Як підготуватися до сертифікації PMI та скласти іспит з першої спроби | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як підготуватися до сертифікації PMI та скласти іспит з першої спроби

Які ресурси обрати для навчання та як правильно оформити свій досвід — повний гайд з ACP та PMP.

cover-6579991c084c7746024120.jpg

Кожний проджект-менеджер знає, що сертифікат PMI — це golden ticket, який відкриває двері в топкомпанії світу. З ним ви зможете працювати в будь-якій галузі та з будь-якою методологією управління проєктами. А ще це шанс більше заробляти. Наприклад, середня зарплата власників сертифіката в Європі в середньому на 33% вища, ніж у тих, хто його не має. 

У PMI є сертифікати для будь-якого рівня досвіду. У цій статті ми розглянемо два: PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP) для мідлів та Project Management Professional (PMP) — для спеціалістів рівня Senior та Expert. 

Як підготуватися до іспиту, коли слід подавати заявку та що для цього потрібно — відповіді в нашому гайді. 

#1. Agile Certified Practitioner 

Сертифікація PMI-ACP була створена агілістами для агілістів. Вона охоплює багато підходів до гнучкості, таких як Scrum, Kanban, Lean, екстремальне програмування (XP) і тестова розробка (TDD). Це офіційне визнання ваших знань, досвіду та навичок гнучкості в проджект-менеджменті.

Команди, які застосовують agile-підхід успішно завершують більше своїх проєктів, ніж їхні повільніші колеги, — 75% проти 56%, згідно зі звітом PMI Pulse of the Profession® 2015 року.

Хто може отримати PMI-ACP: критерії та вимоги

Освіта: достатньо атестата про закінчення школи.

Досвід: 2 тис. годин (≈ 12 міс.) роботи у сфері управління проєктами за останні 5 років.

Досвід в Agile: 1,5 тис. годин (≈ 8 міс.) практичного досвіду використання гнучких підходів у проджект-менеджменті протягом останніх 3 років (додатково до загального досвіду роботи над проєктами). 

Навчання: 21 година вивчення Agile-практик (курси, вебінари, лекції від партнерів PMI). 

Laba має статус офіційного партнера Project Management Institute. А це значить, що після навчання у нас ви можете отримати бали (години, PDU) для допуску до іспиту. 

Ось перелік курсів, на яких нараховуються бали від Laba:

1. IT Project management. Advanced — 16.5 PDU

2. Проджект-менеджер в ІТ — 24 PDU

3. Проджект-менеджмент в IT — 19.5 PDU

4. Project Manager — 12 PDU

5. Delivery Manager — 18 PDU

6. Управління командою в бізнесі — 19.5 PDU

Ви маєте відповідати ВСІМ критеріям, зазначеним вище, щоби подати заявку на PMI-ACP.

Як підготуватися до іспиту PMI-ACP

Підготуватися до іспиту можна, використовуючи посібники, онлайн-курси партнерів PMI, тренінги, онлайн-симулятори іспиту та інші ресурси. Для кращого ефекту ці методи можна комбінувати. Перед підготовкою радимо ознайомитися зі змістом іспиту, інформаційним флаєром та презентацією PMI-ACP. 

📚 Корисні посібники 

  • PMBOK® Guide — настільна книга менеджерів проєктів в усьому світі. Вона доступна англійською, а з 2022 року також українською безплатно. Посібник охоплює всі підходи до розробки проєктів (прогностичний, традиційний, адаптивний, гнучкий, гібридний тощо), має цілий розділ, присвячений адаптації та гнучкості, містить розширений список інструментів та оновлених технік проджект-менеджменту.
  • Agile Practice Guide. Книга містить інструменти, ситуаційні вказівки та пояснення гнучких підходів, а також рекомендації для їхнього впровадження в організації.  
  • PMI-ACP® Exam Prep. Тут ви знайдете 100+ практичних запитань у стилі PMI-ACP, візуалізації для кращого розуміння матеріалу та ексклюзивні поради щодо складання тесту. Посібник постійно оновлюється та відповідає поточним вимогам ACP.

💻 Онлайн-підготовка

Платформи-партнери PMI пропонують онлайн-курси, тренінги для підготовки до іспиту ACP. 

  • Udemy — бюджетний варіант. На платформі є курси в записі з лекціями, подкастами та відеоматеріалами. По завершенню видається сертифікат. Доступ до більшості курсів необмежений. Вартість навчання: до $100.
  • Educate360.com пропонує навчання у трьох форматах: віртуальний клас у реальному часі, офлайн-тренінг з інструктором (США) та самостійне опрацювання. Додатково ви отримаєте цифрові матеріали для підготовки до іспиту PMI-ACP, навчальні посібники, онлайн-ресурси, реалістичні зразки запитань та 6-місячний доступ до матеріалів платформи. Вартість — до $1195.
  • RMC пропонує навчання у віртуальних класах під керівництвом інструктора, а також онлайн-курси, посібники та картки для самостійного опрацювання. На платформі є симулятор іспиту, який містить 500+ практичних запитань у стилі PMI-ACP. Вартість — до $900.
  • Invensys Learning — офіційний постачальник тренінгів PMI для підготовки до іспиту PMI ACP. Навчання проходить у віртуальних класах з інструкторами. Студентам пропонуються тематичні дослідження для пояснення практичного використання принципів, інструментів та методів Agile. Можна пройти пробні тести. Вартість — до $1000.

Усі платформи, перераховані вище, дозволяють отримати PDU для допуску до іспиту.

Рекомендуємо прочитати:

preview-64f0a377a874f154409350.jpg

7 речей, які junior та senior проджект-менеджер роблять по-різному

Читати

📝 Симулятори іспиту

Пробні тести часто пропонуються в рамках курсів із підготовки до іспиту, як у випадках, перерахованих вище. Але якщо ви готуєтесь самостійно за підручниками та просто хочете потренуватися, можна пошукати окремі симулятори. 

Тренажер має ґрунтуватися на останньому плані змісту іспиту та Agile Practice Guide. Окрім запитань та відповідей, у ньому мають бути докладні пояснення та посилання на додаткові матеріали. Так ви зможете вчитися на помилках та покращувати результат. 

  • PM Exam Simulator: 480 екзаменаційних запитань PMI-ACP, 4 повних іспити по 120 запитань кожен, оновлення до поточного змісту іспиту. Ціна — $99 за 90 днів доступу. Є безплатна версія з 7-денним доступом. 
  • PM PrepCast: 480 запитань, 4 іспити по 120 запитань, детальні пояснення для кожної відповіді, три режими іспиту, актуальні оновлення. Бонусом сервіс надає пояснення основних стратегій, які згадуються в іспиті PMI (курс електронною поштою), зразок аркуша оцінки іспиту (XLS), робочу таблицю для PDU (XLS), доступ до дискусійних онлайн-форумів. Ціна — $99 за 90 днів доступу.
  • Pmaspire.com: 500 запитань, 6 змодельованих іспитів, аналіз продуктивності, ігри та вікторини з картками, 100-годинний план навчання, калькулятор досвіду. Ціна — $99 за 90 днів доступу. Сервіс пропонує також і дорожчі плани, які відрізняються кількістю запитань та іспитів. 5-денний доступ до платформи можна отримати безплатно. 

Як подати заявку на PMI-ACP

1. Створіть обліковий запис на сайті PMI. Для цього клікніть Register у правому верхньому кутку екрана та заповніть онлайн-форму. У ній будуть запитання про ваш досвід. Також треба ввести контактні дані та придумати пароль.

2. Заповніть заявку. Потрібно дати відповіді на всі запитання та заповнити online worksheet (додаток, робочий аркуш). У ньому треба розповісти про свій досвід.

Онлайн-заявку не можна скасувати або видалити. Проте ви можете зберегти її незавершеною та продовжити редагування пізніше. Така опція доступна протягом 90 днів, після чого заявка видаляється.

У додаток спочатку потрібно внести дані про загальний досвід. Записуйте кожен проєкт, над яким ви працювали. Це може бути як стажування, так і повноцінна робота, головне — щоб вона була пов'язана з управлінням проєктами (незалежно від методології). Не рахуються шкільні проєкти та планування особистих подій. 

Ваш agile-досвід має бути унікальним, окремим від загального. Тобто якщо ви протягом двох місяців працювали над кількома проєктами, використовуючи в одному з них традиційний, а в іншому — agile-підхід, цей час може бути порахований лише один раз як загальний досвід.

Як PMI перевіряє заявки

Першою чергою перевіряється повнота заявки та правдивість даних. Також у PMI існує алгоритм, який випадково обирає кандидатів для проходження аудиту. Вам надійде імейл, в якому буде вказано, що потрібно зробити. Наприклад, PMI може попросити підписи осіб, які можуть підтвердити заявлений досвід, або копії сертифікатів про проходження навчання.

Після завершення перевірки PMI зв’яжеться з вами та повідомить, що ви можете здійснити оплату. Термін розгляду заявки складає до 10 днів. Якщо вашу участь погодять, у вас буде 1 рік на те, щоби підготуватися та скласти іспит.

Скільки коштує PMI-ACP

Вартість іспиту складає $305 для членів PMI та $347 — для всіх інших осіб.

Членство PMI обійдеться вам у $109 на рік. Ви отримаєте не тільки знижки, але й доступ до навчальних матеріалів, цифрових інструментів та шаблонів, а ще до платформи PM Job Board для пошуку роботи.

Як проходить іспит PMI-ACP

Після підтвердження заявки та оплати PMI надішле інструкції щодо планування іспиту з вашим кодом відповідності (знадобиться під час запису на іспит). Усі іспити PMI проводяться у схвалених центрах тестування Pearson VUE. Перевірити розташування можна тут. Також є можливість скласти іспит онлайн Для цього вам знадобиться комп'ютер із вебкамерою та стабільним інтернет-з'єднанням, гарне освітлення та документ, що посвідчує особу. Онлайн-тестування проводиться під наглядом онлайн-проктора Pearson VUE. 

 

Як проходить онлайн-іспит PMI-ACP

Іспит PMI-ACP — це тести з варіантами відповідей. Усього пропонується 120 запитань, 20 із них — «передтестові». За них не нараховуються бали, алгоритм програми використовує їх для побудови іспиту. Ви не знатимете, які саме запитання вважаються передтестовими, тому відповідайте на них як на основні.

Сертифікаційний тест Agile займає 3 години. Запланованих перерв немає, але ви можете робити їх у разі необхідності.

Іспит охоплює такі сфери:

1. Принципи та менталітет Agile — 16%

2. Орієнтована на цінність доставка — 20%

3. Залучення зацікавлених сторін — 17%

4. Робота команди — 16%

5. Адаптивне планування — 12%

6. Виявлення та розв’язання проблем — 10%

7. Постійне вдосконалення (продукту, процесу, людей) — 9%

Результат іспиту ви дізнаєтеся одразу. Якщо перша спроба виявиться невдалою, можна скласти його повторно ще двічі протягом річного періоду. Після успішної здачі іспиту ви отримаєте сертифікат і одразу ж зможете завантажити його цифрову версію. Це дає вам право використовувати позначення PMI-ACP на візитках, у резюме, для підпису імейлів, на сайтах тощо.

Як підтримувати сертифікацію PMI-ACP

В PMI є програма безперервної сертифікації Continuing Certification Requirements (CCR).

Щоби зберегти свій сертифікат, ви мусите отримувати по 30 PDU кожні 3 роки. Заробляти бали можна, відвідуючи онлайн- та офлайн-курси, тренінги, семінари, які пропонують офіційні партнери PMI, у тому числі Laba.

Кожен захід потрібно реєструвати окремо в системі CCRS. Під час звітування вам буде запропоновано додати конкретну інформацію про діяльність у форму заявки PDU. Надавати підтвердження не потрібно, але PMI рекомендує завести окрему теку для супровідної документації, пов’язаної з PDU, і зберігати її щонайменше 18 місяців після завершення циклу CCR. Якщо вас оберуть для аудиту, ви зможете швидко надати всі необхідні докази.

Рекомендуємо прочитати:

img-63974f3a1e205993742370.png

Як проджект-менеджеру визначати ключові метрики проєкту

Читати

#2. Project Management Professional (PMP)

PMP підтверджує вашу здатність управляти людьми, процесами та бізнес-пріоритетами професійних проєктів. Сертифікація підтверджує, що ви вмієте:

  • мотивувати людей та команди на всіх етапах реалізації проєкту
  • використовувати прогностичний, гнучкий та гібридний підходи для визначення способів роботи над проєктом
  • демонструвати й пояснювати вплив проєкту на загальні стратегічні цілі організації

Хто може отримати PMP: критерії та вимоги

Освіта: підійде атестат про закінчення школи / диплом молодшого спеціаліста / диплом бакалавра будь-якого фаху.

Досвід PM: 36 місяців протягом останніх 8 років, якщо є диплом бакалавра, або 5 років, якщо є лише атестат/диплом коледжу.

Навчання: 35 годин навчання проджект-менеджменту або сертифікація CAPM.

Щоб набрати необхідну кількість PDU для допуску до іспиту, ви маєте пройти акредитовані PMI-курси, тренінги, прослухати лекції чи семінари. 

Laba — офіційний партнер Project Management Institute, тож ви можете отримати всі або частину PDU, обравши навчання у нас.

Як підготуватися до іспиту PMP

1. Скласти план

Подумайте про свою стратегію навчання як про дорожню мапу, щоб не заблукати й не перевантажитися. Підготовка до іспиту — це індивідуальний процес, але в середньому, за відгуками власників PMP, вона займає 2–3 місяці. Спробуйте різні стилі навчання та підходи до складання тестів, щоб знайти те, що вам найкраще підходить. 

Перш ніж розпочати підготовку, обов'язково ознайомтеся зі Змістом іспиту PMI та Довідником з атестації.

2. Прочитати PMBOK

PMBOK — світовий стандарт #1 для управління проєктами, розроблений PMI. Він надає спеціалісту-практику основні концепції та підходи до проджект-менеджменту. Близько 75% знань, необхідних для іспиту PMP, безпосередньо пов’язані з PMBOK. Посібник регулярно оновлюється. Останнє видання — сьоме, було випущено у 2021 році. З 2022 книга доступна українською мовою безплатно. 

💡Поради: 

1. Вивчіть посібник PMBOK® принаймні 2–3 рази та почніть застосовувати принципи, описані в ньому, у робочих проєктах. Так ви зможете побачити на практиці, як вони працюють, а також краще зрозуміти та запам'ятати їхню суть. 

2. Прочитайте глосарій PMBOK® Guide. Вам треба зрозуміти й вивчити визначення близько 350 термінів. Так вам буде легше сприймати «мову» іспиту PMP.

3. Пройти курси

На сайті PMI можна знайти список схвалених курсів, які можна використовувати для підготовки до іспиту. Вони проводяться онлайн та офлайн під керівництвом провідних інструкторів. Це один із найкращих способів підготуватися до сертифікації. 

Ось що ви отримаєте:

  • спеціальні навчальні матеріали PMP та найкращі практики для іспиту PMP
  • пояснення різноманітних концепцій управління проєктами, формул, термінології та інших ключових даних, які допоможуть підготуватися до сертифікації
  • 35 PDU, необхідних для допуску до іспиту

У PMI можна обрати курс, враховуючи часові та фінансові можливості. 

Наприклад, компанія World Training пропонує курс Project Management Professional PMP Exam Preparation. Він проходить у форматі онлайн-навчання через зустрічі в Zoom. Програма узгоджується зі змістом іспиту PMP та відповідає 35 навчальним годинам, необхідним для подання заявки. Всього пропонується 6 модулів + запитання для практичної підготовки до іспиту. Вартість — $1499.

Партнер PMI, PM Training, регулярно проводить віртуальні заняття PMP в прямому ефірі. Серед них є вечірні курси та курси вихідних днів. Ви дізнаєтесь, як успішно скласти іспит PMP та як відповідати на запитання тесту з огляду PMI. Додатково PM Training пропонує доступ до порталу практичних іспитів PMP. Вартість — до $1500

4. Пройти пробне тестування

Це можливість виявити прогалини у знаннях з управління проєктами. Результат покаже, яким сферам потрібно приділити більше уваги. Інструктори з підготовки до PMP радять витрачати на симулятори іспиту до 30 хвилин щодня. Продовжуйте практикуватись, доки не отримаєте 85% правильних відповідей. 

  • PMI Authorized Online PMP Practice Exam 

    PMI пропонує власний онлайн-симулятор іспиту. Доступ коштує $69.

    Що включено:
    • Необмежений доступ до 250+ запитань із варіантами відповідей  
    • Миттєвий відгук по кожному запитанню
    • Аналіз продуктивності та відсотковий бал після завершення
    • Повний глосарій термінів
    • Бібліотека ресурсів із корисними посиланнями та довідковими документами
  • PM PrepCast

    Пропонує безплатний практичний тест, який містить 120 запитань. На ресурсі є таймер тестування та функція оцінювання для самоперевірки. Якщо важко відповісти на практичне запитання, можна скористатися кнопкою підказки.

    Крім цього, на платформі є симулятор іспиту з управління проєктами за $149. Він містить 2200+ прикладів запитань із детальними відповідями та корисними посиланнями для подальшого навчання.
  • Академія управління проєктами

    Це партнер PMI, який пропонує всім користувачам безплатний навчальний іспит із 50 запитань, який базується на темах посібника PMBOK. Результати містять пояснення до кожної відповіді. Для отримання результату потрібно вказати ім’я та імейл. Студенти академії мають доступ до 2 тис. практичних запитань. 

Як подати заявку на PMP

Перш ніж подавати заявку, ви маєте зареєструватися на сайті PMI, вказавши особисті дані, контакти та інформацію щодо зайнятості. Наступний крок — документація досвіду — окремо для себе опишіть проєкти, якими ви керували: вкажіть назву організації, вашу роль та обов'язки, а також тривалість проєктів. Далі випишіть заклади й компанії, в яких ви проходили навчання, та кількість PDU, що отримали. 

Коли будете готові, оберіть сертифікацію PMP на сайті PMI та натисніть «Подати заявку». Дайте відповіді на запропоновані запитання та вкажіть дані щодо досвіду і навчання. Редагування заявки можна призупиняти й продовжувати в будь-який момент протягом 90 днів. 

Як PMI перевіряє заявки

Перш за все перевіряється повнота і правильність заповнення даних. Крім цього, ваша заявка може бути випадково обрана для аудиту. Ви отримаєте детальний лист, в якому буде описано, що потрібно робити. Вас можуть попросити надати копію диплома, підтвердження досвіду з підписом керівника, сертифікат або підтвердження 35 годин навчання з управління проєктами. На це у вас буде 90 днів. Документи розглядаються протягом 5 робочих днів. Після підтвердження заявки у вас буде 1 рік, щоб скласти іспит. 

Рекомендуємо прочитати:

img-64775d5beb262261271328.png

Як вести IT-документацію, щоб тримати порядок на проєкті

Читати

Скільки коштує PMP

До оплати слід переходити після підтвердження заявки. Ви отримаєте на пошту детальну інструкцію щодо перерахунку коштів. Вартість іспиту PMP становить $555, для членів PMI ціна нижча — $284.

Членство PMI коштує $109 на рік. Ви отримаєте знижки до 30% на сертифікації, доступ до освітніх вебінарів, подій та навчальних матеріалів, а ще можливість знайти однодумців на глобальному форумі PMI.  

Як проходить іспит PMP

Тестування проводиться в центрах Pearson VUE. Ви можете самостійно обрати дату і формат іспиту (онлайн чи офлайн) на сайті платформи. Обрати найближчий центр можна за посиланням.

Для онлайн-тестування заздалегідь подбайте про гарне освітлення, надійне підключення до інтернету і налаштуйте вебкамеру. Крім цього, потрібно виконати перевірку системи та завантажити ПЗ OnVUE перед днем ​​іспиту. В день Х за 30 хв до початку тестування потрібно пройти реєстрацію. Будьте готові до того, що вас попросять сфотографувати місце тестування та зробити селфі з посвідченням особи. 

Іспит PMP займає 4 години та складається зі 180 тестових запитань. Вони охоплюють 3 домени: 

I. Люди — 42%

II. Процес — 50%

III. Ділове середовище — 8%

Якщо не вдасться скласти іспит, PMI дасть вам ще 2 спроби, які можна використати протягом року. 

Ви отримаєте сертифікат одразу після успішного проходження тесту і зможете завантажити його цифрову версію. 

Як підтримувати сертифікацію PMP

Термін дії PMP — 3 роки. Щоб його подовжити, ви маєте отримати 60 PDU за 3-річний цикл. Ці 60 PDU можна розділити на:

  • 35 освітніх PDU (можна отримати після проходження курсів — наприклад, у Laba, після участі в глобальних подіях PM, самостійного опрацювання цифрових медіа та підручників)    
  • 25 практичних PDU (можна отримати, працюючи на сертифікованій посаді, створюючи контент для ProjectManagement.com та Knowledge Shelf, виступаючи на заходах та конференціях)

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Проджект-менеджер в ІТ»
Бізнес і управління
Веде Артем Шаповал
14 травня 4 липня
Артем Шаповал