HR Business Partner: основні навички та знання HRBP | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як стати HR-бізнес-партнером: думка професіоналів

Експерти rabota.ua, Preply, Skill, Will & Partners про те, чому HR має бути коучем, переговорником та аналітиком.

cover-63c906e027c08323570742.png

HR-бізнес-партнер — це стратег, який розуміється на бізнесі компанії. Він бере участь у проєктах разом із топменеджерами та допомагає розв'язувати конфлікти в команді. Такий фахівець знає, як використати потенціал працівників, щоби підвищити прибутковість організації.

Ми запитали експертів у HR rabota.ua, Preply, Skill, Will & Partners про те, в яких галузях HR-бізнес-партнеру необхідно отримати додаткові навички та знання. Розповідаємо, чому потрібно розуміти цілі компанії, розбиратися в маркетингу та HR-аналітиці та як розвивати ці вміння.

Уляна Мороховська,

керівний партнер, HR-консультант Skill, Will & Partners

Навички HR-бізнес-партнера

#1. Розуміння бізнесу

Сама назва позиції «HR-бізнес-партнер» передбачає, що HR знає бізнес, у якому він працює. Такий працівник повинен розуміти зовнішнє середовище: індустрію, конкурентів, галузеві тенденції, позицію компанії на ринку та її сильні сторони.

HR-бізнес-партнеру необхідно розбиратися і в бізнес-процесах організації, орієнтуватися в особливостях роботи підрозділу, за який він відповідає.

Як розвинути навичку

Беріть участь у менеджмент-мітингах (загальних чи департаменту, за який відповідаєте як HR-бізнес-партнер). Активно вивчайте, слухайте та вникайте у специфіку бізнесу, цікавтеся змінами у галузі, ходіть на профільні конференції.

#2. Аналітичне та системне мислення

HR-бізнес-партнер має вміти працювати з різною інформацією. Важливо коректно інтерпретувати числові дані, бачити ситуацію загалом, розуміти взаємозв'язок різних елементів.

Нині розвивається напрям HR-аналітики, big data у HR. Аналітичне та системне мислення допомагає визначати, які рішення у бізнесі потрібно ухвалювати зараз.

Як розвинути навичку

Прокачуйте вміння працювати з HR-аналітикою. Перш ніж розробляти новий проєкт чи програму, потрібно розуміти стратегію бізнесу та цінність, яку принесуть ці проєкт/програма компанії.

#3. Орієнтація на результат

Це важлива компетенція для всіх, хто працює у бізнес-середовищі. Якщо HR-бізнес-партнер не дасть компанії очікуваного результату, навряд чи партнерство буде тривалим і плідним.

Навчайтеся чітко формулювати ціль чи конкретизувати завдання, поставлене керівництвом. Визначайте, як ефективніше досягти запланованого та впоратися зі складнощами.

Як розвинути навичку

Для цього важливим є досвід роботи в HR. Коли ви починаєте проєкт або отримуєте нове завдання від керівництва, уточніть бажаний результат. Керуйте очікуваннями внутрішнього клієнта, пояснюйте, наскільки реалістичною є реалізація проєкту. Складні ситуації обговорюйте відкрито, пропонуючи варіанти розв'язання.

#4. Ефективна комунікація

Шукайте спільну мову з топменеджментом, внутрішніми клієнтами, колегами, зовнішніми провайдерами. Вчіться чітко, зрозуміло, аргументовано доносити інформацію, продавати рішення та ідеї, відстоювати їх.

Говоріть із внутрішніми клієнтами однією мовою при обґрунтуванні рішень. Намагайтеся керувати складними ситуаціями, конфліктами, що виникають у компанії.

Важливо встановлювати, підтримувати та розвивати довгострокові відносини з людьми як усередині організації, так і зовні. Наприклад, потрібно спілкуватися з потенційним пулом кандидатів, які можуть стати працівниками компанії.

Як розвинути навичку

Визначайте ключових стейкхолдерів та внутрішніх клієнтів. Налагоджуйте стосунки та прояснюйте очікування та потреби останніх. Будьте відкриті та позитивно налаштовані. Практикуйтеся у проведенні презентацій та переговорів, читайте книги, проходьте тренінги.

#5. Гнучкість та відкритість до нового

Будьте готові приймати та застосовувати незвичні підходи, впроваджувати нове — це актуально для компаній у всіх індустріях.

Як розвинути навичку

Моніторте найкращі практики — глобальні та локальні. Активно пропонуйте нові ідеї та рішення внутрішнім клієнтам.

Які книги допоможуть розвинути навички

– Джош Кауфман «MBA в домашніх умовах. Шпаргалки бізнес-практика»

Книга написана просто і зрозуміло. Автор доступно пояснює, як працює бізнес.

– Томас Девенпорт, Кім Джин Хо «Про що говорять цифри. Як розуміти та використовувати дані» 

Базова інформація про big data для не експертів у цій темі.

– Лес Х'юїтт, Джек Кенфілд, Марк Віктор Хансен «Цільне життя. Ключові навички для досягнення ваших цілей»

Книжка розповідає, як ставити цілі у всіх життєвих сферах. Є практичні рекомендації у кожному розділі.

– Радислав Гандапас «До виступу готовий! Презентаційний конструктор»

Тут є багато практичних технік для проведення презентацій та виступів.

– Майкл Мікалко «Рисовий штурм і ще 21 спосіб мислити нестандартно»

Автор розповідає про способи креативного мислення з прикладами та вправами.

Михайло Притула,

HR-директор Preply

Навички HR-бізнес-партнера

#1. Розуміння бізнесу

HR-бізнес-партнер має розбиратися, що і як працює у компанії, чим займаються працівники. Потрібно знати, як бізнес робить гроші, які у нього стратегії, цілі та завдання та як HR може йому допомогти.

Розуміння бізнесу будується на таких речах: 4Р, SWOT-аналіз, бостонська матриця, PESTLE-аналіз, 5 сил Портера, знання ROI, EBITDA, P&L statement, revenue, profit, margin, market share, бізнес-модель, канали продажів, USP продуктів, типи організаційних структур, product management, основи побудови бізнес-процесів, мікро- та макроекономіка, підприємництво, міжнародна економіка тощо.

Як розвинути навичку

Щоб орієнтуватися в бізнесі на рівні вище побутового, важливо здобути економічну освіту або МВА (можна Mini МВА).

#2. Консультування та коучинг

Ці методи потрібні, щоби розібратися в проблемах та завданнях бізнесу, ставлячи правильні запитання та використовуючи бізнес-інструменти. Ця навичка сприяє нововведенням, допомагає проводити аудит та вибудовувати стратегію компанії.

Необхідно розуміти, як працює впровадження змін, що таке проєктний менеджмент, організаційний дизайн та організаційний розвиток, комунікації, лідерство тощо.

Як розвинути навичку

Щоби бути грамотним коучем та консультантом, потрібно закінчити профільні курси.

#3. Переговори, пробудовування взаємин

Роль HR-бізнес-партнера — поєднати інтереси людей із вигодою для бізнесу. Зв'язок із бізнесом забезпечать перша та друга компетенції (розуміння бізнесу та консалтинг), а зв'язок із людьми — лише вміння вибудовувати взаємини. Чим тісніше емоційний та професійний контакт з менеджментом та працівниками, тим краще ви їх розумієте.

Важливо вміти продавати ідеї та заручатися підтримкою. Навіть відмінну стратегію змін без тісного зв'язку з людьми не буде реалізовано.

Як розвинути навичку

Проходьте тренінги з переговорів, ораторського мистецтва, публічних виступів, підготовки презентацій.

Які книги допоможуть розвинути навички

– Кемпбелл Р. Макконнелл, Стенлі Л. Брю «Економікс» 

Найкраща книга всіх часів та народів про економіку та підприємство. Вона допомагає сформувати правильне розуміння того, як усе працює.

– Бен Хоровіц «Легко не буде» 

Тут від першої особи розповідається про життя СЕО, про складнощі, з якими він стикається, та рішення, які він ухвалює.

– Gary McLean «Organisational Development» 

Чітко описує, що таке консалтинг та як його впроваджувати. Книга написана з огляду на HR-системи.

– Патрік Ленсіоні «П'ять вад у роботі команди» 

Найкраща книга про особливості та складності командної роботи. Допоможе HR-бізнес-партнеру навчитися розв'язувати питання командоутворення, комунікацій, взаємодій у колективі.

– Олексій Ходорич, Вадим Петровський «Ідеальний інструмент» 

Книжка описує, як вести переговори. Впровадження змін у команді — складний процес, де навички переговорника відіграють ключову роль.

Марія Текуч

HR Lead rabota.ua

Навички HR-бізнес-партнера

#1. Розуміння HR-процесів та вміння їх впроваджувати

Основні завдання HR — адаптація, оцінка, утримання, навчання. Важливо знати методи організації цих процесів. HR-бізнес-партнер має розуміти, що потрібно запустити на певному етапі розвитку компанії.

Наприклад, для маленької фірми немає сенсу в оцінці персоналу. У стартапі рано говорити про утримання людей.

Як розвинути навичку

Спостерігайте за бізнесом та оцінюйте ключові процеси. Навчайтеся визначати ввідні дані: етап розвитку компанії, інтереси стейкхолдерів, цілі. Якщо досвіду недостатньо, залучайте експертів до консультації.

#2. Знання бізнесу

HR-бізнес-партнеру потрібно розуміти монетизацію бізнесу, вивчати конкурентів. Він повинен мати навички бюджетування, розбиратися у фінансовій ситуації компанії.

Важливо розуміти, про що говорить і чим живе бізнес, яку мету ставить перед собою власник або CEO на найближчі 3–5 років. Тоді вам буде легше генерувати ідеї та враховувати витрати. Ви зрозумієте, наскільки ефективними та своєчасними є ваші пропозиції для бізнесу.

Як розвинути навичку

Розуміння бізнесу не залежить від досвіду роботи, потрібно вміти розумітися на поточній ситуації. Важливим є аналітичний склад розуму, бачення бізнесу як системи та природна цікавість. Цікавтеся сферою діяльності вашої компанії, роботою відділів, ситуацією на ринку та дивіться на бізнес глобально.

Весь бізнес-контент у зручному форматі. Інтерв'ю, кейси, лайфхаки корп. світу — у нашому телеграм-каналі. Приєднуйтесь!

#3. Коучинг

На мій погляд, HR повинен володіти інструментами та моделями коучингу. Етап директивного управління давно пройшов. Зараз HR-у важливо сприяти ефективності та розвитку персоналу.

Коучинг — це певний спосіб мислення. Ви вчитеся використовувати свої ресурси та чіткіше розумієте мету, до якої йдете. Крім того, завдяки цьому методу ви допомагаєте працівникам знаходити найкращі рішення в роботі та швидше прогресувати.

Як розвинути навичку

Я рекомендую хороші та якісні тренінги. Ви розберетеся в бізнес-коучингу швидше, якщо у вас великий досвід та знання у сфері HR загалом.

#4. Фасилітація та проведення тренінгів

Базові знання фасилітації необхідні взаємодії з командою, розв'язання конфліктів усередині компанії. Не завжди є сенс залучати зовнішнього експерта. У багатьох ситуаціях можна розібратися самостійно. HR-бізнес-партнер має знати інструменти фасилітації, а працівники — бути готовими до розв'язання проблеми.

Навичка проведення тренінгів потрібна, щоб обрати зовнішніх тренерів та оцінити результати навчання. Для деяких заходів легше та ефективніше залучити внутрішнього HR-бізнес-партнера, який добре знає бізнес та людей у ньому.

Як розвинути навичку

Щоби навчитися фасилітувати конфлікти та проводити тренінги, потрібно проходити навчання. Хороші програми на ринку є — спілкуйтеся з колегами, запитуйте рекомендації та обирайте перевірених тренерів.

 #5. Знання маркетингу, PR

Коли компанія розвиває бренд, у процес включені HR-відділ, маркетинг та керівництво. Навіть у щоденній діяльності HR має розуміти, як його активність у соцмережах впливає на імідж роботодавця, залучає чи розчаровує потенційних кандидатів.

HR-бізнес-партнер бере активну участь у визначенні цільової аудиторії. Він також продумує разом з маркетингом основний меседж, заснований на розумінні employer value proposition і бере участь у визначенні каналів його просування.

Поняття employer value proposition відповідає на запитання, чому працівники приходять у компанію і залишаються там. Для роботи над цими завданнями потрібні певні знання у маркетингу та комунікаціях.

Як розвинути навичку

Читайте книги, проходьте вебінари, базові курси з маркетингу та спілкуйтеся з маркетологами.

#6. HR-аналітика

HR-бізнес-партнеру важливо знати в цифрах, наскільки ефективним є той чи інший HR-проєкт. Щоб навчати працівників чи змінювати бізнес-процеси, потрібно аналізувати цифри та прогнозувати результати. HR-бізнес-партнер будує моделі поведінки працівників, відтік кадрів. Можливо, з цим вам допоможе аналітик.

Але щоби розуміти, що можна зробити і які дані знадобляться, вам необхідно знатися на темі.

Як розвинути навичку

Щоб навчитися HR-аналітиці, потрібно читати книги та проходити курси.

Які книги варто прочитати

– Іцхак Адізес «Управління життєвим циклом корпорації», «Управління змінами» 

Книги дають розуміння бізнесу як системи та відповідають на запитання «На якому етапі потрібно задіяти функції HR?». У цих роботах описані нормальні та аномальні проблеми бізнесу. HR може визначити, на якій стадії його компанія і до якого класу належать складнощі, що виникли.

– Тоні Шей «Доставка щастя» 

Натхненна книга, яка описує як якісний продукт і грамотний підхід до бізнесу можуть творити дива.

– Том Демарко «Deadline. Роман про управління проєктами» 

Доступно описана історія, в якій керівник мав можливість створювати проєкти різними способами. Книга відповідає на запитання «Що буде, якщо по-різному вибудовувати взаємодію у команді?». 

– Патрік Ленсіоні «Ідеальний командний гравець» 

Автор розповідає про роботу в колективі та правила взаємодії з людьми. Описано основні характеристики ідеального командного гравця. При підборі персоналу та ухваленні рішень можна керуватися цими критеріями та робити більш виважений вибір.

– Марті Кеган «На гачку» 

Автор розповідає про розробку відмінних IT-продуктів та про ролі працівників у командах.

​Ресурси для HR BP:

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська