Як рекрутеру будувати нетворк з кандидатами | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

«Як справи? Шукаєш роботу?» — «А ви точно знаєте, як працює нетворкінг?!»

Як рекрутеру дружити з кандидатами онлайн та офлайн.

cover-6620c539bffbd679255733.webp

Вчора ви познайомилися на спікінг-клабі з іспанської, а завтра — знайшли цій людині роботу й виконали свою. І рекрутери, і кандидати інколи ділять спільну утопію — світ, в якому нетворкінг, «дружба та жуйка» закриває вакансії. 

Катя Коробчук, Technical Recruiter у рекрутинг-агенції ITExpert вміє та роками підтримує дружній контакт із потенційними кандидатами. Для Laba вона розповідає, який потенціал має нетворк та як його будувати: офлайн і онлайн. Цей текст написаний для рекрутерів, але буде цікавий для всіх, кому мріється про комфортніше наймання.

Чи справді нетворкінг закриває вакансії?

За дослідженням Dou у 2023, 22% айтівців знайшли роботу за рекомендацією друга чи знайомого рекрутера. Нетворкінг залишається в топі найрезультативніших джерел наймання.

Але не поспішайте реєструватися на всі найближчі конференції у вашому місті. У цього методу є й великий недолік — непрогнозованість. Річ у «рекрутерській вдачі», адже треба опинитися в потрібному місці в потрібний час. Звісно, вам може пощастити — і Senior DevOps Engineer, з яким ви познайомилися позавчора на мітапі, опиниться у пошуках вакансії. А ви — отакої — якраз шукаєте таких фахівців. Але може й не пощастити.

Чим ще нетворк корисний рекрутеру

Сильний нетворк здатний на більше, ніж закрита вакансія. Наприклад, на мій особистий вибір кар’єри повпливав саме нетворк. Вінниця, де я живу з народження, — місто з високою щільністю айтівців на одиницю населення. Мої друзі часто обговорювали новинки технологій, чим мене зацікавили. А коли я вже була працевлаштована, вони допомогли швидше «онбордитися» у сферу.

Якщо підсумувати, нетворкінг допомагає рекрутерам:

  • Легко розширювати кругозір та підтримувати будь-який діалог. В одній компанії ви обговорили ставлення до ChatGPT або новинки серед технологій, а вже за день — використали цей факт як айсбрейкер під час співбесіди та налагодили контакт із кандидатом.
  • Попросити про пораду або мініконсультацію. Наприклад, один фахівець із мого нетворку, з яким ми часто спілкуємося неформально, на пальцях пояснив, що таке блокчейн і чому це не лише про криптовалюту. Згодом розуміння нюансів сфери допомогло мені ефективніше закривати вакансії.
  • Розвивати особистий бренд і позитивну репутацію. До вас будуть звертатися фахівці в пошуках роботи, покращиться Response Rate. Особливо важливим це стає в Executive search (пошук фахівців на C-level позиції), де закрити вакансію без позитивної репутації досить складно.

Як будувати нетворк: топ порад

#1. Працюйте над нетворком довгостроково

Один з мінусів нетворкінгу — він потребує багато ресурсів, а результатів швидко не дає. Це гра в довгу. 

Рекрутинг має багато спільного з продажами: ніхто ж не любить, коли їм з перших повідомлень намагаються щось продати? Так само поганий тон для рекрутера — пропонувати вакансію з першого дня знайомства. З деякими фахівцями моєї мережі я підтримую зв’язок понад пів року — дізнаюся про їхні справи та актуальність пошуку, якщо це доречно.

#2. Пам’ятайте, що ніхто нічого вам не винен

Не варто ображатися на людей або розчаровуватися у нетворкінгу, якщо фахівець не захоче розглянути вашу вакансію після теплого спілкування. Нетворк приносить свої плоди, хоч інколи не так і не тоді, коли ви цього очікуєте.

