12 ідей для онлайн-тімбілдінгу | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Смажені маршмелоу в Zoom та віртуальні тури в Париж: 12 ідей для онлайн-тімбілдінгу

І все це разом із командою та не виходячи з дому.

cover-6583efbf4e003168357713.jpg

Ви працюєте з Марком онлайн 3 роки та знаєте, що він класний front-end, який майже ніколи не зриває дедлайни. Катя якось допомогла вам закінчити складний маркетинговий рисерч — у цій темі вона профі. А Оля робить такі дизайни, від яких перехоплює подих. Але хард-скіли — це, здається, все, що ви знаєте про своїх колег. І навіть не здогадуєтесь, що Марк окрім кодування ще вирощує виноград, Катя — чемпіонка з шахів, а Оля — цифрова кочівниця, яка змінила вже восьму країну.

Віддалена робота збільшує рівень самотності на 67% порівняно з офісною. Ви не можете вийти разом із колегами на каву, влаштувати корпоратив або обговорити новий серіал біля кулера. Це трохи сумно, але не означає, що у вас зовсім немає шансів зблизитися. Віддалений тімбілдінг існує, і хоч реалізувати його трохи складніше, ми знайшли кілька ідей, які допоможуть згуртувати віртуальну команду.  

#1. Віртуальне багаття 

Що для цього потрібно:

▫️ свічка (бажано та, що потріскує при горінні)
▫️ бамбукові шпажки (12–20 см)
▫️ квадратні крекери Graham
▫️ маршмелоу
▫️ шоколад

Приготування s'mores. Джерело pinterest.com

Дистанційка — не привід відмовлятися від посиденьок біля вогнища. Зберіться разом у Zoom, Microsoft Teams чи Google Meet у п'ятницю ввечері та влаштуйте собі крихітне багаття зі смаженням зефіру. Попросіть кожного учасника підібрати відповідний фон для відеодзвінка: камін, ліс чи щось, пов'язане з кемпінгом.

Щоби приготувати s'mores, потрібно запалити свічку, нанизати маршмелоу на шпажки та декілька секунд потримати їх над вогнем, перевертаючи для рівномірного обсмаження. Далі робимо мінісендвіч. Послідовність така: крекер → зефір → шоколад → крекер. 

Щоб розважити команду, можна: 

Ще можна пограти в ігри:

  • «Дві правди, одна брехня». Учасники по черзі називають три твердження про себе, з яких два правдиві, а одне — неправдиве. Колеги мають вгадати, яке твердження є брехнею.  
  • «Полювання на сміття». Учасники виконують невеличкі завдання, наприклад: «У вас є 25 секунд, щоби принести щось жовте» або «Покажіть нам річ, яка старша за вас».
  • «Хто що зробив». Учасники надсилають повідомлення ведучому з описами подій зі свого життя. Він рандомно зачитує повідомлення, а інші вгадують, про кого йде мова.

#2. Піксельне мистецтво Google Sheets

Що для цього потрібно:

▫️ сервіс Google Sheets
▫️ зображення для змалювання
▫️ шаблон

Піксельні зображення. Джерело: PNGWing

Google Sheets можна використовувати не лише для таблиць та графіків, але й для арттерапії. Наприклад, обрати зображення та попросити команду зробити його піксельну копію. Завдання можна виконувати наввипередки або разом, якщо це щось складне, як-от «Мона Ліза».  

Як це зробити:

1. Створіть новий документ Google Sheets.

2. Збільште розмір комірок, зробивши їх квадратними 30х30 px. Для цього треба виділити комірки та натиснути «Змінити розмір стовпця», а потім «Змінити номер рядка».

3. Виберіть зображення, яке ваші колеги будуть перемальовувати, і вставте його в таблицю так, щоб стовпці A-B залишились порожніми. 

4. Окресліть зону для малювання. Можна виділити її рамкою, але це не обов'язково. Зоною може бути вся таблиця. 

5. Використайте умовне форматування. Виділіть область малювання — наприклад, T1:AU69 — або натисніть Ctrl+A, щоб виділити всю таблицю → на верхній панелі клікніть «Формат» → «Умовне форматування». В меню праворуч виберіть умову «Текст точно», нижче введіть 1, оберіть однаковий колір заливки та колір шрифту (наприклад, червоний). Натисніть «Готово».

6. Додайте умовні позначення. Зліва в комірці 1A введіть 1. Клітинка автоматично зафарбується червоним. 

7. Натисніть «Додати нове правило» та повторіть аналогічні дії, вказуючи інші кольори та цифри.

Після цього, коли ви будете вводити цифру в таблицю, клітинка автоматично заповнюватиметься кольором. 

🎨 Підготували для вас шаблон
для малювання
піксельного папуги

#3. Bingo

Що для цього потрібно:

▫️ картки для Бінго

Правила прості: потрібно викреслювати квадратики зі словами, які описують вас або поведінку ваших колег. Ще можна зробити картки з популярними фразами, які доводиться чути під час мітингів. Колеги стануть уважнішими — 100%! Виграє той, хто перший закреслить діагональ, горизонталь або вертикаль. Переможець має крикнути: Bingo! Ось декілька шаблонів:

 

#4. Віртуальні корпоративні екскурсії

Що для цього потрібно:

▫️ стабільне інтернет-з'єднання 
▫️ VR-окуляри (для кращого ефекту, але не обов'язково)
▫️ деякі екскурсії платні  

Віртуальна екскурсія Парижем

Це можливість зустрітися з командою онлайн десь окрім кімнати Zoom та дослідити найвіддаленіші куточки світу. До вашої уваги — безплатні тривимірні зображення та відео, а також професійні екскурсії з гідами:

  • дослідження таборів Кенії та Танзанії (безплатно, 3D-відео)
  • сходження на Еверест (безплатно, для перегляду потрібно завантажити застосунок на смартфон)
  • дослідження печери Son Doong, В’єтнам (безплатно, 3D-зображення)
  • екскурсія до Білого дому, США (безплатно, 3D-огляд)
  • Музеї України просто неба (безплатно, 3D-тур з гідом у записі)
  • Велика китайська стіна (екскурсія з гідом, $50, 45–60 хв)
  • Різдвяний тур: магія Гаррі Поттера в Единбурзі (екскурсія з гідом, від $126 за групу, 60 хв) 
  • екскурсія в Тадж-Махал, Індія ($15 за особу, допускається до 8 учасників, 60 хв)
  • вечірка в Парижі з місцевим мешканцем ($33 за особу, ціни для груп потрібно уточнювати, допускається до 100 учасників, 60 хв)

Більше онлайн-екскурсій для тімбілдінгу — на сайті Airbnb.

#5. Гра «Ти мене зараз чуєш?»

Що для цього потрібно:

▫️ генератор випадкових зображень або слів (Random Pictures, Random Word Generator чи будь-який інший)
▫️ папір, ручка або програма Paint

Правила прості: одна людина — спікер, решта — художники. Ведучий використовує генератор випадкових зображень, отримує картинку та описує її так, щоб художники могли це намалювати. Для опису можна використовувати лише геометричні фігури. 

Наприклад, якщо вам випало «дерево», можна сказати: «Намалюйте прямокутник, щоб його довжина була більшою за ширину в 3 рази, намалюйте коло вгорі прямокутника, а потім ще по два зліва і справа. Кола мають перетинатися або торкатися одне одного». Якщо художник здогадався, що це за зображення, він може в будь-який момент вигукнути назву. Якщо відповідь правильна, йому нараховується 1 бал і він стає наступним спікером. Всі інші після цього показують свої малюнки. Перемагає той, хто набрав найбільшу кількість балів, але ви можете грати просто заради розваги. 

#6. Emoji-історії

Що для цього потрібно:

▫️ онлайн-чат 

Emoji Story. Джерело: theconversation.com

Це гра, яка крім комунікативних навичок розвиває ще й креативне мислення. Що потрібно робити:

1. Один гравець починає розповідь, використовуючи 5 емодзі. Наприклад: «Що ми знайдемо в цьому старовинному замку?», або «Куди ми вирушаємо?», або «Стався шторм, зникло світло…»

2. Решта учасників по черзі додають емодзі, доповнюючи історію. 

3. Грати можна до тих пір, поки не закінчаться ідеї або поки кожен учасник не отримає можливість висловитись. 

За правилами, гравці мають використовувати лише емодзі, але за бажанням ви можете озвучувати свою історію або додавати текст. 

#7. MTV Cribs

Що для цього потрібно:

▫️ камера (можна використати смартфон або вебкамеру, якщо це пряма трансляція)

Ви можете ніколи й не зустрітися з вашою онлайн-командою, проте це не заважає вам відкрити свої домівки один для одного. MTV Cribs — це телешоу, в якому знаменитості проводять румтури житлом та показують свій побут. Ви також можете знімати короткі ролики в стилі MTV та ділитися ними з колегами. Не обов'язково повністю показувати будинок чи квартиру. Ви можете зняти огляд робочого місця або кімнати, в якій працюєте. 

При цьому розкажіть про речі, які завжди лежать у вас на столі, та що вони для вас значать, де ви відпочиваєте під час перерв, який краєвид відкривається з вашого вікна. Таким чином можна дізнатися один про одного багато цікавого.  

#8. Перегони на швидкість друку

Що для цього потрібно:

▫️ онлайн-платформа для змагань зі швидкості друку

Можна розділитися на команди, організувавши естафету швидкості друку з нарахуванням балів, а потім визначити найспритніших. Нижче список платформ, які допоможуть це втілити безплатно:

  • TypeRacer — є тест друку та можливість командних змагань, можна налаштувати українську мову. 
  • Typerush.com — пропонує 139 ігор для покращення швидкості друку. Можна запросити друзів. Гра доступна лише англійською. 
  • Ratatype.ua — український онлайн-тренажер для сліпого набору тексту, який дозволяє створювати корпоративні групи, влаштовувати змагання між учасниками та встановлювати призовий фонд. 

#9. Virtual Show & Tell

Що для цього потрібно:

▫️ предмети з власного оточення
▫️ спритність і творча уява

Учасники беруть предмети зі свого оточення і по черзі розповідають, чому ця річ для них важлива. Можна встановлювати таймер і додавати свої умови, наприклад: «предмет має знаходитись на відстані витягнутої руки» або «це має бути щось жовте». Для розвитку творчого мислення попросіть колег скласти дивовижні розповіді про ці речі, перебільшуючи їхні можливості. Чим абсурднішими вийдуть історії, тим цікавішою та смішнішою буде гра.

Наприклад, якщо хтось взяв у руки будильник, він міг би сказати: «Це реліквія з минулого, і одного дня AI 2:0 помандрує в часі та забере його для музейної колекції».

Рекомендуємо прочитати:

preview-64ee04dd04551093358100.jpg

Work-life balance неможливий? Що говорять вчені

Читати

#10. Things

Що для цього потрібно:

▫️ онлайн-чат
▫️ Google Docs

Це гра, яка визначить, наскільки добре ви знаєте один одного. Перед початком гри потрібно обрати модератора. Далі кожен з учасників має додати теми в загальний пул (наприклад, у Google Docs). Кожна тема мусить починатися зі слова «речі» — це головна умова. Ведучий рандомно обирає тему: наприклад, «речі, які ми хочемо зробити під час наступного вихідного». Учасники надсилають свої відповіді в приватний чат модератору. Потім він зачитує їх вголос, а учасники по черзі вгадують, хто що відповів. За кожну правильну відповідь нараховуються бали. Для наступного раунду обирається нова тема і новий ведучий. 

#11. Віртуальний книжковий клуб

Що для цього потрібно:

▫️ список книг

▫️ додаток для опитування

Створіть Book List. Можна попросити команду додати в нього по одній книзі, яку вони хотіли б прочитати й обговорити. Вони можуть бути пов'язані з роботою або ні. Рандомно оберіть першу книгу, розбийте її на розділи та встановіть дати для обговорень. Таким чином усі будуть «на одній сторінці». 

#12. Обмін рецептами

Віддалена вечеря. Джерело thetablelesstraveled.com

Пропонуємо додати трохи тімбілдінгу у свою щоденну рутину. Попросіть кожного члена вашої команди поділитися улюбленим рецептом, а потім запропонуйте колегам по черзі випробовувати їх. Встановіть умову: наприклад, кожен має приготувати страву до кінця тижня. Діліться між собою історіями приготування та фото. 

Є ще один варіант — ви можете організувати віддалену вечерю. Для цього оберіть страву та попросіть кожного її приготувати. Призначте час для відеозустрічі (наприклад, п'ятниця, 19:00), щоби посмакувати разом. 

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич