Як створити радикально адаптивну команду | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Як створити радикально адаптивну команду: досвід 2 тис. керівників компаній

7 порад із книги «Конкуренція в новому світі праці» — бестселера за версією Wall Street Journal.

cover-642fe28fd5cb2313772522.png

Майбутнє бізнесу — у винахідливості. На нас чекає епоха постійних збоїв, коли стратегії швидко втрачають актуальність, а ринки стають все більш непередбачуваними. В таких умовах зможуть працювати тільки радикально адаптивні команди. 

Про це у книзі «Конкуренція в новому світі праці» розповідає американський підприємець Кіт Феррацці. Зі співавторами Кіаном Ґохаром і Ноелем Вейрічем вони проаналізували досвід понад 2 тис. керівників компаній та зібрали нові ефективні практики ведення бізнесу. Wall Street Journal назвав їхню книгу бестселером.

Ділимося найцікавішим.

#1. Мінімізуйте ізоляцію

Кризи підштовхують бізнес до колективного новаторства — пошуку спільних креативних рішень. Спрацьовує ефект Burning Man, коли люди разом експериментують, щоб пристосуватися до умов пустелі. У новому світі цей ефект треба використовувати в режимі нон-стоп, щоб долати ізоляцію між колегами. 

Як це робити:

  • Запускайте краудсорсинг ідей

    Налаштуйте процеси так, щоб ідеї міг пропонувати кожен. Доведеться витратити ресурси на оцінку пропозицій, але в результаті вийде win-win. Компанія отримає ідеї від людей з різними поглядами, а команда відчує долученість до розвитку бізнесу. Як це вийшло в Unilever North America.

    Зазвичай в Unilever керівництво визначало щорічний стратегічний план і «спускало» його у відділи. Але у 2020 році вирішили звернутися до менеджерів нижчих рівнів, щоб зібрати максимум ідей. Створили спеціальні групи для аналізу ініціатив і запустили збір пропозицій. 6 запропонованих ідей використали для розвитку компанії у 2021.
  • Не бійтеся змінювати ієрархію

    Система підпорядкування формує скелет бізнесу, але не має бути недоторканою. Якщо вона перестала працювати, не бійтесь переформатовувати відділи. Наприклад, як це зробили в американській страховій компанії Aflac.

    До змін кол-центр Aflac обслуговував не тільки клієнтів, але і торгових агентів. Підтримка була перевантажена. Треба було додати до команди сапорту sales-менеджерів, які займалися б запитами торгових агентів. Проблема полягала в тому, що кол-центр був частиною операційного відділу, а продажники — ні.

    Але в компанії вирішили «забути», хто кому підпорядковується, і змінили формат кол-центру. Тепер він складався частково зі спеціалістів з підтримки, частково — з відділу продажів. Серед останніх обрали 15 працівників, які мали займатися навчанням торгових агентів, щоб у них було менше приводів звертатися у підтримку. Завдяки цьому кількість дзвінків і чатів у кол-центрі скоротили на 40%. 

#2. Практикуйте асинхронну комунікацію

Для ефективної взаємодії колегам не обов'язково перебувати онлайн чи в офісі в один і той самий час. Нормою стає асинхронна співпраця, коли люди комунікують не в режимі real-time. Головні інструменти взаємодії — пошта, месенджери, програми управління проєктами. 

Асинхронна комунікація ефективна не лише тоді, коли у вас інтернаціональна команда з усього світу. Але й навіть якщо ви всі з одного міста. Ось чому:

  • Якщо команда узгодила асинхронну співпрацю, ніхто не очікує миттєвої реакції на свої звернення. Колеги не стресують в очікуванні повідомлень і не тривожаться, чому їм не відповідають.
  • Не маючи необхідності реагувати на запит тут і зараз, співробітники краще обдумують свої ідеї. У них є більше часу, щоб сформулювати думку. 

Рекомендуємо прочитати:

img-64119dc8a074d273020146.png

Feedback 360°, методика MBTI та тест Big Five: як оцінити свої компетенції

Читати

#3. Піклуйтесь про ментальне здоров’я

У вигорілих командах не діляться досвідом, не говорять правду про факапи, не хвалять за успіхи та не просять про допомогу. Як результат — люди не мають сил і бажання працювати продуктивно. Три кроки, щоб це виправити:

  • Підтримуйте стресостійкість

    В ідеалі варто включити психотерапію до програми страхування, щоб дестигматизувати питання ментального здоров’я. Тоді членам команди буде не соромно звертатися по допомогу. Pinterest, Sephora, Starbucks та eBay також включають до соцпакетів застосунки з різних типів терапії та медитації. 
  • Навчайте керівників

    Менеджери мають знати, що викликає тривогу та стрес, щоб помічати у працівників ознаки цих станів. Важливо, щоб лідери подавали команді приклад. Якщо менеджери не відпочивають, відписують на листи вночі та вдають, що їх нічого не тривожить, то і підлеглим стає соромно порушувати ці питання. 
  • Подбайте про перерви 

    Мова йде не просто про обідні перерви, а про час для піклування про себе. Наприклад, в агенції Grey Horse Communications команда щодня о 15:00 отримує нагадування, що їм варто прогулятися. А у фемтех -стартапі Willow впровадили систему «фіолетових пауз». Це спеціальний час, коли команда ігнорує робочі дзвінки та повідомлення. Співробітників заохочують у такі години займатися спортом або спілкуватися з рідними. 

Рекомендуємо прочитати:

img-63c7f29513482148034984.png

Наодинці з собою: внутрішні установки, які роблять нас нещасними

Читати

#4. Пікселізуйте проблему

В кожній компанії є процеси, які потребують покращення, але лякають своїми масштабами. Саме час шукати диявола в деталях — пікселізуйте проблемні питання на мікропроцеси, щоб вони не гальмували розвиток бізнесу.

Спробуйте триетапну методику:

1. Що є?

Який процес варто пофіксити.

Наприклад, у страховій компанії First Quadrant Advisory (FQA) хотіли зменшити тривалість розгляду медичних запитів. Виявилось, що обробка одного запиту й відшкодування коштів клієнту складається зі 132 кроків. 

2. Що має бути?

Як процес має відбуватися, яким повинен бути його фінальний результат і які перешкоди заважають досягнути бажаного. 

Наприклад, у випадку зі страховою це був брак технологій та ручні методи обробки заявок.

3. Що працює?

Які кроки треба зробити, щоб виправити проблему і зберегти зміни в процесах.

У FQA поділили рішення на 4 групи: 

  • розв’язати негайно — бар'єри, які можна прибрати одним рішенням (наприклад, збільшивши бюджет на певний процес)
  • подзвонити другові — питання, які потребують допомоги сторонніх фахівців
  • домовитися розв’язати — рішення, реалізація яких вимагає підготовки
  • відкласти — проблеми, які недоцільно розв’язувати (бо бюджет цього зараз не потягне) або неможливо (через законодавство)

В результаті у FQA одразу прибрали 32 етапи обробки медичних запитів. І ще від 18 відмовилися за наступні 2 тижні. Через 3 місяці запит обробляли вже не 8 тижнів, а 19 днів.

#5. Готуйтесь постійно навчатися і навчати

Ваша команда має вчитися, забувати й перенавчатися. Як організувати процес, щоб це приносило користь:

  • Вчіть змінювати ролі

    Працівники мають розуміти, для чого їм вчитися. Наприклад, щоб у кризові моменти бути готовими змінювати ролі в компанії, якщо їхні головні навички втрачають актуальність. А керівники мають давати їм цю можливість, навчаючи нового. 

    Саме так вчинили в Patagonia на початку пандемії, коли офлайн-магазини були вимушені закритися. Керівництво вирішило перевчити персонал, щоб вони могли консультувати й продавати товари онлайн вдома. 

    Так компанії вдалося зберегти робочі місця та актуалізувати навички працівників. Patagonia отримала команду гнучких спеціалістів, які за необхідності можуть змінювати свої ролі.
  • Використовуйте різні формати

    Паралельно з курсами й тренінгами подумайте про навчання в неформальній атмосфері

    Наприклад, банк Merrill Lynch запустив свій подкаст, де команда обговорює фінансові питання з представниками компанії та сторонніми експертами.
  • Розвивайте наставництво

    І при цьому не обов'язково, щоб ментор і підопічний фізично перебували в одному офісі. Так, у кадрової агенції Lee Hecht Harrison є програма з наставництва, до якої можна долучитися через застосунок Ezra. Тут працівники знаходять менторів із цієї ж агенції.

#6. Не затягуйте з рішеннями

Якщо раніше до Agile-практик зверталися переважно за власним вибором, то зараз це стає необхідністю. В новому світі у вас банально може не бути часу, щоб розв’язувати проблеми за звичними сценаріями. Тому варто впроваджувати такі методи:

  • передавати можливість приймати рішення тим, хто безпосередньо стикається з проблемами
  • працювати ривками-спринтами
  • вимірювати результати після кожного спринту

Завдяки цьому підходу ритейлер Target зміг швидко відреагувати на перші ковідні обмеження щодо кількості людей у закладах. В компанії вирішили створити застосунок для продавців, щоб відстежувати число клієнтів у магазинах. Враховуючи кризові умови, розробникам дозволили втілити в життя всі ідеї, тільки б продукт запрацював якомога швидше. 

Застосунок запустили вже через 1,5 тижня. У нього не було навіть попередньо узгодженого макета. Після запуску працівники магазинів напряму говорили розробникам про помилки та пропонували зміни. Продукт щодня вдосконалювали. 

З традиційною моделлю управління це було б неможливо. Бо спочатку вирішували б, що має бути в застосунку, потім створювали ТЗ і перевіряли прототип, узгоджуючи кожну зміну. 

#7. Прогнозуйте майбутнє

Незнання майбутнього не звільняє від його планування — тож прокачуйте навички прогнозування. Що для цього робити:

  • Пильнуйте ризики

    Зберіть команду, яка буде відстежувати зміни у вашій сфері. Наприклад, релізи конкурентів, нові правки в законодавстві, зміни споживацького попиту тощо. 

    Організовуйте наради, де команда буде звітувати про зміни, а також складати карту сигналів — загроз і нагод. Аналізуйте, які з цих сигналів можуть бути принципово важливими для вашої компанії.
  • Створюйте сценарії майбутнього

    Маючи перед очима карту сигналів, обирайте кілька можливих подій та створюйте сценарії довкола них. Як виглядатиме компанія, якщо очікувані зміни справдяться? Чи отримаєте ви нові можливості? Чи можна мінімізувати негативні наслідки?

    Розробляйте по 4 сценарії:
    • стандарт — все очікувано і передбачено, як у вашому плані
    • нова рівновага — у вашій сфері змінюється якийсь фактор (наприклад, клієнти стали більше купувати онлайн)
    • руїна — ламається все, тому потрібно розробляти стратегію з нуля
    • зміна — стався технологічний або економічний прорив, який змінив правила гри у вашій сфері

Події не будуть розвиватися так, як ви передбачили. Але завдяки сценаріям можна виграти час, якщо ризики почнуть перетворюватися на реальні загрози. 

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Управління командою в бізнесі»
HR і рекрутинг
Веде Лариса Стірська
18 квітня 28 травня
Лариса Стірська