Мій особистий «антикейс». Я вже понад пів року спілкуюся з Senior-розробником, який володіє рідкісним стеком. Складається так, що коли в мене є релевантна вакансія для нього, він не шукає роботи — і навпаки. Можливо, колись ми таки синхронізуємося ;) Якщо ви хочете займатися нетворкінгом, треба бути готовим до таких ситуацій та спокійно їх приймати.

#3. Будьте щирими та людяними

Натягнуте спілкування і різкий перехід до суті після запитання «як справи?» — неправильний підхід до нетворкінгу. Першою чергою будьте собою, щиро цікавтеся людиною та підтримуйте діалог із нею.

Загалом рекрутинг у 2022–2024 вимагає дуже людяного та обережного підходу. Є безліч ситуацій, коли спілкування відбувається з кандидатами у прифронтових містах. Важливо перепитувати, який стан фахівця, чи є світло, і підтримати за змоги. Пам’ятайте, що від вашої роботи залежать люди — це не просто цифри у рекрутинговій воронці.

До прикладу, нещодавно я допомогла працевлаштуватися фахівцю з Харкова — компанія пропонувала роботу у Вінниці. Я проконсультувала спеціаліста з питання релокації, розповіла йому про місто й обіцяла провести екскурсію. Зараз чекаємо його виходу на роботу.

#3. Зробіть нетворкінг стилем життя

Нетворкінг справді потребує тривалих інвестицій сил та енергії. Щоб не зійти з дистанції зарано, зробіть це частиною своєї рутини або підходом до життя. Не сприймайте таку активність як роботу після роботи.

До прикладу, я часто гортаю УкрТві — там реагую, коментую та спілкуюся про українське IT. Так можна знайти активних фахівців та будувати з ними теплі зв’язки — зокрема додаючи їх у контакти й на інших платформах.

Рекомендуємо прочитати:

preview-6512d4e1e1c05336348499.jpg

Не лише за відгуками: 10 ефективних каналів для пошуку джунів та мідлів

Читати

Інша історія: на курсах англійської я познайомилася з Python-розробницею з Німеччини, з якою підтримую зв’язок щодо вакансій і не тільки. Загалом під час вивчення мов відносно легко зустріти айтівців.

А колись я виступала на стендапі та розговорилася там з іншим коміком. На основній роботі він обіймає посаду BizDev Manager. Ми підтримували зв’язок, і згодом я консультувала його з підбору вакансій та давала рекомендації щодо пошуку роботи.

Навіть якщо кар’єра в стендапі — не для вас, є простіші способи. Наприклад, мітапи, лекції про IT, рекрутинг та HR. Через зв’язки з рекрутерами можна обмінюватися рекомендаціями щодо кандидатів або відгуками про ексфахівців компанії, коли це потрібно.

#4. Персоналізуйте пропозиції та використовуйте «гачки»

Якщо ви довго спілкуєтеся з фахівцем неформально, то, ймовірно, знаєте, що йому подобається в роботі, а що, навпаки, відштовхує. Близько знати свою аудиторію — дуже корисно, коли ви складаєте пропозицію.

З іншого боку, якщо ви стежите за людьми в мережі, врахуйте їхні онлайн-інтереси у ваших листах. LinkedIn — крута платформа не лише для пошуку роботи, але й для нетворкінгу. Якщо хтось лайкає або залишає коментар під дописом, він може опинитися у стрічці навіть третього кола контактів. Саме такі реакції стають непоганими «гачками» для початку або продовження комунікації в особистих повідомленнях.

#5. Підтримуйте зв’язок і ніколи не «паліть мости»

Якісне ведення бази кандидатів та довгострокові стосунки в рекрутингу is a king. Робота рекрутера не має завершуватися на етапі прийняття офера. Варто супроводжувати й перепитувати фахівця про його враження навіть після виходу на роботу. Так ви виявите професіоналізм та зможете допомогти в разі виникнення проблем — порадою або діалогом із менеджером фахівця.

А ще у скілових рекрутерів фраза «Давайте залишимо контакт на випадок нових вакансій» — чесна, а не просто ввічливе завершення діалогу. В моєї колеги з рекрутингової агенції є зіркові кейси, коли одного фахівця працевлаштовували в компанію, а за 2–3 роки — вже на нове місце, постійно підтримуючи зв’язок.

Якщо ви рекрутер у продуктовій компанії, і через це думаєте, що витрачати час на нетворкінг немає сенсу, я не погоджуся. Є безліч успішних кейсів, коли кандидат з якихось причин не отримав роль, але позитивний контакт із ним залишився. І за кілька місяців або навіть років, коли спеціаліст розвинув скіли, а компанія потребувала такої експертизи, — саме теплий контакт у результаті забезпечив офер та співпрацю. 

Рекомендуємо прочитати:

preview-660562e318699643377025.webp

Сорсити айтівців (і не тільки) стає складніше й дорожче. Що робити рекрутерам

Читати

Топ 9 корисних джерел для онлайн-нетворкінгу

Enterprise Apps Today зазначає: найпопулярніші місця для нетворкінгу — заходи й вечірки, ресторани, бари, дорога та спортзал. Точніше, вони найпопулярніші після онлайну 🙃

Ось добірка каналів, чатів та сторінок, які допоможуть будувати ваш онлайн-нетворк і розширювати знання з різних тем:

1. UA IT Club — об'єднання IT-фахівців України у Twitter (X) і моя особиста римська імперія. Тут обговорюють новини, діляться досвідом (і можна знайти активного кандидата).

2. Vinnytsia Tech HR Community — локальна Facebook-сторінка, де публікуються рекрутинг-івенти, що проходять офлайн у Вінниці (впевнена, такі групи є й у вашому місті).

3. DevOps & SRE Discussions — один із прикладів груп у LinkedIn за інтересами (так, є й такі). Тут можна знайти обговорення на тему та активних у мережі фахівців з різних країн.

4. Brodetskyi. Tech, VC, startups — приватний канал Андрія Бродецького, Private Equity Analyst у Horizon Capital, де він публікує новини про ІТ, стартапи, АІ. Там зібралося активне ком’юніті й можна подискутувати в коментарях.

5. UITua — ще один Telegram-канал, де можна стежити за актуальними заходами, обговореннями новин у сфері ІТ чи опублікувати вакансію.

6. International recruiting for Ukrainians — спільнота рекрутерів, де обговорюють особливості сорсингу за кордоном: актуальні зарплати, як і де шукати фахівців у певних локаціях та які є івенти за темою.

7. ITExpert Recruiting — канал від технічних рекрутерів та CTO ITExpert, де часто є інтерактивні тести й пам’ятки про технології. Лайфхак: якщо під дописом із тестом вказати вакансію, яка у вас «болить», її стек можуть розібрати в наступних постах.

8. Make HR not war — Telegram-чат для обговорення HR- та рекрутинг-питань і переживань, пов’язаних з війною або змінами на ринку.

9. People First Club — закрите ком’юніті IT-рекрутерів, де можна знайти не лише івенти, але й неформальні зустрічі, рекомендації щодо кандидатів або порадитися з колегами.

Важливо! В деяких чатах та комʼюніті публікувати вакансії заборонено. Ознайомтеся з правилами заздалегідь, щоб не викликати негативної реакції чи не бути заблокованими.

І наостанок: будьте відкриті й пропонуйте допомогу іншим. Нетворкінг — це про стосунки між людьми, а не лише про ваші інтереси. Тому якщо фахівець із вашої мережі шукає роботу або має проблеми зі складанням резюме, допоможіть йому порадою. Підкажіть ефективні job-платформи, шаблон для CV або дайте фідбек щодо заповнення LinkedIn. Навіть якщо у вас зараз немає вакансій, така допомога буде цінною та стане плюсиком у вашу рекрутерську карму.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська