Чого навчилися слухачі курсу HR Business Partner | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

«На курс Laba я прийшла за методами аналізу HR-процесів. Хотіла говорити з бізнесом мовою цифр»

Чого навчилися слухачі курсу HR Business Partner та як використовують у роботі ці знання.

cover-6568822311d32697965424.jpg

Компанії, які наймають HR Business Partner, здатні підвищити ефективність команди на 22%, збільшити утримання майже на чверть (24%), а також підняти доходи (на 7%) і прибуток (на 9%). HRBP співпрацює з топменеджментом, спрямовує стратегію розвитку та займається консультативною роботою. Його роль — бути провідником між бізнесом та HR. 

Це комплексна посада, бо треба знати інструменти для розвитку HR-бренду, планування бюджету, оцінювання персоналу, ухвалення стратегічних рішень тощо. Всього цього ми навчаємо на курсі HR Business Partner із Катериною Колосовою, HR Business Partner в Ubisoft. Лекторка має понад 15 років HR-досвіду в українських та міжнародних компаніях, зокрема у Volia, StarLightMedia та Samsung Electronics. 

Зібрали відгуки випускників курсу — про найцікавіші теми й те, як змінився підхід до роботи після навчання. 

Маргарита Мордасова 

HR Manager в АТ «Укрексімбанк» — українському експортно-імпортному банку. 

Входить у рейтинг найнадійніших банків України для юридичних осіб. Від дня заснування «Укрексімбанк» належить до групи найбільших системних банків України. 

👥 2000+ співробітників

Чому почала навчання на курсі 

Зараз у будь-якій сфері все швидко змінюється: зʼявляються нові тренди, інструменти й програми. Завдяки навчанню в Laba я хотіла актуалізувати й поглибити знання з ейчарингу. 

Про найкорисніші теми на курсі  

#1. Retention Toolkit. Ми розглянули інструменти й стратегії для утримання цінних співробітників, а ще тепер я знаю, як вивчати кар’єрні очікування моїх колег.

#2. eNSP (Employee Net Promoter Score) — метрика, яка оцінює ймовірність того, що співробітник захоче порекомендувати компанію як місце для роботи. Лояльність працівників має велике значення для бізнесу. Лояльні члени команди ефективніші та рідше звільняються. Якщо співробітник відчуває прихильність до компанії, він робитиме все, що від нього залежить, та активно шукатиме шляхи, які допоможуть бізнесу зростати. 

#3. Total Rewards і мотивація. Ми дізналися про принципи Total Rewards та основні поняття, як-от Bell curve ratings tool, Priority tag, Performance aggregate, Compa-ratio та Promotions. Розглянули методи, інструменти матеріальної та нематеріальної мотивації на прикладі відомих компаній. 

Наприклад, ми дізналися, що сьогодні фахівців цікавить не лише зарплатня. Для молодшого покоління («зумерів») дуже важливий розвиток, автономія та челенджі в роботі. Вони готові жертвувати високою ЗП заради можливості постійно навчатися та зростати. Не менш важливий work-life balance. 

#4. Розвиток, управління талантами та навчання. Ми розібралися, як ефективно провести performance review та скласти Personal Development Plan (покроковий план розвитку фахівця в компанії). PDP — своєрідний кар’єрний навігатор: завдяки йому фахівець має ціль, або пункт призначення, і прокладений маршрут. 

#5. HR-бюджет. Без планування ресурсів для HR неможливо ефективно керувати персоналом. Якщо зробиш помилку, можна даремно витратити гроші.

Тож ми розглянули основні етапи HR-бюджетування: аналіз витрат, ефективності та метрик, аналіз бізнес-цілей та планів, HR-стратегії, потреб у персоналі, ринку зарплатні, розробка HR-стратегії, складання бюджету, затвердження стратегії та бюджету. Також ми розібралися, що важливо врахувати на кожному етапі. Якщо розвиватимемо цей напрямок у компанії, я вже матиму міцну теоретичну базу. 

Було багато корисної та практичної інформації. Лектор у доступній формі на прикладах пояснювала теорію та відповідала на запитання студентів. Ми розглядали різні напрямки розвитку ейчарів — тепер у мене є розуміння, куди можна рухатися в карʼєрі. 

Також сподобалась платформа MY.LABA та особистий кабінет, було дуже зручно працювати з матеріалами. 

Як змінився підхід до роботи після навчання

Раніше під час наймання ми майже не робили акцент на бенефітах, які пропонуємо в «Укрексімбанк»:

  • Щорічні salary review 
  • Медичне страхування — для себе та близьких
  • Доступ до навчальних програм 
  • Повністю облаштований офіс в укритті на випадок повітряних тривог
  • Власна амбулаторія тощо

Для нас це були абсолютно звичні речі. Завдяки курсу я зрозуміла, що насправді дуже важливо робити на цьому акцент, щоб наймати класних спеціалістів, а також мотивувати й утримувати поточних працівників. 

Також до проходження курсу в нас не було стандартизованого процесу онбордингу нових співробітників — зараз ми активно впроваджуємо адаптаційну програму. 

Наостанок, тепер ми з керівниками говоримо однією мовою та ефективніше працюємо разом над розвитком бізнесу. Зʼявилося загальне розуміння того, що недостатньо просто найняти та адаптувати персонал — потрібно проводити регулярні performance review, працювати з мотивацією, підтримувати актуальність знань співробітників. 

Катерина Поліщук

HR Business Partner у VSB store — дистрибʼюторі товарів 
для тату-, beauty- й косметологічних салонів

👥 до 50 співробітників

Чому почала навчання на курсі та як змінився підхід до роботи після курсу

Я прийшла в компанію на посаду асистента керівника. Проте згодом ми зрозуміли, що бракує людини, яка зможе взяти на себе обов’язки HR Business Partner, стане підтримкою та основною «іскрою» для запалювання «двигуна». Тож мене перевели на посаду HRBP.

Завдяки курсу я вже з першого тижня навчання прописала цілі з eNSP — ми в компанії досягли їх буквально за місяць. Зараз продовжуємо працювати над підвищенням лояльності співробітників. 

Тепер я чітко слідую планам і допомагаю бізнесу зростати.

Про найкорисніші теми на курсі  

Всі теми були максимально цікавими та корисними. Кожний блок містив багато інсайтів, кейсів та практичних порад.

​Найбільшу користь отримала на блоці Total Rewards. Зараз як ніколи раніше співробітникам потрібна мотивація та підтримка. Ми запровадили регулярні salary review, переглянули бенефіти, які пропонуємо команді та на яких наголошуємо під час наймання. Це дає помітний результат у роботі відділів та ключових працівників.

Головний висновок після курсу

Люди — найцінніший ресурс будь-якої компанії, двигун, який потрібно постійно підживлювати, і саме HR-відділ за це відповідає. Що якісніше таке підживлення, тим краща робота двигуна. 

Анна Сахацька

HR & Account specialist у Beetroot —
шведсько-українській ІТ-компанії, яка створює команди розробників та дизайнерів для клієнтів по всьому світу.

Компанія отримала нагороду WorldBlu Freedom-Centered Cultures Award, яка відзначає організації, де людям подобається працювати. Beetroot потрапив до списку 33 найбільш свободоцентричних (freedom-centered) роботодавців світу.

👥 250–1000 співробітників

Чому почала навчання на курсі

Зараз я здебільшого виконую обовʼязки HR Generalist у компанії. Проте мене цікавить напрямок бізнес-партнера в ейчарингу та можливість у майбутньому перейти на посаду HRBP.

На курс Laba я прийшла за бізнес-показниками, методами аналізу HR-процесів та ефективними підходами, які допоможуть розмовляти з бізнесом мовою цифр і фактів.

Курс із Катериною Колосовою дуже змістовний, в усіх питаннях студентів активно супроводжують, дають розгорнутий фідбек щодо домашніх завдань. Дуже сподобалося, що навчання побудовано на прикладах та кейсах. Також круто, що було спілкування з колегами — це чудова нагода дізнатися, «а як у них», і загалом подивитися, які підходи використовують HR у різних сферах. Багато з цього взяла собі в роботу.

Як змінився підхід до роботи після навчання

Я прописала багато ідей щодо performance review, аналізу HR-процесів та стратегічного планування. Реалізувати задумане швидко не вийде, це повʼязано із загальною кризою в IT. Проте з курсу я вийшла з великою кількістю ідей — деякі з них поступово будемо впроваджувати в Beetroot. 

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR Business Partner»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Колосова
15 листопада 20 грудня
Катерина Колосова