Як зрозуміло та доступно візуалізувати бізнес-процеси | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як зрозуміло та доступно візуалізувати бізнес-процеси

Слухачі курсу «Нотація BPMN 2.0» — про те, чого навчилися.

cover-6434154122288459149440.jpg

У кожній компанії — купа різних процесів. Щоби робота була прозорою та зрозумілою, їх потрібно чітко прописувати, а краще — автоматизувати. Упоратися з цим завданням допомагає нотація BPMN.

Ми зібрали відгуки слухачів нашого курсу «Нотація BPMN 2.0» — розбираємося, як нові знання допомогли їм у роботі.

«Плюс нотації в тому, що її розуміє як бізнес, так і IT-департамент»

Вікторія Харченко

провідний аналітик департаменту логістики в агрохолдингу Agroprosperis (NCH)

Я відповідаю за автоматизацію логістичних процесів, планування відвантажень та виконання контрактних зобов'язань. Близько 5 років тому, коли я прийшла в компанію, переді мною стояло завдання проаналізувати логістичні процеси, визначити в них вузькі місця, побудувати модель to be і зробити реінжиніринг бізнес-процесів.

Ми почали використовувати нотації для «промальовування» графічних моделей, які дозволяють аналізувати, моделювати та автоматизувати бізнес-процеси. Зокрема, це дозволило визначити проблемні «точки» та методи їх виправлення.

У мене є досвід вивчення та використання різних нотацій, але було цікаво детальніше заглибитись у написання схем за BPMN 2.0. Адже ця нотація зрозуміла як бізнесу, так і розробникам, вона може використовуватись для моделювання та впровадження тих чи інших процесів у компанії.

Оскільки я вже навчалася в Laba на курсі Power BI і залишилася задоволена, курс BPMN 2.0 вирішила також пройти тут.

Як навчання допомогло у роботі

Нотація BPMN 2.0 зручна, щоб аналізувати процеси as is (як є) та розробити to be (як має бути). Вона дає змогу описати, змоделювати та впровадити процеси, щоб надалі безперервно їх удосконалювати.

Плюс нотації у тому, що її розуміє як бізнес, так і ІТ-департамент. Я безпосередньо працюю з IT-відділом: пишу технічні завдання, а потім ми розробляємо, тестуємо та вводимо у продакшн ті чи інші процеси. Після курсу мені стало простіше прописувати для програмістів зрозумілі схеми роботи.

Також BPMN зручний для регламентування процесів — формування політик, інструкцій тощо. Щоби розібратися в деталях, працівникам легше побачити схему, ніж читати «сухі» регламенти на десятки сторінок.

Рекомендуємо прочитати:

img-63ff34f55dfb0003396962.png

8 кроків, щоб описати бізнес-процеси за допомогою нотації BPMN

Читати

Зараз я стала більш поглиблено розумітися на BPMN-схемах. Раніше, коли прописувала сценарії робочих процесів, використовувала лише базові елементи. Після курсу дізналася про додаткові функції та нюанси.

Наприклад, про цикли або посилання на частини процесу, про безліч елементів, які дають змогу покращити схему. Не дарма кажуть, що головна перевага BPMN 2.0 – гнучкість.

Корисні моменти на курсі

  • Викладач розповів всілякі нюанси роботи з BPMN: які сигнали, повідомлення та події можна використовувати, щоб докладно розписати схему.
  • Допомогли практичні домашні завдання на прикладах конкретних підприємств і процесів. Це корисно: теорія добре засвоюється, але без практики складно заглибитись і навчитися все робити самостійно.
  • Викладач швидко давав зворотний зв'язок: якщо виникали запитання, написавши, одразу отримувала змістовні фідбеки.
  • Наприкінці навчання ми готували курсові роботи на прикладі свого підприємства — обирали основні процеси та моделювали їх. Далі викладач аналізував схеми та давав рекомендації, що потрібно покращити.

Головний висновок після курсу

Удосконалення та автоматизація процесів — безперервні. Ми не можемо повністю покращити процеси та поставити на цьому крапку, завжди є куди зростати і що вдосконалювати. І тут добре допомагає нотація BPMN — показує, де існують проблеми та куди рухатися далі.

«Я нарешті розібралася, навіщо використовувати нотацію BPMN 2.0»

Ірина Чупіліна

керівник проєктів та програм у «Київстар»

У компанії ми документуємо всі процеси, щоби потім їх оптимізувати. Для цього використовуємо нотацію BPMN 2.0, яка полегшує процедуру. Щоб краще в ній розібратися, я вирішила пройти курс у Laba.

Як навчання допомогло у роботі

Раніше я не малювала схеми у BPMN 2.0, тому на курсі для мене все було новим. Думала, що не розберусь. Здавалося, що нотація — це практична річ, яку потрібно використовувати щодня, аби зрозуміти. Але все вийшло.

Завдяки тому, що навчання було поетапним, ми пішли від простого до складного, та інформація сприймалася легко. Я зрозуміла, що мені потрібно, і яку користь нові знання принесуть моїй роботі.

Зараз я застосовую нотацію BPMN 2.0 для промальовування процесів. Нарешті розібралася, навіщо її використовувати і до чого це призводить. Також ми включили до списку потенційних рішень підходи, які пропонував лектор.

Корисні моменти на курсі

Корисно було не лише послухати, як малювати схеми, а й більше дізнатися про те, яке програмне забезпечення використовувати, а також які рішення для легкої автоматизації є на ринку. Лектор це розповідав і радив, як вибирати інструмент під потреби конкретного бізнесу.

Сподобалося, що курс поділено три рівні: початковий, середній і просунутий. Базового достатньо для розуміння того, як усе влаштовано. Його можна прослухати працівникам, які пов'язані з документуванням процесів. А просунутий — для професійних менеджерів, IT-фахівців та аналітиків.

Головні висновки після курсу

  • Нотація доволі проста у вивченні та необхідна, якщо ви хочете не просто документувати процеси, а ще й автоматизувати їх у майбутньому.
  • Хороший лектор — не лише теоретик, а й практик. Георгій Ржавін має багато досвіду, і це цінно.
  • Не менш важливе у навчанні — правильне ком'юніті. На курсі навчалися фахівці, які допомогли ширше подивитися на результати використання нотації.

«Я зрозумів, що деякі завдання не такі прості, як здається на перший погляд»

Петро Луценко

операційний директор в Entenso Ukraine

Наша компанія надає консалтингові послуги, основний напрямок — розробка CRM- та ERP-систем для держустанов. Останнім часом до нас почали заходити проєкти, які вимагають нових компетенцій. Зазвичай це стосується інструментів нотації.

Наприклад, нещодавно з'явився проєкт, орієнтований на BPMN 2.0, і я побачив, що Laba пропонує вивчення цієї нотації. Тож записався на курс. До цього я не  зіштовхувався у роботі з таким інструментом.

Як навчання допомогло у роботі

Курс систематизував знання. Пазл склався — стало зрозуміло, куди і як рухатися.

Нотацію BPMN 2.0 ми використовували для опису бізнес-процесів великої держустанови, яка мала запит на це. Ми побудували схему, зробили модель as is (як є) та запропонували to be (як має бути). А далі на основі наших рекомендацій установа ухвалюватиме рішення, що змінюватиме.

Також ми застосували нотацію у своєму бізнесі. Після навчання з'явилося розуміння, що деякі завдання не такі прості, як здається на перший погляд. Одні етапи часто забирають більше часу і ресурсу, ніж інші. І це потрібно враховувати для продуктивної роботи.

Наприклад, раніше, коли замовник висував вимоги аналізу бізнес-процесів у 3 етапи, ми планували роботу на пів року: ділили на 3 етапи по 2 місяці. А потім ми проаналізували весь процес і зрозуміли, що побудова моделі «як є» займає 80% часу, а не 30%, як ми думали. Тому змогли аргументовано пояснити це замовнику та переглянути терміни.

Корисні моменти на курсі

Я познайомився з блок-схемою, яка спрощує візуалізацію наявних чи запланованих процесів у компанії.

Що масштабніше підприємство, то більше в ньому різних бізнес-процесів. Часто великі організації, які довго на ринку, втрачають контроль та розуміння того, як ці процеси працюють. І зіштовхуються з тим, що таке ніде не описано.

Тоді перед керівництвом постають запитання: як ми працюємо, наскільки ми ефективні, як масштабуватись тощо. Відповісти на них допомагає методологія опису бізнес-процесів. За допомогою нотацій це можна зробити максимально просто та зрозуміло для всіх. А потім — використовувати для автоматизації.

Головний висновок після курсу

Тепер є чітке розуміння, як працює нотація BPMN 2.0, де її застосувати та як я можу заробляти на цьому.

«Раніше на опис циклу процесів йшло пів дня, а зараз — декілька годин»

Катерина Суботіна

бізнес-аналітик у Sigma Software

Моє завдання у компанії — розуміти вимоги та очікування клієнта для успішного створення IT-продуктів. Найчастіше ці вимоги — автоматизація бізнес-процесів.

Наприклад, компанія хоче автоматизувати підготовку комерційних пропозицій. Допустимо, зараз все відбувається у паперовому форматі, а клієнт хоче перевести процес в електронний. Для цього потрібно створити вебдодаток.

Щоби визначити його функціонал, необхідно зрозуміти, як працює конкретний процес у компанії: хто в ньому бере участь, яка послідовність кроків, хто приймає та обробляє заявки. І в цьому допомагає візуалізація за допомогою BPMN 2.0.

Мені потрібно було структурувати інформацію про роботу з цією нотацією та розширити свої знання, тому я пішла на курс у Laba.

Рекомендуємо прочитати:

kopiya-kariera-site-61c3043d4da5e280803949.png

4 інструменти для розвитку кар’єри

Читати

Як навчання допомогло у роботі

Якщо в минулому ми використовували текстові схеми, то зараз візуалізуємо все за допомогою нотації. Завдяки цьому вдалося зменшити час на опис бізнес-процесів. Раніше на опис одного циклу процесів йшло пів дня, а зараз — кілька годин. Достатньо за годину накидати схему та затвердити із замовником ще протягом години.

Після курсу мої знання у нотації BPMN 2.0 досягли рівня advanced. Я почала розбиратися в моментах і нюансах, яких раніше не розуміла. Наприклад, тепер знаю, що таке підпроцес на вимогу і комплексна розвилка.

Корисні моменти на курсі

Цікаво було дізнатися про найкращі практики моделювання. Зараз застосовую їх у роботі та постійно перевіряю змодельовані процеси, посилаючись на них.

Також корисною була інформація про впровадження нових або зміну наявних процесів за допомогою BPM. Мені доводилося працювати з цим напрямком, але на курсі дізналася про детальний покроковий план.

Головний висновок після курсу

Я навчилася грамотно описувати бізнес-процеси та правильно їх читати. Тепер я впевнено використовую нотацію BPMN 2.0 і знаю, що наш замовник зрозуміє її правильно — ми говоримо однією мовою.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Клієнтський сервіс»
Бізнес і управління
Веде Марина Березюк (Волошина)
6 червня 4 липня
Марина Березюк (Волошина)