Чому некомпетентні люди такі самовпевнені | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Ефект Даннінга — Крюгера: чому некомпетентні люди такі самовпевнені

Звідки береться спотворене сприйняття своїх здібностей.

cover-imposter-62d0205746027033742255.jpg

У 2006 році австралійські вчені провели дослідження — попросили інтернів оцінити свою компетентність. Понад 75% були впевнені, що добре знають медичні процедури і навіть можуть навчити інших. Однак, насправді таких здібних виявилося менше 20%.

Цей випадок чудово ілюструє ефект Даннінга — Крюгера — когнітивне спотворення, при якому люди вважають себе розумнішими, ніж вони є насправді.

Що таке ефект Даннінга — Крюгера

Вперше ефект у 1999 році описали психологи з Корнелльського університету — Девід Даннінг та Джастін Крюгер.

Вони попросили студентів коледжу самостійно оцінити власні навички логічного мислення та припустити, наскільки їхні здібності вищі, порівняно з однолітками. Крім цього, дослідники тестували учасників у сферах граматики, гумору, логіки — і зіставляли думку студентів про свої успіхи з фактичними показниками.

Висновки приголомшили: люди, які потрапили в нижні 25% результатів будь-якого тесту, були впевнені, що опиняться на вершині рейтингу. З іншого боку, учасники з верхніх 25% вважали, що їх оцінки будуть нижчими, ніж виявлялося насправді.

Такі результати говорять про дзеркальність ефекту Даннінга — Крюгера: менш компетентні люди часто мають ілюзії щодо своїх здібностей, а більш обізнані — схильні недооцінювати себе.

Проблема метапізнання

Дослідники кажуть, що однією з причин ефекту є проблема метапізнання чи здатності аналізувати власні думки і дії. Люди часто оцінюють себе лише зі свого обмеженого та суб'єктивного погляду. Й очевидно, що під цим кутом здаються собі більш розумними і кращими за інших.

Практика метапізнання передбачає відмову від егоцентричної точки зору та дослідження себе збоку. Замість того, щоб безтурботно вважати, що ми за умовчанням розумні, кумедні і цікаві, нам варто частіше виходити із зони комфорту й об'єктивніше оцінювати своє «я»

«Подвійний тягар» некомпетентності

Люди, схильні до ефекту Даннінга — Крюгера, не здатні аналізувати власні думки, а тому несуть «подвійний тягар»: невігластво і незнання свого невігластва.

Девід Даннінг припускає, що ті, хто має обмежені знання в будь-якій сфері, не тільки роблять помилкові висновки, але й не можуть цього усвідомити через свою некомпетентність.

«У багатьох випадках невігластво не викликає у людей здивування чи настороженості. Натомість некомпетентні люди часто мають недоречну впевненість, підтриману чимось, що здається їм знанням»,

— пише Даннінг у статті для Pacific Standard

Невеликі знання призводять до самовпевненості

Іноді навіть крихітний досвід у будь-якій галузі змушує людей помилково думати, що вони вже знають все необхідне, і навіть заявляти про свою експертність.

Це підтверджує дослідження, яке опублікували у 2014 році Тоні Єйтс та Едмунд Марек. На прикладі 536 учнів середньої школи Оклахоми автори відстежували вплив уроків біології на розуміння теорії еволюції.

Школярів ретельно опитували перед курсом з біології, а потім ще раз — одразу після. Не дивно, що наприкінці навчання кількість правильних відповідей на запитання про еволюцію збільшилася. Але зросла й упевненість школярів у цьому, що цих знань достатньо.

Дослідження підтверджує: освіта не лише дає нам можливість розрізняти, що ми знаємо/не знаємо, а ще й притуплює здатність оцінювати свою компетентність.

Однією з причин є те, що люди рідко отримують негативні коментарі про свої навички у повсякденному житті. Можна називати це тактовністю, дипломатичністю чи повагою до інших, але зрештою результат той самий: ми зазвичай уникаємо говорити людям про те, що вони напартачили.

На кого впливає ефект Даннінга — Крюгера

На всіх. 

Тому що незалежно від того, наскільки ми поінформовані чи досвідчені, у кожного є сфери, в яких він розуміється гірше від інших. Більше того, ефект Даннінга — Крюгера не вважається ознакою низького інтелекту. Розумні люди також зіштовхуються з цим явищем.

У дослідженні Університету Небраски 68% викладачів віднесли себе до 25% найкращих за педагогічними здібностями, а понад 90% — оцінили свої навички вище за середнє (що, звичайно, неможливо суто математично).

Подібне дослідження в IT-компаніях показало, що від 32 до 42% програмістів відносять себе до 5% найкращих у своїх організаціях.

Це свідчить, що проблема невизнаного невігластва стосується кожного. Ніхто не може претендувати на експертність у всіх галузях, і важливий крок до розпізнавання цього ефекту — визнати, що ви можете бути частиною подібної статистики.

Ефект Даннінга — Крюгера всюди

Пізніші дослідження продемонстрували значний вплив ефекту на інші галузі: починаючи від медицини і політики — закінчуючи неосвіченими сомельє і рухом антивакцинаторів.

Згідно з дослідженням, опублікованим у 2018 році, американці, які відносно слабко розуміються на політиці, часто переоцінюють свої знання на цю тему, особливо якщо вважають себе прихильниками тієї чи іншої партії.

Подібний результат показало дослідження Даннінга і Крюгера: понад 80% власників зброї були недостатньо обізнані з технікою безпеки, але надзвичайно переоцінювали свої знання.

Незважаючи на те, що ефект Даннінга — Крюгера може здатися результатом простої академічної цікавості та окремим випадком, насправді він оточує нас усюди і буквально впливає на наше життя.

Як уникнути ефекту Даннінга — Крюгера

Аби не стати жертвою цього явища, варто чесно і регулярно ставити під сумнів свої знання та висновки, замість того, щоб сліпо їх приймати.

На щастя, є напрочуд проста протиотрута від ефекту Даннінга — Крюгера: зворотний зв'язок. Один із найкращих способів дізнатися, чи добре ми працюємо, — запитати оцінку в людей, чия компетентність не викликає сумніву. Але ключ до цієї стратегії полягає в тому, щоб насправді чути те, що вони говорять, і боротися з нашою природною схильністю захищатися.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич