Як досягати цілей, поставлених 31 грудня | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Чому 92% новорічних планів ніколи не збудуться

Як досягати цілей, поставлених 31 грудня.

cover-657c131073096398978172.jpg

Грудень — традиційний час підбивати підсумки і складати нові плани. Психологи називають це «ефектом нового старту». Але щороку ви загадуєте вивчити три мови, почати правильно харчуватися, пити менше кави — і вже до лютого успішно забуваєте про половину задуманого. Ви не одні: за даними дослідження наукового інституту Statistic Brain, лише 8% людей досягають цілей, поставлених на Новий рік.

Далі — більше. Strava проаналізували понад 800 млн новорічних планів і з'ясували, що день, коли більшість із нас відмовляється від задуманого, — 19 січня. Дослідники назвали його «Днем Квіттера» (з англ. — quit).

Чому ж новорічні бажання розсипаються бульбашками шампанського і як хакнути цю систему — розбираємося.

Що каже наука

За даними Statistic Brain, 75% людей у лютому все ще налаштовані реалізовувати новорічні плани, але до середини року їх доносять лише 46%. Цікаво, що респонденти, які молодші за 20 років, мотивовані досягати задуманого: серед них ймовірність успіху на 25% вище, ніж у людей 50+.

З усіх, хто складає списки планів та урочисто випиває їхній попіл із новорічним ігристим вином, лише 45% справді докладають хоч якихось зусиль для реалізації своїх цілей.

6 найпопулярніших сфер, у яких люди хочуть щось змінити з Нового року:

У десятці найпопулярніших прагнень людей з усього світу такі бажання:

Чому люди не реалізовують своїх новорічних планів

Потреба складати новорічні списки змін — не так порив людини, як наслідок тиску суспільства, вважає психолог та персональний коуч Рейчел Вайнштейн. Потрапляючи під прес масштабних цілей, які публічно ставлять перед собою друзі та колеги, люди вплутуються в гонку за ідеалом.

Відомий дослідник прокрастинації Тімоті Пічіл вважає, що ідея з новорічними бажаннями на старті приречена на провал і постійне відкладання «на потім». Це пов'язано з тим, що багато бажань спочатку надто масштабні та заганяють людину в стрес. Щоб вийти з такого стану, мозок вирішує відкласти реалізацію задуманого на потім або, точніше, до ніколи. Зрештою, в році мінімум 365 днів, ще встигнеться.

Рейчел Вайнштейн погоджується, що проблема у масштабності. Як правило, на Новий рік люди загадують кардинально змінити своє життя та стати іншою людиною, бути якою не вміють. Це вмикає захисну реакцію психіки — змінити фокус і відволіктися на щось менш грандіозне та безпечніше для душевного спокою.

Психолог Джозеф Лучані називає святкові наміри порожніми та марними, зазначаючи, що нереалізовані новорічні бажання шкодять ментальному здоров'ю людини навіть більше, ніж їхня відсутність. Наприкінці року відкритий to do list призводить до розчарування, вигорання та страху братися за щось нове.

Рекомендуємо прочитати:

preview-652e3f7a1404e745248890.png

Як перетворити айфон в особистого помічника

Читати

У період свят людина відчуває душевне піднесення та має сили «осягнути неосяжне» — які зазвичай вичерпуються вже до закінчення новорічних канікул.

За словами Лучані, після кількох невдалих спроб втілити задумане в людини залишається лише відчуття провалу, яке згодом може перерости у депресію.

Як хакнути систему новорічних бажань

#1. Починайте прямо зараз

Тімоті Пічіл радить не чекати чарівного бою курантів та 1 січня, а братися за реалізацію бажаного одразу. Пічіл вважає, що постійне відтягування старту є формою прокрастинації.

Мартін Оскарссон, Пер Карлбрінг, Герхард Андерссон та Олександр Розенталь провели дослідження про те, як люди реалізують новорічні бажання. Вчені також дійшли висновку, що задуми з віддаленим ефектом або відкладений старт викликають прагнення відтягнути свої зусилля на потім.

#2. Тримайте плани при собі

Можливо, комусь публічне оголошення своїх цілей допомагає залишатися в тонусі, але таких людей меншість, вважає Пічіл. Вчений зазначає, що вже сам факт наявності плану грандіозних змін на наступний рік дозволяє людині почуватися успішною. Іноді це гірше, що ви могли б зробити, тому що сформульовані цілі вже дають якусь нагороду і почуття завершеності. Згодом задумане забувається, а всі ті, хто цікавився вашими планами змін, все ж таки не контролюють регулярно прогрес їх реалізації.

#3. Накопичуйте успіх

Рейчел Вайнштейн вважає, що якщо ви дійсно хочете досягти бажаного — відсортуйте цілі від простих до складних або почніть з тих, які можна масштабувати до комплексного рівня. Збираючи галочки «виконано», ви підвищуєте свою мотивацію і збільшуєте шанси пройти далі. Наприклад, додайте третій день у тренажерному залі, якщо вже тренуєтеся двічі на тиждень. Успіх буде зрозумілішим і допоможе підвищити самооцінку.

Якщо новорічний план зрештою виявиться надто простим, немає нічого поганого в тому, щоб у лютому проапгрейдити список, — зазначає Вайнштейн.

#4. Проведіть ревізію списку бажань

За даними опитування The Conversation, 74% людей у 2022 ставили собі ту саму важливу мету/план, що й у 2023. Це говорить про те, що багато задумів мігрують важким тягарем рік у рік. Їх невиконання може бути пов'язане з недостатньою мотивацією.

Дослідження доводять, що досягнення тих цілей, які людина дійсно вибрала свідомо, буде більш простим та успішним. А ось плани, мотивовані ззовні, пов'язані зі стресом та реалізуються з меншою ймовірністю.

Брайан Моран і Майкл Леннінгтон, автори книги «12 тижнів у році», радять поставитися до списку новорічних бажань як до гардеробу і відмовитися від тих, що мігрують з року в рік в очікуванні «а ось я схудну/наберу вагу» — «а ось я зможу». Не варто боятися, що перелік скоротиться — краще спланувати менше, але виконати їх якісно. Провести інвентаризацію можна у два етапи:

1. Скласти список бажань та проаналізувати його. Чи справді всі плани — ваші, чи це «підхоплена» чужа мрія — у знайомих, колег чи знаменитостей.

2. Позбудьтеся непотрібного. Після того, як стало зрозуміло, чого ви насправді хочете, безжально відсортуйте наносне. Залишіть у списку тільки те, що дійсно вам потрібно, та тримайте цей перелік на видному місці та/або під рукою. Регулярно доповнюйте його і щоразу проганяйте нові бажання через фільтри «моє не моє», «потрібно не потрібно».

#5. Плануйте з позитивними формулюваннями

Оскарссон, Карлбрінг, Андерссон і Розенталь довели, що більше шансів досягти успіху у тих, хто хоче в новому році не «перестати переробляти», а «почати поважати та ефективно розподіляти свій час». Серед учасників експерименту з тих, хто поставив цілі у позитивному формулюванні, 59% досягли задуманого. А з тих, хто сформулював бажання з позиції уникнення, успіху досягли лише 47%.

Станьте в 2024 тією частиною статистики, якою хочете бути!

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич