4 види інвестицій з високими ризиками | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

4 види інвестицій з високими ризиками

Як не втратити всі гроші на крипті, нерухомості та депозитах.

cover-63d8d4ee755a4097001711.png

Інвестиції завжди пов'язані з ризиками, але, знаючи їх наперед, можна захистити заощадження та уникнути можливих втрат.

Чи варто купувати криптовалюту, чому високий відсоток не завжди означає великий прибуток, що буде з ринком нерухомості у 2023 році? Розбираємо популярні активи — і небезпеки, які вони можуть приховувати.

#1. Криптовалюти

Експерти радять не поспішати вкладати кошти у крипту, особливо якщо ви новачок у цій сфері без чіткого плану дій.

Інвестуючи в криптовалюту, можна перетворити $1 тис. на $100 тис. — або раптово втратити все. Упродовж кількох місяців вартість монети може злетіти до історичного максимуму, а потім знову скотитися на дно.

Яскравий приклад — Dogecoin. Це мемна валюта, яку 2021 року активно піарив Ілон Маск. У січні 2021 року її вартість ледь дотягувала до 2 центів, а в травні того ж року піднялася до рекордних $0,72. Досягши верхньої точки, курс скотився униз. Станом на січень 2023 року вартість Dogecoin складає менше цента — $0,087. Подібна гойдалка на криптовалютному ринку — звичайне явище.

Графік Dogecoin до USD (2014-2023). Джерело: coinmarketcap.com

Чи варто інвестувати в криптовалюту

Перш ніж вкладатися в крипту, потрібно ознайомитись із можливими ризиками:

  • протягом дня вартість монети може змінюватися на десятки відсотків як у бік зростання, так і зменшення
  • на курс часто впливають політичні події, висловлювання та вчинки великих інвесторів, передбачити які неможливо
  • забувши ключову фразу від криптогаманця, можна назавжди втратити доступ до рахунку
  • операції з криптою незворотні, тому варто уважно ставитись до того, кому ви відправляєте гроші та якими сервісами користуєтеся
  • хакери можуть використовувати шкідливе ПЗ або підроблені монети, щоб вкрасти ваші гроші: з січня по листопад 2022 року шахраям вдалося викрасти монет на $4,3 млрд, що на 37% більше, ніж у 2021 році за такий самий період

Ось декілька порад від The Times Money Mentor, які дозволять безпечно інвестувати у криптовалюту:

#1. Сформулюйте ціль.

Для охочих заробити в короткостроковій перспективі експерти радять обирати такі способи, як трейдинг, стейкинг та арбітраж криптовалют. Для довгострокового заробітку підійде стратегія Hodl — купівля та зберігання монет протягом тривалого часу. Крім цього, можна інвестувати в акції криптовалютних компаній та ICO.

#2. Вивчіть максимум інформації про монету, в яку плануєте інвестувати.

Дайте відповідь собі на запитання: хто входить до команди розробників, які проблеми розв'язує проєкт, хто з авторитетних інвесторів у нього вже вклався. Перспективними є токени, що використовуються у реальному світі. Наприклад, Bankhaus von der Heydt (банк у Німеччині) вибрав платформу Stellar для створення стейблкоїну євро. Це вказує на те, що її криптовалюта XLM має майбутнє.

#3. Не купуйте монету лише тому, що ціна низька.

Часто розробники залишають проєкт і він перестає оновлюватися належним чином, що робить криптовалюту надто ризикованою для інвестицій. Вивчіть поведінку ціни за останній рік і позначте середні точки входу, потім поділіть загальну суму інвестиційного капіталу на їх кількість та поступово вкладайте в рамках стратегії DCA.

Рекомендуємо прочитати:

img-638a2526e40db433813567.png

Щасливий випадок: 7 історій про людей, які розбагатіли на криптовалюті

Читати

#4. Встановіть обмеження на суму інвестицій.

Не піддавайтеся спокусі витратити більше, ніж можете дозволити собі втратити. Загалом експерти радять вкладати у крипту не більше 10% капіталу інвестицій. Виберіть 5–7 перспективних монет для диверсифікації ризиків.

#5. Не панікуйте. Не поспішайте продавати монети, коли ціни падають.

Проведіть власне дослідження: з'ясуйте причину здешевлення та подумайте, чи вона може бути усунена. Після різкого спаду може йти такий самий різкий підйом.

#6. Автоматизуйте покупки.

Подібні функції є на біржах Coinbase та Gemini. Наприклад, ви можете налаштувати автоматичні покупки Ефіру на $300 щомісяця. Це допоможе усереднити витрати: ви отримаєте менше валюти у період зростання ціни, і більше — у період зниження.

#7. З обережністю використовуйте ботів.

Якби реально існував алгоритм, який ідеально синхронізує угоди на купівлю та продаж, всі б ним користувалися.

#2. Фінансові піраміди

Будьте обережні з проєктами, які пропонують надто велику прибутковість — 30–40% на місяць. За ними можуть ховатися фінансові піраміди. Розпізнати їх можна за такими ознаками:

  • реферальні програми з висхідною винагородою за залучення нових клієнтів
  • нав'язлива реклама, часто зі знаменитостями
  • реєстрація в офшорній зоні та відсутність ліцензій на надання фінансових послуг
  • відсутність власного капіталу — дохід новим учасникам виплачується за рахунок вкладень попередніх

Такі компанії закликають вкладатися «тут і зараз» і не дають часу на роздуми, обіцяють легкі гроші — дохід, який перевищує виплати за банківськими депозитами. Іноді з метою реклами першим інвесторам навіть сплачують незначні суми. Такі люди залишають позитивні відгуки про компанію, тим самим залучаючи нових вкладників. Через це багато хто вважає, що на піраміді можна заробити, якщо вчасно з неї вийти, але визначити такий момент — непросто.

B2B Jewelry — українська фінансова піраміда (2019–2020 рр.), замаскована під мережу ювелірних магазинів. Клієнтам пропонували купувати золоті вироби за завищеними цінами, пояснюючи, що це є інвестицією. Проте самі прикраси залишалися у магазинах.

Наприкінці терміну покупцям обіцяли прибуток до 1000% від ціни виробу, але натомість компанія видавала фіктивні подарункові сертифікати. У 2020 році СБУ заблокувала діяльність піраміди, а її організаторам було оголошено підозри у фінансовому шахрайстві.

Чи варто інвестувати у фінансові піраміди

Здебільшого на високоприбуткових проєктах заробляють лише їхні творці та ще приблизно одна людина із тисячі. Наприклад, організатори B2B Jewelry придбали коштом вкладників майна на $250 млн, включаючи один із островів Дніпровського каскаду.

Піраміди існують у середньому близько 3–6 місяців, а проєкти, які хоча б частково виконують зобов'язання, можуть протриматися 1–1,5 року. Коли люди починають підозрювати про аферу і перестають вносити гроші, проєкт закривається чи перероджується в новий. Кошти вкладникам не повертаються.

Перш ніж інвестувати у високоприбутковий проєкт, потрібно:

  • розібратися, в чому полягає суть інвестиції, порівняти пропонований дохід із виплатами інших проєктів
  • з'ясувати, чим займається організація, чи є в неї власний продукт
  • перевірити документи: свідоцтво про реєстрацію, ліцензія, договір повинні бути у відкритому доступі на сайті компанії
  • прочитати відгуки інших вкладників на незалежних ресурсах

Не приймайте спонтанних рішень, навіть якщо проєкт рекомендує ваш улюблений блогер чи близький друг.

Рекомендуємо прочитати:

img-6piramiduk-61a600021c0cf621499887.jpg

6 наймасштабніших фінансових пірамід світу

Читати

#3. Нерухомість

Нерухомість — актив, який найбільше підходить для інвесторів із великим капіталом. Він дозволяє захистити гроші від інфляції та забезпечити пасивний дохід. Придбати майно можна з метою перепродажу або для оренди. На вигідність вкладень впливає термін окупності об'єкта, локація, якість ремонту та постійний потік орендарів.

Чи варто вкладати гроші в нерухомість

В Україні триває повномасштабна війна, щодня зберігається небезпека ракетних ударів, куплене майно може постраждати. Загалом із лютого 2022 року було зруйновано понад 74 тис. житлових будинків.

Крім цього, існують інші ризики:

  • нерухомість окупається протягом 8-10 років
  • на продаж об'єкта може піти чимало часу
  • ціни на нерухомість можуть змінюватися під впливом інфляції, валютних стрибків та інших економічних процесів
  • у разі здачі квартири в оренду періодично доведеться витрачатися на ремонт та обслуговування
  • при інвестуванні в «котлован» потрібно бути готовим до того, що будівництво об'єкта може затягнутися на довгий термін або зовсім не закінчиться.
  • вкладаючись у готельну нерухомість, потрібно враховувати, що прибуток залежатиме від сезонності

Ось декілька привабливих варіантів, які можна використовувати для інвестицій у нерухомість у 2023 році (ціни вказані за даними Dom.Ria, Adresowo.pl, Numbeo).


#1. Квартири у новобудовах.

Найбільший попит мають 1-кімнатні квартири площею 45 кв. м. у будинках із закритою територією, де є дитячий майданчик, зона вигулу тварин, місця для відпочинку. Середня вартість 1 кв. м у Києві у січні 2023 року становила $1432, у передмісті — $750–850. У Львові за 1 кв. м просять у середньому $1199, у Дніпрі — $1022, у Полтаві — $834.

Термін повернення інвестицій складає 8–10 років.
 

#2. Котеджі, приватні будинки.

Через перебої з електрикою багато компаній орендують для офісів одноповерхові будинки, в яких зручно встановлювати генератори та зберігати резервуари з паливом. Оренда коштує в середньому $3 тис. на місяць. Купити котедж у Києві та передмісті можна ціною $850–900 за кв. м.

