Що почитати підприємцю: 17 книг про бізнес і маркетинг | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Що почитати підприємцю: 17 книг про бізнес і маркетинг

Лонгрід з готовими інсайтами з книг.

cover-649c38ab1ce54618709445.png

Чому мем — це привід для гордості? Як раніше за конкурентів помічати та втілювати тренди? Що спільного між фермером і бізнесменом? Чим відрізняється розвиток персоналу в Starbucks і Nike?

Зібрали з книг для власників бізнесу інсайти про компанії, що швидко зростають.

#1. «Netflix і культура інновацій», Ерін Маєр, Рід Гастінгс

Netflix розпочинав свій шлях із доставки DVD. Хоча ставлення аудиторії до проєкту було неоднозначним, всі мізерні прибутки власники вкладали у розвиток компанії. І непримітний медіагравець несподівано виріс до гіганта з власним відеоконтентом. Усе завдяки цим принципам:

#1. Найкраща мотивація — причетність до успіху. Працівників надихають не лише гроші та плюшки, а й почуття причетності до великого результату. Перевірити, чи працює це у вас, просто: запитайте колег, якою є їхня ціль, і чи відчувають вони, що можуть впливати на майбутнє організації. Паузу в розмові можна вважати «тривожним дзвіночком».

#2. Працівники повинні розуміти, куди рухається компанія, і що для цього потрібно робити. Культура відкритості допоможе генерувати більше свіжих та ефективних ідей.

#3. Жодної брехні. Керівники Netflix намагаються щодня давати працівникам конструктивний зворотний зв'язок. Вони навіть придумали формат зустрічей, на яких кожен може прокоментувати роботу колеги в такому форматі: старт («починай робити»), стоп («зупинися, це неприпустимо»), продовжуй («у тебе добре виходить») тощо.

#4. Створення компанії мрії сьогодні, а не завтра. Краще найняти одну людину, у якої бачення майбутнього відповідає цінностям бізнесу, ніж декількох просто хороших фахівців. У Netflix не забороняють працівникам ходити на співбесіди до інших місць. Так компанія завжди залишається в курсі актуальних вимог та умов ринку, може підвищувати свій рівень і розвиватися.

#5. Беріть у команду найкращих професіоналів. Більшість організацій продовжують орієнтуватися на кількість закритих вакансій. Netflix оцінює, скільки талановитих фахівців із категорії «A-players» працює на кожній посаді.

#2. «Річ не в каві: корпоративна культура Starbucks», Говард Бехар

Eх-СЕО Starbucks Говард Шульц виріс у гуртожитку у Брукліні. У 1960-х його батько, водій вантажівки, зламав стегно та щиколотку, послизнувшись на льоду. У таких випадках працівників без вищої освіти просто звільняли і не виплачували жодних компенсацій.

Тому в корпоративній культурі Starbucks головною стала фраза: «Якщо виростити людей, вони виростять бізнес». Отже, кожен працівник компанії в процесі роботи переймає загальні для всіх принципи:

#1. Самосвідомість: завжди носити один і той же капелюх. Важливо мати чітке розуміння місії, цілей та завдань компанії. До речі, за статистикою, 76% мільйонів покупців при купівлі товару орієнтуються на цінності, які транслює бренд.

#2. Розуміння цілей: робити те, що правильно, а не те, що добре для кар'єри. Працівники не повинні керуватися лише особистою фінансовою вигодою.

#3. Самостійність: той, хто підмітає підлогу, має право вибрати мітлу. У Starbucks немає «персоналу», але є люди. Компанія заохочує не сліпе дотримання інструкцій, а самостійне мислення, навіть якщо це передбачає порушення правил. Завдяки такому підходу в меню кав'ярні з'явився напій «Фрапучіно», який працівники створили шляхом тривалих експериментів.

