10 скілів, які будуть потрібні у 2025 році | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

10 скілів, які будуть потрібні у 2025 році

Які навички розвивати, щоби вашу зарплату не забрали роботи.

cover-64803107a104a179397575.png

Повстання розумних машин — найпопулярніший сюжет фантастичних антиутопій. Насправді все поки що не так гнітюче, але людству, найімовірніше, все-таки доведеться боротися зі штучним розумом. Принаймні на ринку праці.

Як до цього підготуватися, йдеться у дослідженні Всесвітнього економічного форуму, опублікованому у жовтні 2020 року. Воно засноване на прогнозах керівників понад 300 світових компаній, а також на даних LinkedIn, FutureFit.AI та Дослідницького інституту ADP.

Вибрали найцікавіше із доповіді.

Подвійний удар

Сьогодні машини й алгоритми штучного інтелекту виконують близько 30% робочих завдань: упаковують та доставляють посилки, досліджують океани та допомагають лікарям робити операції. А в 2025 році вони зможуть взяти на себе половину роботи.

Використання технологій прискорилося з початком пандемії, коли компанії почали шукати нові способи економії. Близько 43% організацій, які взяли участь в опитуванні ВЕФ, планують скоротити штат завдяки автоматизації.

Їм є на кого рівнятися. Наприклад, машини вже замінили 90% працівників на основному складі японської компанії Uniqlo. А у фулфілмент-центрах Amazon пліч-о-пліч з людьми зараз працюють понад 200 000 роботів.

Загалом до 2025 року без своєї роботи можуть залишитись 85 млн осіб. Насамперед постраждають посади, пов'язані з фізичною та рутинною працею (оператор введення даних, секретар, механік, працівник складальної лінії на заводі). «Вони опинилися під подвійним ударом. З одного боку — карантин та криза, з іншого — автоматизація праці», — йдеться у доповіді ВЕФ.

Рекомендуємо прочитати:

img-vidguk-ukr-61e17472a6bf6158316231.jpg

«Якщо відкладати навчання на потім, можна швидко опинитися за бортом»

Читати

Хто виживе

Водночас, у той же період у світі з'являться 97 млн нових робочих місць для професіоналів, яких не можна замінити машинами. Це фахівці зі штучного інтелекту, розробки програмного забезпечення, диджитал-маркетингу, бізнес-девелопменту.

Крім того, у всіх сферах зросте попит на «чисто людські» навички, які поки що недоступні штучному інтелекту.

Ось 10 найважливіших скілів 2025 року

Хард-скіли, пов'язані з технологіями та програмуванням, займають лише два пункти в рейтингу. Решта — «м'які» навички. Критичне мислення, аналітичні здібності та готовність розв’язувати проблеми входять до десятки найважливіших уже декілька років поспіль. А навички самоуправління, такі як активне навчання, гнучкість та стресостійкість, цього року потрапили до нього вперше — це пов'язано з поширенням віддаленої роботи та нестабільною ситуацією у світі.

Важливий скіл успішного «фахівця майбутнього» — креативність. «Це унікальна людська риса, яку не може замінити жодний алгоритм», вважає експерт зі штучного інтелекту Кай-Фу Лі. За його словами, творчі здібності варто розвивати всім, незалежно від спеціалізації.

Аналітики ВЕФ також зазначають, що жодному комп'ютеру поки що не під силу взяти на себе завдання лідера — надихати та вести команду.

Скіли проти диплома

«Тоді як наші батьки могли працювати на одному місці все життя, представники нинішнього покоління вже змінили по декілька компаній і навіть професій», зазначає CIO компанії Infosys Раві Кумар. За його словами, у майбутньому ця тенденція лише посилиться: регулярна зміна спеціалізації стане нормою, а не винятком із правил.

У зв'язку з цим пом'якшуються і вимоги до вищої освіти: роботодавцям доведеться звертати увагу насамперед на реальні навички, а не дипломи.

«Академічна кваліфікація залишиться важливим фактором оцінки кандидатів, але її відсутність не буде перешкодою для влаштування на роботу», — заявляють у консалтинговій компанії Ernst & Young, яка вже кілька років приймає людей без «вишки». Так роблять у багатьох великих компаніях, наприклад, у Google, Apple, Hilton та IBM.

Уже зараз альтернативою класичній освіті поступово стають онлайн-курси. Компаній, які надають своїм працівникам можливість онлайн-навчання, побільшало в 5 разів.

На освітньому сайті Adobe Live з початку карантину кількість користувачів збільшилася вдвічі. «Пандемія залишила без роботи рекордну кількість людей, і багато хто з них ніколи не повернеться на свої старі робочі місця. Перестаньмо сподіватися, що світ буде колишнім, і допоможемо їм якнайшвидше отримати нові навички», — говорив директор з продуктів Adobe Скотт Бєльскі.

Незважаючи на економічний спад, більшість компаній готові платити за перенавчання своїх працівників. Близько 66% із них вважають, що ці інвестиції окупляться протягом року.

«У майбутньому найбільш конкурентоспроможними компаніями будуть ті, які вклали значні кошти в людський капітал — навички та компетенції своїх працівників», — підсумувала Саадія Західі, керуючий директор Всесвітнього економічного форуму.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич