Використання Excel таблиць для повсякденних завдань | LABA (ЛАБА)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Усе наше життя — Excel

Використання Excel таблиць для повсякденних завдань.

cover-636d1cc5a7cea364436942.png

Ми поступово відмовляємося від паперових планувальників та блокнотів, платимо онлайн за комунальні послуги та купуємо авіаквитки в інтернеті. Завантажуємо десятки програм для підрахунку витрат і калорій, для занять спортом та медитацій. А що, якщо всі сфери життя можна регулювати тільки за допомогою однієї програми — MS Excel.

В електронних таблицях від Microsoft можна вести облік калорій та планувати подорожі, скласти генеалогічне дерево та розрахувати витрати на машину. Ми розповімо, як можуть виглядати шаблони для ваших записів та де їх знайти.

Шаблон 1. Організувати режим харчування

Після чергового святкового застілля хочеться розпочати нове життя — снідати гранолою та обідати відвареною курячою грудкою. Можна готувати навмання, але краще скласти раціон на щодень, звіряти калорійність та користь продуктів.

У таблицях Excel зручно планувати меню на день, рахувати калорії, білки, жири та вуглеводи. Якщо перевищили норму — одразу побачите відхилення.

Тут використовується одна з найпопулярніших функцій «СУММЕСЛИ» та нескладні арифметичні обчислення. Для зручності — випадні списки і візуальні ефекти. Щоби стежити за харчуванням, можна скласти таблицю, а можна — завантажити готову. На аркуші MS Excel 2013 натискаємо вкладку File — New та шукаємо шаблон «Meal planner»*.

На сторінці — список продуктів, який можна доповнювати своїми, а шаблон розрахує оптимальну норму на день.

У російськомовній версії Excel 2016 є шаблон «Дневник питания и тренировок»** на вкладці Файл ➞ Создать. Тут можна не тільки стежити за калорійністю продуктів, а й робити нотатки про фізичні навантаження, якщо ви займаєтеся спортом.

Шаблон 2. Дізнатись витрати на авто

Щоб дізнатися про витрати на машину, потрібні базові навички роботи в програмі. Вносьте дані — кілометри пробігу та вартість палива. У підсумку зрозумієте, з чого складаються найдорожчі статті утримання автомобіля та зможете оптимізувати витрати. Статистика протягом року допоможе планувати бюджет.

Завантажити шаблон розрахунку палива англійською можна за посиланням. Якщо розширити шаблон — внести вартість страховки, запчастин, техоглядів, шиномонтажу та дрібних витрат, можна дізнатися, скільки вам обходиться повне утримання авто.

Ще один варіант шаблону в російськомовній версії Excel 2016 — «Журнал расхода топлива»**. Тут також вносяться базові витрати та є наочна діаграма.

Шаблон 3. Скласти таблицю комунальних платежів

Щоб ні жек, ані водоканал не нав'язали уявні борги, а ви були впевнені, що платите за тарифом — ведіть облік платежів у електронній таблиці. Вам більше не доведеться заглядати в старі «платіжки», перегортаючи купу паперів, а платити онлайн буде ще зручніше.

Щоб розрахувати оплату комунальних послуг, підійде логічна функція «ЕСЛИ». Вона буде використовуватися для підрахунку витрат на електроенергію, якщо ціна змінюється залежно від кількості електрики, що споживається. Для решти послуг спрацює пряме обчислення. 

На базі таких розрахунків можна визначити фінансову вигоду від утеплення фасаду та заміни вікон. Також побачити, що дешевше— встановити бойлер або користуватися гарячою водою від постачальника.

Шаблон підготовлений в англомовній версії MS Excel 2017

Шаблон 4. Розрахувати бюджет подорожі

Купити дешеві авіаквитки — пів справи. Щоб не летіти у невідомість, вносьте всі витрати на план поїздки.

Наприклад, в MS Excel 2013 за запитом «Trip planner»* ви знайдете шаблон для внесення деталей поїздки та всіх витрат. Як і будь-який шаблон, його можна розширити, переводити витрати в різні валюти, зберігати посилання на бронювання готелів та цікаві місця у нових містах.

У російськомовній версії MS Excel 2016 шаблон шукайте за назвою «Планировщик путешествий»**:

Шаблон 5. Скласти генеалогічне дерево

Програма допоможе не тільки в грошових розрахунках, а й у складанні вашого родоводу. У шаблон англомовної версії Excel 2013 «Family tree»* можна записати всіх родичів від пра-пра-прадідів і викинути старі записники.

У російськомовній версії Excel 2016 шаблон можна знайти за назвою «Генеалогическое древо»**.

Крім використання готових шаблонів, в Excel можна складати свої таблиці, враховувати та групувати всі витрати, вести графік чергування по дому, шкільний розклад або календар.

Під час підготовки статті редакція працювала з MS Excel 2013 та 2017 (англомовна версія)*, MS Excel 2016 (російськомовна версія)**.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Advanced Excel»
Програми
Веде Микита Свідло
24 червня 22 липня
Микита Свідло