Історія PowerPoint, яку ви не знали | LABA (ЛАБА)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Історія PowerPoint, яку ви не знали

Історія створення PowerPoint.

cover-power-point-61a0adbb9a412158959080.jpg

У всьому світі понад 500 мільйонів користувачів щодня створюють близько 35 мільйонів презентацій у PowerPoint. Підбирають картинки і шрифти, проходять курси і читають книги, щоб поліпшити навички роботи в цій програмі.

Минуло кілька десятиліть, перш ніж нас стали цікавити відтінки й оформлення тексту. 30 років тому справи велися на папері, а комп'ютер був завбільшки з кімнату.

Презентацію могли готувати півроку, над нею працювали дизайнерський відділ та асистенти – менеджери не вміли набирати текст і малювати графіки. Працівники корпорацій не здогадувалися, що одного разу кожен співробітник сам зможе робити слайди.

Розповідаємо, як творцям PowerPoint набридло малювати слайди від руки, чому не прижилася назва Presenter, і як Xerox ледь не купили права на програму.

Презентації існували до PowerPoint

Кажемо "слайди" – маємо на увазі PowerPoint. Але співробітники великих компаній робили презентації до появи персональних комп'ютерів. Проектор був громіздкий, а слайди відчувались на дотик. Пристрій для проектування називався кодоскоп.

Текст друкували на друкарській машинці, діаграми малювали від руки, малюнок переносили на плівку чорнилом, а пізніше – фотокопіром. Плівку розміщували на кодоскоп і проектували картинку на вертикальний екран.

Інше пристосування – діапроектор.

Той самий, на якому дивилися діафільми в дитинстві. Слайди для діапроектора могли бути в кольорі, розмір плівки – 35х45 мм, але створювати їх було складніше, ніж малювати на аркушах для кодоскопа.

Творець PowerPoint писав докторську дисертацію з літератури

Але не дописав. Роберт Гаскінс почав працювати над дисертацією в 1968 році.

Потім зацікавився інформатикою та поїхав до Кремнієвої долини. Гаскінс влаштувався у телекомунікаційну компанію Bell-Northern Research.

Там познайомився з кодоскопом – працівники користувалися проектором для презентацій. Гаскінс півроку розробляв стратегію компанії – ідеї записували на дошці, слайди малювали на папері.

Набирати текст на друкарській машинці вміла асистентка – від неї залежала велика частина роботи. Картинки малювали окремо від тексту. Слайди створювала спеціальна машина, вони не відразу виходили прозорими й акуратно розрізаними.

Недосконала конструкція коштувала мільйони доларів. Співробітники хотіли поліпшити роботу, і Роберт почав думати над створенням спеціальної програми.

Роберт Гаскінс:

Ви повинні скласти план завчасно і віддавати точні накази, тому що великі інвестиції потрібні до того, як ви отримаєте відгуки, не кажучи вже про продаж.

Перша назва PowerPoint – Presenter

У 1983 році Роберта Гаскінса запросили до нової компанії Forethought для розробки програми. Це був його перший досвід роботи над серйозним продуктом.

Перед виходом на ринок Forethought вирішили зареєструвати назву Presenter. Виявилося, що вона вже використовувалося для програмного забезпечення. Потрібно було вигадати нове ім'я.

Назва PowerPoint з'явилася випадково

Продукт хотіли наректи SlideMaker. Гаскінс забракував ідею і придумав назву PowerPoint – без прив'язки до будь-чого. У той же день віце-президент із продажу Глен Хобін повернувся з відрядження.

Він розповів, що побачив з ілюмінатора літака знак Power Point. Збіг зіграв роль у виборі імені.

Назву використовували в різних категоріях при реєстрації, але для софта вона обиралась вперше.

Розробка PowerPoint тривала 3 роки

Гаскінс написав план програми на двох сторінках. Він найняв Денніса Остіна – співробітник відповідав за програмування, стратегію і маркетинг.

У Forethought були проблеми з інвестиціями, грошей бракувало. У період розробки продукту працівники йшли, штат компанії скорочувався.

Спочатку PowerPoint повинна була запускатися на MS-DOS, потім розробку перевели на Windows. Програма вийшла на ринок 20 квітня 1987 року, за 4 дні було продано 10 тисяч коробок.

У програми не було конкурентів

Додатки для створення графіків і діаграм не конкурували з PowerPoint. У 1987 році за допомогою обчислювальних машин було створено 0,1% слайдів зі всіх, у 1983 – 3%, в 1985 році – 12%.

Обсяг індустрії презентацій на той час був 6 мільярдів доларів.

ШІСТЬ!

Середній промовець робив по 100 слайдів на рік. Цільова аудиторія нової програми – кілька мільйонів людей.

Першу версію програми розробили для Macintosh

У кінці 1980-х Macintosh продавався погано, багато хто вважав, що майбутнє за Windows. Але Presenter розробляли для Mac із планами адаптації до Windows.

Денніс Остін почав працювати над структурою і малюванням. Потім приступив до текстової частини. Найняли ще одного розробника – Томаса Рудкіна. Програмне забезпечення не дозволяло погоджувати версії кількох творців автоматично – етапи відстежували вручну.

Presenter був схожий на MacDraw (програма для простих креслень).

У текст додавалися графічні елементи і підписи. Була функція попереднього перегляду слайдів. Їх можна було видаляти, копіювати, міняти місцями, об'єднувати за оформленням.

Але цифрових проекторів не було. Перша версія PowerPoint створювала слайди для кодоскопів, комп'ютери були з чорно-білим екраном.

Роберт Гаскінс:

Незважаючи на те, що сучасні програми для презентацій роблять соковиті графічні ефекти, творці презентацій повинні повернутися до форматів старих прозорих плівок ... Більше сенсу і менше мистецтв.

Xerox хотіла купити права на Presenter

Компанія Xerox чекала версії для Windows. За маркетингові права пропонували від 750 тисяч до 18 мільйонів доларів. Умови постійно змінювалися і були невигідні, Forethought намагалася знайти компроміс.

Відмовитися від Xerox не могли – не було грошей, щоб закінчити розробку програми. Але й угоду укласти не вдавалося.

Наступний інвестор – Apple. Корпорація надала маркетингову підтримку, вклала 432 тис. доларів, але допомога не знадобилася – поставки почалися ще до інвестицій Apple.

Microsoft купила Forethought за 14 мільйонів доларів

Microsoft замислювалася над розробкою подібної програми або додаванням у Word функції створення слайдів. Білл Гейтс хотів купити компанію, але після перемовин скасував операцію. Microsoft цікавив тільки PowerPoint, а не вся організація.

На розробку PowerPoint витратили близько 400 тисяч доларів – гроші окупилися за місяць продажу. З'явилися цікаві пропозиції – крім Microsoft Forethought, пропонували злиття Aldus, ANSA, Symantec і Baer&Co.

У підсумку Microsoft віддала за Forethought 14 мільйонів доларів готівкою. Компанія стала відділом Graphics Business Unit в Microsoft.

Роберт Гаскінс:

Нам пощастило запустити наш продукт PowerPoint саме в той момент, коли Microsoft переконалася – їм потрібно, по суті, те ж саме.

PowerPoint вийшла на Windows у 1990 році

Другу версію програми потрібно було доопрацювати, зробити кольоровою, щоб створювати слайди для діапроекторів. Денніс Остін займався кольоровим PowerPoint 2.0. Спеціально для цієї програми запросили художників із компанії Genigraphics. Завдяки їм у PowerPoint 2.0 з'явилося 5 тисяч наборів кольорів.

Програму вирішили писати, в першу чергу, під Windows, потім адаптувати для Macintosh.

PowerPoint 2.0 вийшла на Windows 3.0 у 1990 році. Windows стала повноправною власницею програми і помістила її до пакета Office.

Роберт Гаскінс:

Іноді я дивлюся на те, що створюють люди і думаю – о Боже, це цікаво! Це перетворилося на щось більше, ніж звичайні презентації, на щось, що ми й уявити не могли, коли розробляли програму.

PowerPoint змінила підхід до публічних виступів. Темпи роботи прискорилися, ми робимо слайди за лічені хвилини. У той же час більшість спікерів прирікають слухачів на "смерть від PowerPoint" – готують нудні презентації і безглузді картинки.

Програмісти подарували нам час – його варто витратити на створення по-справжньому захопливих проектів.

Рекомендуємо прочитати:

img-smm-619b90ba9257c531311406.webp

Кращі SMM-планери: 8 сервісів для автопостингу

Читати

Що почитати: 

1. Мартін Сайкс, Ніклас Малик і Марк Вест "Від слайдів до історій"  – ветерани Microsoft розповідають, як створювати історії та перетворювати їх на переконливі презентації.

2. Олексій Каптерев "Майстерність презентації" – як розробити сценарій презентації, зробити слайди простими і викликати довіру.

3. Ненсі Дуарте "Slide:ology" – про те, як використовувати в презентаціях 3 принципи: простоту, образність і креативність.

4. Ненсі Дуарте "Slide:ology. Resonate" – як застосовувати прийоми літератури і кіно, щоб донести ідеї та отримати відгук аудиторії.

5. Ден Роем "Говори і показуй" – про використання правдивих даних для встановлення контакту зі слухачами.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Advanced Excel»
Програми
Веде Микита Свідло
24 червня 22 липня
Микита Свідло