Чого навчилися випускники курсу «Побудова бізнес-процесів» в Laba | Розумних люблять
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

«До курсу я не вміла оперувати бізнес-процесами та визначати, хто за що відповідає»

Чого навчилися випускники курсу «Побудова бізнес-процесів» та як використовують нові скіли в роботі.

cover-64b3d0374e7f2990103745.jpg

Спеціалістам у сфері управління треба вміти аналізувати актуальний стан бізнесу, складати roadmap змін, оптимізувати витрати й будувати нові процеси в компанії. 

Розібратися в цьому допомагає курс «Побудова бізнес-процесів» з Олегом Зубченок, віце-президент асоціації з управління бізнес-процесами ABPMP Ukraine. Лектор має 18 років досвіду в розвитку бізнесу, операційній діяльності та продажах. Він розширив мережу на 45 АЗС і розробив 5-річну стратегію масштабування для Shell, а також керував проєктами з командою понад 1500 осіб.

Розпитали слухачів попереднього потоку, чого вони навчилися та як застосовують знання на практиці. 

Керівник клієнтського відділу у «ВУДБУДПРОМ»

«ВУДБУДПРОМ» — компанія, що спеціалізується на продажі сумішей для будівництва. Ексклюзивний представник в Україні таких торгових марок, як American Wood Oil (США), Vincens Polyline (Латвія), Фарба Eco (країни Балтії). Команда — 10+ фахівців. 

Що сподобалось у навчанні

Моя компанія вже оплачувала деяким колегам навчання на курсах у бізнес-школі Laba — наприклад, із маркетингу. Ми завжди чули позитивні відгуки та мали уявлення про хороший рівень навчання в бізнес-школі, тому що тут є:

#1. Можливість подивитися лекції в будь-який час, адже доступ до курсу необмежений. 

#2. Наявність корисних воркшопів із лектором Олегом Зубченок. На першому ми розглянули кейси побудови бізнес-процесів у відомих компаніях. На другому — розібралися, як керувати процесами в умовах невизначеності. Олег пояснив, як запровадити процесний підхід із мінімальними ризиками для компанії. Після чого — розібрав популярні помилки в бізнесі та відповів на всі запитання.

#3. Регулярний зворотний зв'язок лектора та куратора курсу. Вони завжди були на зв'язку й давали розгорнутий фідбек щодо домашніх завдань, а також відповідали на запитання.

Про найкорисніші теми на курсі

Для мене найцікавішими виявилися такі теми: 

  • Візуалізація бізнес-процесів (тут ми вивчали Canvas Business Model, операційну модель POLISM, діаграму SIPOC та BPMN-діаграми). 
  • Roadmap змін та план зниження витрат у компанії. 
  • Як знайти проблеми в оргструктурі компанії, щоб не доводилося «гасити пожежі» в кожному відділі, коли щось пішло не так.

Як змінився підхід до роботи після навчання

До курсу я не вміла оперувати бізнес-процесами та визначати, хто за що відповідає. У процесі навчання ми працювали над схемою бізнес-процесів, а також розбирали RACI-матриці. 

Після курсу я почала використовувати конкретні інструменти й best practices. Власне RACI-матриця, яку я активно використовую в роботі зараз, не лише створює умови, де менеджер ставить працівникам чіткі завдання згідно з ролями. Використовуючи цей інструмент, члени команди самі розумітимуть, що вони мають робити, які їхні зони відповідальності. Це дозволяє уникати ситуацій, коли через плутанину в ролях різні люди беруться за виконання одних і тих самих завдань. 

Project Manager, Head of Delivery Department

Що сподобалось у навчанні

#1. Практичні завдання та можливість переглянути домашки інших студентів. Такий взаємний обмін досвідом був особливо корисним.

#2. Комплексний підхід до аналізу компанії. Цей курс допоміг мені розглянути бізнес-процеси загалом, розуміючи їхній взаємозв'язок та вплив на загальну продуктивність. Я навчилася підходити до вивчення організації як системи.

#3. Корисні інструменти та інструкції. Зокрема, дорожні карти змін допомогли впорядкувати процес внесення змін і забезпечити послідовну нерізку трансформацію. Візуалізація процесів дала можливість виявляти можливі проблемні місця. А завдяки оцінці вартості змін, трансформацій та реструктуризацій я можу раціоналізувати витрати, оцінювати потенційний ефект впровадження нових процесів та підходів. Загалом цей курс допоміг закріпити важливі навички, надав нові знання та дозволив систематизувати попередні.

#4. Живий чат для спілкування та можливість ставити запитання. Це дозволяє отримувати відповіді та взаємодіяти з експертами в реальному часі. 

У Laba є рівень довіри та репутація. Є впевненість у якості матеріалу та освіти, яку отримує студент. Це не перший мій курс на платформі, попередній досвід також був позитивним. Крім того, важлива перевага цього курсу в Laba — викладач, який приділяє достатньо уваги студентам. 

Які теми були найкориснішими на курсі

  • Методології управління процесами
  • Системний пошук проблем та слабких місць у структурі організації
  • Цінність та необхідність структурних реорганізацій компанії
  • Оцінка ефективності бізнес-процесів, пріоритизація метрик

Неочікуваним та приємним результатом курсу стало те, що в мене прокинувся потяг до власної справи. Наприклад, за допомогою домашок я обрахувала вартість потенційної бізнес-ідеї. 

А завдяки доступу до різних індустрій та організацій, в яких працюють інші учасники курсу, в мене сформувалась «надивленість» та розуміння роботи бізнесів у різних сферах.

Як змінився підхід до роботи після навчання

Зараз замість інтуїтивного розуміння є конкретні механізми та інструкції. Наприклад, як інтегрувати  SIPOC — інструмент, що підсумовує вхідні та вихідні дані одного або кількох процесів у формі таблиці. Його використовують для визначення бізнес-процесу перед початком роботи. 

Хоч я дуже люблю роадмапи та WBS, такі інструменти раніше використовувала більше на проєктній основі. Зараз знаю, як це робити в масштабі всієї організації. Також активно використовую візуалізацію процесів, щоб виявляти проблемні ділянки. 

Наостанок, у мене з'явилося розуміння, як змінювати підхід до керування процесом змін. Замість відокремлених подій я почала розглядати їх як постійний процес, вбудований у роботу компанії. 

Менеджер із закупівель техніки в компанії «Ассоль»
(магазин побутової техніки, 150+ працівників) 

Що сподобалось у навчанні

Раніше ми з колегами вже проходили курси в різних школах. Після обговорення цього разу зупинилися на бізнес-школі Laba. Що сподобалось:

#1. Доступність матеріалів. Усі записи лекцій, домашні завдання та додаткові матеріали зібрані на платформі MY.LABA, доступ до них — необмежений у часі. 

#2. Сильні лектори-практики. Наприклад, цей курс вів колишній віцепрезидент Нафтогазової Асоціації України, до якої входять компанії WOG, ОККО, Shell, SOCAR. Він має досвід керування проєктами з командою понад 1500 осіб — це значно більше, ніж кількість співробітників «Ассоль». Тож інформація, яку надавав лектор, дозволила зрозуміти, як вибудовувати ефективну взаємодію відділів та мінімізувати опір команди змінам. Навіть якщо йдеться про великі колективи.

#3. Ретельно дібрані теми на курсах. Моїм основним запитом на початку курсу було нерозуміння того, як оптимізувати процеси в компанії. Також було складно організовувати процес змін правильно. У мене змінився загальний підхід до роботи: на деякі питання та процеси я почав дивитися системніше.

Я актуалізував знання та з'ясував, де маю прогалини. Теорія та практичні рекомендації на курсі дозволили глибше зрозуміти методи стратегічного аналізу в бізнесі. Вони також допомогли оцінити внутрішні процеси окремих відділів та підрозділів компанії. 

Навчання я проходив разом із деякими колегами. Ми разом розв'язували домашні завдання, переносили їх на власну компанію та робили аналіз вже з урахуванням практичного результату для нашого бізнесу. Це додавало азарту під час навчання.

Про найкорисніші теми на курсі

Найцікавішими для мене виявилися теми про автоматизацію та оцінку ефективності бізнес-процесів.

Також корисними були поради та інструкції щодо скорочення непотрібних витрат і ставлення до змін всередині команди. Адже часто під час впровадження змін можна зіткнутися з відторгненням — формально співробітники чи стейкхолдери «за», але підсвідомо саботують процес. Завдання лідера — протидіяти сумнівам та драйвувати зміни.

Небажання використовувати нові алгоритми, програми та бізнес-процеси найчастіше виникає в компаніях, які «дорослішають» і починають систематизувати бізнес.

Власник і топменеджери розробляють нові схеми роботи, стратегії розвитку, купують програмне забезпечення для автоматизації процесів, а співробітники цим не користуються. Проблема в тому, що ідея змін не була «продана» команді, нововведення опускаються згори та сприймаються як нав'язані, без пояснення, навіщо це потрібно. 

Варто залучати команду до процесу розробки змін і використовувати технології, які дають змогу починати трансформації знизу.

Висновки після курсу 

  • Бізнес має будуватися системно, з першої хвилини його створення.
  • Аналіз ринку та конкурентів треба робити на постійній основі, адже ринкові умови та процеси у ваших суперників теж змінюються щодня.

Менеджер із закупівель техніки в компанії «Ассоль»
(магазин побутової техніки, 150+ працівників)

Що сподобалось у навчанні

#1. Круті приклади та кейси відомих компаній: SoftServe, WOG, ОККО, Shell, SOCAR. 

#2. Сильний лектор. Моя увага, концентрація на навчанні та мотивація залежать більшою мірою від викладача. Тут все було круто!

#3. Дуже якісно побудований самий курс та його модулі: від обраних тем — до домашніх завдань та воркшопів.

#4. Завдяки курсу в мене вже є готові рішення щодо бізнес-процесів у моїй компанії.

Я обирав курс за позитивними відгуками від знайомих та колег, які вже проходили навчання в Laba. Також вплинуло те, що доступ до курсу необмежений. А ще відіграв роль авторитет викладача: Олег Зубченок має 18 років досвіду в розвитку бізнесу, операційній діяльності та продажах. 

Про найкорисніші теми на курсі

З найкориснішого хочу виділити візуалізацію побудови бізнес-процесів, адже саме це круто допомагає уявити всі етапи та побудувати roadmap змін. Ми засвоїли інструменти, за допомогою яких можна моделювати процеси бізнесу: 

  • Canvas Business Model для визначення слабких та сильних сторін
  • операційну модель POLISM
  • As Is і To Be для опису процесів
  • діаграма SIPOC
  • нотація BPMN

З нового — методологія пошуку проблем в оргструктурі з подальшим коригуванням. Ми розібрали види організаційних структур, процесно-орієнтований підхід в управлінні компанією, RACI-матрицю, а також поради щодо впровадження системи планування та контролю.

Критично важливим інструментом виявилася RACI-матриця — це спосіб визначення ролей та обов'язків у команді. У матриці можна чітко прописати цю інформацію, щоб усі знали, хто за що відповідає.

Ми дізналися, що дотримуватись принципів RACI особливо потрібно, якщо ви керуєте складним проєктом, де бере участь безліч фахівців, що ухвалюють рішення, та експертів у різних галузях. За допомогою матриці RACI можна запобігати невдалим рішенням та уникати перешкод під час узгодження.

Загалом після курсу змінився підхід до роботи — він точно став більш системним. А ще тепер простіше взаємодіяти зі стейкхолдерами щодо змін.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Нотації BPMN»
Бізнес і управління
Веде Ірина Крючкова
2 травня 4 червня
Ірина Крючкова