Інвестиції можуть окупитись протягом 12–13 років.

#3. Офісні приміщення у бізнес-центрах.

У топі — приміщення з вбиральнями, кухнею, зонами відпочинку, спортзалом, бомбосховищем та паркуванням. Середня ціна оренди офісу класу А у Києві — $5 тис. на місяць, у регіонах — $4 тис. У разі купівлі ціна 1 кв. м становить $3 тис. у Києві та $1,5 тис. у регіонах.

Середній період окупності  8–10 років.
 

#4. Складські приміщення.

Найвигідніший варіант — у західних регіонах України. Причини — віддаленість від зони бойових дій та, відповідно, умови для релокації промисловості та бізнесів. Орендувати склад площею 200 кв. м можна загалом за $1 тис. на місяць. У разі купівлі вартість 1 кв. м становитиме $300–400.

Окупність інвестицій — 5–6 років.
 

#5. Туристична нерухомість.

Апарт-готелі — нова альтернатива інвестицій для приватних осіб. Вони є житловими комплексами з елементами готельної інфраструктури. Від готелів відрізняються тим, що апартаменти належать окремим власникам-інвесторам. Середня ціна у Львові та Одесі становить $2,2–2,5 тис. за кв. м, у Буковелі — $3–3,5 тис. Вартість оренди апартаментів класу «Люкс» у сезон сягає $500 на добу, за інші періоди, коли заповненість нижча — $150.

Термін окупності становить 7–8 років.
 

#6. Нерухомість за кордоном.

Попит мають квартири в Польщі та Туреччині:

  • Купити квартиру у Варшаві можна за ціною $3,1 тис. за кв. м, у Кракові — за $2450, у Познані — за $1890. Оренду однокімнатної квартири у Варшаві можна за $900–1000 на місяць, в інших містах ціни коливаються в межах $600–700.
  • Купити квартиру у центрі Анталії можна за ціною $1,7 тис. за кв. м. Поза межами центру ціни нижчі — $850 за кв. м. Здати в оренду «однушку» в центрі міста можна в середньому за $587 на місяць, в інших районах — за $410. У Стамбулі вартість квадратного метра в центрі становить $2576, за його межами — $1321. Вартість оренди — $650 у центрі та $400 — в інших частинах міста.

#4. Банківські депозити

Це найпростіший і найдоступніший спосіб збереження заощаджень. Однак сьогодні він найбільше підходить для людей, які хочуть саме накопичити, а не примножити кошти.

Незважаючи на те, що Національний банк підняв облікову ставку до 25% річних, ставки за банківськими вкладами зростають дуже повільно. Наприклад, прибутковість гривневих депозитів ПриватБанку терміном від 6 до 9 місяців становить 9%, доларових — 0,01%. ,5% та 0,1% відповідно. Це дуже мало при інфляції 26%.

Водночас деякі комерційні банки готові запропонувати за вклади населення 18–19% у гривнях і близько 4% у доларах. Однак це скоріше привід насторожитися, ніж бігти оформлювати депозитний договір.

Банкам може не вистачити ліквідності на повернення депозитів і виплату відсотків, оскільки під час війни кредитування практично немає. А якщо банк не видає нових позик, то він не заробляє гроші. Відповідно, чим вищий відсоток за депозитами, тим більша ймовірність, що грошей на їхнє повернення може не вистачити. Іноді це є одним із сигналів банкрутства.

Рекомендуємо прочитати:

img-6389dae9d8e21203074671.png

Як високий курс долара може вплинути на світову економіку: 5 ризиків

Читати

Чи варто оформлювати банківський внесок

Відкриваючи депозит у банку, потрібно пам'ятати, що:

  • висока відсоткова ставка, яку ви бачите у рекламі, може діяти не завжди, а лише в останній місяць терміну
  • деякі депозитні програми дозволяють зняти гроші тільки після закінчення терміну, що незручно у ситуаціях, коли гроші потрібні терміново
  • ніхто не попередить вас за 1–2 дні про те, що банк збирається оголосити себе банкрутом — якщо це станеться, ви не зможете швидко зняти гроші

Для клієнтів банків, які є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, є гарна новина. Під час воєнного стану у разі банкрутства банку Фонд зможе компенсувати вкладникам 100% від суми депозиту. Після цього періоду гарантована сума становитиме 600 тис. грн, що у 3 рази більше за довоєнний ліміт. Вклади у доларах повертаються у гривнях за курсом НБУ.

Щоб спати спокійно, експерти радять обирати для оформлення депозитів банки з високим рейтингом надійності та не гнатися за більшими ставками. Адже сьогодні важливо не так щось заробити, як не втратити те, що є.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Фінансовий аналіз»
Фінанси
Веде Валентин Воробйов
6 травня 5 червня
Валентин Воробйов