3 фрази, які переконають людей поважати ваш час | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

3 фрази, які переконають людей поважати ваш час

Як відстояти свої кордони і не бути грубіяном.

cover-63a4612c614cd609459040.png

За даними дослідницького центру Pew, кожен другий американець, який звільнився в 2021 році, зробив це через погане ставлення до себе. Для 35% опитаних саме неповага колег/керівника стала вирішальною причиною звільнення, а ще для 21% — однією з основних.

Як навчитися без грубості розставляти особисті кордони та переконати навколишніх цінувати ваш час? Розбираємось разом із вченими.

Чому повага на роботі — це важливо

За даними опитування HBR, 54% респондентів наголосили, що не відчувають поваги з боку своїх керівників.

При цьому хороше ставлення менеджера та здорова атмосфера в команді для працівників іноді навіть важливіші, ніж визнання успіхів, регулярний фідбек та подяка. Ті люди, які відчувають повагу своїх керівників:

  • на 56% рідше хворіють/погано почуваються
  • на 89% частіше задоволені своєю роботою
  • на 92% більше зосереджені
  • на 55% сильніше залучені до роботи

Вчені пішли далі і з'ясували: навіть якщо люди хочуть бути продуктивними, то в токсичній обстановці це виходить гірше. Декілька експериментів показали: майже кожен, до кого зневажливо чи грубо ставляться на роботі, стає менш ефективним та креативним. А згодом і зовсім йде з компанії.

Як культура поваги допомагає витягти компанію з прірви: кейс Campbell's Soup

У 2001 році Даг Конант прийняв керівництво компанією з виробництва супів Campbell's Soup. Справи бізнесу були не дуже: він уже втратив половину ринкової вартості, пройшла серія скорочень та звільнень.

Пізніше Конант зізнався, що ситуація всередині компанії була максимально токсичною: «Це найгірший стан команди, який я зустрічав серед організацій зі списку Fortune 500». Але Даг зміг переламати ситуацію, окрім іншого, впровадивши в Campbell's культуру поваги.

Так, за час свого перебування на посаді гендиректора він написав понад 30 тис. індивідуальних нотаток із вдячністю своїм 20 тис. працівникам. Конант користувався будь-якою нагодою, щоб показати команді, що її цінують та поважають.

Звісно, Даг ухвалював й інші управлінські рішення. Але сам він вважає, що без змін у культурі «реанімаційні кроки» не дали б такого результату. Вже до 2010 року Campbell's Soup збільшила показник фондового індексу S&P у 5 разів.

Чому люди поводяться зневажливо

Щоби дізнатися, чому люди проявляють зневагу, Крістін Порат, професор менеджменту в Джорджтаунському університеті (США), провела окреме опитування. З'ясувалося, що понад 60% респондентів виправдовують свою токсичну поведінку високою зайнятістю — вони надто перевантажені для того, щоби бути «хорошими».

Крістін вважає, що це порожня відмовка, адже повага не потребує додаткового часу. На думку Порат, йдеться про те, як інформація передається, тобто справа в тоні та невербальному спілкуванні, а не в повазі як окремій дії. 25% працівників, які дозволяють собі подібне ставлення, кажуть, що вони не мають зразка для наслідування в компанії — і просто поводяться так само, як їхні керівники.

Тільки 4% опитаних сказали, що власна токсична поведінка приносить їм задоволення.

Рекомендуємо прочитати:

img-8toxic-6183fefa0c8a3832029299.png

8 ознак токсичних людей

Читати

Зазвичай люди просто не розуміють, як впливають на інших, і не усвідомлюють, як навколишні їх сприймають. Крістін наводить приклад свого кращого студента-лікаря на курсі медичного менеджменту. Хлопець зізнався: до отримання жорсткого зворотного зв'язку він не знав, що так багато людей вважають його дурнем (за словами студента).

Як навчити людей поважати вас і ваш час: 3 корисні фрази

Але спочатку три основні тези:

1. Поважають тих, хто демонструє самоповагу

2. Люди схильні краще ставитись до тих, хто їх поважає

3. Ми передаємо свою повагу до себе та інших вербально

#1. «Я можу зробити те, що ви просите, за умови, що ми X»

Майже будь-яка комунікація має потенціал для перемовин. Але часто один із учасників розмови просто вирішує прийняти те, що пропонує інший. І дарма. Адже підсвідомо ми більше поважаємо людей, які не просто готові погодитись на що завгодно, а хочуть деталізувати інформацію чи змінити умови угоди.

Показати свою позицію та відстояти кордони можна за допомогою невеликих уточнень, наприклад:

  • Так, я можу піти з тобою на цю зустріч. Але мені хотілося б взяти з собою асистента, це можливо?
  • Звичайно, ми можемо зробити вам знижку, але нам потрібно буде запланувати ваш візит на один із цих днів.
  • Я можу допомогти тобі з цим завданням сьогодні в обід, але мені потрібно, щоб завтра ти зробив те саме для мене.

Не знецінюйте свою допомогу та ресурси. Коли людина звертається до вас із проханням, вона перебуває у більш уразливому становищі. Варто використати її намір отримати від вас користь і взяти з цієї комунікації щось корисне для себе.

Весь бізнес-контент у зручному форматі. Інтерв'ю, кейси, лайфхаки корп. світу — у нашому телеграм-каналі. Приєднуйтесь!

#2. «Дякую за X, але натомість я хотів би зробити Y»

Така фраза складається із трьох частин:

  • Ввічливість. Подібні формулювання допомагають розрядити напругу, передати повагу до співрозмовника та ситуації.
  • Подяка. Нам хочеться бути почутими та вірити, що інші хоча б намагаються зрозуміти, що ми говоримо/робимо.
  • Пропозиція. Ключова частина, в якій ви показуєте, що поважаєте власні ідеї та вмієте додати свою цінність у будь-яку розмову.

Використовуючи цю фразу, ви граєте на базових емоційних потребах будь-якої людини — наприклад, на бажанні бути почутим. А відзначаючи досягнення співрозмовника, начебто підвищуєте його соціальну значимість і показуєте, що цінуєте зусилля.

Рекомендуємо прочитати:

img-6375f5c5e48b2256265299.png

6 способів закінчити втомливу розмову

Читати

#3. «У мене є лише хвилина, давай спробуємо вкластися»

Щоби людина втратила концентрацію, достатньо двох секунд — а щоб знову влитися в роботу, потрібно близько пів години. Дослідники Каліфорнійського університету в Ірвайні дійшли висновку, що працівники в опенспейсах на 29% частіше відволікаються — переважно на звернення колег.

Щоб навчити людей поважати ваші ресурси, варто заздалегідь обмежувати ліміт часу та планувати тривалість перемовин.

Використовуючи фразу «У мене є лише хвилина», ви робите дві речі:

  • Встановлюєте тон та правила взаємодії.
  • Показуєте, що поважаєте свій та чужий час. І хоча розмова обмежена за таймінгом, вона важлива для вас, тому ви знайшли на неї ту саму хвилину.

Коли ви виділили час у своєму графіку і показали, що розмова для вас цінна, співрозмовник відчуватиме повагу до себе і буде вдячним.

Цей прийом з незначними змінами можна використовувати і в тих випадках, коли ви звертаєтесь до людини, яка не зацікавлена у переговорах. Наприклад: «Мені потрібно 10 хвилин, щоб обговорити питання Х. Я розумію, що ти зайнятий, але це важливо для компанії. Коли ти зможеш приділити мені стільки часу?».

Таким чином ви покажете, що з повагою ставитеся до ресурсів колеги та підготувалися, щоби коротко донести суть свого питання.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Управління мотивацією»
Бізнес і управління
Веде Наталія Червак
29 січня 6 березня
Наталія Червак