5 скілів детектива, що допоможуть сорсерам | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

5 скілів детектива, що допоможуть сорсерам

Майже детективна історія пошуку спеціаліста, що триває понад пів року.

cover-64f5b672c85a4096664569.jpg

Сорсинг — серце хайрингу, а хороший сорсер — детектив. У цьому переконана Оля Котельницька, Talent Sourcer у Roosh — українській технологічній компанії у сфері AI/ML. Вона допомагає успішним підприємцям та проривним технологіям масштабуватись у світі, а саме будує, розвиває та інвестує в них.

У колонці для Laba експертка пояснює, як сорсеру знайти ідеального кандидата, використовуючи підходи детективної роботи. Усе це — на прикладі хайрингу Unreal Engine 3D Developer, який, зізнається Оля, є одним із найважчих випадків у її практиці.

Що об’єднує роботу сорсера та детектива

1. Принцип роботи: від задачі до втілення ми переходимо за допомогою гіпотез.

2. Пошук: він є основним змістом цих професій.

3. Послідовність процесів: як і детектив, сорсер знаходить людину і на цьому його робота закінчується. Далі до справи беруться інші колеги.

Ще одна особливість, що об’єднує мене з Шерлоком Холмсом або Агатою Крісті, — це те, що сюжет пошуку, а саме критерії, вимоги та канали постійно змінюються. А ще більшість зачіпок ведуть в нікуди та уриваються. Аби збільшити шанси на переможний фінал, треба повсякчас посилювати свої скіли.

5 навичок детектива, які потрібно прокачати сорсеру

#1. Терпіння та наполегливість

У пошук кандидатів на роль Unreal Engine 3D Developer я увірвалася піднесена та натхнена на результат. Пошук почала з Linkedin, бо вірила, що серед 774 млн користувачів точно знайдеться perfect match. Проте вже за кілька тижнів щоденного пошуку зрозуміла, що кандидатів обмаль, а ті, які є, — не розглядають пропозицій або просто ігнорують повідомлення.

Тому довелося розширити пошук з України до всієї Європи, а також піти з LinkedIn до профільних соціальних мереж. Зазвичай допомагають Github (соцмережа для розробників, де вони діляться кодом) або Stack Overflow (популярна система запитань-відповідей для розробників). Нам ці майданчики не підходять, адже кандидати з європейських країн переважно сидять у Kaggle. Це відкрита платформа, де розробники навчаються machine learning, практикують різні моделі даних, аналізують їх та беруть участь у конкурсах від компаній. 

Понад пів року я активно вела цю позицію на всіх платформах, плекаючи надію, що ідеальний кандидат от-от з’явиться в моєму полі зору, але цього все не траплялося.

#2. Аналітичне мислення та гнучкість

Ключова складова роботи сорсера, як і детектива, — вміння формулювати гіпотези та бути гнучким, адаптуючи їх до реалій. У випадку сорсера — до реалій ринку. Агент Купер пішов не туди у розслідуванні добрі разів 5, перш ніж знайшов, хто насправді вбив Лору Палмер. Так сталося і з нашим пошуком Unreal Engine 3D Developer. 

Сорсингова гіпотеза про те, що всі Unreal Engine девелопери працюють у gamedev-компаніях і що саме там пошук буде найефективнішим, мала б дати гарний результат. Але у процесі пошуку кандидатів на сторінках ігрових компаній ми зрозуміли, що це припущення геть неправильне. 

Виявилося, що найбільш релевантні кандидати переросли gamedev: вони вже створювали власний продукт або перейшли в іншу нішу.

Для сорсера, як і для детектива, працює правило: що більше знаєш, то точніший результат. Але іноді результат — це не знайдений кандидат, а ситуація, в якій ви спільно з рекрутером та хайринг-менеджером доходите висновку, що ваш підхід не працює, і шукаєте нові шляхи.

  • Якщо кандидати є, але вони не відповідають очікуванням компанії, можливо, слід послабити вимоги.
  • Якщо класні кандидати є, але не відгукуються, можна спробувати збільшити зарплатну вилку або запропонувати додаткові бенефіти.
  • Деколи результатом аналізу стає рішення про припинення пошуку. І це теж окей.

Чим би не закінчився пошук, важливо вчасно оцінювати ефективність підходів та робити висновки. Наприклад, змінювати стратегію, якщо вона не дає бажаного результату. До речі, ця навичка стосується не лише цілей сорсингу, але й самоаналізу, необхідного, щоб вчасно і коректно оцінити готовність до викликів, актуальність знань та слабкі сторони, що потребують особливої уваги.

#3. Творчий підхід та експерименти

Це ніби окремий вид мистецтва — вигадувати й прокладати шляхи «пошукових операцій». І ось я знайшла релевантного фахівця на позицію Unreal Engine 3D Developer. Але це лише пів справи, адже наступний крок — розпочати спілкування, а він мені не відповідав у жодній мережі.

Я вирішила постукати в його пошту. Знайти актуальний контакт — теж був ще той виклик. Зрештою, пошту я знайшла, але кандидат не відповів і там (так-так, не всі детективні історії закінчуються хепі-ендом і гучними оплесками для Шерлока Холмса).

До слова, для пошуку контактів непогані результати дають Chrome-плагіни (як-от Contact Out, що працює з LinkedIn-профілями). Вони аналізують акаунт користувача і дозволяють отримати актуальний контакт із досить високою точністю.

Принцип роботи простий: встановлюєте плагін, відкриваєте профіль кандидата й натискаєте кнопку «Отримати контакт». Зокрема Contact Out може видати робочу та особисту пошту, мобільний номер, а якщо дуже поталанить — то і профіль у Twitter.

#4. Інноваційність

Коли поліція навчилася збирати й аналізувати відбитки пальців, злочинці навчилися носити рукавички. У сорсингу ви також маєте тримати руку на пульсі тенденцій, інакше — втрачатимете кандидатів.

Деколи здається, ніби ти вже опанувала всі актуальні знання та лайфхаки. Але це оманлива думка, бо ринок праці змінюється максимально швидко — і це вимагає швидких реакцій від сорсера.

Рекомендуємо прочитати:

img-64be25190e942708511553.jpg

Олдскульний рекрутинг: 5 застарілих практик підбору персоналу

Читати

Вище я писала про LinkedIn, а також про профільні соцмережі для розробників. Одне з останніх приємних відкриттів — можливість використовувати dou.ua для пошуку кандидатів. Це профільне медіа, що публікує новини, аналітику та дослідження. Але коментарі до публікацій, відгуки на компанії — плідне поле для пошуку кандидатів.

До речі, Facebook і Twitter знецінювати не варто. Саме там спеціалісти часто діляться інформацією про те, що вони шукають роботу. Допомогти можуть навіть TikTok та YouTube. Несподівано, але саме на YouTube-каналі мені вдалося відшукати справжнє ім’я загадкового Unreal Engine кандидата і, щобільше, за допомогою його відео оцінити професійний рівень фахівця.

#5. Готовність до поразки

Це один із найголовніших скілів, які має прокачати сорсер-Шерлок. Вміння працювати наполегливо та проактивно навіть тоді, коли перфект метчу на горизонті немає, а час спливає, — вищий пілотаж у роботі сорсера.

Позиція Unreal Engine 3D Developer справді складна, але цікава та інтригуюча, як і робота самого сорсера. Вона досі відкрита і чекає свого ідеального кандидата. Користуючись нагодою, звертаюся до Unreal Engine 3D Developer: якщо ти це читаєш, я чекаю на знайомство.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська