5 справді робочих стратегій планування від лекторів Laba | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Hot or not: ставити гарячі цілі на рік чи просто розслабитися

5 справді робочих стратегій планування від лекторів Laba.

cover-65803a3d89fd4067141139.jpg

Написати список цілей на рік, а потім загубити його до наступного 31 грудня? Підхід такий собі. Не спрацюють і цілі занадто «на виріст», і погоня за досягненнями в одній сфері, коли забуваються інші. А як спрацює? Про це ми запитали лекторів Laba, яким вдається поєднувати кар’єру, родину, викладання та хобі.

Розповідаємо про 5 підходів, з якими очікування від наступного року та реальність метчаться краще. Своїми стратегіями діляться:

  • Генеральний директор BlaBlaCar Ukraine Роман Мірошніченко
  • Former Director of Service Excellence and Change Management CoE в SoftServe Наті Назар
  • Former Head of Talent (COO) у Proxify Артем Карпенко
  • Head of Digital-CRM у «Нова Пошта Україна» Марина Березюк
  • HR-директорка мережі ресторанів «Пузата Хата» Лариса Стірська

Тих, хто дочитає матеріал до кінця та не боїться собак, чекає денна порція мімімі.

Роман Мірошніченко, лектор курсу «Оптимізація бізнес-процесів»

Роман Мірошніченко

Роман — прихильник системного підходу і в бізнесі, і в особистому житті. Усі його цілі узгоджуються з місією. Вона відіграє роль фільтра: на чому варто сфокусуватися, а від чого можна відмовитись. І якщо цілі змінюються щороку, місія — більш стійка. У випадку Романа вона є незмінною з 2015.

Цілі лектор формує до початку року, розділяючи їх за кварталами та сферами життя. Щоквартальне планування дозволяє відстежувати прогрес упродовж року, а поділ за сферами — допомагає розвиватися збалансовано. Зокрема:

  • Career — кар’єрні цілі, що виходять за рамки ключових робочих задач
  • Personal Growth — навчання, інтереси, хобі, духовна частина
  • Finance — фінансові цілі, інвестиції, запуск бізнес-проєктів
  • Live, Love, Friends & Family — відпочинок, час із близькими, здоров’я, нові досвіди
  • Environment — вплив на середовище, в якому живеш: благодійні проєкти та екологічні цілі
  • Social — нетворк та робота з менторами

Хоч цілі Романа зазвичай конкретні та досяжні, він не очікує, що виконає їх на всі 100%. Діє за правилом OKR: якщо виконав хоча б 70% від запланованого, значить, мети досягнув. «Зміни планів — це абсолютно нормально. Наприклад, у 2022 планував запустити власний курс, та не встиг і було не до того. А у 2023 — запустив цілих два курси: з бізнес-процесів та з кар’єрного розвитку».

Детальніше про те, як еволюціонував підхід Романа до встановлення цілей з року в рік, можна подивитися в його Instagram.

Наті Назар, лекторка курсу «Бізнес-аналітик в IT»

Наті Назар

Наті Назар ставить цілі на рік, але загалом намагається цей процес не надто формалізувати й не прив’язувати до конкретних дат: «На мою думку, цілі можна і варто ставити регулярно. Це те, що тримає мене в тонусі, допомагає мріяти й досягати мрій».

Щоби поставити саме ті цілі, які буде охоче виконувати, Наті спершу запитує себе, чого вона хоче, що саме зараз її не задовольняє та чого бракує, щоби бути щасливою. Потім — складає план дій, куди додає конкретні кроки, які потрібно зробити, щоб втілити бажане. «Після цього приходить розуміння, наскільки ціль є досяжною та яких ресурсів вимагає: часу, коштів, терпіння тощо».

Якщо мета виявляється завеликою чи занадто амбітною, Наті від неї не відмовляється, а натомість — розбиває на складові: «Наприклад, на 2023 мала ціль знайти хорошого “partner in crime”, з яким могла б створити приватну консалтингову практику. Перша частина вже готова, а інша — в процесі».

Артем Карпенко, лектор курсу «Операційний менеджмент»

Артем Карпенко

Упродовж тривалого періоду Артем щороку ставив собі доволі чіткі та амбітні цілі. Але після 2022 переглянув підхід. 

«Моя найепічніша історія пов’язана з бігом. Я бігав багато, але нерегулярно. Вічно щось важливіше відволікало, тож я поставив собі мету: бігати не так багато, як стабільно — щомісяця по 100 км. Без мети я бігав і більші дистанції, але тут викликом була саме регулярність і тривалість. В останній місяць було найважче: захворів, на роботі завал, нічого не встигаю, а лишається ще 10 км набігати. Це дуже легка дистанція, подолати її можу навіть із температурою, але не вдається, бо починається повномасштабна війна. Пам’ятаю, наскільки було прикро, бо я стільки вклав у ціль, але так її і не досягнув».

Цей випадок — не головна причина, але один із прикладів того, чому Артем перейшов від стратегічного планування до тактичного і тепер не обмежується часом та конкретними періодами.

На стратегічному рівні він зосереджується на пріоритетах: «Я виходжу з думки, що якщо вірно, автентично та щиро чогось забажаєш, можливості з’являться. І тут важливіше побачити їх та вчасно відреагувати, ніж триматися плану. Наприклад, я сказав собі, що хочу перейти в енергетичну галузь. І в мене щомісяця з’являються зачіпки та ідеї: куди сходити, де виступити, з ким познайомитися. Але я не придумую собі конкретний план на рік. Бо життя — завжди більше, ніж те, що ми собі придумаємо».

Натомість Артем ґрунтовно підходить до короткострокового планування. «У мене є списки завдань, і хоч деякі з них можуть полежати зайвий тиждень, я до них повертаюся. Саме завдяки високій гігієні у виконанні тактичних завдань я не переживаю через річні».

Марина Березюк, лекторка курсу «Клієнтський сервіс»

Марина Березюк

Крім роботи в управлінні клієнтським сервісом та CRM Марина є сертифікованим консультантом у методі позитивної психотерапії. І для встановлення цілей вона використовує балансову модель (ромб або кристал) Носсрата Пезешкіана — німецького невролога, психіатра та засновника позитивної психотерапії.

Згідно з цим підходом, лише баланс у всіх сферах життя може принести людині гармонію та щастя. Щоб створити й наповнити сенсами власний кристал, потрібно візуалізувати бажаний стан у чотирьох сферах: тіло, діяльність, контакти й смисли. Марина використовує балансову модель і для планування річних цілей, і для щотижневих чекапів.

планування

  • Тіло

    Це все, що стосується здоров’я: і давно відкладений похід до стоматолога, і покупка абонемента в спортзал, і нарешті налагоджений режим сну. Важливо відштовхуватися від уявлення: якими ви себе бачите за рік. «Я регулярно проходжу чекапи для профілактики. Моя ціль полягає в тому, щоб на наступній перевірці всі показники були в нормі. Для цього я впродовж року стежу за харчуванням, зменшую або й взагалі виключаю погані звички».
  • Діяльність

    Цілі або мрії, що стосуються розвитку, кар’єри та фінансових результатів. «Насправді все це пов’язано: якщо фінансові амбіції збільшуються, значить, має поглиблюватись і експертиза. Але загалом намагайтеся тут уявити, яким спеціалістом ви хотіли б бути за рік. А потім — подумайте, яким шляхом себе можна прокачати. Я, наприклад, зважаю на тренди: у 2019 зрозуміла, що наступного року мені бракуватиме знань з діджитал-маркетингу. Тож пішла на інтенсив. Відчуваю, що 2024 буде роком ШІ. Тож планую розібратися, як інтегрувати штучний інтелект у клієнтський сервіс, а також — знайти способи застосувати його в психології, з якої маю другу освіту».
  • Контакти

    Ця сфера не лише про взаємини з близькими, але й про нетворкінг та соціалізацію. Але для Марини важливо підтримувати саме близькі зв’язки: «Готуватися до зустрічей, купувати подарунки, проводити час із близькими — для мене це важливе джерело ресурсу. Плануючи рік, я одразу враховую та звільняю від інших планів усі дні народження та важливі дати. Наприклад, з моїм двоюрідним братом ми дуже рідко бачимося, але маємо традицію зустрічатися сім’ями кожного 14 лютого».
  • Сфера сенсів та мрій

    Наповнювати цю сферу можна по-різному, головне — знайти свої власні джерела натхнення. «Я не роблю карти мрій, хоча з точки зору психології це крута техніка. Але завжди шукаю, де можу набратися натхнення. Зазвичай в цьому допомагають фільми та книги: художні або біографії видатних людей, іноді — зустрічі та заходи. А загалом моя сфера сенсів суттєво трансформувалася з лютого 2023. У мене народився син, і багато мрій та планів тепер пов’язано з майбутнім моєї дитини».

Лариса Стірська, лекторка курсу «Управління командою в бізнесі»

Лариса Стірська

Раніше Лариса пропрацьовувала цілі на рік у деталях, але цьогоріч змінила тактику. «У 2023 цілі ставила у доволі незвичному для себе форматі: без подробиць. Фіксувала лише ключові пункти в декількох напрямках, які для мене зараз є найважливішими. Детально аналізувала та покроково прописувала лише ті, що потребували комплексного підходу».

Для Лариси важливо, щоб цілі були амбітними, але все одно залишались у межах можливостей. Адже тоді є більша ймовірність їх виконати. «Моя найамбітніша ціль на 2023 — збереження здоровʼя, свого та близьких. Бо лише тоді ми можемо досягнути успіхів в інших сферах життя».

Не реалізувати цілі одразу — нормально. Лариса розповідає, що довгі роки мала мрію, яка втілилася лише у 2023. «Одного ранку ми вирішили, що саме цього року це зробимо. Два місяці на підготовку — і ми взяли собаку. Це німецький вівчар, Петрович».

цілі на рік

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!