканець «продав» свою основну думку, він розслабляється і повертається до звичного патерну поведінки — у тому числі й до жестикуляції руками.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич