FoMO: чому синдром втрачених можливостей отруює нам життя | LABA (ЛАБА)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

FoMO: чому синдром втрачених можливостей отруює нам життя

Як побороти страх проґавити щось важливе.

cover-fomo-miss-61a0bccb5172a100926056.jpg

Новорічні свята – час, коли синдром втрачених можливостей нагадує про себе щодня і з потрійною силою. Ви не їдете зустрічати Різдво в горах? Не зробили дитині адвент-календар? Підсумки року і поруч не лежали з тим, що можна знайти в стрічці Facebook та Instagram?

Ні, ви не заздрите іншим. Просто вам здається, що ви пропускаєте щось важливе. Дивлячись, як хтось закінчує всі справи перед святами або «приводить себе до ладу», ви теж хочете писати списки завдань і качати прес. Легкий жаль навряд чи отруїть ваше життя, а ось синдром втрачених можливостей може.

Синдром втраченої вигоди психологія визнає формою соціального неврозу, який погано впливає на якість життя і самооцінку. У цій статті ми розберемо:

  • що таке синдром втраченої вигоди
  • звідки береться ця соціальна фобія
  • як не піддатися на маркетингові прийоми, які його використовують
  • як заглушити страх пропустити щось важливе і зосередитися на своїх пріоритетах.

Що таке синдром втраченої вигоди

Словник Merriam Webster визначає синдром втраченої вигоди (англ. Fear of missing out; скор. FoMO) як нав'язливий страх проґавити цікаву подію чи можливість.

Страх не бути включеним в те, що відчувають інші люди – найчастіше йдеться про якесь цікаве і приємне заняття.

В Urban Dictionary, словнику сучасних термінів, FoMO – це стан емоційного і розумового напруження, пов'язаний зі страхом щось втратити.

Еволюційна біологія говорить про те, що FoMO провокується нашою когнітивною здатністю розпізнавати і оцінювати можливості. Колись ця здатність рятувала життя нашим предкам. Зараз це соціальна фобія, яка викликає невроз, змушує витрачати час і гроші на те, що нам не потрібно.

Як соціальні мережі провокують синдром FoMO

Щодня офлайн і онлайн проходять сотні заходів. Якісь зовсім вам не підходять, частиною з них ви цікавитеся, від декількох горять очі. Здебільшого ви дізнаєтеся про них із соціальних мереж.

Компаніям важливо, щоб ви хотіли піти. Так окупляться витрати на рекламу, а значить, вони будуть спрямовувати на просування ще більше грошей. Вам приходять повідомлення про те, які світлини й пропозиції додані в заходи, ви бачите, хто ще цікавиться подією. Фото з минулих івентів такого ж штибу чудово підібрані і надихають.

Гортаючи стрічку, ви бачите, де були і що купили інші люди. На фотографіях вони дуже задоволені своїм вибором, і ви хочете відчувати схожі емоції й поділитися ними.

Ніхто з цих людей не напише, що через відвідування відкриття нової квест-кімнати вони нормально НЕ відпочили на вихідних, а модний набір для zero-waste прибирання вже через тиждень припадав пилом у кутку.

Не важливо, звідки людина дізналася про щось цікаве – з Facebook чи телефонної розмови.

Соціальні мережі впливають на нас сильніше, тому що ми набагато частіше переглядаємо стрічки, ніж спілкуємося з кимось наживо.

Щоб уникнути FoMO, достатньо почати з усвідомлення проблеми і пам'ятати, що не все, чим займаються ваші друзі, потрібно і вам.

Приоми маркетологів: не дайте заробити на вашому FoMO

Згідно з дослідженням, синдромом втраченої вигоди страждає близько 56% людей. Для маркетологів – це більше половини цільової аудиторії. Багато прийомів, що використовуються у просуванні товарів і заходів, засновані на маніпуляції синдромом FoMO. Знаючи про ці прийоми, вам буде простіше знизити їхній вплив на ваші рішення.

Прийом #1

Ви бачите, що люди купують. Поруч із товаром зазначено, скільки людей купили цей рюкзак, блокнот або поїздку до Австрії. Якщо цифри оновлюються у реальному часі, ефект посилюється. Ви бачите, що товар комусь потрібен, що це не марна трата грошей.

Як зменшити ефект. Найчастіше ця статистика штучно створюється програмістами, це не справжні цифри, вони тут тільки для того, щоб змусити вас купити.

Навіть якщо цифри справжні, ці люди не змагаються із вами, вони просто купують товар. І, можливо, їм він потрібен значно більше, ніж вам.

Прийом #2

Нехай цокає годинник. Здається, що ми вже навчилися не вірити тому, що через 24 години акція закінчиться, і ця вигідна пропозиція ніколи не повториться.

Мозок розуміє, але викид адреналіну все одно відбувається – часу щось купити або кудись записатися залишається все менше, рішення треба ухвалити швидко. Вузькі тимчасові рамки тільки підсилюють ефект FoMO.

Як зменшити ефект. Пам'ятайте про те, що годинник, який цокає, – найпростіша з усіх маніпуляцій.

Якщо ви все ж хвилюєтеся, що через 3 години знижки не буде, закрийте сторінку і поставте таймер на дві години. Коли він продзвенить, ви, швидше за все, навіть не згадаєте, що хотіли купити, перейшовши за нав'язливим посиланням.

Прийом #3

Бонуси тим, хто зважиться першим. Якщо ви станете одним із перших 10, 50, 100 покупців, отримаєте бонус – бали, милий сувенір, пробник або сертифікат.

Ви включаєтеся: «Ну, якщо я все одно думав про те, щоб це купити, то навіщо втрачати можливість отримати подарунок?»

Як зменшити ефект. Корисно запитати себе, чи купили би ви те, що вам пропонують як подарунок за повну вартість? Якщо ні, то ця річ не має для вас особливої ​​цінності і не повинна впливати на ухвалення рішення про покупку.

Прийом #4

Інтерактив і змагальний дух. Найкращий приклад – Booking.com. Коли б ви не зайшли перевірити пропозиції, вам повідомлять, що залишився всього один номер, і зараз цей варіант переглядають шестеро користувачів сервісу.

Періодично з'являється напис «тільки що заброньовано». Виникає відчуття гонки за кращими номерами і цінами.

Коли приходить підтвердження бронювання, здається, що ви обігнали тих шістьох невдах, які зацікавилися тією ж пропозицією.

Як зменшити ефект. Прописати критерії і бюджет заздалегідь. Якщо щось купуєте на сайтах типу Booking, Amazon, AliExpress, які щосили використовують ефект FoMO, заздалегідь запишіть, що саме вам потрібно і скільки ви можете витратити.

Використовуйте блокувальник реклами, він відфільтрує хоча б частину спливаючих пропозицій і нагадувань.

Прийом #5

Дефіцит. Товар закінчується! Наступний буде дорожчим або його не буде взагалі. Не проґавте, не проґавте можливість.

Дефіцит впливає на людей зі страхом втраченої вигоди. Найчастіше, щоб підкреслити дефіцит, використовують кілька прийомів – це значить, що чинити опір купівлі в рази важче.

Як зменшити ефект. Перевірте інші сайти зі схожими товарами або подивіться, чи не буде найближчим часом подібних заходів.

Дихайте глибше – зробіть за хвилину чотири глибокі вдихи і видихи. Це заспокоїть серцебиття і допоможе вам оцінювати пропозицію більш тверезо.

Як подолати FoMO: запитання до себе

Аби перемогти хворобу втрачених можливостей хоча б на деякий час, забудьте про потенційні втрати від того, що ви не робите. Зосередьтеся на реальних бонусах від того, що робите. Впоратися із цим допоможуть запитання, які умовно можна розділити на чотири групи.

Про пріоритети

Які у мене пріоритети? Що працює на досягнення моїх цілей, а що заважає мені домогтися бажаного? Це дійсно те, що я хочу зараз робити? Якщо я вирішу це зробити (йти туди, купувати те), як це позначиться на моїх головних цілях?

З синдромом FoMO можна боротися, лишень усвідомивши свої істинні бажання. Збираючись терміново зайнятися бігом, кинути все і поїхати у відпустку або записатися на курси зі стрільби, згадайте про свої цілі і подумайте, наскільки ці дії допоможуть вам їх досягти.

Іноді FoMO включається, нагадуючи нам про те, чого ми дійсно хочемо. Хтось відходив рік на курси, на які ви теж збиралися, але не дійшли. Хтось навчився вести щоденник витрат і заощадив на поїздку мрії.

Це хороші приклади, але не можна наслідувати всіх одночасно. Бажання успіху заразне, але неможливо досягти всіх цілей і побувати у всіх місцях за вихідні.

Про імпульс

Я цього хочу чи просто думаю, що хтось інший зробив кращий вибір? Чий досвід або вибір підштовхнув мене цим зайнятися (купити це)?

Синдром втрачених можливостей народжується не з бажання скопіювати чийсь вибір. А з того, що хтось робить не те, що ви.

Це нагадує вам, що існує безліч альтернатив, і що ваш вибір може бути не найкращим. Так закладається основа FoMO: невпевненість у своїх рішеннях.

На жаль, немає способу швидко впоратися із цим почуттям. Важливо розуміти себе і поважати свої переваги. Порівнюйте себе з самим собою, а не з ідеальним образом чийогось життя з instagram.

Про навантаження

Чи достатньо я відпочиваю? Або я настільки втомився, що бачу в кожному реченні можливість порадувати себе і розслабитися?

В одному з канадських університетів провели дослідження, яке показало: чим більше навантаження протягом дня, тим сильніше до вечора проявляється синдром втраченої вигоди.

Студенти, які виконували більше завдань за день, відзначали, що їм складніше боротися із FoMO.

При цьому рівень FoMO не залежав від того, чи був студент екстравертом чи інтровертом, і чи були у нього інші невротичні прояви.

А ось втома, недосипання, перевантаження підвищували нав'язливий страх втратити щось важливе майже у всіх випадках.

Рекомендуємо прочитати:

img-disc-61a0eb609d9e1969117939.jpg

4 типи особистості за DISC: як їх застосовувати у продажу, управлінні та HR

Читати

Про сприйнятті реальності

Чи задоволений я своїм життям? Чи не змішую я реальність і життя, яке показують у медіа? Пішов би я на цей захід, якби про це не можна було розповісти?

Звичайно, неприємно зізнаватися, що ви пішли в новий ресторан або на пробіжку частково для того, щоб зробити селфі.

Не всі наші хобі та цілі настільки модні і прогресивні, щоб збирати сотні лайків. Лайки і коментарі працюють як заохочення, провокуючи викид дофаміну. Можна порівняти їх з солодкою або жирною їжею.

Соціальне схвалення запускає своєрідну гейміфікацію нашої реальності. Займаючись певними видами діяльності, відвідуючи якісь місця і заходи, купуючи модні речі, ми ніби заробляємо бали.

Щоб ефективно боротися з синдромом втраченої вигоди, потрібно відпочивати, знати свої цілі, критично ставитися до контенту з соціальних мереж, поважати свої бажання і свій вибір.

Дозвольте собі не гнатися за будь-якою можливістю, що підвертається. Так ви станете щасливішими і швидше досягнете успіху в тому, що для вас дійсно важливо.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Стратегічний маркетинг»
Маркетинг і PR
Веде Тетяна Лукинюк
23 квітня 4 червня
Тетяна Лукинюк