7 трендів SEO-оптимізації сайту в 2023 році | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

7 трендів SEO-оптимізації сайту у 2023 році

Як автоматизувати SEO-завдання та чи варто використовувати AI-контент.

cover-6409afd8312ff955312016-64fb8ab86b63a125055181.jpg

Алгоритми ранжування в Google регулярно оновлюються, що робить SEO одним із найдинамічніших напрямків digital-маркетингу. Щороку Google підвищує стандарти, й у 2023 акцент роблять на якості контенту — саме вона має бути першим пунктом у SEO-стратегії.

Чому SEO — це важливо? Як сподобатись Google і потрапити на першу сторінку пошукової видачі? Зібрали 7 ключових тенденцій SEO, а також корисні поради та сервіси, які допоможуть залучити трафік на сайт.

#1. Особистий досвід автора — EEAT

Популярна абревіатура Google EAT (Expertise, Authority, Trust — Експертність, Авторитет, Довіра) отримала додаткову E — Experience (Досвід). При оцінці якості матеріалів тепер враховується досвід автора.

Що це означає? Google хоче переконатися, що контент створюється реальними людьми — з досвідом у темі, яку вони висвітлюють. Передбачається, що читачеві буде корисніше отримати поради про те, як заповнювати податкову декларацію, від бухгалтера чи юриста. А рекомендації про правильне харчування — від нутриціолога.

Google підтримує ресурси, що заслуговують на довіру, і ця тенденція в 2023 році буде тільки розвиватися. Якщо матеріал створений профільним автором, який уже написав низку статей на цю тематику, — такий текст матиме більше шансів потрапити на перші позиції в пошуку.

Як це використовувати

Розкажіть про людей, котрі пишуть для вашого сайту. Для кожного автора створіть профіль, до якого додайте:

  • фото
  • інформацію про освіту та досвід роботи
  • посилання на соціальні мережі та сторінку у Вікіпедії, якщо автор там є
  • посилання на опубліковані матеріали

Ось як це може виглядати:

#2. Цінність контенту

Google завжди віддавав пріоритет якісним матеріалам. Головне завдання полягає в тому, щоб знайти для користувача контент, який викликає у нього почуття задоволеності. Наприклад, дозволить швидко отримати відповіді та дізнатися про всі можливі варіанти розв’язання проблеми. Це потрібно враховувати під час створення контенту. Інакше сторінки вашого сайту можуть не потрапити в пошукову видачу, навіть якщо в тексті буде достатньо ключових слів.

Який контент Google вважає корисним та якісним? Це матеріали, які:

  • створені для людей, а не для пошукових систем
  • відповідають основній темі сайту
  • написані авторитетними фахівцями
  • відображають глибину знань про тему

Ставте собі завдання зацікавити користувача, щоб він дочитав матеріал до кінця. Тоді роботи пошукових систем зможуть розпізнати ваш сайт як корисний, підняти його у видачі, включити до «Вибраного» або блоку «Люди також шукають».

Як створити корисний контент

#1. Орієнтуйтеся на якість, а не кількість. Намагайтеся повністю розкривати тему, щоб читач не ходив у пошуках додаткових відомостей по інших сайтах. Додайте коментарі експертів, стежте за актуальністю інформації.

#2. Проведіть розширене дослідження ключових слів. Воно дозволить дізнатися, які типи контенту виходять у топ, який обсяг цих матеріалів та хто їх створив, на які запитання вони відповідають, які посилання використані у тексті.

#3. Перевірте пошукові запити за допомогою платформи Google Search Console. Це безплатний інструмент, за допомогою якого ви зможете дізнатися, що шукають люди та які ключові слова залучають більше трафіку. А також виявити технічні проблеми та переконатися, що пошукові роботи правильно індексують сторінки вашого сайту.

#3. Вибрані сніпети й результати без кліків

Найбільшу кількість переглядів у пошуковій видачі набирають вибрані сніпети та результати з нульовим кліком. Це інформація, яку користувачі бачать праворуч або у верхній частині видачі:

  • готові відповіді
  • картки
  • пошукові вертикалі
  • Google Shopping
  • Google Travel
  • каруселі
  • блоки локальної видачі (Local Pack)
  • Knowledge Graph

Як потрапити на нульову позицію

Google зчитує структуровані дані, щоб отримувати інформацію з сайтів та видавати результати без кліків. Дати таку інформацію пошуковику можна за допомогою розмітки Shema. Це фрагмент коду, що описує основні об'єкти на сторінці — у форматі, який легко розпізнається Google та іншими пошуковими системами.

Якщо ви використовуєте структуровані дані — це дає безліч переваг, які можуть впливати на ваш органічний трафік. Головні з них:

  • можливість опинитися на позиції Zero-Click
  • відображення у пошуку розширеного сніпету з інформацією про ваш продукт

  • створення об'єктів та відношень між ними (прив'язка до прилеглих географічних об'єктів, підвищення популярності в локальному пошуку, створення зв'язку між авторами та їхніми профілями в соцмережах)

Впровадити структуровані дані на сайт можна автоматично за допомогою генератора розмітки Google Structured Data Markup Helper. Програма пропонує 12 схем та доволі проста у використанні. Вам потрібно лише вибрати тип структурованих даних і відзначити всі необхідні елементи на вебсторінці. Після цього інструмент згенерує фрагмент коду, який можна додати на сторінку.

Обов'язково перевірте, наскільки коректно працюють структуровані дані та чи бачить їх Google. Для цього використовуйте спеціальний інструмент Schema.org, вказавши адресу сторінки або фрагмент коду.

#4. Штучний інтелект для створення контенту

Google веде активну боротьбу з контентом AI. Попри це маркетологи продовжують використовувати програми на основі штучного інтелекту для прискорення робочих процесів. Чи варто застосовувати AІ для контенту і чи можна робити це безпечно у 2023 році з огляду на політику Google? Так, але тільки для певних завдань:

  • Генерація тем

    Сервіс LinkGraph дозволяє генерувати ідеї статей для блогу або постів для соціальних мереж на основі ключових слів.
  • Створення начерків та чернеток

    Такі сервіси, як Frase та SEO Content Assistant, можуть створювати початкові абзаци, короткі описи, а також повноцінні SEO-оптимізовані статті.
  • Генерація метатегів

    Створення унікальних заголовків та метаописів сторінок для корпоративних сайтів із сотнями цільових сторінок — завдання не з простих. Інструмент Headlime на базі GPT-3 може генерувати сотні варіантів метатегів за секунду.

Рекомендуємо прочитати:

img-63e3602313a8f639890884.png

Як використовувати ChatGPT, щоб звільнити собі пів життя

Читати

Нюанси використання AI

AI-сервіси дозволяють накидати текст за короткий час. Але хоча кількість подібних інструментів постійно зростає, вони мають пройти довгий шлях, перш ніж зможуть повністю замінити реальних авторів.

Головні недоліки AI-програм — неточності, упередженість та очевидні помилки. Найкраще використовувати ці інструменти як відправну точку.

Наприклад, ви можете створити деякі фрагменти контенту за допомогою AI, а потім відредагувати їх вручну. Тобто додати інформацію, видалити безглузді абзаци і перефразувати речення.

#5. SEO-автоматизація

Коли ви працюєте над реалізацією SEO-стратегії, доводиться виконувати багато повторюваних завдань — а вони забирають купу часу. Наприклад, треба постійно:

  • моніторити рейтинг сайту в Google (та інших пошукових системах)
  • вчасно виявляти й усувати технічні проблеми
  • оптимізувати контент, використовуючи найбільш відповідні ключові слова
  • аналізувати внутрішні та зворотні посилання

Автоматизація SEO: як налаштувати та які сервіси можна використовувати

  • Інструменти дослідження ключових слів, такі як WordStream, Microsoft Keyword Planner Tool, Google Keyword Planner, можуть автоматизувати завдання, які раніше вимагали багато ручної роботи з електронними таблицями. Наприклад, Microsoft Keyword Planner Tool пропонує підключати безплатний модуль Excel в який ви можете вставити список ключовиків. А потім — отримати інформацію щодо їх використання: пов'язані ключові слова та фрази, кількість запитів щодо них, ціну за клік, географічні, демографічні дані тощо.

  • Платформи аудиту та моніторингу наприклад, SearchAtlas або Content King — можуть автоматично виявляти зміни та технічні проблеми на сайтах.
  • Сервіси WebFX SEO Checker, LOCALiQ — це оцінювачі вебсайтів. Вони допоможуть перевірити швидкість завантаження сторінок, URL-оптимізацію, метатеги, оптимізацію зображень, серверний код, внутрішні посилання, карту сайту та інші SEO-елементи.

#6. Безперервна прокрутка

Роками взаємозв'язок між позицією в рейтингу та CTR (клікабельністю) залишався доволі стабільним. При цьому більшість кліків припадала на перші 3 результати.

У 2022 році Google запровадив безперервну прокрутку. Це означає, що користувачам не потрібно натискати номер наступної сторінки, щоб побачити більше результатів. Поки що функція доступна лише у США, але в майбутньому географія розшириться.

На десктопних версіях можна перегортати до 6 сторінок результатів пошуку, на мобільних — до 4. Щоб побачити ще більше сайтів, потрібно натиснути кнопку «Більше результатів пошуку». Крім того, в налаштуваннях пошуковика можна вручну задати бажану кількість результатів, які відображатимуться на сторінці, — до 100 штук.

Передбачається, що нова функція збільшить відвідуваність сайтів на другій, третій та інших сторінках пошукової видачі.

Згідно зі статистикою, лише 0,44% користувачів заходять далі за першу сторінку. Так виник жарт: найкраще місце, де можна сховати щось «кримінальне», — друга сторінка видачі Google.

Перевага безперервного прокручування

Навіть якщо рейтинг не дозволяє опинитися на перших позиціях видачі, завдяки нескінченному прокручуванню у вас є шанс збільшити відвідуваність свого сайту. Що можна зробити? Оптимізувати заголовки сторінок, метаописи, використовувати розмітку схеми, щоби контент став більш привабливим та клікабельним.

#7. Увага на візуал 

SEO-оптимізація зображень покращує видимість та підвищує рейтинг контенту в Google. Якщо додаєте візуал на сторінки, приділяйте увагу типу зображення, часу завантаження, наявності замінного тексту, і ключових слів у назвах. В іншому випадку сайт втратить цінний органічний трафік.

Які зображення любить Google?

#1. Якісні, що легко розпізнаються Google Lens.

#2. З розміткою схеми, що допомагає пошуковим роботам краще розуміти зміст.

#3. З альтернативним текстом, доступні для людей з порушеннями зору та користувачам із слабким інтернет-з'єднанням.

Хороші результати в Google Images ще нікому не завадили, тому SEO-оптимізацію зображень варто зробити частиною своєї стратегії.

Що потрібно робити

#1. Розробіть фірмовий стиль, щоби виділитись серед конкурентів.

#2. Створюйте власні зображення, оптимізуючи їх розмір під різні пристрої.

#3. Додайте розмітку схеми на ваші сторінки, щоб Google було легше розпізнати, що показано на зображенні.

#4. Оптимізуйте заголовки зображень, підписи та альтернативний текст.

#5. Використовуйте програми для стиснення зображень, таких як TinyPNG, щоб прискорити завантаження сторінок.

#6. Перейдіть на формати нового покоління — JPEG 2000, JPG XR та WebP. Вони допоможуть користувачам зменшити використання трафіку на мобільних пристроях.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Digital Marketing»
Маркетинг і PR
Веде Попов Олексій
23 квітня 18 червня
Попов Олексій