Як прокачатися менеджеру IT-команд | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як прокачатися менеджеру IT-команд: 7 скілів та 4 поради

Чи варто братися за роботу, до якої ви ще не готові.

cover-65ae3bab4bc64392804650.jpg

В IT дуже легко «застрягти» — залишитися на одній посаді з тими ж компетенціями, без професійного росту, підвищення ЗП та нових челенджів. Щоб цього не сталося, потрібно моніторити тренди й просуватися карʼєрно — до посади ліда чи принаймні до нових завдань. 

Але часто складно визначити, які саме скіли розвивати. Розбираємося, в чому прокачатися незалежно від вашої IT-спеціалізації, а також як зростати швидко і впевнено.

ТОП 7 скілів, які варто розвивати незалежно від спеціалізації в IT 

Щоб зростати до керівної посади, C-level позицій чи просто мати можливість братися за складніші завдання, прокачуйте такі навички: 

#1. Англійська

Це must-have для айтівця. Без знання мови неможливо працювати з технічною документацією, користуватися професійними платформами й додатками для роботи, комунікувати зі стейкхолдерами та пітчити ідеї. 

Крім того, значну частину навчальних матеріалів та новин про розробки в IT-секторі публікують саме англійською. І, звичайно, без знання мови не вийде ефективно працювати із закордонними стейкхолдерами, зростати до менеджерської позиції та подаватися на роботу в міжнародні компанії. За результатами дослідження AIN, фахівці зі знанням англійської вище середнього в 5 разів частіше отримують високу зарплату порівняно з тими, хто має початковий рівень.

Важливо: «звичайної» англійської буде недостатньо. Треба володіти технічним сленгом і не губитися, коли потрібно швидко відповісти на пропозицію колеги «скіпнути мітап» або «заестімейтити» план завдань.

Ось кілька безплатних ресурсів для вивчення IT-англійської: 

  • TechTerms. Онлайн-словник IT-термінів, посортованих за категоріями, з детальним поясненням кожного поняття з прикладами використання. Крім того, можна закріпити свої знання за допомогою спеціальних тестів на платформі.
  • Computer Hope. Понад 15 тис. технічних термінів з поясненнями та прикладами використання, а також перелік найпопулярніших слів місяця. 
  • Gartner Glossary. Спеціалізовані технічні терміни IT-напрямку. Є можливість переглянути поняття в алфавітному порядку, знайти потрібне в пошуковому рядку або вивчати терміни в розділі Term of the day.
  • GlossaryTech. Інструмент від українських розробників з актуальними IT-термінами. Усі слова на платформі розбиті на групи, щоби прискорити пошук потрібного визначення. 

team lead

Варто також отримати міжнародний документ, що підтверджує ступінь володіння англійською (FCE, IELTS, TOEFL). 

#2. Аналітичне мислення

Всесвітній економічний форум опублікував топ 10 навичок, які будуть потрібні для роботи у 2025 році. Серед них — аналітичне мислення. Розвинені навички в цій області допоможуть вам швидко оцінити ситуацію та знайти оптимальне рішення. 

Щоб розвинути аналітичне мислення, потрібно:

  • Детально вивчати інформацію. Визначайте ключові моменти, виявляйте сильні та слабкі сторони, переваги й недоліки рішення. 
  • Дробити завдання. Великі проблеми розкладайте на дрібніші, так їх буде легше проаналізувати й виконати.
  • Виявляти першопричину. Намагайтесь докопатися до суті, щоб уникнути спокуси виділити одну очевидну проблему, проігнорувавши другорядні.

Перед запуском Amazon Джефф Безос застосував аналітичні навички: в одній зі статей він прочитав, що число користувачів інтернету наприкінці 1990-х зростало більш як на 2000% щороку. Він заздалегідь прорахував, якою є потенційна аудиторія покупців у глобальній мережі, і вирішив продавати товари онлайн.

Завданням Безоса було вибрати той товар, який найімовірніше люди захочуть і зможуть купити через інтернет. До того ж асортимент мав бути широким, щоб не обмежуватися 2–3 позиціями. Тоді Джефф склав список із 20 пунктів: на першому місці опинилися книги, на другому — музичні диски. Зараз Безос — третя після Ілона Маска та Бернара Арно найбагатша людина у світі.

#3. Управління проєктами

Робота над кількома проєктами — звична справа для ІТ. Згідно з дослідженням Coursera, навички проджект-менеджменту входять до числа найважливіших компетенцій в США, Великобританії, Німеччині, Австралії, Сінгапурі, Саудівській Аравії та ОАЕ.

Одна зі складових управління проєктами — правильне планування та контроль часу. При цьому потрібно враховувати, що в реаліях IT цілі часто змінюються, а значить, потрібно вміти швидко ухвалювати рішення та вносити корективи.

А щоб зберігати високу сфокусованість, ефективно використовувати тайм-трекери — Clockify, Monday чи Calamari.

Рекомендуємо прочитати:

preview-65b25c2ae7f39782009341.jpg

5 кроків, щоби побудувати самостійну IT-команду

Читати

#4. Комунікація

Крім регулярних мітингів із командою існує також тісна взаємодія з бізнесом та клієнтами. Вміння чітко й лаконічно доносити свої думки, реагувати на конфлікти, знаходити компроміси, давати та приймати конструктивну критику — усе це необхідно в ІТ.

Результати дослідження The Economist та Intelligence Unit показали: problem-solving, робота в команді та ефективна комунікація — три основні навички, необхідні сучасним компаніям.

#5. Гнучкість та адаптивність

Ці компетенції передбачають:

  • стресостійкість
  • швидкість реакції на те, що відбувається
  • здатність перекваліфіковуватися, якщо необхідно
  • гнучкість мислення

Ще в XVI сторіччі в Японії сформулювали принцип користі гнучкості. Пояснюючи учням головне правило джиу-джитсу — японського бойового мистецтва — тренери часто використовували фразу «Гнучка верба розпрямляється після бурі, а могутній дуб лежить повалений». 

#6. Технічні навички — принаймні базово

Незалежно від того, хто ви — проєктний менеджер, бізнес-аналітик чи team lead, — важливо мати принаймні базові технічні знання. Розуміти, як відбувається розробка софту, з чого вона складається, які існують мови програмування та фреймворки. 

Звичайно, якщо ви проєктний менеджер, не варто впадати в крайнощі та лізти «допомагати» розробнику. Проте повністю пускати завдання на самоплив та ігнорувати результат теж не можна, оскільки девелопери та проджекти дивляться на ті самі речі під різним кутом. Наприклад, розробник хоче зробити якісно, а PM — якнайшвидше, адже це важливо для замовника. У такому випадку технічний бекграунд допоможе знайти компроміс.

#7. Вміння користуватися ШІ

За даними дослідження Work.ua, 33% компаній очікують від кандидатів скілів з використання штучного інтелекту. А згідно з іншим опитуванням, 83% респондентів переконані, що навички роботи з ШІ стануть фактором, який допоможе їм зберегти роботу в майбутньому.

ШІ по-різному використовують у кожній IT-спеціалізації. Наприклад, рекрутерам технологія допоможе аналізувати резюме, оцінювати досвід кандидатів і навіть проводити інтервʼю у форматі «сліпого наймання».

професійні навички

А розробники використовують AI-інструменти для покращення коду і пошуку помилок. Завдяки алгоритмам машинного навчання сервіси можуть вчитися на попередніх прикладах коду і виявляти баги. Наприклад, DeepCode здатен аналізувати код і надавати пропозиції щодо покращення його якості, безпеки й продуктивності.

Як зростати в IT швидко та ефективно

#1. Виходьте за межі своєї відповідальності

У фахівця-початківця навряд чи буде достатньо часу, щоб дивитись глибше свого контексту: він отримує завдання за завданням, на яких набиває руку. Проте досвіду стає більше, і чимало задач починають переходити в розряд автоматичних, на їхнє розв’язання потрібно дедалі менше часу. 

Зʼявляється більше можливостей подивитися, як виконують такі ж завдання колеги з інших команд, а також зануритися в нові технології. І, звичайно, спробувати себе в роботі зі складнішими задачами. 

Виявляйте ініціативу та розширюйте спектр обовʼязків. Так ви підвищуєте рівень складності завдань і накопичуєте досвід в IT.

#2. Постійно перебувайте в пошуку роботи

Ситуація, коли вас звільнили й потрібно в турборежимі шукати роботу — дуже неприємна та болюча. Зовсім інша річ, коли ви працюєте, нарощуєте знання та паралельно моніторите ринок, щоб знати, що робить кандидатів конкурентоспроможними. Крім того, навіть якщо ви повністю задоволені поточною роботою, не буде зайвим ходити на співбесіди. 

Під час спілкування з рекрутером можна отримати відгук про вас як кандидата. Може раптом виявитися, що у вас бракує знань навіть для переходу на аналогічну посаду в іншій компанії. Або, навпаки, ви давно дозріли до вищої ролі, але чомусь досі не там.

Крім того, Google запустив AI-симулятор, який дозволяє попрактикуватися проходити співбесіди на позиції:

  • Data Analyst
  • Фахівець з eCommerce
  • IT Support Manager
  • Project Manager
  • UX Designer

Симулятор ставить класичні запитання. Після відповіді Interview Warmup аналізує її та дає рекомендації щодо покращення. Наприклад, може запропонувати уникати певних слів у мовленні, вказати, чи зловживаєте ви якимись формулюваннями, де варто розширити відповідь.

карʼєра

Інструмент Google Interview Warmup доступний в останніх версіях Chrome для OSX, Windows та Android, а також для останніх версій Safari на пристроях iOS. 

#3. Змінюйте індустрію/домен, в яких працюєте

Можна все життя працювати в одному секторі. З Samsung перейти в Huawei, займатися лише розробкою для банків або працювати в геймдеві. Проте ми рекомендуємо принаймні раз у житті зробити кросіндустріальний перехід. Не обовʼязково змінювати набір технологій — достатньо, наприклад, із Fintech перейти до Edtech.

Це розширює світогляд, показує нові можливості й допомагає розвинути незвичні навички. Перехід — майже завжди початок з нуля. Зникають усі контакти й напрацьовані патерни. Усе, що вам залишається, — багато працювати й розвиватися. Навіть якщо потім ви вирішите повернутися в старий домен, у вас уже буде значно більше знань.

#4. Пройдіть спеціалізовані курси та отримайте сертифікацію 

Професійна сертифікація — глобальний тренд. У нестабільному світі бізнес шукає способи управління ризиками, а сертифікат — це «знак якості», підтвердження кваліфікації фахівця. Опитування, проведене Cisco за участі понад 200 ІТ-менеджерів по всьому світу, показало, що сертифікованих спеціалістів часто сприймають як більш компетентних та відповідальних.

Кожна професія має свої сертифікати. Наприклад, менеджерам проєктів буде корисно пройти курс PMI, HR-менеджери прагнуть отримати сертифікат HRCI, а бізнес-аналітики можуть здобути сертифікати IIBA, такі як ECBA або CBAP.

І наостанок: не бійтеся посади, до якої ви, на перший погляд, не готові. Для ефективного бусту корисно переходити на позиції, яким ви відповідаєте на 60–70%. Тоді ви матимете високий рівень мотивації якнайшвидше отримати потрібні знання та усунути gap. 

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Управління ІТ-командами»
Бізнес і управління
Веде Дмитро Іржицький
14 травня 27 червня
Дмитро Іржицький