Чи дійсно звільнення підживлює бізнес-амбіції | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Коли звільнення — це лише початок

Власний бізнес може довго визрівати в голові, але іноді потрібен ляпас, щоб його запустити.

cover-66169e698f56f618157101.webp

Ви колись задумувались, скільки компаній та продуктів з'явилося після того, як хтось втратив роботу? 

Тома Едісона якось звільнили з посади оператора у Western Union за те, що він провів невдалий експеримент і облив кислотою стіл керівника, а після цього він винайшов лампочку, фонограф і лужні батарейки. Уолта Діснея звільнили з посади аніматора в Kansas City Star за те, що йому «бракувало уяви». А згодом він створив Walt Disney Productions та подарував світу сотні вражаючих мультфільмів.

Після звільнення можна картати себе за те, що треба було вчинити якось інакше, або відразу ринутись шукати нову роботу. Але може це саме той час Х, до якого все відкладалось?

Коли втрата роботи може стати початком чогось нового і чи дійсно звільнення підживлює бізнес-амбіції? Знайшли статистику та реальні історії стартаперів, які надихають.

Звільнення пробуджує підприємницькі амбіції?

У 2022–2023 роках глобальні тек-компанії, серед яких Meta, Х, Amazon, Shopify, звільнили понад 400 тис. співробітників. У BizReport (медіакомпанія, США) вирішили перевірити, як далі склалась їхня кар'єра. Вони знайшли списки звільнених на layoffs.fyi та дослідили їхні профілі у LinkedIn. Виявилося, що з кожних 100 людей, які втратили роботу, 13 почали власну підприємницьку діяльність. 

Meta стала найкращим генератором стартапів: кожен третій колишній працівник компанії розпочав власний бізнес. А ось результати інших компаній:

Згідно з даними звіту, 9% стартапів заснували колишні інженери-програмісти. 44% компаній були засновані колишніми менеджерами та директорами.

Компанія Clarify Capital опитала близько 1000 бізнесменів та з’ясувала, чому так багато працівників вирішили розпочати власний бізнес після звільнення. Серед основних факторів, які згадувалися, були:

  • професійне зростання та розвиток (58%) 
  • бажання більше заробляти (52%) 
  • бажання «створити щось нове» (49%)
  • труднощі з працевлаштуванням в інші компанії (23%)

💡 Цікаво: опитування показало, що більша частина підприємств, заснованих нещодавно звільненими працівниками, була запущена протягом року після їхнього звільнення з попередньої роботи. Вони повідомили, що в середньому заробляють приблизно на 13 000 доларів США на рік більше, ніж на попередній роботі. 93% повідомили, що тепер вони конкурують з компанією, яка їх відпустила. 

«Часто найскладніші часи призводять до найінноваційніших ідей», — каже Завен Нагапетян, співзасновник соцмережі Niche.club і колишній інженерний менеджер у Facebook. «Ми одночасно є свідками неймовірного технологічного прогресу через децентралізацію, AI, VR/AR. Це поєднання створює незліченні можливості для створення нових компаній». 

Підприємці, які почали власну справу після звільнення

Айомі Самаравіра

Айомі працювала головним помічником президента Jellysmack, глобальної платформи для відеокріейторів (США). А перед цим — консультантом в Ernst & Young і керівником відділу внутрішніх комунікацій у TikTok. Хвиля звільнень не оминула її — й у грудні 2022 року вона втратила роботу в Jellysmack, пропрацювавши там пів року. 

Ідею власного стартапу Айомі виношувала давно, але через постійну зайнятість часу на реалізацію не вистачало. Водночас Айомі зізнається, що завдяки роботі за найманням вона створила базу корисних контактів, отримала колосальний досвід та купу знань про те, як працює економічний стартап і що потрібно для розвитку бізнесу в цій галузі.

Після звільнення Айомі заснувала Canopy — платформу для творців контенту в соцмережах, де вони можуть ділитися знаннями й ідеями та розвивати свою кар’єру. Тут можна поставити будь-яке запитання про монетизацію чи просування та отримати відповідь від перевіреного та досвідченого кріейтора.

«Звільнення дало мені поштовх. Але водночас я зрозуміла, що створення бренду — це не так просто, як здається. Найважче те, що тут все залежить від мене як від засновника. Наприклад, я захворіла, і якби мені було так погано на звичайній роботі, я могла б взяти лікарняний. Але коли у вас бізнес, це не завжди можливо. У мене була запланована зустріч з двома кріейторами та потенційним інвестором. Я не могла дозволити собі взяти вихідний», розповідає Айомі.

Поради, які Айомі дає підприємцям-початківцям:

  • Підготуватися до того, що спочатку вам як засновнику, можливо, доведеться робити все: від створення продукту та дизайну до ведення соцмереж та зустрічей з інвесторами. Тому варто повчитись ефективно розпоряджатися часом.
  • Працюючи в найманні, намагатись отримати досвід, який допоможе у вашій справі. Це може бути спілкування з потенційними клієнтами з метою зрозуміти їхні потреби та больові точки.
  • Мати свій погляд, бути динамічним та готовим швидко адаптуватися. Іноді щось не вдається, і це нормально.
  • Не боятися швидких категоричних відмов. Навіть якщо вашу пропозицію відхиляють, то краще швидко отримати «Ні» відразу, ніж тягнути ситуацію. Це дозволить відсікти безперспективні варіанти та рухатися вперед.

Пол Таснер

Пол Таснер працював старшим операційним директором у компанії Method Cleaning Products (США), яка займається виробництвом екологічних мийних засобів. Одного разу виконавчий директор покликав його на зустріч та сповістив про скорочення. Хоч на той момент Полу було 64 роки, він не хотів закінчувати кар'єру на сумній ноті, тож почав шукати можливості та «тиснути на себе, щоби придумати щось цікаве».

Пол зізнається, що ідеї ​​для бізнесу виникали в його голові протягом усього життя. Але він завжди їх відкидав.

«Я використовував сімейні й фінансові обов'язки як виправдання, що я не можу так легковажно покинути стабільну роботу. Але чесно кажучи, це були просто відмазки. Дружина б мене підтримала. Я просто боявся», — зізнається Пол.

У молоді «імпульсивні» роки чоловік не міг дати шанс своїм ідеям, але зробив це, коли став старшим. Спочатку може здатися, що в цьому немає сенсу, але, за словами Пола, йому допомогло те, що з віком він став більш розсудливим. 

Через 2 роки після звільнення Пол запустив компанію PulpWorks для розробки та виробництва упаковки з відходів, яка на 100% біологічно розкладається та переробляється. Клієнти PulpWorks варіюються від Google до Campbell's. 

Виступ Таснера на TED про те, як ніколи не пізно знайти себе, переглянули більше ніж 2,5 мільйони людей.

Поради, які Пол дає підприємцям-початківцям: 

  • Розмовляти з усіма, слухати, тримати очі та вуха широко відкритими. Намагатися відчувати тенденції та черпати ідеї звідусіль.
  • Довіряти своїм відчуттям. За словами Пола, на роботі йому часто доводилося взаємодіяти з «цікавими, дивакуватими підприємцями» — і він буквально «закохувався» в них. Зараз він переконаний, що це були дзвіночки, які сповіщали: «ось де ти маєш бути». 
  • Завжди шукати можливості, навіть коли весь світ проти вас. Пол розповідає, що в нього була проблема із залученням фінансів. Ніхто не хотів позичати гроші компанії, яку очолює людина літнього віку. Усі говорили, що стартапи для молоді й що йому потрібно насолоджуватися пенсією. Зараз PulpWorks уже 13 років, і на роботі ніхто не згадує про вік Таснера. Сам Пол пишається тим, ким він став, і говорить, що «70 — це нові 30». 

Ноа Каган

Ноа Каган у 2005 році влаштувався менеджером із продуктів у Facebook, здійснивши свою мрію працювати у світі технологій. Однак через рік втратив роботу після витоку інформації про компанію в пресу. У той період Facebook готувався розширити свій ринок, щоб стати професійною платформою — зокрема для таких компаній, як-от Microsoft і Apple — а не просто соцмережею для студентів. Компанія планувала оголосити про це наступного дня вранці. Ноа надіслав пресреліз у видання TechCrunch (США) про те, що готується оновлення, вказавши дату публікації. Але новина вийшла того ж вечора ще до офіційної заяви Facebook. Ноа взяв відповідальність за цей випадок на себе, але все ж був звільнений. 

«Я був шокований. Мені було 24, і я працював над тим, що, на мою думку, є найважливішою справою на планеті. Я жив у будинку з шістьма іншими співробітниками Facebook. Це було все моє життя», згадує Ноа.

Пізніше Ноа зрозумів, що це звільнення стало для нього поворотним моментом. 

«Це гарний досвід — бути звільненим і усвідомити, що ти можеш керувати своєю долею, маючи можливість робити те, що хочеш», — каже він. 

Він захопився підприємницькою діяльністю, проводячи конференції, викладаючи англійську мову в Південній Кореї та надаючи послуги консультанта компаніям у Кремнієвій долині.

Спираючись на свій досвід у технокомпаніях, Ноа заснував власну платформу AppSumo, яка пропонує бізнесу доступ до корисних інструментів та рішень зі знижками, співпрацюючи напряму з розробниками та постачальниками послуг. 

Ноа розповів, що на реалізацію плану знадобилося лише кілька днів та $60. 

Він заплатив розробнику з Пакистану $48 за створення сайту з кнопкою PayPal і витратив $12 на доменне ім'я. Потім запропонував одному сайту рекламувати софт з його платформи в обмін на відсоток з продажів та отримав дозвіл від Reddit на безплатну рекламу.

У 2023 році AppSumo отримала $80 млн доходу, а щорічна зарплата Кагана складає в середньому $3 млн. Ноа написав книжку Million Dollar Weekend про те, як почати бізнес за 48 годин. 

Поради, які Ноа дає підприємцям-початківцям:

  • Почати зараз. Успішні підприємці діють, отримують реальний досвід і навчаються на цьому. Це в мільйон разів цінніше, ніж будь-яка книга, відео чи курс, тому краще не витрачати час даремно.
  • Вчитися просити й працювати з відмовами. У бізнесі вам постійно доведеться просити когось стати вашим клієнтом чи партнером або надати відгук щодо вашої ідеї. Перед кожною зустріччю Ноа готує себе до того, що може почути «Ні», — тоді це не так боляче б’є по самооцінці. Замість того щоб розчаровуватись, він намагається відноситися до всього легко і з гумором. Іноді він жартуючи влаштовує челенджі типу «Хочу отримати 20 відмов, поїхали!» 
  • Знайти проблему, за розв'язання якої люди будуть платити. Відкриваючи бізнес, ви не обов'язково повинні прагнути викликати захоплення продуктом. Швидше ви маєте знайти наявний попит і задовольнити його. Ноа переконаний: найкращий бізнес — той, який працює.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Business English»
Business English
Веде Anastasiia Kyrychenko
13 травня 25 вересня
Anastasiia Kyrychenko