#3. «Велика четвірка. Секрети успіху Amazon, Apple, Facebook та Google», Скотт Гелловей

64% жителів США мають підписку на Amazon Prime. Apple не є лідером у виробництві смартфонів, але має одну з найвищих норм прибутку в технологічному секторі — близько 38%. Facebook використовують 2 млрд людей, і компанії належать 4 із 5 найпопулярніших мобільних додатків. А Google має 92% пошукового ринку.

Які бренди зможуть протистояти компаніям Великої четвірки GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) і чи знайдеться серед них місце для п'ятого гіганта? Скотт Гелловей, професор Нью-Йоркського університету, перераховує функції, завдяки яким бізнес може конкурувати з лідерами ринку:

#1. Диференціація продукту — висока якість, як у GAFA, але в іншій ніші.

#2. Visionary Capital — бізнес повинен мати сміливе, унікальне бачення і яскраву історію. Це привабить великих інвесторів та клієнтів.

#3. Глобальне охоплення — широка лінійка продуктів, яка зможе зацікавити споживачів у будь-якій частині світу, а також ставка на digital.

#4. Вертикальна інтеграція — контроль всіх процесів у бізнесі, від концепції до поширення продуктів.

#5. ШІ — збір, аналіз та застосування інсайдерських даних про споживачів за допомогою сучасних технологій.

#6. Розташування — компанія має базуватись у прогресивному місті. Кожен із «четвірки» GAFA розташований поруч із передовими американськими вишами: Стенфорд, Берклі, Вашингтонський університет. Це забезпечує доступ до найкращих фахівців.

#4. «Історія IKEA. Бренд, що закохав у себе світ», Інґвар Кампрад, Бертіл Торекул

Концепція створення відомої меблевої компанії народилася із принципу загальної доступності. В той час дозволити собі облаштувати будинок могли лише багаті шведи.

Як IKEA вдалося встановити низькі ціни:

  • Свій завод та закупівля дешевих деталей. Засновник компанії Інґвар Кампрад придбав фабрику та почав купувати елементи для майбутніх меблів у різних виробників за вигідною ціною. Так йому вдалося знизити собівартість продукції та обійти конкурентів.
  • Паковання. В ІКЕА стали використовувати плоске паковання, завдяки якому будь-який покупець міг вивезти меблі самостійно та заощадити на доставці.
  • Розташування магазинів-складів. Інґвар Кампрад почерпнув цю ідею у Cash & Carry, торгові точки якого були розташовані у передмісті. Шведський підприємець почав відкривати магазини-склади ІКЕА подалі від гамірного центру. Кампрад справедливо вважав, що власникам автомобілів буде неважко їздити за бюджетними меблями.
  • Принцип збирання. У 40–50-х роках народилася ідея модульних меблів, які відрізняються універсальністю та простотою монтажу. І завдяки економії на послугах збиральника дозволити собі доступний за ціною товар може більше людей.

До речі, творець імперії ІКЕА не має вищої освіти. У 17 років Інґвар Кампрад закінчив комерційну школу, де отримав мінімальні знання про бізнес. Усього іншого він навчався самостійно — читаючи книги та використовуючи особистий досвід.

Хитрощі магазинів IKEA:

  • Часто відвідувачі не купують товар, бо голодні. Інґвар Кампрад врахував цей факт і облаштував посеред магазину місця, де можна швидко та недорого перекусити. Найпопулярніша страва в ІКЕА — м'ясні фрикадельки у вершковому соусі.
  • Організація простору. Якщо ви бували в магазині IKEA, то помічали, наскільки довгим може виявитися шлях по виставковому залу від входу до кас.

    Щоб подолати його швидше, потрібно просто не заглядати у всі відділи. Тим паче що між секціями є прохід, але з першого погляду його помітити складно. Така хитрість в організації простору дозволяє утримувати покупця в магазині довше, збільшуючи ймовірність покупки.

#5. «Стратегія досконалості. Як досягти успіху в епоху змін та штучного інтелекту», Том Пітерс

Розвиток соціальних медіа, «інтернету речей», ШІ та big data змушують грати за новими правилами. Єдиний спосіб інтегрувати технології у свій бізнес та отримати перевагу — це метод проб і помилок.

Том Пітерс почав аналізувати 43 успішні американські компанії, коли бізнес у США зіткнувся з серйозним конкурентним тиском, особливо з боку Японії. Серед цих корпорацій — Intel, Procter & Gamble, Johnson & Johnson, McDonald's та Disney. Автор досліджував методи управління, які використовують ці компанії, та сформулював вісім принципів створення успішного бізнесу:

#1. Акцент на активних діях. Готовність до інновацій породжує прагнення розвиватись. Наприклад, HP-дизайнери зберігають моделі нових продуктів на робочих столах і можуть у будь-який момент їх протестувати, залишивши корисні розробки і відсіявши зайве.

#2. Близькість до споживача. Лідери ринку навчаються у своїх клієнтів. Є багато прикладів орієнтації на споживача, наприклад, у МакДональдз.

#3. Незалежність та підприємливість. Успішні компанії підтримують лідерів та новаторів серед працівників. Американська корпорація 3M Company завдяки такому підходу щороку випускає понад 100 основних продуктів.

#4. Люди як фактор продуктивності. Керівники успішних організацій визнають у пересічних працівниках основне джерело підвищення якості та продуктивності.

#5. Орієнтація на цінності. Працівники чітко усвідомлюють місію та ідеали компанії, а також знайомі зі списком основних принципів.

#6. Вірність своїм переконанням і покликанню: «Ніколи не купуйте бізнес, яким не вмієте керувати» (Роберт Джонсон, ексголова ради директорів Johnson & Johnson).

#7. Проста форма, невелика команда. Це забезпечує компаніям гнучкість та можливість оперативно реагувати на зміни.

#8. Поєднання лояльності та жорсткості в управлінні. Успішні корпорації одночасно централізовані та децентралізовані. Є суворий контроль, але при цьому вони відкриті до змін та нових ідей.

#6. «Дослідження трендів. Практичний посібник», Мартін Реймонд

Чому компаніям важливо орієнтуватися на тренди? Тому що це показник соціальних змін.

Співзасновник консалтингової компанії The Future Laboratory Мартін Реймонд описав, як прогнозувати та виявляти тенденції швидше за конкурентів.

Інсайти з книги:

#1. Найкращі тренди стають мемами. У маркетингу навіть з'явилося явище «рейтингові меми» — контент, який збирає велику кількість лайків і репостів. Меми Wonderful Pistachios принесли компанії понад 35 млн переглядів на YouTube, а обсяг продажу збільшився на 134%.

#2. Щоб виявити тренди, потрібно шукати спільні теми чи філософію об'єктів із різних сфер. Наприклад, Tesla, засоби для чищення Brandless і виробники екопаковання — це компанії з різних сфер. Однак, кожна з них вірить в екологічно безпечну діяльність.

#3. Починається ера віртуальних інфлуенсерів. Штучний інтелект Ліл Мікела зібрала в Instagram 2,8 млн підписників, які стежать за її життям у Лос-Анджелесі у стилі it-girl.

#4. Де шукати трендсетерів? На фестивалях, івентах, сайтах і в соцмережах, де ідеї є їхнім основним капіталом: Wired, New Scientist, BuzzFeed, TechCrunch, TEDx, Coachella, Burning Man і так далі. 

#7. «Машини для передбачень. Економіка штучного інтелекту», Адже Агравал, Джошуа Ганс та Аві Голдфарб.

Нова хвиля ШІ подарувала суспільству можливість передбачати події. Компанія Deep Genomics за допомогою технологій почала прогнозувати, які процеси починаються в клітині після змін у ДНК. Validere збільшила продуктивність нафтовидобутку, розрахувавши відсоток вмісту вологи в сировині, яка надходить на переробку та зберігання. Все це — малий список кейсів та можливостей застосування ШІ.

Інсайти про прогнозування майбутнього та штучний інтелект:

#1. У 2020 році інтуїція та гіпотези аналітиків втратили свою значущість.

#2. За оцінками експертів, глобальний ринок ШІ та нейротехнологій до 2025 року перевищить $500 млрд.

#3. Іноді прогнози штучного інтелекту настільки точні, що їх можна використовувати замість логіки, заснованої на правилах.

#4. Рекрутери на базі ШІ точніше передбачають, яких кандидатів варто наймати. Проводилися дослідження у цій галузі з оцінкою результатів через 12, 18 та 24 місяці. Кандидати, відібрані ШІ, в середньому перевершували тих, кому віддали перевагу люди-рекрутери.

#8. «Four Seasons: The Story of a Business Philosophy», Isadore Sharp, Alan Phillips

Ізадор Шарп — виходець із бідної сім'ї іммігрантів, якому вдалося побудувати одну з найбільших у світі мереж п'ятизіркових готелів.

На старті Шарп заявив, що хоче перетворити Four Seasons на бренд на кшталт Rolls-Royce. Як йому це вдалося:

#1. Завжди запитував себе: що важливе для клієнтів? Що вони цінують?

#2. Налагоджував міцні зв'язки з партнерами та членами правління, а також із працівниками, менеджерами та представниками вищої ланки, які поділяли його погляди.

#3. За 25 років роботи створив бізнес-модель, яка базується на якості, сервісі, культурі та бренді. Принципи Four Seasons стали стандартом індустрії готельного бізнесу.

#4. Перейняв досвід найкращих. Формуючи рівень обслуговування, Шарп взяв за зразок ідеологію McDonald's — продавати цінність і завжди виправдовувати очікування клієнтів. Генеральний директор Four Seasons із командою керівників мережі навіть побували на курсах для новачків в одному з McDonald's у Канаді.

#9. «Метод гарбуза. Як стати лідером у своїй ніші без бюджету», Майк Мікаловіц

Що об'єднує фермерів та підприємців? Гарбуз. За допомогою цієї метафори автор розповідає, як побудувати успішний бізнес.

Щоби виростити гарбуз, у фермера є готова схема: садити найкраще насіння, видаляти погані пагони, підживлювати посіви і повторювати процес, поки не залишиться одна, найбільша і найсильніша рослина. У бізнесі працює схожий принцип: треба усунути те, що не працює, підтримувати те, що вистрілило, — і так по колу.

Покрокова інструкція для прибуткового бізнесу:

#1. Визначте та розвивайте найсильніші сторони компанії та працівників.

#2. Продавайте.

#3. Виявіть найбільш прибуткових клієнтів, дізнайтеся про їхні проблеми та подумайте, як можете розв’язати їх за допомогою свого продукту/послуги.

Щоби розібратися з останнім пунктом, Майк Мікаловіц радить:

  • Скласти список клієнтів у порядку зменшення прибутку.
  • Викреслити найпроблемніших.
  • Дати оцінку від 1 (дуже погано) до 5 (чудово) кожному покупцю за такими критеріями:

    Наскільки швидко платить?

    Як часто купує ваші товари чи послуги?

    Чи можна очікувати від клієнта великого прибутку?

    Як ви оцінюєте процес спілкування з ним?

    Чи він пробачає помилки, чи дає можливість їх виправити?

    Чи рекомендує вас знайомим та друзям, і якщо ні, чи готовий це робити?

Розібравшись, які клієнти можуть стати для компанії найбільш прибутковими, необхідно скласти їхній портрет — і нарощувати кількість. Що робити з тими, хто не дає великого доходу? Відмовлятись від них.

#10. «Маркетинг від А до Я. 80 концепцій, які варто знати кожному менеджеру», Філіп Котлер

«Чи важко навчитися маркетингу? Хороша новина: його можна вивчити за день. Погана новина: його можна вивчати все життя», — Філіп Котлер.

Ключові інсайти з книги:

  • Залучення нових клієнтів може коштувати в 5–10 разів дорожче, ніж задоволення та утримання поточних.
  • Середня за розміром компанія щорічно втрачає від 10 до 30% покупців.
  • Якщо показник відмови клієнтів знижується на 5%, це може збільшити прибуток на 25–85%.
  • Ознака хорошого бренда — лояльність споживачів. Люди, які їздять мотоциклами Harley Davidson, майже ніколи не переходять на інші марки.
  • Мета брендингу полягає в тому, щоб «отримати за продукт більше, ніж він коштує».
  • Найкраща реклама створюється задоволеними клієнтами.

#11. «Взуття-буття. Історія Nike, розказана її засновником», Філ Найт

Філ Найт заснував компанію Nike у 1964 році — і за декілька десятиліть зумів перетворити її на лідера ринку виробників спортивного одягу. Сьогодні ринкова капіталізація Nike перевищує $100 млрд.

Як Найту вдалося створити одну з найприбутковіших компаній у ніші спортивних товарів?

#1. У нього була своя «Шалена Ідея». Філ задумався про продаж доступного японського взуття для бігу на першому курсі магістратури у Стенфорді. Закінчивши навчання, Найт повернувся у рідний Орегон і попросив рідних допомогти йому з грошима на подорож до Японії.

У 1960-ті роки 90% американців ніколи не бували на борту літака, а поїздка до цієї країни після війни здавалася безумством. Філу все ж таки вдалося вирушити в подорож на цілий рік. У Японії він уклав перший контракт із місцевою компанією Onitsuka на постачання спортивного взуття Tiger.

#2. Він розвивав ідею в обхід традицій. Улюбленою цитатою засновника Nike стало висловлювання генерала Дугласа Макартура «Тебе пам'ятають за правилами, які ти порушив». Для підписання першого контракту з Onitsuka Філ Найт вигадав свою компанію Blue Ribbon Sports і запевнив партнерів, що вона вже продає взуття у США.

#3. На початковому етапі вибудовував довірчі відносини і дотримувався порад старшого партнера. Такою людиною для Найта став екстренер із бігу Білл Боверман. Він фінансував майбутню компанію та відіграв важливу роль у розробці дизайну кросівок. Боверман також наймав людей, працював із постачальниками та клієнтами.

#4. Він дотримувався мінімального контролю в управлінні. Філ Найт рідко хвалив колег, зазвичай обмежуючись оцінкою «непогано». Але такий стиль керівництва дозволив працівникам стати самостійнішими.

#5. Давав ідеям час, щоб прижилися. Найт не відкидав напрацювання, які не викликали миттєвого захоплення. Спочатку йому не подобалася назва Nike, яка наснилася одному з працівників. Філ наполягав на Dimension Six, але поступився колегам. А логотип Nike розробила студентка за 35 доларів. І спочатку він, як і назва, здавався Найту невдалим.

#12. «Uber. Інсайдерська історія світового панування», Адам Лашинський

У 2009 році Гаррет Кемп задумався про розробку додатку для виклику таксі. Тоді в Сан-Франциско це було великою проблемою — авто іноді приїжджало, іноді ні, часто помилково забирало іншого пасажира. Так народився UberCab.

Сьогодні Uber належить до компаній, що найшвидше зростають в останньому десятиріччі. Його виторг за шість років перевищив $1 млрд, кількість водіїв — 3 млн, а користувачів додатка — 75 млн. Що привело компанію до цих цифр?

#1. Розв’язання проблеми мільйонів людей. Uber став альтернативою нікудишній інфраструктурі таксі та низькій якості обслуговування. А також прибрав мовний бар'єр — все можна оформити через додаток та розрахуватися кредитною карткою.

#2. Довіра перших користувачів. Uber фінансував технологічні івенти у Сан-Франциско та організовував безкоштовні поїздки для їхніх учасників, збільшуючи поінформованість про компанію. Своєю чергою, перші користувачі таксі надихнулися інноваційним форматом та розповідали про нього у ЗМІ та особистих блогах. За даними співзасновника компанії Тревіса Каланика, Uber покладається в основному на сарафанне радіо. Воно генерує одного нового користувача для кожної сьомої подорожі.

#3. Розвиток компанії у «правильних» містах. Після Сан-Франциско засновники Uber розгорнули діяльність у місцях, де сконцентровано потребу в послугах таксі. Це міста з великою кількістю ресторанів, нічних клубів, спортзалів. В умовах дефіциту таксі та якісного обслуговування модель Uber стала проривною.

#4. Вигода. Заробіток водіїв Uber у США може становити $500 на день. Це тижневий прибуток для деяких таксистів інших служб.

#5. Оновлення. Каланик жартома називав Uber сервісом «миттєвого задоволення». Компанія експериментувала з доставкою морозива Uber Ice Cream, запустила гелікоптер UberCHOPPER, бюджетні машини Uber X та автомобілі бізнес-класу Uber Black.

#6. Пробна версія. Компанія надає можливість здійснити першу поїздку безкоштовно — розраховуючи, що задоволені послугами нові пасажири стануть довгостроковими клієнтами Uber.

#13. «Метод StoryBrand: Розкажіть про свій бренд так, щоб у нього закохалися», Дональд Міллер

На думку гендиректора маркетингової компанії StoryBrand Дональда Міллера, у хорошій історії мають бути декілька обов'язкових складових: Герой (1), який зіткнувся з Проблемою (2). Пізніше він зустрічає Провідника (3), який пропонує йому План (4) та мотивує до Дії (5). Дотримання інструкції допомагає уникнути невдачі (6) і призводить до успіху (7). У процесі розв’язання проблем герой змінюється, трансформується у того, ким має стати.

У своїй методиці Міллер використовує класичний принцип створення літературного художнього твору: емоційно, цікаво, з чітким сюжетом, зав'язкою, кульмінацією та розв'язкою.

Головна знахідка автора полягає у сприйнятті того, кому в історії належить роль Героя, а кому — Провідника. Згідно з Міллером, Герой — це клієнт. Він стикається з проблемою, виходить із зони комфорту, долає перешкоди та перевтілюється наприкінці історії. Компанія — це Провідник, який зустрічає Героя, пропонує йому план та спонукає до дії. Все, що потрібно бренду, — чітко й лаконічно сформулювати своє послання до цільової аудиторії.

#14. «GET FEEDBACK. Як негативні відгуки зроблять ваш продукт лідером ринку», Джей Бер

Розвиток соцмереж, сайтів із відгуками та форумів змінив принципи роботи зі споживачами. Зараз одна негативна публікація може зіпсувати репутацію компанії та відлякати клієнтів.

Консультант з маркетингу Nike, WalMart та Cisco Джей Бер закликає монетизувати критику.

  • За даними дослідження Forrester Research, 80% компаній вважають, що надають wow-сервіс. І лише 8% клієнтів згодні з такою оцінкою.
  • Хейтери — це не проблема. Набагато гірше — ігнорування їхніх претензій. Відповідь навіть на негативний відгук показує, що компанія дбає про своїх клієнтів.
  • Виявилося, що 48% скарг в інтернеті містить прохання про допомогу. Щойно воно буде почуте та враховане компанією, користувачі можуть змінити своє ставлення та стати хорошими клієнтами.
  • 43% тих, хто часто скаржиться, щодня користуються Facebook. Проте директор з аналітики Verizon стверджує: те, що ми класифікуємо як претензію в соцмережах, може не бути нею в традиційному розумінні. На таких платформах повідомлення пишуться швидко, зазвичай не перевіряються перед відправкою і виявляються значно емоційнішими.
  • Якщо ви не дозволяєте користувачам розміщувати відгуки у профілі компанії на Facebook, вони можуть висловлюватись у коментарях під рекламними дописами.

#15. «Стартап навколо клієнта. Як побудувати бізнес правильно з самого початку», Патрік Власковіц та Брент Купер

Як показати клієнтам, що ваш продукт розв’яже їхню проблему? Як сформулювати робочі гіпотези та випробувати їх на перших користувачах? Зрештою, як створити успішну компанію «не за всі гроші світу»? Потрібно використовувати концепцію розвитку клієнта, або custdev.

Маркетологи Патрік Власковіц та Брент Купер радять:

  • Знайти потенційного цільового клієнта, чий «біль» потрібно розв’язати.
  • Сформувати дорожню карту (roadmap) маркетингу та продажу.
  • Розробити продукт та масштабувати його.

Customer development — циклічний процес. Тут важливе дотримання етапів: Build—Measure—Learn.

#16. «Бізнес на підписці. Чому майбутнє за передплатною моделлю і як вам її впровадити», Гейб Вайзерт, Тен Цуо

Керівники технологічних гігантів на кшталт Spotify, Netflix, Adobe та Amazon Prime зрозуміли: підписник цінніший за разового клієнта, бо приносить постійний прибуток. Крім того, мільярдам користувачів у всьому світі більше не потрібний продукт. Вони віддають перевагу послузі.

  • Ми замовляємо Uber замість покупки автомобіля.
  • Дивимося фільми на Netflix за підпискою, а не купуємо їх.
  • Передаємо продаж та маркетингові послуги компаніям на зразок Salesforce.

Щоб перетворити компанію та підготуватися до зміни формату, автори радять:

#1. Отримати перших клієнтів. Саме за ними можна визначити, чи буде ваш продукт у формі підписки цікавим для великої аудиторії.

#2. Зменшити показник відмови. Для цього вдосконалюйте якість продукту та роботи відділу техпідтримки, покращуйте пропозиції порівняно з конкурентами, випускайте оновлення тощо. Щоб дохід був регулярним, швидкість залучення нових користувачів повинна перевищувати швидкість відмови.

#3. Збільшувати прибуток за рахунок перехресного продажу. Наприклад, Amazon пропонує користувачеві список потенційно цікавих товарів на основі попередніх покупок. Головне при цьому не бути нав'язливими і спрощувати дозамовлення до кількох кліків.

#17. «Побудований на віки: Успіх компаній, що володіють баченням», Джим Коллінз та Джеррі Поррас

В основі книги — шестирічне дослідження бізнес-школи Стенфордського університету, в якому розглядаються прийоми роботи 18 пар корпорацій, зокрема Walmart, Disney, Boeing, Sony та Hewlett-Packard. Автори порівнювали дві компанії з приблизно однаковими вихідними даними, одна з яких стала більш успішною і зберегла позиції на 50 і більше років:

  • Ford і GM
  • Hewlett-Packard і Texas Instruments
  • Procter & Gamble та Colgate
  • Sony та Kenwood
  • Walt Disney та Columbia і так далі

Основні ідеї книги:

#1. Без ідеології стартап ніколи не стане компанією з баченням. Світогляд складається з місії та основних цінностей.

Walmart пропонує людям товари в роздріб за найнижчими цінами та висококласне обслуговування. Головна місія Apple — думати інакше, а однією з їхніх цінностей став зручний та гарний дизайн. При цьому компанія постійно експериментує, інакше Apple не перейшла б із виробництва комп'ютерів на музичні плеєри.

#2. Компанії, що володіють баченням, схожі на культ. Їхня ідеологія не залишає місця для компромісів, тому вони наймають працівників зі схожим мисленням. Цікавий факт: у присутності Волта Діснея не можна було вимовляти слова «damn» чи «shit» — інакше працівника звільняли.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич