Ефект соціального прожектора: чому нам важлива думка людей навколо | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Ефект прожектора: чому нам важливо, що про нас думають інші

Але чи думають вони про нас взагалі?

cover-641b12e44bd98774876121-651ace48d4d3b907935883.jpg

Уявіть, що ви у театрі, сидите у переповнений людьми залі. Однієї миті світло гасне, за винятком єдиного прожектора, спрямованого на сцену. Виходить актор, починає виставу, а публіка спостерігає за кожним його рухом.

Деякі люди живуть так, ніби ніколи не покидають сцени. Ефект прожектора змушує їх думати, що всі довкола спостерігають, оцінюють та засуджують. Така людина не може розслабитися, оскільки має контролювати кожне слово. Проливши на одяг каву, їй здається, що пляму помітили всі довкола. Це призводить до тривожності, сором'язливості та дратівливості.

Що таке ефект прожектора? Чому ми настільки стурбовані тим, що про нас думають інші? Підготували поради, які допоможуть впоратися з тривожністю, вимкнути світло та піти зі сцени.

Що таке ефект прожектора і як він проявляється

Ефект прожектора — це психологічний феномен, при якому у людини створюється відчуття, що вона перебуває в центрі уваги. Здається, що всі помічають наші помилки, оцінюють зовнішній вигляд, знають, що ми думаємо. Начебто ми перебуваємо під світлом прожектора.

Ось декілька поширених ситуацій із життя:

  • Вибір одягу. Ми можемо витратити кілька годин на вибір вбрання, якщо маємо побувати в незвичному середовищі. Це може бути перший день у незнайомій компанії або зустріч із новим клієнтом. У такі моменти ми хвилюємося, як нас сприймуть, чи не буде одяг надто зухвалим, наскільки він відповідає дрес-коду.
  • Недоліки. Коли ми виявляємо у себе погану звичку, може здаватися, що про неї знають усі. Ми починаємо докоряти і засуджувати себе за це, хоча люди довкола, найімовірніше, нічого не помічають.
  • Публічний виступ. Ефект прожектора посилює невпевненість під час виступу, презентації чи робочої дискусії. Може здаватися, що всі уважно оцінюють кожне ваше слово. Це посилюється страхом, що вас не зрозуміють.
  • Робота в команді. Ефект прожектора може змусити нас хвилюватися про те, наскільки корисним є наш внесок. Це мотивує працювати краще, але водночас викликає тривогу та відчуття, що всі помічають наші помилки.

Чому виникає ефект прожектора

Уявіть ситуацію: ви купуєте гарну дорогу автівку і вперше виїжджаєте на ній у місто. Вам здається, що всі дивляться на вас та захоплюються. А тепер пригадайте — коли ви бачили крутий автомобіль, чи помічали, хто був за кермом? Коли ви взагалі востаннє бачили таку примітну машину?

Ефект прожектора — ілюзія, спричинена когнітивними упередженнями. Кожен із нас живе у власному світі: керує своїм тілом та розумом. Іноді ця центральність змушує нас думати, що ми також є центром уваги інших людей. Так відбувається тому, що наша точка зору — єдина, до якої ми маємо прямий доступ. Й іноді надто покладаємося на неї, забуваючи про те, що погляди інших людей можуть відрізнятися від наших. Коли робимо щось незвичайне чи помічаємо зміни у власній зовнішності — здається, що решта також має це бачити.

Насправді соціальний прожектор не такий великий і яскравий, як багато хто з нас думає. Люди зазвичай надто зайняті власними проблемами, щоби звертати увагу на інших.

Американські дослідники провели експеримент: студента одягли у футболку із зображенням співака Баррі Манілова, який вже не популярний, — і відправили до аудиторії. Хлопцеві здавалося, що він виглядає безглуздо і щонайменше половина присутніх це помітить. Опитування ж показало, що футболку згадали лише 25% із групи.

Експеримент продемонстрував: ми цікаві іншим не настільки, як самим собі. Це не означає, що ніхто нас не помічає. На нас звертають увагу, але набагато менше людей, ніж ми думаємо.

Соціальна тривожність та інші наслідки ефекту прожектора

Ефект прожектора здатний сильно отруювати життя. Розберемо наслідки, до яких він може призвести.

  • Тривожність

    Ефект прожектора часто супроводжується соціальним тривожним розладом (СТР). Людина стає надто неспокійною, потрапляючи в оточення інших людей. Вона може відчувати сором'язливість, напади паніки, прискорене серцебиття, підвищену пітливість.
  • Егоїзм

    «У мене нормальний вигляд?», «Слухай, а гарно я тоді сказав, прямо в точку, так?» Якщо ви постійно запитуєте навколишніх, що вони думають про вас і ваші вчинки, можете здатися їм егоїстом. Зациклюючись на собі, людина поступово віддаляється від своїх друзів, псує стосунки з колегами. І коли у когось виникнуть неприємності, вона навряд чи відгукнеться, бо це буде не її проблема.
  • Відмова від можливостей

    Побоюючись критики, ми можемо навмисно уникати ситуацій, корисних для зростання. Наприклад, відмовлятися від виступів на семінарах та конференціях, зустрічей із новими людьми. У підсумку наші знання, досвід, навички залишаються на місці.
  • Страх бути собою

    Людина перестає бути собою і намагається підлаштуватися під інших, постійно передбачаючи їхні думки. Вона відмовляється від хобі, побоюючись, що близькі його не схвалять, або не пропонує ідею через страх, що колеги її розкритикують. Перебуваючи в колективі, постійно відмовчується, пригнічує емоції, відчуває бажання якнайшвидше піти і побути на самоті.
  • Психологічні захворювання

    У більш запущеній формі ефект прожектора може призвести до маячення стосунку та психозу. Наприклад, людині може здаватися, що всі у вагоні метро говорять тільки про неї чи реклама по телевізору надсилає їй особливе повідомлення.

Ефект прожектора: як його позбутися і припинити зациклюватися на собі

Постійно сумніватися у своїх словах та поведінці — втомлює. Впоратися з токсичними думками та змістити увагу допоможуть такі способи.

Усвідомте, що ви не «зірка сцени»

Нехай це не лякає вас, а зробить вільним. Коли ви зрозумієте, що не є центром чужих думок, зовнішній соціальний тиск знизиться. Пам'ятайте: якщо ви зосереджені на собі, то й інші теж здебільшого зосереджені на собі, тому мало думають про вас.

Подивіться, як насправді люди на вас реагують

Коли наступного разу випадково розіллєте на себе сік, зверніть увагу на поведінку людей навколо. Прислухайтеся до слів, подивіться на жести. Хтось спробує вам допомогти, хтось хитро посміхнеться, а хтось зробить вигляд, що нічого не сталося. Люди реагуватимуть по-різному — так, як їм диктує культура поведінки та досвід, а не так, як ви думаєте.

За тиждень запитайте у когось із присутніх, чи пам'ятають вони, що сталося. Будьте певні: більшість дасть негативну відповідь.

Рекомендуємо прочитати:

img-6410970ec48a8357081853.png

Дефіцитне мислення: що це і як його позбутися

Читати

Попросіть зворотний зв'язок

Замість того, щоби читати думки, запитайте навколишніх, що вони насправді думають про вас або вашу роботу. Якщо є проблема, попросіть поради для її розв’язання.

Ви зрозумієте, що в реальності люди не такі критичні до вас, зможете позбутися думок, що вас засуджують чи не приймають.

Використовуйте метод «Ну і що?»

Щоразу, коли думатимете негативно про свої дії чи поведінку, запитайте себе «Ну і що?» Наприклад, якщо ви хвилюєтеся про те, що можете зробити помилку під час презентації, спитайте себе: «А що, якщо це станеться?»

Це допоможе заспокоїтися і переконатися, що промах не вплине на вашу кар'єру або особисте життя.

Будьте собою

Коли ви навчитеся ставити власну думку вище за оцінку інших — зрозумієте, що ваша цінність не визначається їхніми думками про вас. І ефект прожектора поступово зникне.

Робіть те, що приносить вам насолоду, а не те, що оцінять інші. Носіть одяг, який вам подобається, а не модний і трендовий. Будьте унікальними і не намагайтеся догодити всім.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич