Які амбіції рухають Ілоном Маском і чи є у нього межа можливостей | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Запустити 31 ракету, звільнити весь PR-відділ і нарешті купити светр

Чи є межа можливостей в Ілона Маска?

cover-elon-6283e5eed45d3310227228.jpg

Людина року за версією Time у 2021, технокороль у Tesla, відомий персонаж епізоду Handicar у South Park… Це все про Ілона Маска, американського підприємця, який сам про себе говорить: «Так, я нарцис, зате корисний».

Ми замислилися над тим, на що взагалі здатний Маск. Google каже, що він може зупинити світовий голод, створити свої закони на Марсі та зробити людство безсмертним. І це не жарти.

Тож які ж амбіції рухають Ілоном Маском і чи є в нього межа можливостей?

#1. Працювати по 100 годин на тиждень та не зупинятися на запуску 31 ракети на рік

Отримати нові контракти на розробку швидкісних підземок, щоб вирішити проблему заторів у мегаполісах? Все під контролем, цим займається The Boring Company.

Гаразд, що ще? Надіслати до України 5 тис. станцій Starlink? Готово. Зробити оновлення для моделей Tesla? Так, це в процесі — на сьогодні вже оновлено 37% машин, що перебувають в експлуатації. Робочий день триває...

Можливо, ви думаєте, що в кабінеті Маска стоїть телепорт і першу половину дня Ілон проводить у майбутньому, а на обід повертається з уже готовими ідеями для проєктів? Все може бути, але ось як насправді виглядають будні Маска:

  • Ілон спить лише 6 годин. Зазвичай він лягає близько першої години ночі.
  • Який сніданок? Сьогодні нова ракета виходить на орбіту! Зрідка Маск може вранці випити чашку кави та з'їсти омлет.
  • Душ допомагає прийти до тями. Це традиція, яку Ілон не порушує.

  • Щопонеділка і щоп'ятниці бізнесмен літає в Лос-Анджелес, працюючи в офісі SpaceX. Щовівторка, середи і четверга займається Tesla, його часто можна знайти на фабриці у Фрімонті, Каліфорнія.
  • Маск працює 85–100 годин на тиждень, іноді по 16 на день, включаючи вихідні.
  • 80% робочого часу Ілон приділяє інженерній справі та дизайну продуктів.
  • Підприємець уникає тривалих дзвінків та листування електронною поштою. З 7 ранку до 12 дня він зайнятий на стратегічних сесіях із командою, після короткого ланчу весь свій час присвячує вдосконаленню продуктів.

Сильні сторони Маска — мультизадачність, вміння розставляти пріоритети, глобальне мислення. Якості, які можуть бути суперечливими, — агресивний оптимізм та недовіра до своїх співробітників.

Зазвичай для SpaceX Маск виділяє 40 годин на тиждень. У 2021 році було запущено 31 рейс ракети Falcon 9. Для порівняння: конкуренти SpaceX — Blue Origin і Virgin Orbit — в 2021 здійснили всього 2 і 3 запуски відповідно. Як висловлюється сам Маск, він працює «супержорстко»:

«Що означає супержорстко? Я приділяю роботі кожну годину свого неспання. Так має робити кожен, хто запускає чи розвиває свій бізнес. Це проста математика: ви працюєте 100 годин на тиждень, хтось інший — 50. Розумієте, протягом року ви зробите вдвічі більше, ніж ваш конкурент».

Підприємець називає себе наноменеджером, тобто він повністю контролює робочий процес та завдання підлеглих. Маск не схильний довіряти своїм колегам на словах, йому важливий результат.

#2. Кинути всі свої проєкти і стати інфлюенсером

Хто може припустити, що технокороль Tesla раптово зніме корону? Тільки сам Ілон Маск.

У грудні 2021 року Маск написав у своєму Twitter, що подумує над тим, щоб кинути усі свої роботи та стати фултайм-інфлюенсером. «Як вам таке?» — запитав бізнесмен у підписників.

Користувачі відреагували: «Затишшя перед бурею», «Ілоне, ти вже інфлюенсер», «Скільки ти береш? У мене є місце для тебе».

Чи потрібно сприймати серйозно такий твіт Ілона? Складно уявити, що він залишить свій бізнес, навіть якщо більшість фоловерів підтримають його в цьому. Відкриті, трохи провокаційні заяви та запитання до підписників у Twitter — просто спосіб спілкування з авдиторією. Така комунікація нагадує рок-зірку, яка щось кричить зі сцени.

Аналізуючи особистість Маска, важливо зрозуміти: він робить те, що хоче зараз, але при цьому для нього важливо утримувати увагу авдиторії. Хоча Ілон звільнив увесь PR-відділ у Tesla (про це розповімо нижче), а також не схвалює впливу ЗМІ та лідерів думок на масову свідомість, сам він активно взаємодіє з підписниками — справді як інфлюенсер.

З іншого боку, твіт Маска про те, чи варто йому кинути свої роботи, каже нам: навіть після досягнутого успіху є шлях, яким можна рухатися далі, і нові цілі. На думку Ілона, людина має обирати тільки ту роботу, яка їй подобається, адже життя надто коротке. Про що він і хотів сказати своїм підписникам.

#3. Звільнити всіх піарників

Стосунки Маска з піарниками та маркетологами від самого початку не склалися. У 2006 році, перед презентацією свого першого спорткара Tesla Roadster, бізнесмен припинив співпрацю з PR-компанією та звільнив директора з маркетингу Джесіку Світцер, адже вона витрачала надто багато бюджету компанії на рекламу.

Через деякий час CEO Tesla пригрозив новому співробітнику PR-відділу, що звільнить його. Справа в тому, що в NYT вийшов матеріал про Tesla, але без жодної згадки про гендиректора. Маск вважав цю статтю образливою та ганебною.

Вже у 2020 році стало відомо, що Ілон розпустив PR-відділ Tesla. CEO компанії пояснив це тим, що він не вірить у «маніпуляцію громадською думкою». Відповідно до звіту PR Week, такий крок був «драматичним рішенням із довгостроковими наслідками».

А ось думка Маска: «Tesla — відома компанія, нам для цього не потрібні PR та реклама. Багато організацій вважають, що гроші, які вони зливають на рекламу, роблять продукт кращим. Це хибна думка, потрібно відштовхуватися від зворотного. Якщо продукт хороший, йому не потрібна реклама. Ми в Tesla зосереджуємо бюджет на R&D, виробництві та дизайні машин. Це єдиний варіант».

Виходить, ніби Ілон Маск ні в що не ставить свій бренд та репутацію компанії? Ні, підприємець, навпаки, усвідомлює, наскільки це важливо, але воліє працювати над впізнаваністю бренду особисто.

У жовтні 2020 року, після звільнення PR-відділу, Маск твітнув:

Твіт набрав понад 300 тис. лайків та 31 тис. ретвітів. Останніми роками Twitter Ілона залишається основним каналом, з якого підписники дізнаються про новини Tesla, SpaceX та інші проєкти бізнесмена. Репутація компаній Маска тримається на ньому як на харизматичному лідері, а також на інноваційних продуктах.

#4. Зробити всіх причетними до своєї реальності

Як бачимо, Маск вважає, що вплив на громадську думку — потужний інструмент. Тому особливу увагу варто приділити феномену твітів Ілона.

Маск пише у Twitter з 2009 року. Зараз бізнесмен має 92,5 млн підписників. Його стосунки із соцмережею можна охарактеризувати словами: «Я люблю Twitter» (2017 рік), «Twitter помирає?» (2022 рік), за цим міг би бути твіт «Тоді я його купую».

До придбання Twitter Маск використовував соцмережу, щоб розвивати свій бренд (що, втім, робить і зараз). Він постить багато і часто (близько 30 разів на день): від серйозних постів про технічний бік своїх продуктів до мемів. Твіти для Маска — спосіб самовираження, слово, за яким у більшості випадків піде дія. Саме тому його пости так чіпляють авдиторію.

Справді, Ілон уміє наробити шуму своїми твітами. Ось найважливіші з них:

  • Серпень 2018 року. Маск каже, що розглядає можливість приватизації Tesla з ціною $420 за акцію.

Твіт мав недвозначну відсилку до марихуани, але не тільки це розлютило Комісію з цінних паперів і бірж США (SEC). На думку її представників, Маск не мав права розголошувати таку інформацію, і вона поставила під загрозу інвесторів Tesla.

Вийшов дуже поганий жарт. І в підсумку — судовий позов проти Маска від SEC, штраф у розмірі $20 млн, договір про узгодження твітів з Комісією та вимушений відхід Маска з посади голови Tesla на 3 роки.

  • Березень 2021 року. Ілон заявляє, що тепер машини Tesla можна купити за біткоїни. Ціна на криптовалюту підскочила на 17%.

  • Листопад 2021 року. Ілон Маск влаштовує опитування: чи варто продавати 10% акцій Tesla, щоб сплатити податки?

57,9% користувачів ствердно відповіли на це іронічне запитання. Після цього Маск продав акцій Tesla на $16 млрд.

Тепер люди після пробудження заходять на сторінку Ілона, щоб почути його думку про війну, яку росія почала в Україні, дізнатися про те, що шоколадне молоко дуже смачне, або почитати звіт про глобальний вплив технологій компанії Tesla.

Підписники хочуть бути причетними до реальності, яку моделює довкола себе Ілон Маск. Здається, підприємець вже дуже близький до реалізації своєї таємної мети — стати найбільш популярним інфлюенсером у Twitter. І для цього йому не потрібно кидати усі свої проєкти.

#5. Завжди робити так, як тобі комфортно, — купити светр

Тепер зрозуміло — Маск рано чи пізно купив би Twitter. Чому? Тому що він цього захотів і йому так комфортно.

Про угоду стало відомо 25 квітня 2022 року, її вартість склала $44 млрд. За умовами, акціонери отримають $54,2 готівкою за кожну акцію компанії, якою володіють. Ця ціна — на 38% вища за вартість на момент закриття торгів 1 квітня, перед заявою Маска про купівлю 9% акцій Twitter. Після фіналізації угоди соцмережа стане приватною компанією.

Користувачі Twitter відразу звернулися до Маска з проханнями: «Ілон Маск, як щодо покупки Coca Cola або McDonald's?», «Ілон, купи росію та видали її».

Скажімо одразу, придбання Twitter було агресивним поглинанням. Коли Маск заявив про купівлю 9% акцій, рада директорів на чолі з Бретом Тейлором, co-CEO Salesforce, застосували проти «ведмежих обіймів» Ілона захисну стратегію під назвою «отруйна пігулка». Тоді технокороль повідомив, що бажає не просто бути у раді директорів, а повністю купити Twitter.

Рекомендуємо прочитати:

rybka-img-ukr-61f1625784a8a892038533.png

Коли велика риба з'їдає маленьку: 6 кейсів доленосного злиття компаній

Читати

Навіщо це знадобилося Маску? Як пояснив сам Ілон, Twitter для нього — цифрове місто, основою якого має стати свобода слова та демократія. Найбільш терміновими завданнями буде доповнення продукту новими функціями, використання відкритих алгоритмів, перемога над спам-ботами та автентифікація всіх людей. До речі, Маск пообіцяв, що поверне Дональду Трампу його акаунт.

TIME вважає, що Маску не так легко вдасться втілити свій план, оскільки більш м'яка модерація контенту може призвести до засилля фейків, расизму, нетерпимості та сексизму. Це не сподобається рекламодавцям, які не захочуть просувати пости у соцмережі, де процвітає токсичний контент. Водночас, Маску потрібно розплатитися з банками, які позичили йому $25 млрд на покупку Twitter, тому він не захоче сваритися з рекламодавцями.

Як би там не було, в мережі жартують, що Ілон Маск придбав Twitter, щоб більше ніхто не модерував його пости.

Але це ще не кінець епопеї — у співробітників Twitter з'явилася нова причина прокидатися серед ночі. 13 травня Маск написав, що угоду призупинено до отримання деталей, які підтверджують, що частка спамових та фейкових акаунтів справді становить менше ніж 5%. Акції Twitter впали на 10,25%, а цінні папери Tesla зросли на 5,9%.

І що ж тепер? Techcrunch пропонує розглянути такі варіанти:

  • Ілон Маск бажає створити для Twitter серйозну проблему, без жартів
  • Підприємець хоче фактично відстрочити купівлю
  • Маск злякався
  • Технокороль намагається використати падіння акцій Twitter, щоб знизити ціну угоди
  • Це просто тролінг

Після заяви про те, що угода поставлена ​​на паузу, Ілон Маск не втримався і ще раз твітнув:

За вихід з угоди Маску доведеться виплатити Twitter $1 млрд штрафу. Крім того, вона може бути розірвана, якщо придбання не відбудеться до 24 жовтня 2022 року.

#6. Надіслати місію на Марс до 2029 року

Колонізація інших планет — це не бажання, а потреба, вважає Ілон Маск.

Підприємець ще 2015 року казав, що нам усім слід терміново покинути Землю. Якщо уявити нашу планету як знімний диск, можна припустити, що ми зберігаємо на нього все — нашу музику, будинки, кожну книгу, спогади.

Але що станеться, якщо цей «вінчестер» вийде з ладу? Для Маска колонізація Марса — свого роду створення другого знімного диска, який надасть людству нові можливості для розвитку, і банально — засіб виживання у разі глобального катаклізму на Землі.

«Ми можемо змусити цю планету працювати, — каже Маск про Марс. — І чим раніше це станеться, тим краще для нас».

Мета Маска — створити колонію на Марсі, яка зможе вмістити 1 млн людей.

 

Наразі підприємець розробляє ракету Starship, яка зможе доставити на Червону Планету до 100 людей за один раз. У 2016 році Маск заявив Y Combinator, що транспортування людей на Марс може відбутися через 10 років, та потім змінив термін. Тепер це 2029 рік.

У 2019 році Ілон Маск підрахував, що для будівництва автономного міста на Марсі потрібно близько 1 млн тонн вантажу. Загалом ціна марсіанського мегаполісу становитиме $100 млрд. Загальна вартість проєкту за підрахунками Маска — близько $10 трлн.

Сподіватимемося, що незабаром Маск почує від своїх інженерів слова: «От і все, Ілон! Тепер корабель готовий летіти на Марс!», як у мультику South Park.

 

Якщо оцінювати всі амбіції Ілона Маска, виникає питання: чи має він хоч якусь межу можливостей? Так, існують перепони, які часом перешкоджають бізнесменові, але, по суті, обмежень для нього немає. Все тому, що Маск — людина майбутнього. А воно ще не настало, приховуючи нові горизонти.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Оптимізація бізнес-процесів»
Бізнес і управління
Веде Роман Мірошніченко
12 червня 22 липня
Роман Мірошніченко